DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

59 şirkette net kâr beklentileri

Üçüncü çeyrek finansallarının sıkıntılı bir döneminde olan borsa için bir nebze can suyu görevi görebileceği kaydediliyor.

13 Kasım 2023 | 02:14
59 şirkette net kâr beklentileri

Üçüncü çeyrekte finans dışı şirketlerde yüksek seyreden enflasyonun yıllık bazda kâr büyümesini desteklemesi, artan maliyetlerin ve faizlerin kâr marjlarında baskı oluşturması öngörülüyor. Bankalarda ise aktif kalitesinin ve güçlü kârlılıkların büyük ölçüde korunması bekleniyor.

29 Ekim -11 Kasım 2023 tarihli sayıdan

Borsa İstanbul'da (BIST), 2023 üçüncü çeyrek bilanço dönemi geçen hafta itibarıyla başladı. Sonuçların son açıklanma tarihi şirketlerde solo bilançolar için 30 Ekim; şirketlerde konsolide, bankalarda solo bilançolar için 9 Kasım, bankalarda konsolide sonuçlar için ise 20 Kasım olarak belirlendi. 

Üçüncü çeyrek finansallarının sıkıntılı bir döneminde olan borsa için bir nebze can suyu görevi görebileceği kaydediliyor. Biz de şirketlere ilişkin net kâr beklentilerini araştırdık. 59 şirkete ilişkin kâr tahminlerini ve bilançosunu açıklayan şirketlerin kâr rakamlarını tablolarımızda inceleyebilirsiniz.

YÜKSEK ENFLASYONUN ETKİSİ

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhat Kaya; üçüncü çeyrek ortalamasında dolar/TL'de yıllık bazda yüzde 49 artış sonucu TL'de yaşanan değer kaybıyla ve artan enflasyonla birlikte, takibindeki finansal olmayan şirketlerin hasılat büyümesinin yüzde 47'ye ulaşmasını bekliyor. 

Kaya; banka dışı şirketlerin toplam kârlılıklarında yıllık yüzde 44 artış, takibindeki bankaların kârlılıklarında ise yıllık yüzde 13 büyüme öngörüyor.

Şeker Yatırım araştırma ekibi; takip ettikleri finans dışı şirketlerin cirolarının yüksek enflasyon nedeniyle yılın üçüncü çeyreğinde büyümesini beklerken, artan maliyetlerin FVAÖK, yükselen faizlerin ise net kâr marjları üzerinde baskı oluşturacağını tahmin ediyor. 

Kurum; araştırma kapsamında yer alan finans dışı şirketlerin üçüncü çeyrekte toplam cirolarında yüzde 52, FVAÖK'te yüzde 59, net kârlarında ise yüzde 46 artış öngörüyor.

İş Yatırım araştırma ekibi ise ikinci çeyreğin sonunda TL'de gerçekleşen değer kaybının ihracatçı şirketlerin TL bazlı cirolarına etkilerinin üçüncü çeyrekte gözlenebilir hale gelmesini bekleniyor. 

İkinci çeyreğin tersine kurun nispeten sakin kalmasının üçüncü çeyrekte borçlu şirketlerin kur farkı giderlerini sınırladığına dikkat çeken İş Yatırım, yüksek seyreden enflasyonun yıllık bazda kâr büyümelerini desteklediğini de aktarıyor.

ÖNE ÇIKACAK ŞİRKETLER

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık; bilançolarda ağırlıkla, yüksek kur-yüksek enflasyon döngüsünün ayrışmalarda en önemli kriter olacağını öngörüyor. 

Dükkancık, şirket seçimlerinde yatırımcılara; mevcut döngüye karşın faaliyet alanı ve operasyonel yapısıyla olası ekonomik durgunluktan etkilenmeyecek, güçlü nakit akışı ve nakit pozisyonu olan, ağırlıklı döviz geliri yaratabilen, mali yapısıyla yeni yatırımlarında veya borç ödemelerinde finansman sorunu yaşamayacak şirketlere odaklanmalarını öneriyor.

Bu çeyrekte havacılık, otomotiv, çimento, gıda-içecek, perakende ile banka ve sigortacılık sektörlerinin görece güçlü sonuçlar açıklamasını bekleyen Volkan Dükkancık'a göre; TAV, Pegasus, THY, Doğuş Otomotiv, Tofaş Oto, Ford Otosan, Oyak Çimento, Bursa Çimento, Akçansa, Çimsa, Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Migros, Şok Marketler, Teknosa, Tüpraş, Cw Enerji, Alfa Solar Enerji ve Girişim Elektrik gibi şirketler açıklayacakları güçlü bilançolarla endekse destek olmaya çalışacak.

GÜÇLÜ TALEP DİNAMİKLERİ

Ak Yatırım Strateji Müdürü Hakan Aygün; otomotiv, beyaz eşya, havayolları, perakende ve içecek sektörlerinin güçlü talep dinamikleri nedeniyle pozitif olarak öne çıktığını kaydediyor. 

Şirket bazında Ford Otosan, Doğuş Otomotiv, Türk Traktör, Tofaş Oto, TAV, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, BİM, Mavi Giyim, Coca-Cola İçecek, Aselsan ve Kalekim'in güçlü büyümeler ve kârlılıkla dikkat çektiği görüşündeki Aygün; Aydem Yenilenebilir Enerji, Erdemir, T. Şişecam, Koza Altın, Yataş, Logo Yazılım ve Tekfen'i hem operasyonel hem de net kârlılıkta zayıf görünüme sahip şirketler olarak sıralıyor.

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ
"BANKALARDA GÜÇLÜ KÂRLILIKLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE KORUNACAK"

YKB VE VAKIFBANK

Bankacılıkta geçen çeyrekteki güçlü kârlılıkların büyük ölçüde korunmasını ve bu çeyrekte Yapı Kredi'nin (YKB) ve Vakıfbank'ın öne çıkmasını bekliyoruz. 

Büyük ölçüde TÜFE'ye endeksli tahvil getirilerinin katkısının yanı sıra kredi-mevduat makasındaki genişlemenin başlamasıyla artan net faiz gelirleri ve güçlü ivmesini koruyan ücret komisyon gelirleri, üçüncü çeyrekte kurdaki stabilite kaynaklı ticaret gelirlerindeki düşüşü dengeleyebilir. 

Sektörde aktif kalitesinin büyük ölçüde korunacağını, bu karışım içinde YKB'nin güçlü marj gelişimi ve normalleşen net kredi risk maliyeti sayesinde özel bankalar arasında net kâr artışıyla öne çıkacağını tahmin ediyoruz.

KAMULARDA DÜŞÜK BAZ ETKİSİ

Kamu bankalarının net kâr artışlarının düşük baz etkisi nedeniyle çok daha güçlü olacağını, hem operasyonel anlamda TL kredi getirilerindeki artış ve güçlü TÜFE'ye endeksli tahvil katkısıyla hem de net kârdaki oransal artışla Vakıfbank'ın öne çıkacağını öngörüyoruz. Operasyonel anlamda zayıf Halkbank'ta net kârda beklediğimiz güçlü artış tek seferlik vergi geliri kaynaklı olabilir.


 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL