Geçen yıl 107 milyon yolcuya hizmet veren TAV Havalimanları, bu yıl ise Antalya ve Ankara gibi yeni yatırımların da katkısıyla 120 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyor. İlk çeyrek sonuçları da bu hedefin mümkün olduğunu gösteriyor. TAV’in işlettiği Antalya Havalimanı’nın yeni iç ve dış terminal binaları, geçen ay hizmete açıldı.
Ekonomist’in 11-24 Mayıs 2025 tarihli sayısından
Antalya Havalimanı’nın uçak park alanı 108’den 176’ya çıkarılırken, VIP Terminali 690 metrekareden 2 bin metrekareye, Genel Havacılık Terminali ise bin 200 metrekareden 2 bin 800 metrekareye genişletildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 315 milyon Euro yeni kredi alan şirketin, bu yatırımla yolcu kapasitesi ise 80 milyonun üzerine çıkmış oldu.
CİRODA ARTIŞ HEDEFİ
2025’in ilk çeyreğinde dış hat yolcu sayısının geçen yıl göre yüzde 5 büyüdüğünü ve 9,8 milyona ulaştığını, iç hattın ise yüzde 4 büyümeyle 8 milyona çıktığını söyleyen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Geçen yılı yaklaşık 107 milyon yolcu ile kapattık. Bu yıl ise öngörümüz 120 milyon yolcuya ulaşmak. Ciro olarak ise geçen yıl 1 milyar 660 milyon Euro gerçekleştirmiştik. Konsolide ciromuz yılın ilk üç ayında 379 milyon Euro oldu. Bu yıl sonunda ise 1 milyar 750 ile 1 milyar 850 Euro arasında bir rakama ulaşmayı öngörüyoruz. Yolcu artışıyla paralel ciroda da bir artış planlıyoruz” diyor.
Nisan ayında Antalya’da terminal ve hava tarafı yatırımlarını tamamladıklarını, Ankara’nın ise yatırım takvimine uygun ilerlediğini kaydeden Kaptan, buradaki yatırımları da ikinci çeyrek içinde tamamlamayı planladıklarını iletiyor. Antalya Havalimanı’nda yolcuları kabul etmeye başladıklarını söyleyen Kaptan, Türkiye’nin en çok dış hat yolcu trafiğine ev sahipliği yapan ve ağırlayan havalimanı olarak bu yıl ciddi bir yoğunluk beklediklerini anlatıyor.

ANTALYA YOLCU PROFİLİ ÇEŞİTLENDİ
Kaptan, Antalya’ya gelen dış hat yolcular açısından da değişiklikler olduğunu dile getiriyor. Rus ve Ukraynalıların yolcu trafiğinde önde geldiklerini belirten Kaptan, savaşla birlikte bu durumun değiştiğini ve Avrupalı turistlerin başı çektiğini, Alman turistlerin yolcu trafiğinde ilk sıraya yerleştiğini kaydediyor. Ortadoğu, Avrupa ve Asya çeşitlenmesinin başladığını söyleyen Kaptan, bu çeşitliliğin jeopolitik krizlerde Türkiye için artısı olacağını iletiyor. Kaptan, “Antalya’da planladığımız ek yatırımlarla, imtiyaz süremiz içinde havalimanının kapasitesini 80 milyon yolcunun üstüne çıkaracağız. Antalya Havalimanı’nın uzun vadeli proje finansmanı kredisi için bankalarla anlaşmamızı da imzaladık. Akdeniz’in en büyük turizm destinasyonu olan Antalya’da hem misafirlerimizi ağırlayacağız hem de yatırımcılarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diyor.
“Temettü dağıtma niyetindeyiz”
Türkiye, K. Makedonya, Gürcistan, Kazakistan, Tunus, Letonya, Suudi Arabistan ve Hırvatistan’da toplam 15 havalimanında faaliyet gösteren TAV Havalimanları, bu yılın ilk çeyreğini yüzde 18’lik bir ciro büyümesiyle kapattı. Fiyat ayarlamaları, ticari harcama artışı, Almatı’da açtıkları yeni ticari alanlar ve TAV Technologies şirketinin Katar’da yürütmeye başladığı yeni projenin ciro artışında etkili olduğunu belirten Serkan Kaptan, bu yıl canlı bir yaz sezonu trafiği beklediklerini ve 2025 yılında net kârdan temettü dağıtma niyetinde olduklarını da sözlerine ekliyor.