DOLAR
34,87
0,07%
DOLAR
EURO
36,60
-0,32%
EURO
GRAM ALTIN
3042,20
0,89%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ABD’de burs imkanı Avrupa’dan fazla

27 Ekim 2022 | 13:13
ABD’de burs imkanı Avrupa’dan fazla

Eğitim danışmanları Oya Christie Miller ile Yeşim Erez tarafından kurulan Admittance Education, yüzlerce öğrencinin yurtdışında eğitim görmesine katkı sağladı. Girişimciler, ABD'deki burs imkanlarının Avrupa ülkelerindekinden daha fazla olduğunu söylüyor.





BURCU TUVAY
[email protected]





Uluslararası ödüllü eğitim danışmanı Oya Christie Miller ile global büyüme, markalaşma stratejisti ve yatırımcı eğitim danışmanı Yeşim Erez’in kurduğu Admittance Education, yurtdışında eğitim görmek isteyen yüzlerce Türk öğrencinin “birinci lig” üniversitelerine yerleşmelerine danışmanlık yapıyor.





Kadın girişimciler, ABD ve İngiltere’nin lider üniversitelerinde eğitimlerini tamamlayarak bu işi yakından tanıyan, yurtdışı eğitimi sertifikalarına sahip ekipleriyle öğrencilere, yabancı üniversitelere kabul sürecinde rehberlik ediyor.





Yurtdışı eğitim başvurusundan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu vurgulayan Yeşim Erez, “ABD’de burs imkanları Avrupa ve İngiltere’ye oranla çok daha geniş. Ancak ABD’de hangi okullarda bursu arayacağınızı bilmek çok önemli” diyor.





Erez, sorularımızı şöyle yanıtladı…





Siz tam olarak nasıl bir yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmeti veriyorsunuz? Bu anlamda nasıl bir farklılık yarattınız?
Ekibimiz ABD, İngiltere, Avrupa ve Türkiye’de konumlu. Bu yüzden yurtdışı üniversitelerini çok iyi tanıyoruz. Bununla yetinmeyip geliştirdiğimiz yazılım programıyla yüzlerce üniversitenin bilgilerini tarayıp gençlerimiz için seçenekler üretmede iddialıyız.





Burs bulmak, okul seçmek gerektiğinde, herkesin tanıdığı 20-30 okul arasından seçim yapmak yerine, gitmeye değer yüzlerce okulun araştırılması gerekir.





Admittance Education bunu teknoloji yardımıyla yapabiliyor. Sadece aileler için çalışıyor, kesinlikle üniversiteler ile komisyon bazında çalışmıyoruz. Bu sayede gençlerimizi girebilecekleri en iyi okullara yöneltip hazırlıyoruz ve başarılı olmalarını sağlıyoruz.





Kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz? Yeni açılacağınız pazarlar hakkında bilgi verir misiniz?
Şu anda öğrencilerimiz yoğunluklu olarak ABD, Singapur, Polonya, İtalya, İngiltere ve Türkiye’den. Arap ülkelerinde, Avrupa ve Asya’nın farklı yerlerinde de danışmanlık verdiğimiz öğrencilerimiz mevcut. Özellikle Türk öğrencilerine hizmet ağırlıklı çalışıyoruz.





Fiziksel mevcudiyet olarak da Los Angeles, Londra, İstanbul’da bulunuyoruz. Yakında İtalya ayağımızı da tanıtacağız. Ayrıca yine çok yakında öğrencilere İngiltere ve ABD’deki okulları tanıtmak için bir projemiz var ve bunu eğitim ile birleştirmeyi planlıyoruz.





Özellikle ‘ivy league’ dediğimiz MIT, Harvard gibi birinci ligin en tepesindeki okullar ile öğrencileri farklı bir içerikle bir araya getirmeye yönelik çalışmamız var.





Hangi ülkeler için danışmanlık veriyorsunuz?
ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri, İngiltere’deki üniversiteler için danışmanlık veriyoruz. Ancak Singapur’da okumak isteyen ve oradaki üniversiteye yerleştirdiğimiz öğrencimiz de var.





Ağırlıklı olarak odaklandığımız ülkelerin dışında danışmanlık verdiğimiz öğrencilerimizin taleplerine bağlı olarak dünyanın her yerindeki üniversiteler için danışmanlık hizmeti verebiliyoruz.





Yurtdışında üniversite seçimi yaparken en çok hangi kriterlere dikkat edilmeli?
Öncelikle burs gerekip gerekmediğine bakılmalı. Bunun için alternatiflerin fiyatları araştırılmalı. ABD’de burs imkanları Avrupa ve İngiltere’ye oranla çok daha geniş. Ancak ABD’de hangi okullarda bursu arayacağınızı bilmeniz çok önemli.





Biz bu araştırmada özgün teknolojimizi kullanarak başarı elde ediyoruz. Bununla birlikte bir gencin hangi konularla ilgilendiğini bilmesi, bilmiyor ise bu konuda destek olunarak araştırmasına yardım edilmesi çok önemli.





Kendisini tanımasına, meslek seçimini yapmasına, bunu yaparken atacağı adımlara, dikkat edeceği konulara, edinmesi gereken tecrübelere katkı sağlamak, doğru yönlendirmek son derece önemli.





Çünkü istediği konuda iyi olan pek çok üniversitenin arasından öğrencinin bireysel kriterlerine uygun seçimler yaparak başvuru listesini hazırlamak gerekiyor.





Bu nedenle beraber çalışmaya ne kadar erken başlarsak o kadar katkımız oluyor. Büyük veya küçük üniversiteler, araştırma üniversiteleri, üniversitenin bulunduğu coğrafi konum tercihleri çok önemli olabiliyor.





Yurtdışı eğitiminde danışmanlık hizmeti nasıl bir önem taşıyor? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler?
Birincisi, bağımsız danışmanla çalışmak daha doğru sonuç getirir. Danışmanın sadece aile için çalışması, okullardan komisyon kabul etmemesi gerekir ki genci girebileceği en iyi okula yönlendirsin.





İkinci koşul erken, hatta 9 veya 10’uncu sınıflarda başlanması. Danışmanın görevi sadece başvuru doldurmaya yardım etmek değildir. Bir öğrenciyi üniversitede başarılı olmaya hazırlamaktır.





Buna zaman tanınmalı. Üçüncü koşul, okulları tanıyan ve burs bulmanıza yardım edebilecek danışman, ailelere uzun vadede tasarruf sağlayabilir. Bu hatırlanmalı.





Meslek seçimlerinde nasıl bir farklılaşma var? Siz bu konuda öğrencileri nasıl yönlendiriyorsunuz?
Türkiye’de gençler bazen anne ve babalarının yönlendirmesi doğrultusunda eğitim dallarını seçiyorlar. Ancak kendi yetenekleri ve isteklerini bilmeleri ve bunları araştırmaları en uygun seçimleri yapmakta çok yararlı olabiliyor.





Biz meslekleri iyice araştırabilmeleri için staj yapmalarını, konu ile ilgili bilgileri okumalarını, değişik mesleklerden insanlarla konuşup fikir edinmelerini öneriyoruz.





Bunun yanı sıra meslek danışmanları ve online yapılabilecek testler var. Meslek araştırma aşamasında akılda tutulması gereken çok önemli bir konu var: Testlerle gencin önündeki olanaklar genişletilmeli, daraltılmamalı. Sonra sistematik bir şekilde bilgi edinerek kendisi alternatiflerin arasından seçim yapmalı.





Son olarak, İngiltere ve Avrupa’daki üniversitelerin çoğu tek bir konunun ihtisasına uygun ancak ABD’de gençler birkaç konuyu birden araştırmak ve eğitim görmek olanağı buluyorlar.





Bu ABD okullarında desteklenen bir yaklaşım. O nedenle gençlerin daha tam karar vermemiş oldukları durumlarda ABD daha iyi bir seçim olarak öne çıkabiliyor.





Şu anda yurtdışında hangi üniversiteler ve bölümler revaçta?
Admittance Education burslu öğrencilere uygun olanaklar bulma konusunda iddialı ve burslar da en çok ABD’de bulunuyor.





Bu nedenle en çok ABD başvurusu görüyoruz. Bu yıl psikoloji, ekonomi, bilgisayar bilimleri, siyasal bilim, fizik, mühendislik, nöroloji bilimi okumak isteyen gençlerimiz var.





OYA CHRISTIE MILLER / ADMITTANCE EDUCATION KURUCU ORTAĞI
“ÖĞRENCİLERİ BİRİNCİ LİGDEKİ ÜNİVERSİTELERLE BULUŞTURUYORUZ”

“Yurtdışında eğitim maliyetleri ABD’de 50 bin ile 55 bin dolar civarında. Yaşama masrafları ile bu tutar 70 bin dolara kadar çıkabiliyor. Ancak burs olanakları var ve bunlar bu rakamları aşağı çekebiliyor. Avrupa’da fiyatlar bunun biraz altında.





Avrupa’da üç yıllık üniversiteler mevcut ama burs olanaklarını bulmak çok güç. Biz de talep üzerine öğrencilere yurtdışındaki üniversiteleri tanıtmak için özgün içerikli ziyaretler planlıyoruz. Öğrencileri, MIT ve Harvard gibi birinci ligdeki üniversitelerle de buluşturuyoruz.”


0


  • ALTIN GRAM - TL 3042,2 0,89%
  • ALTIN ONS 2714,09 0,83%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,466 0,348%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41491 -0,16933%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8651 0,0711%
  • EURO/DOLAR 1,0486 -0,3895%
  • EURO/TURK LIRASI 36,5984 -0,3165%
  • STERLIN/DOLAR 1,27414 -0,2474%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL