Bu yıl altıncısını gerçekleştirdiğimiz "Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su" araştırması sonuçlandı. Listede bu yıl çok ciddi değişimler yaşandı.
FATOŞ BOZKUŞ
[email protected]
Listemizin bu yılki birincisi Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui oldu. Listeden görev değiştirdikleri için 11 kadın CEO çıkarken, geçen yıl CEO'luk koltuğuna oturan pek çok kadın lider ise bu yıl listeye girdi.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2017 verilerine göre, Türkiye'de kadın istihdam oranı artarken, orta ve üst düzey kadın yönetici sayısında paralel bir artış görülmüyor. Kadınların üst yönetici pozisyonlarına çıkmasındaki en önemli engellerden biri, tahmin edileceği gibi, kadının erkekten daha fazla aile sorumluluğu üstlenmesi.
Toplumun kadın ve erkeğe biçtiği rol, erkek şirket kültürü, şirketlerde eşitlik politikası ya da programlarının olmaması da diğer nedenler arasında. Bunlara kadına karşı ön yargıları, işe alımlarda ve terfilerde erkek lehine taraf tutma kültürünü de eklemek gerekiyor.
Tabii kadın çalışanların kendi şartlanmışlığı ve zaten yöneticiliği hedefine koymaması da engellerden biri. İşte bu noktada kadın rol modeller büyük önem teşkil ediyor.
Tüm bu engelleri aşmış ve şirketlerin tepe yönetimlerine gelmiş kadınların başarı hikayeleri pek çok kadını zirve yolunda cesaretlendiriyor.
Ekonomist olarak bizim de altı yıl önce En Güçlü 50 Kadın CEO araştırması yapmaya karar vermemizin altında bu yatıyor. Yöneticilerin kadın ve erkek olarak ayrılmaması gerektiğine inansak da kadınların engelleri aşması ve kadın yönetici sayısının artması adına bunu yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.
EN GÜÇLÜ CEO'DAN 7 TAVSİYE
Eğitimli kadınların ülkemizde pek çok avantaja sahip olduğunu düşünen Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui, gelişmiş ülkelere nazaran yönetici konumundaki kadınlarımızın oranının yüksek oluşunun da bunun bir göstergesi olduğunu söylüyor.
"Dolayısıyla iş hayatında başarı açısından şanslıyız" diyen Coqui'den Türkiye'nin En Güçlü Kadın CEO'su olarak gençlere özellikle de genç kadınlara iş hayatında başarılı olmaları için ne tavsiye edeceğini sorduk. İşte Coqui'nin başarıya götüren 7 önerisi:
1. Cesur ve özgüvenli olun.
2. Kendinize inanın.
3. Konfor alanınızdan mümkün olduğu kadar çıkın.
4. Farklı sorumluluklar almaktan çekinmeyin, her tecrübeyi bir kazanım olarak değerlendirip hedefinize ulaşmaktan yılmayın.
5. İlgi alanlarınız içerisinde mutlaka profesyonel gelişimi, trendleri takip etmeyi ve yönetim becerilerini bulundurun.
6. Sorgulayıcı olmaktan kaçınmayın, inanç ve sezgilerinizi, mantık süzgecinden geçirmek kaydıyla, daima savunun.
7. İş-özel yaşam dengesini her zaman kurmanın önemini fark edin.
BİRİNCİ DEĞİŞTİ
Gelelim bu yılki listemize... Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su listemizde ciddi bir değişiklik söz konusu. Öncelikle geçen yıl listenin tepesinde yer alan OMV Türkiye CEO'su Gülsüm Azeri'nin şirket içindeki görev değişimi nedeniyle listeye bu yıl dahil olmadığını söyleyelim.
2017 yılı cirolarına göre liderlik koltuğunu Azeri'den alan isim ise Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui oldu. 9,1 milyar TL'lik bir ciroyu ve 2 bin 500 kişilik bir ekibi yöneten Coqui'yi, ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay izledi. Üçüncülüğü ise MV Holding CEO'su Ebru Dorman aldı.
Çalıştıkları şirketin Türkiye operasyonun yanı sıra Ortadoğu'yu da yöneten iki isim ilk beşte yer buldu. Geçen yıl listede beşinci sırada yer alan Ela Çubukçu, Brightstar Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü olarak yönettiği 2 milyar 756 milyon TL'lik ciroyla listemizde dördüncü sıraya yükseldi. 1998 yılında Philips'e katılan ve Philips Ortadoğu ve Türkiye CEO'luğu görevine yakın zamanda atanan Özlem Fidancı ise listeye bu yıl beşinci sıradan giriş yaptı.
YENİ GİRENLER
Bu yıl listeye pek çok yeni isim girdi.Örneğin Özlem Fidancı gibi, geçen yıl CEO koltuğuna oturan pek çok kadın yönetici bu yıl listede yer buldu. Listemize bu yıl dahil olan tek yabancı kadın yönetici olan Maria Fernando Prado da buna örnek kişilerden biri.
Geçen yıl Jansssen Türkiye Genel Müdürü olarak atanan Prado, listeye 27'ncı sıradan giriş yaptı. Daha önceki yıllarda listemizde yer alan ancak görev değişikliği nedeniyle daha sonra listeden çıkan Gülden Berkman, geçen yıl Amgen ve Mustafa Nevzat Türkiye Genel Müdürü olarak atandı ve bu yıl listede kendine yer bulan isimlerden bir diğeri oldu.
Listede geçen yıla göre en çok basamak atlayan kadın yönetici olarak dikkati çeken isim ise Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer. Gace-mer, 27'nci sıradan sekizinci sıraya çıktı. Sinpaş'ın EgeYakası, İncek Dünyası, Aydos Country projelerinde bin 500 konut teslimi gerçekleştirmesi ve Queen Bomonti ve Ankara Ege Vadisi projelerindeki satışları Gacemer'in bu yükselişinde etkili oldu.
GLOBALE ATANDILAR
Geçen yıl listemizde bulunan bazı kadın CEO'ların bu yıl listede olmadığını görüyoruz. Kimi görev değişikliği nedeniyle listeden çıksa da kadın yöneticilerin büyük bir kısmı şirketin global operasyonlarını yönetmek amacıyla yıl içinde yurtdışına atandı.
2017 yılında Petrol Ofisi'ni Hollandalı Vitol Group'a satan OMV Türkiye'nin CEO'luğunu yürüten Gülsüm Azeri'nin yerine bu operasyondan sonra Selim Şiper getirildi. Azeri ise şirkette yönetim kurulu üyeliğine devam ediyor.
Abank Genel Müdürü olarak geçen yıl listemizde yer alan Müge Öner ise Türkiye Finans Yönetim Kurulu Üyesi olduğu için bu yıl listeden çıktı. Cardtek eski CEO'su Ayşe Nil Şarıgöllü, Generali Sigorta eski Genel Müdürü Mine Ayhan, Millenicom Türkiye'nin eski genel müdürü Meltem Şahin de görev değiştirdikleri için listeden çıkan diğer isimler arasında yer aldı.
2017'de listede yer alan MSD Türkiye eski Genel Müdürü Hatice Kurtar Demiray, AstraZeneca Türkiye eski Ülke Başkanı Pelin Eriştiren İncesu, Liberty Sigorta eski Genel Müdürü Defne Türkeş, BMS Türkiye eski Genel Müdürü Ahu Yazıcı ve Regus eski Genel Müdürü Betül Genç, şirketlerinin yurtdışı operasyonlarına atandıkları için listeden çıktılar.
OKI Türkiye ofisinin 2002 yılında kuruluşuyla birlikte önce ülke müdürü sonrasında ise genel müdür olarak görevini sürdüren Lusi Aldut ise şirketin Türkiye'den çekilmesi nedeniyle görevinden ayrıldı ve listeden çıkan isimlerden biri oldu.
2018 AJANDALARI
Listemizin birincisi olan Aylin Somersan Coqui'nin 2018'deki en önemli gündem maddesi, 2016 yılında açıkladıkları gibi, şirketin operasyon merkezinin İzmir'e taşınması olacak.
İnşaat faaliyetlerine 2017'de başlanan operasyon merkezi Allianz Kampüs'ün kapılarını 2018 yılının ilk çeyreğinde açmayı hedeflediklerini söyleyen Coqui, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "27 milyon Euro değerindeki, 20 bin metrekare kapalı alana sahip yatırımımızın, sürdürülebilirlik alanında attığımız önemli adımlara ve İstanbul'daki genel merkezimiz Allianz Tower'a paralel olarak Leed Gold sertifikalı olması hedefleniyor.
Allianz Kampüs'ün 2018 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 750 kişiye ev sahipliği yapması planlanıyor. 486 kişinin Allianz Sigorta personeli olması, diğer çalışanlarımızın ise diğer Allianz şirketlerinde görev yapması öngörülüyor."
2018 yılını MV Holding'te dijitalleşme yılı olarak ilan ettiklerini söyleyen Ebru Dorman, köklü iştirakleri kurum içi girişimcilik konusunda ileriye götürecek planları olduğundan bahsediyor. Dorman, StartersHub'ın ise bu yıl Amerika'da 3S Landing Pad Programı ile bir ilki daha gerçekleştireceğini anlatıyor.
YENİ PROJELER GÜNDEMDE
2017'de bölgede artan kronik hastalıklara ve bunların neticesinde oluşan ve ülkelerin üzerinde büyük bir ekonomik baskı oluşturan sağlık harcamalarının optimizasyonunaodaklandıklarını söyleyen Philips Ortadoğu ve Türkiye CEO'su Özlem Fidancı, bununla ilgili hem Türkiye'de hem de bölgenin diğer ileri gelen ülkelerinde büyük ve kapsamlı projeler hazırladıklarından söz ediyor.
2018'in sağlıklı yaşam konusunda öncülük etmek adına önemli bir yıl olacağını anlatan Fidancı, şöyle konuşuyor: "Bölgemizde hemen her ülkenin çok önemli bir gündem maddesi olan sağlık yatırımları ile ilgili projelerde önemli bir rol almayı ve bu konularda güvenilir bir marka olarak konumlanmayı hedefliyoruz. 'Sağlık sınır tanımaz' felsefesini yaymayı ve Philips olarak bu doğrultuda klasik iş modelleri yerine ortaklık yapısına dayanan ve ezber bozan bir rota izlemeyi planlıyoruz."
Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Bursa'da yeni bir projenin ön taleplerini toplamaya başladıklarını anlatıyor. Ankara'nın en değerli lokasyonlarından Büyükesat Gaziosmanpaşa'daki projenin de ön hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Gacemer, 2018 ajandasında bu projelerin olacağını söylüyor.
BÜYÜME PLANI
Beymen Mağazacılık Genel Müdürü Elif Çapçı'nın 2018 ajandasındaki en önemli gündem maddelerinin başında Beymen'in planlanan halka arz projesi yer alıyor. Yılın ilk günlerinden beri bu konuda çok yoğun olarak çalıştıklarını ifade eden Çapçı, "Buna ek olarak omnichannel (Çoklu kanal) alanında hizmet geliştirme konusunda çalışmalarımız ve yatırımlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.
Beymen Club markamız için de yıl içinde yeni mağaza açılışlarımız olacak" diye konuşuyor. Vakko'nun yaşam stilini tamamlayan yepyeni ürünlerle sürprizler yapmaya devam edeceğini söyleyen Vakko CEO'su Jaklin Güner ise bu çerçevede 2018 yılında da 60 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım bütçesiyle satışlarını hızlı büyütmeyi hedeflediklerinin altını çiziyor.
SORUMLULUK ALANI GENİŞLEDİ
Azerbaycan pazarındaki çalışmaları ile birlikte bu yıl sorumluluk alanı büyüyen NCR Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, Azerbaycan'ı da artık Türkiye üzerinden yönetiyor.
2018 yılından başlayarak bu pazarda da önemli başarılara imza atmak için çalışacaklarını ifade eden Hasdemir, diğer hedeflerini ise şöyle özetliyor: "Pazarda daha çok ATM ve ATM özelindeki çözümlerimizle bilinsek de çok önemli yazılım çözümlerimiz de mevcut. Güvenlik ve ödeme sistemlerine yönelik yazılım ürünlerine yoğunlaşacağız. Bu ürünlerin tanıtılması ve pozisyonlanması için çalışacağız."
Kategori yönetiminde kendilerine büyük bir güç getiren 537 farklı ürün sayısının bine ulaşmasını hedeflediklerini belirten Zade Vital Genel Müdürü Beril Koparal, Amerika'dan sonra hedefleri içerisinde İngiltere projelerinin olduğunu ve Londra'da bir yapılanma ile ilgili görüşmelerinin devam ettiğini söylüyor.
DURGUNLUK ONLAR İÇİN FIRSAT
Kadın CEO'lara durgunlukla nasıl başa çıktıklarını da sorduk. Pek çok CEO, durgunluğun içinde her zaman fırsatlar olduğunu söyledi. Danone Türkiye Entegrasyon ve Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, bu noktada sahada olmanın ve gerçek hayatta neler olduğunu anlamanın da fırsatları belirlemekte değerli olduğunu anlatıyor.
Zorlandıkları dönemlerde bu fırsatları belirlemek için ekibiyle birebir beyin fırtınaları yaptıklarından bahseden Çuhadaroğlu şöyle konuşuyor: "Ekibimle beraber vizyonumuza, stratejilerimize karar veririz. Zorlu dönemlerde ekibe ve sahaya yakın olmayı önemsiyorum.
Çalışanlara, distribütörlere, doğru vizyonu ve öncelikleri iyi anlatabilmenin, herkesin ortak bir amaca odaklanmasının büyümeyi getireceğini biliyorum."
Tat Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer ise bu konudaki görüşlerini şu sözlerle aktarıyor: "Benim için bu döneme damgasını vuran ölçü kaynakların tam kullanımıdır. Kaynakların israfına tahammülümüz olmayan bir döneme girdik. Her bir kaynağı iddialı çarpanlarla eşleştirerek beklentinin de ötesinde verim elde etmek şimdi çok daha önemli."
Y KUŞAĞI DÖNÜŞTÜRÜYOR
Y kuşağının yönetim seviyesindeki etkinliğinin artması, şirketlerde Y ve Z kuşağı çalışanlarının oranının sürekli yükselmesi, yöneticilerin şirket içinde bazı konuları daha ön plana almalarına neden oluyor.
Örneğin, Y ve Z kuşağının çalışma prensiplerinden biri olan iş birlikteliklerini kolaylaştırmak için, GE Türkiye klasik ofis anlayışını değiştirdi ve açık ofis sistemine geçti. GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy'un bile şirkette kendi masası yok.
Özsoy, bu şekilde çalışma arkadaşlarına erişiminin çok daha kolay hale geldiğini söylüyor. İş yapış modellerini de dönüştürdüklerinden bahseden Özsoy, şunları anlatıyor: "Daha hızlı ve daha yalın olabilmek adına FastWork metodolojisini hayata geçirdik.
Çalışma hayatına atılmış Y Kuşağı, iş dünyasını ve toplumu ilgilendiren birçok konuda kendini sorumlu hissediyor. Biz de sosyal sorumluluk projelerine ajandalarımızda daha çok yer veriyoruz."
GİRİŞİMCİLİK ARZUSU ARTIYOR
Son dönemde pek çok yönetici ya girişimci olma fırsatını kovalıyor ya da melek yatırımcı olarak girişimlere destek oluyor. Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su arasında da böyle isimler var.
Örneğin Canan Özsoy, girişimci olmayı çok arzu ettiğini söylüyor. Melek yatırımcı olmak için sertifika başvurusu yapan Özsoy, bu konuda yapmak istediklerini şöyle anlatıyor: "Özellikle kadınlar için desteklediğim, farklı vesilelerle destek olmaya çalıştığım bir konu bu.
Şu anda yok ama emekliliğim için birkaç girişim projesini şimdiden çalışıyor, bir kenarda fikirleri hayata geçebilecek şekilde olgunlaştırmaya çalışıyorum.
Tarım ve sağlık alanlarında ülkemizde çok ihtiyaç olduğunu düşündüğüm birkaç fikrim var. Onları hayata geçirmek için ya ilgili bulduğum fikir ve projelere yatırımcı olabilirim ya da bu gibi fikirleri olan gençlerle birlikte bir girişimin içinde yer alabilirim. Hiç denemedim ama böyle bir şeyi emekliliğimin ilk dönemlerinde deneyebilmek için içimde sonsuz bir arzu var."
Ebru Dorman, 2016'da melek yatırımcı sertifikasını aldı ve bugüne kadar beş girişime yatırım yaptı. Bu yıl da iki girişime bireysel yatırım planlıyor. Yeşim Pınar Kitapçı da melek yatırımcı sertifikasına sahip kadın yöneticilerden. Yurtdışında bir start up'a yatırım yapan Kitapçı, iyi fikirler, gelecek vaat eden işler geldikçe desteklemek istediğini söylüyor.
Bu aralar küçük bir melek yatırım yapmak için değerlendirme aşamasında olan Özlem Özüner, bunun okullara organik yemek sağlayacak bir girişim modeli olduğunu anlatıyor.
Melek yatırımcılığın çok ilgisini çektiğini söyleyen Bahar Öztürün ise şöyle konuşuyor: "Sadece bir fikir olarak başlayıp projeye, oradan da başarı hikayesine dönen bir oluşumun parçası olmanın çok güzel olduğunu düşünüyorum. 2018 yılında bir yeni girişimde destekçilerden biri olmak, kişisel hedeflerim arasında yer alıyor."
FATOŞ BOZKUŞ
[email protected]
Listemizin bu yılki birincisi Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui oldu. Listeden görev değiştirdikleri için 11 kadın CEO çıkarken, geçen yıl CEO'luk koltuğuna oturan pek çok kadın lider ise bu yıl listeye girdi.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2017 verilerine göre, Türkiye'de kadın istihdam oranı artarken, orta ve üst düzey kadın yönetici sayısında paralel bir artış görülmüyor. Kadınların üst yönetici pozisyonlarına çıkmasındaki en önemli engellerden biri, tahmin edileceği gibi, kadının erkekten daha fazla aile sorumluluğu üstlenmesi.
Toplumun kadın ve erkeğe biçtiği rol, erkek şirket kültürü, şirketlerde eşitlik politikası ya da programlarının olmaması da diğer nedenler arasında. Bunlara kadına karşı ön yargıları, işe alımlarda ve terfilerde erkek lehine taraf tutma kültürünü de eklemek gerekiyor.
Tabii kadın çalışanların kendi şartlanmışlığı ve zaten yöneticiliği hedefine koymaması da engellerden biri. İşte bu noktada kadın rol modeller büyük önem teşkil ediyor.
Tüm bu engelleri aşmış ve şirketlerin tepe yönetimlerine gelmiş kadınların başarı hikayeleri pek çok kadını zirve yolunda cesaretlendiriyor.
Ekonomist olarak bizim de altı yıl önce En Güçlü 50 Kadın CEO araştırması yapmaya karar vermemizin altında bu yatıyor. Yöneticilerin kadın ve erkek olarak ayrılmaması gerektiğine inansak da kadınların engelleri aşması ve kadın yönetici sayısının artması adına bunu yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.
EN GÜÇLÜ CEO'DAN 7 TAVSİYE
Eğitimli kadınların ülkemizde pek çok avantaja sahip olduğunu düşünen Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui, gelişmiş ülkelere nazaran yönetici konumundaki kadınlarımızın oranının yüksek oluşunun da bunun bir göstergesi olduğunu söylüyor.
"Dolayısıyla iş hayatında başarı açısından şanslıyız" diyen Coqui'den Türkiye'nin En Güçlü Kadın CEO'su olarak gençlere özellikle de genç kadınlara iş hayatında başarılı olmaları için ne tavsiye edeceğini sorduk. İşte Coqui'nin başarıya götüren 7 önerisi:
1. Cesur ve özgüvenli olun.
2. Kendinize inanın.
3. Konfor alanınızdan mümkün olduğu kadar çıkın.
4. Farklı sorumluluklar almaktan çekinmeyin, her tecrübeyi bir kazanım olarak değerlendirip hedefinize ulaşmaktan yılmayın.
5. İlgi alanlarınız içerisinde mutlaka profesyonel gelişimi, trendleri takip etmeyi ve yönetim becerilerini bulundurun.
6. Sorgulayıcı olmaktan kaçınmayın, inanç ve sezgilerinizi, mantık süzgecinden geçirmek kaydıyla, daima savunun.
7. İş-özel yaşam dengesini her zaman kurmanın önemini fark edin.
BİRİNCİ DEĞİŞTİ
Gelelim bu yılki listemize... Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su listemizde ciddi bir değişiklik söz konusu. Öncelikle geçen yıl listenin tepesinde yer alan OMV Türkiye CEO'su Gülsüm Azeri'nin şirket içindeki görev değişimi nedeniyle listeye bu yıl dahil olmadığını söyleyelim.
2017 yılı cirolarına göre liderlik koltuğunu Azeri'den alan isim ise Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui oldu. 9,1 milyar TL'lik bir ciroyu ve 2 bin 500 kişilik bir ekibi yöneten Coqui'yi, ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay izledi. Üçüncülüğü ise MV Holding CEO'su Ebru Dorman aldı.
Çalıştıkları şirketin Türkiye operasyonun yanı sıra Ortadoğu'yu da yöneten iki isim ilk beşte yer buldu. Geçen yıl listede beşinci sırada yer alan Ela Çubukçu, Brightstar Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü olarak yönettiği 2 milyar 756 milyon TL'lik ciroyla listemizde dördüncü sıraya yükseldi. 1998 yılında Philips'e katılan ve Philips Ortadoğu ve Türkiye CEO'luğu görevine yakın zamanda atanan Özlem Fidancı ise listeye bu yıl beşinci sıradan giriş yaptı.
YENİ GİRENLER
Bu yıl listeye pek çok yeni isim girdi.Örneğin Özlem Fidancı gibi, geçen yıl CEO koltuğuna oturan pek çok kadın yönetici bu yıl listede yer buldu. Listemize bu yıl dahil olan tek yabancı kadın yönetici olan Maria Fernando Prado da buna örnek kişilerden biri.
Geçen yıl Jansssen Türkiye Genel Müdürü olarak atanan Prado, listeye 27'ncı sıradan giriş yaptı. Daha önceki yıllarda listemizde yer alan ancak görev değişikliği nedeniyle daha sonra listeden çıkan Gülden Berkman, geçen yıl Amgen ve Mustafa Nevzat Türkiye Genel Müdürü olarak atandı ve bu yıl listede kendine yer bulan isimlerden bir diğeri oldu.
Listede geçen yıla göre en çok basamak atlayan kadın yönetici olarak dikkati çeken isim ise Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer. Gace-mer, 27'nci sıradan sekizinci sıraya çıktı. Sinpaş'ın EgeYakası, İncek Dünyası, Aydos Country projelerinde bin 500 konut teslimi gerçekleştirmesi ve Queen Bomonti ve Ankara Ege Vadisi projelerindeki satışları Gacemer'in bu yükselişinde etkili oldu.
GLOBALE ATANDILAR
Geçen yıl listemizde bulunan bazı kadın CEO'ların bu yıl listede olmadığını görüyoruz. Kimi görev değişikliği nedeniyle listeden çıksa da kadın yöneticilerin büyük bir kısmı şirketin global operasyonlarını yönetmek amacıyla yıl içinde yurtdışına atandı.
2017 yılında Petrol Ofisi'ni Hollandalı Vitol Group'a satan OMV Türkiye'nin CEO'luğunu yürüten Gülsüm Azeri'nin yerine bu operasyondan sonra Selim Şiper getirildi. Azeri ise şirkette yönetim kurulu üyeliğine devam ediyor.
Abank Genel Müdürü olarak geçen yıl listemizde yer alan Müge Öner ise Türkiye Finans Yönetim Kurulu Üyesi olduğu için bu yıl listeden çıktı. Cardtek eski CEO'su Ayşe Nil Şarıgöllü, Generali Sigorta eski Genel Müdürü Mine Ayhan, Millenicom Türkiye'nin eski genel müdürü Meltem Şahin de görev değiştirdikleri için listeden çıkan diğer isimler arasında yer aldı.
2017'de listede yer alan MSD Türkiye eski Genel Müdürü Hatice Kurtar Demiray, AstraZeneca Türkiye eski Ülke Başkanı Pelin Eriştiren İncesu, Liberty Sigorta eski Genel Müdürü Defne Türkeş, BMS Türkiye eski Genel Müdürü Ahu Yazıcı ve Regus eski Genel Müdürü Betül Genç, şirketlerinin yurtdışı operasyonlarına atandıkları için listeden çıktılar.
OKI Türkiye ofisinin 2002 yılında kuruluşuyla birlikte önce ülke müdürü sonrasında ise genel müdür olarak görevini sürdüren Lusi Aldut ise şirketin Türkiye'den çekilmesi nedeniyle görevinden ayrıldı ve listeden çıkan isimlerden biri oldu.
2018 AJANDALARI
Listemizin birincisi olan Aylin Somersan Coqui'nin 2018'deki en önemli gündem maddesi, 2016 yılında açıkladıkları gibi, şirketin operasyon merkezinin İzmir'e taşınması olacak.
İnşaat faaliyetlerine 2017'de başlanan operasyon merkezi Allianz Kampüs'ün kapılarını 2018 yılının ilk çeyreğinde açmayı hedeflediklerini söyleyen Coqui, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "27 milyon Euro değerindeki, 20 bin metrekare kapalı alana sahip yatırımımızın, sürdürülebilirlik alanında attığımız önemli adımlara ve İstanbul'daki genel merkezimiz Allianz Tower'a paralel olarak Leed Gold sertifikalı olması hedefleniyor.
Allianz Kampüs'ün 2018 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 750 kişiye ev sahipliği yapması planlanıyor. 486 kişinin Allianz Sigorta personeli olması, diğer çalışanlarımızın ise diğer Allianz şirketlerinde görev yapması öngörülüyor."
2018 yılını MV Holding'te dijitalleşme yılı olarak ilan ettiklerini söyleyen Ebru Dorman, köklü iştirakleri kurum içi girişimcilik konusunda ileriye götürecek planları olduğundan bahsediyor. Dorman, StartersHub'ın ise bu yıl Amerika'da 3S Landing Pad Programı ile bir ilki daha gerçekleştireceğini anlatıyor.
YENİ PROJELER GÜNDEMDE
2017'de bölgede artan kronik hastalıklara ve bunların neticesinde oluşan ve ülkelerin üzerinde büyük bir ekonomik baskı oluşturan sağlık harcamalarının optimizasyonunaodaklandıklarını söyleyen Philips Ortadoğu ve Türkiye CEO'su Özlem Fidancı, bununla ilgili hem Türkiye'de hem de bölgenin diğer ileri gelen ülkelerinde büyük ve kapsamlı projeler hazırladıklarından söz ediyor.
2018'in sağlıklı yaşam konusunda öncülük etmek adına önemli bir yıl olacağını anlatan Fidancı, şöyle konuşuyor: "Bölgemizde hemen her ülkenin çok önemli bir gündem maddesi olan sağlık yatırımları ile ilgili projelerde önemli bir rol almayı ve bu konularda güvenilir bir marka olarak konumlanmayı hedefliyoruz. 'Sağlık sınır tanımaz' felsefesini yaymayı ve Philips olarak bu doğrultuda klasik iş modelleri yerine ortaklık yapısına dayanan ve ezber bozan bir rota izlemeyi planlıyoruz."
Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Bursa'da yeni bir projenin ön taleplerini toplamaya başladıklarını anlatıyor. Ankara'nın en değerli lokasyonlarından Büyükesat Gaziosmanpaşa'daki projenin de ön hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Gacemer, 2018 ajandasında bu projelerin olacağını söylüyor.
BÜYÜME PLANI
Beymen Mağazacılık Genel Müdürü Elif Çapçı'nın 2018 ajandasındaki en önemli gündem maddelerinin başında Beymen'in planlanan halka arz projesi yer alıyor. Yılın ilk günlerinden beri bu konuda çok yoğun olarak çalıştıklarını ifade eden Çapçı, "Buna ek olarak omnichannel (Çoklu kanal) alanında hizmet geliştirme konusunda çalışmalarımız ve yatırımlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.
Beymen Club markamız için de yıl içinde yeni mağaza açılışlarımız olacak" diye konuşuyor. Vakko'nun yaşam stilini tamamlayan yepyeni ürünlerle sürprizler yapmaya devam edeceğini söyleyen Vakko CEO'su Jaklin Güner ise bu çerçevede 2018 yılında da 60 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım bütçesiyle satışlarını hızlı büyütmeyi hedeflediklerinin altını çiziyor.
SORUMLULUK ALANI GENİŞLEDİ
Azerbaycan pazarındaki çalışmaları ile birlikte bu yıl sorumluluk alanı büyüyen NCR Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, Azerbaycan'ı da artık Türkiye üzerinden yönetiyor.
2018 yılından başlayarak bu pazarda da önemli başarılara imza atmak için çalışacaklarını ifade eden Hasdemir, diğer hedeflerini ise şöyle özetliyor: "Pazarda daha çok ATM ve ATM özelindeki çözümlerimizle bilinsek de çok önemli yazılım çözümlerimiz de mevcut. Güvenlik ve ödeme sistemlerine yönelik yazılım ürünlerine yoğunlaşacağız. Bu ürünlerin tanıtılması ve pozisyonlanması için çalışacağız."
Kategori yönetiminde kendilerine büyük bir güç getiren 537 farklı ürün sayısının bine ulaşmasını hedeflediklerini belirten Zade Vital Genel Müdürü Beril Koparal, Amerika'dan sonra hedefleri içerisinde İngiltere projelerinin olduğunu ve Londra'da bir yapılanma ile ilgili görüşmelerinin devam ettiğini söylüyor.
DURGUNLUK ONLAR İÇİN FIRSAT
Kadın CEO'lara durgunlukla nasıl başa çıktıklarını da sorduk. Pek çok CEO, durgunluğun içinde her zaman fırsatlar olduğunu söyledi. Danone Türkiye Entegrasyon ve Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, bu noktada sahada olmanın ve gerçek hayatta neler olduğunu anlamanın da fırsatları belirlemekte değerli olduğunu anlatıyor.
Zorlandıkları dönemlerde bu fırsatları belirlemek için ekibiyle birebir beyin fırtınaları yaptıklarından bahseden Çuhadaroğlu şöyle konuşuyor: "Ekibimle beraber vizyonumuza, stratejilerimize karar veririz. Zorlu dönemlerde ekibe ve sahaya yakın olmayı önemsiyorum.
Çalışanlara, distribütörlere, doğru vizyonu ve öncelikleri iyi anlatabilmenin, herkesin ortak bir amaca odaklanmasının büyümeyi getireceğini biliyorum."
Tat Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer ise bu konudaki görüşlerini şu sözlerle aktarıyor: "Benim için bu döneme damgasını vuran ölçü kaynakların tam kullanımıdır. Kaynakların israfına tahammülümüz olmayan bir döneme girdik. Her bir kaynağı iddialı çarpanlarla eşleştirerek beklentinin de ötesinde verim elde etmek şimdi çok daha önemli."
Y KUŞAĞI DÖNÜŞTÜRÜYOR
Y kuşağının yönetim seviyesindeki etkinliğinin artması, şirketlerde Y ve Z kuşağı çalışanlarının oranının sürekli yükselmesi, yöneticilerin şirket içinde bazı konuları daha ön plana almalarına neden oluyor.
Örneğin, Y ve Z kuşağının çalışma prensiplerinden biri olan iş birlikteliklerini kolaylaştırmak için, GE Türkiye klasik ofis anlayışını değiştirdi ve açık ofis sistemine geçti. GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy'un bile şirkette kendi masası yok.
Özsoy, bu şekilde çalışma arkadaşlarına erişiminin çok daha kolay hale geldiğini söylüyor. İş yapış modellerini de dönüştürdüklerinden bahseden Özsoy, şunları anlatıyor: "Daha hızlı ve daha yalın olabilmek adına FastWork metodolojisini hayata geçirdik.
Çalışma hayatına atılmış Y Kuşağı, iş dünyasını ve toplumu ilgilendiren birçok konuda kendini sorumlu hissediyor. Biz de sosyal sorumluluk projelerine ajandalarımızda daha çok yer veriyoruz."
GİRİŞİMCİLİK ARZUSU ARTIYOR
Son dönemde pek çok yönetici ya girişimci olma fırsatını kovalıyor ya da melek yatırımcı olarak girişimlere destek oluyor. Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su arasında da böyle isimler var.
Örneğin Canan Özsoy, girişimci olmayı çok arzu ettiğini söylüyor. Melek yatırımcı olmak için sertifika başvurusu yapan Özsoy, bu konuda yapmak istediklerini şöyle anlatıyor: "Özellikle kadınlar için desteklediğim, farklı vesilelerle destek olmaya çalıştığım bir konu bu.
Şu anda yok ama emekliliğim için birkaç girişim projesini şimdiden çalışıyor, bir kenarda fikirleri hayata geçebilecek şekilde olgunlaştırmaya çalışıyorum.
Tarım ve sağlık alanlarında ülkemizde çok ihtiyaç olduğunu düşündüğüm birkaç fikrim var. Onları hayata geçirmek için ya ilgili bulduğum fikir ve projelere yatırımcı olabilirim ya da bu gibi fikirleri olan gençlerle birlikte bir girişimin içinde yer alabilirim. Hiç denemedim ama böyle bir şeyi emekliliğimin ilk dönemlerinde deneyebilmek için içimde sonsuz bir arzu var."
Ebru Dorman, 2016'da melek yatırımcı sertifikasını aldı ve bugüne kadar beş girişime yatırım yaptı. Bu yıl da iki girişime bireysel yatırım planlıyor. Yeşim Pınar Kitapçı da melek yatırımcı sertifikasına sahip kadın yöneticilerden. Yurtdışında bir start up'a yatırım yapan Kitapçı, iyi fikirler, gelecek vaat eden işler geldikçe desteklemek istediğini söylüyor.
Bu aralar küçük bir melek yatırım yapmak için değerlendirme aşamasında olan Özlem Özüner, bunun okullara organik yemek sağlayacak bir girişim modeli olduğunu anlatıyor.
Melek yatırımcılığın çok ilgisini çektiğini söyleyen Bahar Öztürün ise şöyle konuşuyor: "Sadece bir fikir olarak başlayıp projeye, oradan da başarı hikayesine dönen bir oluşumun parçası olmanın çok güzel olduğunu düşünüyorum. 2018 yılında bir yeni girişimde destekçilerden biri olmak, kişisel hedeflerim arasında yer alıyor."