Şirketlerin dijitalleşme yolculuğu ve girişimcilik ekosisteminin hızlanması, genç liderleri de sahnenin önüne çekti. 40 genç CEO’nun sıralandığı araştırmamızda yer alan liderlerin yönettikleri toplam ciro 500 milyar TL’ye dayanmış durumda. 2016 yılında daha çok teknoloji ve girişimcilik tarafında olan genç liderler, aradan geçen 10 yılda enerjiden gıdaya, sağlıktan perakendeye hemen hemen tüm stratejik sektörlerde ön planda yer almaya başladı.
Ekonomist’in 8 - 21 Haziran 2025 tarihli sayısından
İş dünyasında artık Y ve Z kuşağı sahnenin ön tarafında kendine daha fazla yer açar oldu. Küresel piyasalarda teknoloji ve girişimcilik rüzgarı, yapay zeka çözümlerini de arkasına alarak yeni bir çığır açarken yenilikleri kaçırmak istemeyen şirketler ise 40 yaş altı genç yöneticilere icrada daha fazla koltuk ayırmaya devam ediyor. Milyarlarca dolarlık işe imza atan dev holdinglerden henüz kurulalı birkaç yıl olmuş umut vaat eden yenilikçi şirketlere kadar pek çok alanda görev alan 40 yaş altı CEO’lar, belirsizliklerle dolu bu günlerde becerilerini konuşturuyorlar. Aile şirketlerindeki hissedarlar veya profesyonel yöneticilerin iş hayatında tırmandıkları en tepe koltuklarda yaş ortalaması da buna paralel bir seyir izliyor. Bu yıl 10’uncusunu gerçekleştirdiğimiz 40 Yaş Altı 40 CEO araştırmasının sonuçları da bunu doğrular nitelikte. Bu yıl listemizde yer alan genç CEO’ların yaş ortalaması 35 oldu.
GENÇLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABETÇİLİK ÖNE ÇIKARIYOR
Belirsizliklerin çok yüksek olduğu ve hızlı dönüşümün damgasını vurduğu günümüz iş dünyasında şirketlerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmesinin en önemli yollarından biri, güçlü ve dinamik liderlik sistemlerine sahip olmaları...
Güçlü liderlik sistemleri, gençlerin üst düzey yönetimde yer alma oranlarını da olumlu yönde etkiliyor. MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın’a göre şirketler bu tür sistemler sayesinde, yüksek potansiyele sahip, liderlik vasıfları gelişmiş gençleri erken dönemlerde belirleyip gelişim süreçlerini destekleyerek yönetim kademelerinde daha hızlı ilerlemelerinin önünü açıyor. Yalçın, şirket için büyük fayda yaratan bu durumun başarılı ve genç yeteneklerin elde tutulmasında da belirleyici rol oynadığını aktarıyor.
Hiç şüphesiz genç liderlerin iş dünyasındaki bu hızlı yükselişinde en kritik nokta; genç CEO’ların dijitalleşme becerisi ve teknolojik gelişmelerin yarattığı yeni dile olan hâkimiyetleri. Genç liderlerin oranının artmasına zemin oluşturan bu genel tabloyla birlikte, günümüzde sayıları hızla artan teknoloji odaklı start-up’lar da üst yönetimlerinde enerjisi yüksek ve dinamik liderlere ihtiyaç duyuyor. Müge Yalçın, bu şirketlerde CEO başta olmak üzere tüm C level yöneticilerin daha genç liderlerden oluştuğuna işaret ediyor. Elbette büyük ölçekli bir sanayi şirketi söz konusu olduğunda üst düzey yöneticilerin tecrübe ve birikimi büyük önem taşıyor ve bu nedenle yaş ortalamaları yüksek oluyor. Ama iş dünyasının dönüşümü, teknoloji odaklı yeni nesil şirketlerin hem sayısal hem de ölçekleri itibarıyla büyümeleri, daha genç liderlerin de oranlarının artmasına kapı aralıyor.

CİROLAR KATLADI
Bu yıl 10’uncusu gerçekleşen ‘40 Yaş Altı 40 CEO’ araştırmamızın sonuçları da bunu gözler önüne seriyor. 40 Yaş Altı 40 CEO Araştırması’nın ciro ve istihdam verilerine göre 40 genç CEO’nun yönettiği toplam ciro bu yıl 436 milyar TL’yi aştı. Yine önemli bir gösterge olan istihdam ise bir önceki yıla göre küçük bir artışla 49 bin kişiyi geçti. Geçen yıl 341 milyar TL olan bu rakamda; son beş yıllık veriye bakıldığında ise ciddi bir sıçrama dikkatleri çekiyor. Pandeminin çıkış yılı olan 2020’de genç CEO’lar 52 milyar TL’lik bir ciroyu yönetirken bugüne gelindiğinde yedi kattan fazla bir artışı temsil ediyor. Kuşkusuz TL bazlı bu artışta yüksek enflasyon da belirleyici bir etki yaratmış durumda.
Ciro sıralamasında listemizin bu yıl da ilk basamağında Eksim Holding’e kaptanlık eden Ebubekir Tivnikli yer alıyor. Fahreddin ve Abdullah Tivnikli kardeşler tarafından 1986 yılında temelleri atılan Eksim Holding, gıda ve dış ticaretle başladığı ticari hayatında asıl sıçramayı enerji sektörüne yaptığı yatırımlarla yakaladı. 2000’li yıllarda rüzgar santralleriyle enerji sektörüne adım atan grup, 2013 yılında özelleştirmeden aldığı Dicle Elektrik ile dağıtım işine de girerek bu alanda payını etkinliğini artırdı. Bundan beş yıl önce babası Abdullah Tivnikli’nin kaybıyla holding yönetiminin başına geçen Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ebubekir Tivnikli, bu zorlu süreçte önemli satın alımlarla grubun büyütmeye devam etti. Çocukluğundan beri işin hep içinde olan Tivnikli 127 milyar TL ciro ile listemizde liderliğini korudu.

MAKARNADA ŞAMPİYON
Bu yıl listemizde ikinci sırada yer alan isim ise gıda sektöründen. 37,5 milyar TL cirolu Oba Makarna’nın CEO’su Alpaslan Özgüçlü, göreve başladığından beri çeşitli pozisyonlarda görev alarak işin mutfağından geldiğini söylüyor. Hala da gidilecek çok yol, öğrenecek çok şey olduğuna inandığını anlatan Özgüçlü, en büyük motivasyonunun hedeflerine koşmak ve başarıya ulaşmak için var gücüyle çalışmak olduğunu dile getiriyor. “Öğrenmenin sonsuz bir deneyim olduğuna inanıyorum. Farklı sektörlerde görev alan yönetici arkadaşlarımla fikir alışverişinde bulunmak, birbirimizin görüşlerinden faydalanmak farklı bakış açıları geliştirmemizi sağlıyor” diyen Alpaslan Özgüçlü, başarı tutkusunu işe de yansıttığını ve 11 yıldır Türkiye’nin makarna ihracatı şampiyonu olduklarını söylüyor.
YURT DIŞINI MERKEZE ALDI
Listemizin üçüncü basamağında ise üniversite arkadaşı iki teknoloji meraklısının kurduğu bir şirket olan Obilet’in kurucusu ve CEO’su Ali Yılmaz yer alıyor. 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 36,3 milyar TL’lik ciroya ulaşan Obilet’te hedef yurt dışına açılmak. Lisans eğitimimi Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamlayan Obilet CEO’su Ali Yılmaz, öğrencilik yıllarından sınıf arkadaşı Yiğit Gürocak ile 12 yıl ortak bir hayalin izinden giderek başarıya ulaşmış bir isim. Ali Yılmaz, Obilet’i kurarken Bilkent’in sunduğu girişimcilik ortamından maksimum seviyede faydalandıklarını söylüyor.
Obilet’in ilk yıllarında bir yandan şirketin operasyonlarını sıfırdan inşa ederken, diğer yandan farklı departmanların süreçlerini yönettiklerini kaydeden Yılmaz, o dönem bu denli mikro seviyede çalışmanın hem teknik altyapının hem de iş modelinin tüm katmanlarını anlamak açısından öğretici olduğunu söyleyerek, şunları kaydediyor: “Şunu da söyleyebilirim ki genç yaşta bir girişimin liderliğini üstlenmek, çok hızlı olgunlaşmayı da beraberinde getiriyor. İşin hem stratejik yönünü hem de günlük detaylarını yönetmek zorunda kaldığınızda, karar alma refleksiniz ciddi şekilde gelişiyor. Zorlu dönemlerde, işin geleceğini etkileyebilecek kararları kısa sürede almanız gerekiyor. Bu da sizi hem daha analitik düşünmeye hem de duygusal dayanıklılık kazanmaya zorluyor.”
2025 yılı yatırım ajandasını da aktaran Yılmaz, geçen yıl BlaBlaCar ile başlayan ortaklığın sunduğu imkânları değerlendirerek teknoloji altyapısını güçlendirmeye, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye ve yurt dışı pazarlarda büyümeye odaklandıklarını söylüyor. Yılmaz, bu alanlarda hem kendi kaynaklarıyla hem de BlaBlaCar ile uyum içinde yatırımlara devam edeceklerini iletiyor.
LİSTEYE HIZLI GİRİŞ YAPTI
Listemize bu yıl giriş yapan Sunar Yatırım CEO’su Mustafa Nuri Çomu, ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak grubun 50. yılında icranın başına geçti. Tarıma dayalı sanayi, gıda bileşenleri ve biyoendüstriyel ürünler alanında faaliyet gösteren Sunar Mısır, Sunar NP, Elita Gıda, Sunar Pazarlama, Sunar Un ve Yem ve NÇS Tarım gibi şirketleri tek çatı altında toplayan Sunar Yatırım’ın başına geçen Çomu, çok küçük yaşlardan itibaren işin içinde oldu. İlk etapta strateji ve İş Geliştirme Direktörlüğü, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlenen Çomu, “En büyük avantajlarımdan biri, benden önce bu görevleri üstlenerek büyük başarılara imza atan Şeref Başkanımız ve babam Hüseyin Nuri Çomu ile hala çalışabilmek ve ondan danışmanlık alabilmek, diye düşünüyorum. Genç meslektaşlarıma şunu öneririm ki, yöneticilik beklemekle değil, proaktif olarak hareket etmekle elde edilir. Hangi işte çalışırsanız çalışın, bulunduğunuz işi ve ortamı iyileştirmek için çok çalışmalısınız. Geliştirilmesi gereken alanları belirleyip, bu fırsatların peşinden gitmelisiniz. Hata yapmaktan korkmamalı ve akıllı riskler almaktan çekinmemelisiniz” diyor.
HEDEF 2030
Gıda ve atıştırmalık pazarında ciddi bir yükselişe imza atan Şölen’in CEO’su Erdoğan Çoban, bu yıl listemizde yerini koruyarak ilk beşte yerini aldı. 2024 yılı itibarıyla yüzde 30’luk bir büyüme yakalayarak 580 milyon dolar ciroya ulaşan Şölen’in CEO’su Erdoğan Çoban, “2025 yılı için hedefimiz, dolar bazında çift haneli büyümeyi sürdürerek yaklaşık yüzde 20 oranında artışla 670 milyon dolar ciroya ulaşmak. Enflasyon elbette iş yapış biçimimizi etkiliyor ancak verimliliği önceleyen yüksek teknolojili üretim sistemimiz ve güçlü markalarımız sayesinde bu süreci başarıyla yönetiyoruz” diyor. Son 10 yılda üretime dair 300 milyon doların üzerinde yatırım yapan şirketin şu anda Gaziantep’te 100 milyon Euro’luk bir ek bina ve üretim hattı yatırımlarının devam ettiğini kaydeden Çoban, şirketin 2030 yılı öngörülerini de, hedefini 1,2 milyar dolar ciroya ulaşmak olarak özetliyor.
DİJİTALLEŞEREK BÜYÜYECEK
Sağlık sektörünün dev markası Memorial Sağlık Grubu ise kaptan koltuğunu geçen yıl Bora Uludüz’e emanet etti. Yaklaşık 19 milyar TL ciroyla bu yıl listemize altıncı basamaktan giriş yapan Bora Uludüz, Türkiye’nin en nitelikli sağlık profesyonelleriyle çalıştıklarını söylüyor. 2025 yılında yüzde 50 oranında ciro artışı öngördüklerini ileten Uludüz, bu büyümeyi, hasta odaklı hizmet anlayışı ve dijitalleşme yatırımları derinleştirerek gerçekleştirmeyi planladıklarını söylüyor.
Henüz 34 yaşında olan Bora Uludüz, kariyerine McKinsey’de başladı. Ardından Garanti BBVA’da dijital dönüşüm liderliği görevini üstlenip, sonrasında Sigortam.net’te CEO’luk yapan Uludüz, son bir yıldır da Memorial’daki yolculuğunu sürdürüyor. “Hiçbir zaman konfor alanımın dışına çıkmaktan korkmadım; gelişim odaklı yolculuklara yelken açtım” diyen Bora Uludüz, Harvard’da aldığı MBA eğitiminin liderlik anlayışını derinden şekillendirdiğini kaydediyor. Otantik liderliğin kendisi için çok değerli olduğunu ve maske takmayı sevmediğini aktaran Uludüz, samimi, adil, dürüst ve insan odaklı bir yönetim tarzı benimsediğini anlatıyor. Uludüz ajandasından da söz ediyor: “Benim ajandamda üç öncelik var: Dijitalleşmeyi hızlandırmak, mevcut operasyonlarımızı güçlendirmek ve yeni yatırımlarla ölçeklenmek.”
MERSİN’DEN ÇIKIP, KOÇ’UN ŞİRKETİNİ ALDI
Mersin merkezli Memişoğlu Grup’un üçüncü kuşak temsilcisi Veysel Memiş de bu yıl listemizde iki basamak yukarı çıkarak yedinci sırada yerini aldı. Geçen yıl satın aldıkları Tat Gıda’yı global bir markaya dönüştürmek üzere çalıştıklarını anlatan Veysel Memiş, hayatında en büyük ilhamı babası Şerafettin Memiş’ten aldığını söylüyor. Babasının dürüstlüğü, çalışkanlığı ve vizyoner bakışını hem bir evlat olarak bende hem de içinde yetiştiğim iş dünyasında derin izler bıraktığını kaydeden Memiş, “Henüz genç yaşlarda ticarete atılarak kurduğu, bugün ulusal ve uluslararası düzeyde saygı gören yapılar hâline getirdiği şirketler, onun azminin ve öngörüsünün en büyük göstergesidir. Bugüne kadar aldığım en iyi iş tavsiyesi de ondan geldi; ‘Evladım, bir işin başındaysan, önce kendin inanacaksın. İnandığın işi hakkıyla yaparsan hem güven kazanırsın hem de yolun açılır’… Bu sözü daima aklımda tutarım” şeklinde konuşuyor.
ALTINKILIÇ KARDEŞLER YATIRIMA ODAKLANDI
Gıda ve içecek sektörünün önemli oyuncularından Altınmarka’nın iki genç veliahtı Dilara Altınkılıç Kutmangil ve Kaan Altınkılıç, bu yıl da listemizde ilk 15 isim arasında yer aldı. Altınmarka Tüketim Ürünleri geçen yıl 10 milyar TL’ye imza attı. 2025 büyüme rakamlarının enflasyon etkisiyle ciroda yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştiğini aktaran Kutmangil, “Altınmarka Tüketim Ürünleri olarak mevcut kapasiteyi yeni yatırımlarla yüzde 100 büyütmeyi hedeflediklerini iletiyor. Çalışmaları devam eden diğer iki fabrikamızı ise 2026 yılında kullanıma almayı planlıyoruz” diyor. Ailenin listede yer alan ikinci ismi Kahve Dünyası Genel Müdürü Kaan Altınkılıç ise önümüzdeki süreçte hem kendi markalarını yaratma hem de stratejik satın almalar yoluyla büyüme hedefinde olduklarını anlatıyor. 2025 yılı sonuna kadar 60 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini dile getiren Kaan Altınkılıç, bu büyümenin, sadece nicelik odaklı değil; aynı zamanda müşteri deneyimini, hizmet kalitesini ve markanın erişilebilirliğini artırma stratejisinin de bir parçası olduğunu aktarıyor.
TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Tarım sektöründen bu yıl listemize giriş yapan Mersinli bir diğer isim Başhan Bakliyat’ın CEO’su Yunus Memiş ise yeni yatırım kararlarıyla daha verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim altyapısı oluşturma çabasıyla dikkatleri çekiyor. Sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla entegre bir dönüşüm sürecinde olduklarını anlatan Yunus Memiş, “Özellikle Mersin’deki üretim tesislerimiz başta olmak üzere, depolama ve lojistik altyapılarımızı güçlendirmeye yönelik yatırımlarımıza hız verdik. Bu yatırımlar sayesinde tedarik zincirimizi daha etkin yönetebiliyor, ürünlerimizi daha hızlı ve kaliteli şekilde müşterilerimize ulaştırabiliyoruz” diyor. Öte yandan dijitalleşme ve yapay zeka destekli kalite kontrol sistemlerini üretim süreçlerine entegre ettiklerini de söyleyen Memiş, ürün kalitesini standartlaştırdıklarını da sözlerine ekliyor.
“VERİYE DAYALI KARARLAR ALIN”
Perakende sektörünün duayen ismi Abdullah Kiğılı’nın torunu Sena Suerdem, 40 Yaş Altı 40 CEO listemizde 17’nci sırada yer aldı. Abdullah Kiğılı ve Hilal Suerdem olmak üzere hayatının farklı dönemlerine ilham olan birçok isim olduğunu anlatan Suerdem, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane’nin de kendisinde ayrı bir yeri olduğunu söylüyor. “Özellikle kriz dönemlerindeki duruşu ve strateji konusundaki netliği her zaman dikkatimi çekmiştir. Ondan öğrendiğim ve iş hayatımda sık sık hatırladığım en önemli şey: Ölçemediğini yönetemezsin. Bu yaklaşım, sezgilerin ötesine geçip veriye dayalı kararlar almanın sürdürülebilir başarı için vazgeçilmez olduğunu öğretti” diyen Sena Suerdem, bir şirketi yönetirken hedef koymanın ve bütçe disiplini sağlamanın önemli olduğunu belirtiyor.
Bu doğrultuda ajandasında sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün yer aldığını dile getiren Suerdem, bu başlıkların artık yalnızca birer trend değil; kurumların uzun vadeli varlığı ve rekabet gücü açısından stratejik zorunluluklar olduğunu ifade ediyor. Suerdem, şöyle devam ediyor: İklimle mücadelede daha kararlı adımlar atmak, dijitali tüm süreçlere entegre etmek ve yeni nesil teknolojilere yatırım yapmak bizim için öncelikli. Hem işimizi dönüştürüyor hem de geleceğe daha sağlam hazırlanıyoruz.”
STRATEJİK ALANLARDA BÜYÜYECEK
Listemizde bu yıl 21’inci sırada yer alan isim ise Tulpar Holding CEO’su Erkut Çavuş oldu. Gayrimenkul, turizm ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren CVS Grup şirketlerini Tulpar çatısı altında birleştirerek holdingleşme sürecini tamamladıklarını anlatan Erkut Çavuş, bu yapısal dönüşümle birlikte, aynı zamanda finansal teknoloji ve yatırım fonları gibi stratejik alanlarda da büyümeye odaklandıklarını söylüyor. Bu doğrultuda, 200 milyon TL yatırımla hayata geçirdikleri CVS Portföy ile gayrimenkul yatırım fonu alanında konumlandıklarını anlatan Çavuş, “Girişim sermayesi tarafında ise 100 milyon TL’lik yatırımla Paradigma Yatırım’ı kurduk. Ayrıca, 120 milyon TL yatırımla oluşturduğumuz Mergen Finans; ödeme sistemlerinden kripto varlıklara, mikro kredilerden sermaye piyasalarına kadar geniş bir portföyü kapsıyor” diye konuşuyor.
ÜÇÜNCÜ KUŞAĞIN YÜKSELİŞİ
İngiltere’de 50 milyon TL’lik yatırımla kurdukları MYRTS isimli ara finansman şirketiyle global finansal ekosisteme entegre olduklarını ifade eden Çavuş, “Tüm bu yatırımlar, Tulpar Holding’in çok yönlü ve sürdürülebilir büyüme stratejisinin temel yapı taşlarını oluşturuyor” diyor. Erkut Çavuş, önümüzdeki süreçte finansal teknolojiler, sürdürülebilir gayrimenkul geliştirme, savunma sanayii, yatırım fonları gibi stratejik alanlara odaklanarak, global pazarda da işlem görebilecek güçlü bir yapıya dönüşmeyi hedeflediklerini söylüyor.
Bu yıl listemize 23’üncü basamaktan giren Tezkim Tarımsal Kimya’nın Genel Müdürü Mehmet Ufuk Tezcan ise dokuz yıl önce kariyer yolculuğuna başlamış. İlk çalışma hayatına başladığı dönemde kendine 3, 5 ve 10 planlar yaptığını söyleyen Tezcan, geri dönüp baktığında kendine koyduğu hedefleri, bireysel gelişim planlarının birçoğunu gerçekleştirdiğini kaydediyor. Kimya ve gıda ana sektörlerinde hizmet veren şirketin 5,5 milyar TL ciro öngördüklerini anlatan Tezcan, önümüzdeki 10 yıl içinde hedef bütçe çalışmaları ile her yıl ciddi büyüme gösteren bir Tezkim’in yeni yatırımlarla daha da büyüyeceği bir süreç olacağını aktarıyor. Bu yıl listemizde 25’inci sırada yer alarak hızlı çıkış yakalayan genç liderlerden bir diğeri Abdullah Altınkum oldu. Ağır yük kaldırma, proje taşımacılığı ve yük mühendisliği alanında faaliyet gösterdiklerini belirten Hareket CEO’su Abdullah Altınkum, ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi olarak önemli bir yatırım sürecine liderlik ediyor. Şirketin yatırım ajandası hakkında bilgi veren Altınkum, “Hareket olarak, global arenada liderlik ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımıza kesintisiz devam ediyoruz. Bu yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz 132 milyon dolarlık vinç, barge, SPMT, treyler ve çekici yatırımları ile operasyonel kapasitemizi yüzde 50 artırdık. Barge yatırımıyla birlikte off shore sektöründe de hizmet vermeye başlıyoruz” diyor.
‘SERİ GİRİŞİMCİLİK’ ATAĞI
40 Yaş Altı 40 CEO sıralamasında 34’üncü basamakta yer alan Ahmet Onur, üniversite yıllarından beri farklı alanlarda girişimlerde bulunan, Türkiye girişimcilik ekosistemine değer katan seri bir girişimci olarak yatırımlarını sürdürüyor. 2012 yılında Babson Üniversitesi’nden mezun olan Ahmet Onur, Grupla adı altında, kişiden kişiye para transferi imkânı sunmayı hedefleyen teknoloji şirketini kurdu. Bu girişimini regülasyon ile ilgili bariyerlerden dolayı kapatan Ahmet Onur, daha sonra ailesinin de yatırımının olduğu Cezayir’in ilk özel direk fabrikası kurulumunu yapmak üzere Cezayir’e taşındı. Cezayir’deki projenin ardından çıktığı altı aylık bir dünya turunda Kolektif House fikrinin tohumlarını biriktirmeye başlayan Ahmet Onur, 2015 yılında Kolektif House’un temellerini attı. Bugün her ihtiyaca yönelik ofis çözümleriyle binlerce şirkete hizmet veren Kolektif House yıldan yıla büyümeye devam ediyor.
ALPASLAN ÖZGÜÇLÜ / OBA MAKARNA CEO’SU
“Küresel oyuncuyuz”
100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve küresel makarna ticaretinden yüzde 7,4 pay aldıklarını anlatan Özgüçlü, “Türkiye’de ise yıllık makarna üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiriyoruz. Gaziantep fabrikamızda günlük bin 155 ton buğday kırma, yıllık 332 bin ton makarna üretim; Hendek fabrikamızda ise yıllık 253 bin ton makarna üretim kapasitesine sahibiz” diyor. Başarının en önemli adımının iletişim yetkinliği olduğunu da söyleyen Özgüçlü, liderlik yolculuğunda doğru iletişimin her zaman öncelikleri arasında olduğunu aktarıyor.
MÜGE YALÇIN / MY EXECUTIVE KURUCU ORTAĞI
“Empatik ve dinleyici liderler öne çıkıyor”
“Hızla değişen bir dünyada, uyum sağlama yeteneği ve duygusal zeka büyük önem taşıyor. Günümüzde liderlik, yalnızca vizyon sahibi değil aynı zamanda empatik ve dinleyici olmayı da gerektiriyor. Liderlerin, farklı kültürel ve sosyal altyapılarıyla, geçmişleriyle bir araya gelen küresel ekiplerin karmaşıklıklarını yönetebilmesi bekleniyor. Belirsizlik ortamında inovasyonu yönlendirebilmesi isteniyor. Stres, endişe ve korku gibi duyguları anlayıp yönetebilmesi, liderlerin ekiplerine sunabilecekleri en büyük destek olarak öne çıkıyor. Üstelik karar süreçlerini de güçlendiriyor. Yeni nesil liderlerin; kapsayıcı, mütevazı olması, bilgisi ve tecrübesiyle ekip arkadaşlarına rehberlik etmesi gerekiyor. Kendini sürekli geliştirmeye açık ve ekibinin de gelişiminde aktif rol oynayan liderler bugün öne çıkıyor. Bunları büyük oranda başaran genç yöneticilerin, lider olarak öne çıktıklarına ve bu yetkinliklerin onların daha büyük sorumluluklar alma yolunda daha hızlı ilerlemelerini sağladığına inanıyorum.”
BORA ULUDÜZ / MEMORİAL CEO’SU
“Liderlik bir ünvan değil sorumluluk demektir”
“Bugüne kadar aldığım en zor kararlar, kendi öz değerlerimi zorlayan kararlar oldu. Böyle anlarda tüm paydaşları dikkatle dinleyip verileri ve görüşleri sentezledikten sonra, yalnız kalıp kendimle yüzleşmeyi tercih ediyorum. Genç liderlere tavsiyem; çok çalışsınlar, öğrenmeye açık olsunlar ve tutkularının peşinden gitsinler. Çünkü liderlik, bir ünvan değil; sorumluluk demektir.”
KAAN ALTINKILIÇ / KAHVE DÜNYASI GENEL MÜDÜRÜ
“En büyük ilham kaynağım babam”
“En büyük ilham kaynağım ve mentorüm babam Birol Altınkılıç. Onun iş hayatındaki duruşu, stratejik bakış açısı ve karar alma süreçleri, çocukluk yıllarımdan itibaren bana örnek oldu. Ticaretin doğasını, üretimin gücünü ve sürdürülebilir büyümenin kodlarını ondan öğrendim. Aldığım en iyi tavsiye ise çok net: Yaptığın işi gerçekten öğren ya da öğrendiğin işi yap. Bu felsefe, iş hayatımda yolumu çizerken bana daima rehberlik etti.”
SENA SUERDEM / KİĞILI CEO’SU
“Her gün öğrenmeye devam ediyorum”
“Bugün Kiğılı CEO’su olarak görev yaparken, geçmişten bugüne biriktirdiğim tüm deneyimlerin ışığında hâlâ her gün öğrenmeye devam ediyorum. Genç yaşta lider olmak, öğrenme hızınızı ve adaptasyon kabiliyetinizi sürekli canlı tutmayı gerektiriyor. Ama en kıymetlisi şu: Bu enerjiyle hem markaya hem de birlikte çalıştığım insanlara anlamlı ve kalıcı bir değer sunmak.”
ERKUT ÇAVUŞ / TULPAR HOLDİNG CEO’SU
“Her gün yeni bir şey öğreniyorum”
“Liderlik; en temelde güç demektir, fakat bu gücün özünde sorumluluk vardır. Sorumluluk da insanı büyüten ve olgunlaştıran en temel öğedir. Genç yaşta yönetim sorumluluğu almak hem hızlı karar alma becerisini hem de kriz yönetiminde denge kurma yetisini geliştiriyor. Her gün yeni bir şey öğreniyorum. Bu pozisyonun bana kattığı en önemli değer; insanla, verimle, etikle olan ilişkimi daha derinleştirmek oldu.”