DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

2022'de en çok dijital pozisyonlar zam aldı: En yüksek ve en düşük zam alan birimler

28 Ekim 2022 | 01:18
2022'de en çok dijital pozisyonlar zam aldı: En yüksek ve en düşük zam alan birimler
Ayşegül Sakarya Pehlivan asakarya@ekonomist.com.tr

Pandemi ve yüksek enflasyon etkisiyle 2022'de şirketlerin ücret ve yan haklar politikaları değişti. En yüksek maaşı finans ve teknolojiyi birleştiren roller alırken, en düşük maaşı yönetici asistanı ve idari birimler aldı. Yan haklara sağlık sigortasının yanı sıra uzaktan çalışma paketleri eklendi.

20 Mart – 2 Nisan 2022 tarihli sayıdan

Pandeminin ardından gelen yüksek enflasyon sorunu ücret politikalarında değişimi getirdi. Zam oranları yüzde 50'yi bulurken en çok kazanan sektör bankacılık ve finansal hizmetler oldu.

Değişim ücretlerle sınırlı kalmadı. Yan haklara yeni paketler eklendi. Uluslararası üst düzey işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page tarafından hazırlanan 2022 yılı ücret araştırmasına göre bankacılık & finansal hizmetler en yüksek maaş alan sektörler arasında ilk sırada yer aldı. Hem kurumsal & yatırım bankacılığı hem de bireysel bankacılıkta risk, uyum ve denetim pozisyonları yüksek talep görmeye devam etti.

Dijitalleşme ve inovasyon şirketleri; BT, dijital ve bankacılık bilgilerinin bir kombinasyonunu sunan profesyonelleri aramaya devam ediyor. Bu sektörde az deneyimli çalışanlar ortalama yıllık brüt 200 bin TL alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın maaşı yıllık brüt 800 bin TL'nin üzerine çıkıyor.

Değişen trendlerle birlikte tüm sektörler giderek çok yönlü profesyonellere ihtiyaç duyuyor. Veri devrimi, yüksek Excel bilgisine, güçlü analitik becerilere sahip profesyonellere talep artıyor. Finans rollerinde az deneyimli çalışanlar ortalama yıllık brüt 220 bin TL alırken, 10 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın maaşı yıllık brüt 600 bin TL üstüne ulaşıyor.

DENEYİM BELİRLEYİCİ


Satış ve pazarlama alanında, çevrimiçi pazarlama, belirli eğitim programları aracılığıyla yeni beceriler kazanmış yetenekler daha fazla tercih ediliyor. Globalleşen çalışma hayatında en az bir yabancı dil bilen, esnek ve hibrit çalışma sistemlerine uyumlu adayları bir adım daha öne çıkarıyor.

Satış ve pazarlama alanında az deneyimli çalışanların maaşları ortalama yıllık brüt 200 bin TL civarındayken, 15 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın maaşı yıllık brüt 800 bin TL üstüne ulaşıyor. İnsan kaynakları alanında gelişmiş İK politikalarına uyum sağlayabilecek analitik becerileri güçlü, disiplinler arası yaklaşımlara uyumlu adaylar tercihlerde öne çıkıyor.

İş hayatı dengesi gibi diğer faydalar, karar vermede giderek maaştan daha önemli hale geliyor. Bu alanda çalışan daha deneyimsiz adayların maaşları ortalama yıllık brüt 140 bin TL olurken, 10 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın maaşı yıllık brüt 550 bin TL ile 800 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor.

LOJİSTİK GELECEK VAAT EDİYOR


Dijital dönüşüm, siber güvenlik, nesnelerin interneti, bulut, veri gibi özel alanlarda, çoklu düşünebilen yeteneklere talep yükseliyor. Bilgi teknolojileri alanında az deneyimli çalışanların ortalama maaşları yıllık brüt 175 bin TL ile 220 bin TL arası değişirken, 10 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın maaşı yıllık brüt 800 bin TL'nin üzerine çıkıyor.

E-ticaretin yükselişe geçmesiyle birlikte lojistik ve tedarik zincirinde hız ve kalite ön plana çıktı. Bu alanda kendini yetiştirebilen adayları parlak bir gelecek bekliyor. Bu sektörde az deneyimli çalışan ortalama yıllık brüt 180 bin TL alırken, 10 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın maaşı yıllık brüt 650 bin TL üstüne ulaşıyor.

EN ÇOK ZAM VERİ BİLİMİNE


Piyasada en yüksek ödüllendirilen roller, veri analitiği & iş zekası, bilgi teknolojileri ve proje yönetimi olarak öne çıkıyor. Uzman seviyesi için ise veri bilimi & iş zekası rolleri ortalamada yüzde 15, bilgi teknolojileri rolleri yüzde 14, proje yönetimi rolleri ise yüzde 7 daha yüksek ödüllendiriliyor. Mercer Türkiye Kariyer Sektör Lideri Efe Uluırmak, yönetici seviyesine bakıldığında ise veri bilimi & iş zekası rollerinin yüzde 39 daha fazla ödüllendirilerek pozitif ayrıştığını belirtiyor.

Öte yandan enflasyon etkisinde geçen 2022'in ikinci yarısından itibaren ikinci zam beklentisi var. Şirketler çalışanlarına verdikleri maaş sayısını artırma yönünde bir eğilim içinde. Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, "Yetenekleri rekabete kaptırmamak için bazı firmalarda performans bonusları da yıl sonu beklenmeden, yıl içinde, üç ayda bir, hatta ayda bir prim/bonus veren sisteme geçme eğilimi devam ediyor" diye konuşuyor.

BEKLENTİLER DEĞİŞTİ


Pandemi önlemleri artık azalsa da beklentiler üzerindeki etkisi sürüyor. Bu da yan haklarla ilgili taleplerin değişmesine neden oluyor. Yeni dünyada özel sağlık sigorta paketleri çalışanlar için ön plana çıkmış durumda. Şirketler paketlerini genişletmeye, olmayanlar özel sağlık sigortası paketleri eklemeye başladı.

Bazı konular fazlası ile ihtiyaç haline geldi. Bunların içinde en çok aradan sıyrılan ve öne çıkanlar 'wellness ve psikolojik destek paketleri' oldu. NBS Human Resources Genel Müdürü Ahu Bade Özkan, dünyadaki uygulamalara bakıldığında ebeveynlik paketlerinin öne çıkan konular arasında olduğunu söylüyor. Ayrıca, kariyer koçluğu ve mentorluğu da artık şirketlerin ekiplerine sağladığı yan haklar arasında yer alıyor.

UZAKTAN ÇALIŞMA PAKETLERİ


Diğer taraftan 2022 hibrit çalışmanın iş hayatında varlığını iyiden iyiye hissettirdiği bir yıl oluyor. Ofis masaları ve sandalyelerinin evlere gönderimi ya da evde çalışmayı fiziki anlamda kolaylaştıracak ihtiyaçlara yönelik maddi destek sunulması gibi 'Uzaktan Çalışma Destek Paketi' gibi uygulamalar da artıyor.

Evden çalışanlar için internet, elektrik gibi yan paketler de gündemde. 4C1H Kurucusu ve Kültür Tasarımcısı Pınar Yarar, bu dönemi verimli kılacak asıl önemli konunun ise 'ofisi cazip kılmak' olacağını söylüyor. Şirketlerin 2022'de ofisi cazip kılmak üzere birçok çalışmayı hayata geçirmesi bekleniyor.

FATİH CÖMERT MICHAEL PAGE TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ “TEMMUZ AYINDA MAAŞ PİYASASI HAREKETLENECEK”


"Enflasyon nedeniyle 2022 ücret artışlarının yüksek seyrettiği bir yıl oldu. Şirketler 2021 Kasım ayından itibaren birtakım iyileştirmeler yapmaya başladı. Bazı firmalar bir maaş prim dağıttı, bazı firmalar ise yüzde 10'luk ön zam gerçekleştirdi.

Sonrasında genel olarak gördüğümüz, ocak ayı maaşlarına ortalamada yüzde 40'lık bir baz maaş zammı gerçekleştirildi. Bazı şirketler bu oranın üzerine çıktı. Ayrıca birçok firma yıllık olan enflasyon düzeltme zamlarını bundan sonrası için altı aya çekti, yani temmuz ayı itibarıyla tekrar hareketli bir maaş piyasası göreceğiz gibi görünüyor."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL