Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sabancı’dan Hatay’a kuluçka merkezi

Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin açılışı, Sabancı Cumhuriyet Seferberliği etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.

30 Ekim 2023
 Sabancı’dan Hatay’a kuluçka merkezi

Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılının coşkusunu sahada çalışarak kutlamaya devam eden Sabancı Topluluğu, deprem bölgesinin yerel kalkınmasına destek olacak anlamlı bir projeyi hayata geçiriyor. Hatay’da açılan Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile deprem felaketi nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşların bölgeye geri dönmesi, gençlerin ve kadınların yeniden ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması, yeni iş fırsatları yaratılması, bölgede bulunan girişimcilerin Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesi amaçlanıyor. Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin açılışı, Sabancı Cumhuriyet Seferberliği etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi. 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında iki yıl boyunca toplam 22 bin Sabancı Gönüllüsü 48 şehirde toplam 270 etkinlik düzenledi. İklim acil durumu ile mücadeleden toprak rehabilitasyonu ve fidan dikimine, biyoçeşitliliğe destekten okul yenilemeye, çevre temizliğinden gençlerin geleceğe hazırlanması ve kadının iş gücüne katılımına kadar pek çok alanda çalışmalar yapıldı. 

“HATAY TÜM TÜRKİYE’NİN ‘ŞAHSİ MESELESİ’”

Açılışta konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Hatay’da böylesine özel bir projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarının altını çizerken, “6 Şubat depremlerinin acısını ve üzüntüsünü hala derinden yaşıyoruz. 7 bine yakın Topluluk çalışanımız depremlerden doğrudan etkilendi. Sabancı Topluluğu olarak, 21 çalışma arkadaşımızı ve çalışanlarımızın ailelerinden yaklaşık 1.000 kişiyi kaybettik. 2 bin 343 çalışanımız evini yitirdi. Öte yandan, bölgedeki vatandaşlarımız için tüm ekonomik ve sosyal hayat yerle bir oldu. Bugün hâlâ, Hatay nüfusunun yaklaşık üçte biri şehirlerinden uzakta. Şunu unutmamalıyız: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur sözündeki gibi; Hatay her bir Cumhuriyet sevdalısının, tüm Türkiye’nin, hepimizin ‘şahsi meselesi’” dedi. 

‘EĞİTİM’ VE ‘KALKINMA’ 

2021’de başlattıkları Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin aradan geçen kısa sürede Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketine dönüştüğünü hatırlatan Cenk Alper, “Sabancı Gönüllerimiz bu iki yılda toplam 120 bin saatlerini seferberliğe ayırdı. Müthiş bir özveriyle, müthiş bir adanmışlıkla bu etkinliklerde yer aldılar. Bu topraklara olan sevgilerini, inançlarını gösterdiler. Cumhuriyeti kutlamanın ötesinde, Cumhuriyeti yaşattılar. Atatürk’ün bizlere bıraktığı mirasa sahip çıktılar” dedi.

Bu yıl Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin ana odağı da birer Cumhuriyet meselesi olan ‘eğitim ve kalkınma’ olduğuna dikkat çeken Alper, şöyle devam etti:

“Bu iki konu bugün deprem bölgesinin de ana meselesi… Hatay’ı terk etmek zorunda kalanların geri gelmesini istiyorsak, onlara en kısa zamanda iş ve eğitim fırsatları sunmalıyız. Bu nedenle Sabancı Vakfı, 3 ay gibi çok kısa bir sürede Topluluk şirketlerimizle birlikte Hatay’da 3 okul açtı. Sabancı Gönüllülerimiz uzun bir süredir burada. Büyük bir istekle saha etkinliklerimiz devam ediyor.” 

Bine yakın Sabancı Gönüllüsü görev alıyor

  • Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, Sabancı Gönüllüleri’nin özverili çalışmalarıyla 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Teknoloji sınıfının kurulmasından, kütüphane seçkisine, duvar grafitilerinden peyzaj çalışmalarına kadar tüm çalışmalarda Sabancı Gönüllüleri aktif olarak yer aldı. 
  • Merkezde düzenlenecek eğitim programları da dahil edildiğinde, Bine yakın Sabancı Gönüllüsü, Kuluçka Merkezi ile bağlantılı çalışmalarda görev almış olacak. En az yarısı kadın olmak üzere Bin 200 kişiye ulaşılacak.         
  •  Uzun vadede deprem bölgesinin yerel kalkınmasına öncülük edecek şekilde tasarlanan Kuluçka Merkezi’ndeki etkinlikler geçtiğimiz günlerde başladı. Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin yanı sıra ve deprem sonrası en çok göç alan il olan Adana’da, projeye tahsis edilecek alanlarda gerçekleştirilen faaliyetlerle, deprem bölgesindeki vatandaşlara yeni nesil yetkinlikler kazandırılacak.     
  • Proje kapsamında, Habitat Derneği tarafından “Gençler, Girişimciler ve Girişimci Adayları için Temel Girişimcilik” ve “Kadın ve Kadın Kooperatifleri için Dijital Pazarlama ve Finansal Risk Yönetimi” eğitim programları hayata geçirilecek. Söz konusu eğitimlerle, en az yarısı kadın olmak üzere yaklaşık bin 200 kişiye ulaşılması hedefleniyor.
  • Bununla birlikte Hatay’da toplam 3 gün sürecek ve yüz yüze gerçekleştirilecek bir ‘fikir kampı’ düzenlenecek. 80 katılımcının takımlar halinde çalışacağı etkinlik sonucunda, jüri tarafından seçilen 5 takım, 6 hafta sürecek hızlandırma programına dahil edilecek. 
  • Bu programda, pazarlamadan, ürün geliştirmeye, pazara uyumdan hukuksal süreçlere kadar birçok konuda Sabancı Topluluğu yöneticileri ve Sabancı Gönüllüleri’nden eğitim ve mentorluk desteği alacak takımlar, programının ardından gerçekleştirilecek Demo Günü’nde projelerini jürinin değerlendirmesine sunacak. Başarılı fikir sahibi 2 takım toplam 100 bin TL büyüklüğünde hibe desteğiyle ödüllendirilecek. 
  • Projenin İstanbul ayağında ise, İstanbul’daki üniversite kuluçka merkezlerinin, girişimcilerin ve gönüllülerinin katılımıyla afet ve kriz yönetimi odaklı bir ideathon (fikir maratonu) gerçekleştirilecek.
     
0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL