Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yeşil ekonomide bankalar kilit rol oynuyor

14 Kasım 2021 | 17:15
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 22:56
Yeşil ekonomide bankalar kilit rol oynuyor
İklim değişikliğinden kaynaklanan riskler ve bu riskleri yönetmenin maliyeti gittikçe artiyor. Yeşil ekonomiye geçişin hızlandırılmasında kredilendirme süreçleriyle tüm sektörleri dönüştürme gücü olan bankalar, sürdürülebilir kalkınma sorunlarına oldukça kapsamlı finansal çözümler sunuyor.

31 Ekim – 13 Kasım 2021 tarihli sayıdan

Yeşil ekonomiye geçişte yeşil finansal araçlar ve yeşil finans piyasaları dünyada hızlı bir gelişim gösteriyor. Bu yıl, sürdürülebilir borçlanma piyasası tarihinde ilk defa 3 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Bugüne kadar yeşil tahvillere kıyasla çok daha sınırlı sayıda ve hacimde ihraç edilen sosyal fonlarda önemli bir ivme yakalandı.

Türkiye'de yeşil ekonomiye geçişte ise finans sektörü kritik rol üsteniyor. Özellikle bankalar; yenilikçi projeleri, stratejik çalışmaları ve verdikleri önemli taahhütlerle öne çıkıyor. Sürdürülebilir kalkınmayı öncelik haline getiren büyüme stratejilerini benimseyen bankalar; bu stratejilerin yaygınlaşmasında ve yeşil ekonomiye geçişte 'dönüştürücü güç' konumunda bulunuyor.

SORUMLU BANKACILIK PRENSİPLERİ


Burada Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Finans Girişimi tarafından hayata geçirilen Sorumlu Bankacılık Prensipleri'ne ayrı bir parantez açmak gerekiyor.

69 ülkeden yaklaşık 57 trilyon dolarlık büyüklüğü temsil eden 223 bankanın imzaladığı Sorumlu Bankacılık Prensipleri Girişimi; küresel finansın üçte ikisini oluşturan bankacılık sektörünün BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirilmesini amaçlıyor.

Altı Türk bankasının da imza attığı bu prensipler; sektöre her kademede ve faaliyette sürdürülebilirliği gözeten kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Son dönemde giderek daha fazla yöneldikleri sürdürülebilir ve yeşil ekonomiye geçiş hedefi doğrultusunda yenilikçi ürün ve hizmetlerle öne çıkan Türk bankaları da sürdürülebilir kalkınma sorunlarına oldukça kapsamlı finansal çözümler sunuyor.

51 MİLYAR TLYİ AŞAN KATKI


Garanti BBVA, 2020'de BBVA Grubu'nun da stratejisi paralelinde odağına finansal kapsayıcılığı ve iklim kriziyle mücadeleyi koydu. Hedeflerini, 'segment ayrımı gözetmeksizin, sürdürülebilir finans ürünlerini tabana yayarak yeşil dönüşümü finanse etmek' olarak tanımlayan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, sürdürülebilirliği kredi yapılarına da entegre ettiklerini söylüyor.

Sürdürülebilir finans alanındaki ürün ve hizmetlerin sayısını 43'ün üzerine çıkardıklarını belirten Dildar Edin; "Türkiye'de ilk kez uygulanan Yeşil Kredi (Green Loan) yapımız, bireysel ve tüzel müşterilere alışveriş kredisi üzerinden kullanım olanağı sağladığımız Çatı GES kredilerimiz en önemli örnekler" diyor.

Çevreci taşıt kredisiyle toplu hibrit/elektrikli araç alımlarını destekledikleri aktaran Ebru Dildar Edin; enerji verimliliği yüksek binaları desteklemek için sundukları 'Yeşil Mortgage' ürününün Türkiye'nin ilk yeşil konut kredisi uygulaması olduğuna da değiniyor.

Garanti BBVA, bugüne kadar sürdürülebilir kalkınmaya 51 milyar TL'den fazla katkı sağladı. Yenilenebilir enerji için sağlanan finansmanın 5,6 milyar doları geçtiği bilgisini veren Ebru Dildar Edin; Türkiye'de yenilenebilir enerji projelerinin finansmanının öncülerinden olduklarının ve yüzde 25'e yakın pazar payıyla rüzgâr enerjisi projelerine en çok finansman sağlayan kurum olduklarının altını çiziyor. Bu kapsamda şu an faaliyetteki her dört santralden biri Garanti BBVA tarafından finanse edilmiş durumda bulunuyor.

"KARBON NÖTR BANKA OLACAĞIZ"


Akbank; sürdürülebilir finansman, insan ve toplum, ekosistem yönetimi ve iklim değişikliği başlıklarını sürdürülebilirlik faaliyetlerinde önceliklendireceği dört değer alanı olarak belirledi. Sürdürülebilir bir ekonomi için şirketlere dönüşüm yolculuklarında finansman sağladıklarını aktaran Akbank Finansal Yönetimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Türker Tunalı; finansal kaynaklara erişimi kısıtlı kesimlere özel ürün ve hizmetlerle de finansal kapsayıcılığı iş modelinin parçası haline getirdiklerine dikkat çekiyor.

"Operasyonlarımızdan kaynaklı salınımları sıfırlayarak 2025'e kadar karbon nötr banka haline gelmeyi hedefliyoruz" diyen Tunalı; kredi portföyünün iklim değişikliğine etkisini de 2030'a kadar azaltacaklarını kaydediyor. İklim değişikliğinin kredi portföyü üzerindeki finansal risklerini ve etkilerini minimize etmek için de çalışmalar sürüyor.

2021'in ilk yarısında 17 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı sağlayan Akbank, yeni ürünler de geliştiriyor. 'Yeşil Dış Ticaret Paketi' ile sürdürülebilirliği önceliklendiren müşterilerinin ithalat, ihracat ve uluslararası fon transferi işlemlerinde avantajlı koşullardan faydalandığı bilgisini paylaşan Türker Tunalı; karbon ayak izini azaltmak için 'Düşük Karbon Ekonomisine Geçiş' ve 'Çatı GES Yatırım Kredisi' ürünlerini hayata geçirdiklerini belirtiyor.

2016'dan beri proje finansmanındaki enerji üretim yatırım kredilerinin tamamını da yenilenebilir enerji projelerine verdiklerini söyleyen Tunalı, "Yenilenebilir enerji projelerinin, toplam enerji üretim kredisi portföyümüze oranı yüzde 84'e yükseldi" diyor.

KÖMÜR VE DOĞALGAZI FİNANSE ETMİYOR


Türkiye İş Bankası; kaynak temini, sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmetler yoluyla bu kaynağın müşterilere sunulması, krediler aracılığıyla yol açtığı çevresel ve sosyal etkilerin takibi gibi birçok alanın uçtan uca yönetildiği bir iş modeli geliştirdi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın; 2015 sonrasında elektrik üretim yatırımlarına yönelik tüm yeni proje finansmanlarını yenilenebilir enerji projelerine ayırdıklarını kaydediyor.

Yalçın; 2020 sonu itibarıyla kömür ve doğalgazı yakıt olarak kullanarak elektrik üretmek üzere kurulacak termik santral yatırımlarını 'finanse edilmeyen faaliyetler' listesine eklediklerinin de altını çiziyor. Gamze Yalçın; 2021 ikinci çeyrek itibarıyla yenilenebilir enerji projelerinin, enerji üretimi projeleri portföyünün yüzde 73'ünü oluşturduğu bilgisini de veriyor.

İş Bankası; kredi ürünleriyle de yeşil dönüşüme katkıda bulunmayı hedefliyor. 'İş'te Güneş Kredisi' ile öztüketim amaçlı çatı, cephe ve arazi tipi lisanssız GES yatırımlarına finansman sunduklarına dikkat çeken Gamze Yalçın; 'Çevreci İşyeri Kredisi' ile enerji verimliliği yüksek binalardan işyeri alımına yönelik avantajlı koşullar sağladıklarını aktarıyor.

Yalçın; 'Çevreci Taşıt Kredisi' ile elektrikli ve hibrit araçların uygun koşullarla finansmanının sağlandığını, 'Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi' ile de kurulu gücü 5 MW ve altındaki güneş, rüzgâr ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi gerçekleştirmeyi desteklediklerini söylüyor.

Gamze Yalçın; 'Denizleri Koruyalım Kredisi' ile atık su arıtma ve geri kazanım tesisi yatırımı yapmak veya tesislerini iyileştirmek isteyen işletmelerin finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarla karşıladıklarını da sözlerine ekliyor.

SKA BAĞLANTILI YATIRIMLAR


TSKB; kredi faaliyetleri ile danışmanlık ve yatırım bankacılığı hizmetlerinde merkeze BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı (SKA) alıyor. Kredi portföyünün yüzde 90'ının SKA bağlantılı yatırımlardan oluştuğuna işaret eden TSKB Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan; kaynak aktardıkları bu projelerle 17 SKA'nın hepsine dokunduklarını belirtiyor.

Yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği, çevre, kadın istihdamı, gelişmekte olan bölgeler, iş sağlığı ve güvenliği gibi çevresel ve sosyal temalı yatırımlara finansman sundukları bilgisini veren Murathan; Haziran 2021 itibarıyla çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) temalı kaynakların toplam fonlama içinde yüzde 80 paya ulaştığını da kaydediyor. 2021-2030'da 8 milyar dolarlık SKA bağlantılı finansman sağlamayı, SKA bağlantılı kredilerin toplam portföydeki ağırlığını yüzde 90 ve üzerinde tutmayı hedeflediklerini kaydeden Meral Murathan; iklim ve çevre bağlantılı SKA'lara katkı sağlayan kredilerin payını da yüzde 60 ve üzerinde tutacaklarını aktarıyor.

Türkiye'de 2003-2020'de finansman sağlanan enerji projelerinin toplam yatırım tutarı 11,3 milyar dolara çıktı. Bu projeler için TSKB tarafından taahhüt edilen kredi tutarının 4,9 milyar dolar olduğunu söyleyen Meral Murathan, "2020 sonu itibarıyla finansman sağladığımız yenilenebilir enerji projelerinin MW cinsinden yüzde 94'ü üretime başladı.

Faaliyete geçen projelerin toplam kurulu gücü ise 6 bin 199 MW" diyor. Murathan; bugüne kadar demir-çelik, çimento, tekstil, alüminyum, otomotiv yan sanayi ve kimya şirketlerine enerji ve kaynak verimliliği, üretim süreçleri ve atık yönetimi gibi alanlardaki 149 proje için 1 milyar dolar finansman sağladıkları bilgisini de veriyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI KREDİLER


Yapı Kredi, müşterilerinin sürdürülebilir finans eksenindeki dönüşümlerine destek vermeyi hedefliyor. Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaş-kın; yeşil tahviller, sürdürülebilirlik bağlantılı krediler, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kredileri, Doğa Dostu Mortgage ve Doğa Dostu Taşıt kredileri gibi ürün ve hizmetlerle sürdürülebilir kalkınmaya finansal çözümler sunduklarını kaydediyor.

Arda Öztaşkın; "2020'nin başında ilk yeşil tahvil ihracımızı ICMA Yeşil Tahvil Prensipleri ile uyumlu şekilde gerçekleştirerek yeşil proje ve yatırımlara sağladığımız kaynaklarımızı çeşitlendirdik" diye konuşuyor.

Yapı Kredi; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji | projelerinde kullanılmak üzere Green for Growth Fund ile 15 milyon Euro'luk finansman anlaşmasına imza attı. Çiftçilerin ve tarımsal işletme kapsamındaki

1 mikro ve küçük işletmelerin desteklenmesi amacıyla da | European Fund for Southeast Europe'dan 25 milyon Euro kredi sağladı. Arda Öztaşkın; kurumsal ve ticari müşterilerin sürdürülebilirlik dönüşümüne ve bunun finansmanına katkı sağlamak adına sürdürülebilirlik bağlantılı krediler üzerine görüşmelere devam ettiklerini de söylüyor.

Öztaşkın; bu konunun farklı sektörlerden müşterilerin sürdürülebilirlik dönüşümlerine destek sağlamak adına kritik önemde olduğunun da altını çiziyor.

ÖNCELİK, İKLİM DOSTU PROJELER


ING Grubu, kredi portföyünü Paris İklim Anlaşması hedefleriyle uyumlu hale getirmek için geliştirdiği
Terra Yaklaşımı' ile öncelikli sektörlerin iklim karnesini oluşturuyor. ING Türkiye Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Akay, proje finansmanında sosyal sorumluluk ve çevre risklerini gözeterek, ilgili prensipler paralelinde hareket ettiklerine değiniyor.

Akay; sürdürülebilirlikle bağlantılı krediler kapsamında enerji, taşımacılık ve lojistik, gayrimenkul, yapı ve metal madencilik sektörleri gibi sera gazı salınımının yoğun olduğu sektörlerin dönüşümüne katkıda bulunarak iklim dostu projelere öncelik verdiklerini kaydediyor.

Sürdürülebilir finansman özelinde ING Grubu Türkiye'deki müşterileri için, 2020'de dört kredi ve bir bono ihracı olmak üzere beş işlem gerçekleştirdi. Bu sayı 2021 Ekim'de sekize ulaştı.

"Lokalde ve ING Grubu olarak global seviyede, Türk müşterilerimize sürdürülebilir amaçlı kredi işlemleri yapıyoruz" diyen Ayşegül Akay, bu işlemlerin iki taraflı direkt krediler olabildiği gibi sendikasyon yapısında da gerçekleştiğini belirtiyor. Sürdürülebilir finansman çözümlerini tabana yaymayı hedeflediklerini kaydeden Ayşegül Akay; ticari, KOBİ ve bireysel müşterileri kapsayacak projeler üzerinde çalıştıklarını söylüyor.

TÜRKER TUNALI AKBANK FİNANSAL YÖNETİMDEN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI "200 MİLYAR TL SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN SAĞLAYACAĞIZ"


"Sürdürülebilir finansman hedeflerimizi olabildiğince erken gerçekleştirmek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için gerekli dönüşümü finanse ederken iklim değişikliğiyle mücadele ve doğal kaynakların korunmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

2030'a kadar ekonomimize 200 milyar TL sürdürülebilir finansman sağlayacağız. Sürdürülebilir yatırım kategorisine giren yatırım fonları bakiyesini de 2030'a kadar 15 milyar TL'ye çıkaracağız. 2021 yılsonuna kadar sürdürülebilir finansmana dayalı borçlanma işlemlerimizin toplam borçlanma içindeki payını yüzde 30'a çıkarma hedefimizi ise 2021'in ilk yarısında gerçekleştirdik.

Çevreye duyarlı şirketleri ve faaliyetleri, müşterilerimizin birikimlerini bu alanlarda değerlendirmelerini sağlayacak yatırım ürünleri geliştirerek de destekliyoruz."

EBRU DİLDAR EDİN GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI "NET SIFIR BANKACILIK BİRLİĞİ'NE KATILAN İLK BANKAYIZ"


"Ana hissedarımız BBVA; BM SKA'ya ulaşılmasını desteklemek üzere, Paris Antlaşması'yla uyumlu, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma stratejisi için 2018'de açıkladığı hedefi iki katına çıkardı ve 200 milyar Euro finansman sağlayacağını kaydetti.

Biz de 2025'e kadar, ana grubumuzun gelişimine paralel olarak ve ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak iddialı hedefler vereceğiz. Gündemimizde uluslararası standartlarla uyumlu, portföyümüzün de etkilerini kapsayan daha iddialı hedefler belirlemek de var.

Bu doğrultuda, Paris Anlaşması hedeflerini gözeterek BM Net Sıfır Bankacılık Birliği'ne Türkiye'den katılan ilk banka olduk. Portföyümüzü en geç 2050'ye kadar net sıfır karbon yapma doğrultusunda stratejiler geliştireceğiz."

 
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL