DOLAR
34,95
0,15%
DOLAR
EURO
36,71
0,23%
EURO
GRAM ALTIN
2986,71
-0,65%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Anadolu 50

27 Ekim 2022 | 12:47
Anadolu 50

İş dünyasının Anadolu'dan çıkan önderlerini sıraladığımız "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" araştırmasının 2019 sonuçları belli oldu. Her biri bulundukları kentlerde şirketleriyle ciddi istihdam sağlıyor, vergi rekoru kırıyor ve yaptıkları sosyal yatırımlarla bölge ekonomisine güç veriyor.





SİBEL ATİK
[email protected]





Anadolu'ya yön veren 50 ismin yer aldığı listemizin zirvesi bu yıl da değişmedi. Gaziantep'ten doğan Sanko Holding'in onursal başkanı Abdülkadir Konukoğlu, yine listemizin zirvesinde yer aldı.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









İkinci sırada Osmaniye'den dünyaya açılan demir-çelik devi Tosyalı Holding'in yönetim kurulu başkanı Fuat Tosyalı var. Üçüncü sırayı ise Bursalı Sütaş'ın yönetim kurulu başkanı Muharrem Yılmaz aldı.





Anadolu kentlerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına omuz veren iş insanlarına ışık tuttuğumuz "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" araştırmamızın 2019 sonuçları tamamlandı.





İstanbul, Ankara ve İzmir haricindeki kentlerde ekonomiye yön veren, istihdam yaratan, vergi rekortmeni olan isimleri bir araya getirdiğimiz listemizde büyük değişiklikler oldu. Bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz listemizde 12 iş insanı ilk defa yer aldı.





İş dünyasındaki etkilerinin yanı sıra sosyal hayata katkıları ve sivil toplum kuruluşlarındaki girişimleriyle listemizde yer alan bu isimlerin kurdukları şirketlerin ciro ve istihdam bilgilerine yer verdik.





"Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" araştırmamızda zirvedeki isimler bu yıl da değişmedi. Gaziantepli Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu zirvedeki yerini korudu. Aldığı kararlarla bir devin doğmasına öncülük eden Konukoğlu, Anadolu'da sanayileşmenin öncü ismi oldu.





Listemizin ikinci sırasında çelik üretiminde Türkiye'de olduğu kadar dünyada da tanınan bir isim olan Fuat Tosyalı var. Tosyalı, Osmaniye'den dünya devi bir demir-çelik şirketi çıkarmayı başardı. Üç kıtada 20'nin üzerinde tesisle yatırımlarını sürdüren Tosyalı, üretim gücü ve yatırımlarıyla Anadolu'nun en etkin iş insanlarından biri. Üçüncü sırada ise hayvancılığın marka ismi, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz yer alıyor.





Sütaş'ın Türkiye'nin en büyük şirketi olma yolculuğunu başlatan Muharrem Yılmaz, 3,2 milyar TL cirolu devi yeni yatırımlarla büyütmeyi planlıyor. İşte Anadolu'dan çıkıp bir çoğu Türkiye'nin en büyük şirketleri listesinde de yerini alan şirketlerin başarı yolcuğu ve patronlarının çıkış hikayeleri…





1- ABDULKADİR KONUKOĞLU/ SANKO HOLDİNG ONURSAL BŞK.
BU YIL DA ZİRVEDEN İNMEDİ

Anadolu'nun en hatırı sayılır isimlerinden biri olan Abdülkadir Konukoğlu, hazırladığımız listenin yine zirvesinde yer aldı. Anadolu'da sanayileşmenin önderlerinden Abdulkadir Konukoğlu, 1963 yılında iş hayatına atıldı. 1974 yılında ise genel müdürlük görevini üstlendi.





Babası Sani Konukoğlu'nun vefatı sonrasında 1994 yılında Sanko Grubu şirketlerinde başkanlık görevini üstlenen Abdulkadir Konukoğlu, grubu 1996 yılında Sanko Holding çatısı altında yapılandırdı. Grubun merkezini ise hep Gaziantep'te tuttu.





Aldığı kararlarla bir devin doğmasına öncülük eden Konukoğlu, 20 yıl başkanlık yaptığı Sanko Holding'teki görevlerini 2016 yılında kardeşi Zeki Konukoğlu'na devretti. 2018 yılında 8 milyar TL ciroya ulaşan grubun onursal başkanı olan Konukoğlu, ağırlıklı mesaisini eğitim ve STK'lara harcıyor.





2- FUAT TOSYALI / TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KR. BŞK.
HEDEF 4 MİLYAR DOLAR

İskenderun'da başlayan yolculuğu Osmaniye, Karadağ ve Cezayir'in ardından Senegal ile devam ettiren Tosyalı Holding'in yönetim kurulu başkanı Fuat Tosyalı, 3,6 milyar dolar cirolu bir deve kaptanlık ediyor. Üç kıtada 20'nin üzerinde tesis ile yatırımlarını sürdüren Tosyalı, üretim gücü ve yatırımlarıyla Anadolu'nun en etkin iş insanlarından biri.





Bu yıl 4 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefleyen Tosyalı, farklı coğrafyalarda devreye aldığı yatırımlarla 2020'de 15 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. Varlık Fonu'nda da iş dünyasını temsil eden Tosyalı, grubun büyümesini sadece Türkiye'deki değil, dünyadaki yeni yatırım fırsatlarını doğru okumasına bağlıyor.





Türk yatırımcı olarak gittikleri her ülkenin ekonomik ve sosyal hayatına dokunmayı başardıklarını dile getiren Tosyalı, sosyal fayda yaratmayı iş modelinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini söylüyor.









3- MUHARREM YILMAZ / SÜTAŞ YÖNETİM KURULU BŞK.
50 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Sütaş, Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında 58'inci sırada. Sütaş'ın Türkiye'nin en büyük şirketi olma yolculuğunu başlatan yönetim kurulu başkanı Muharrem Yılmaz, 3,2 milyar TL cirolu devi yeni yatırımlarla büyütmeyi planlıyor.





Geçtiğimiz günlerde kefir pazarına yönelik olarak 50 milyon TL'lik bir yatırıma imza attı. Muharrem Yılmaz kaptanlığındaki markanın girişimleri Türkiye ile sınırlı değil. Şirket, Makedonya ve Romanya'da da yer alıyor. Sütaş, 2025'te 50'nci yılına girecek. Patron Muharrem Yılmaz ise altı yıl sonra 4 milyar dolar ciro hedefiyle yatırımlarına yön veriyor.





Bursa Karacabey, Aksaray ve İzmir Tire'den sonra Proje Bazlı Teşvik kapsamında dördüncü entegre tesisini 733,7 milyon TL'lik yatırımla Bingöl'de kurma kararını aldı. Yılmaz, bunun Bingöl'deki üreticilere ayda 80 milyon TL kazandıracak bir sosyal proje olduğunu söylüyor.





4- NAFİ GÜRAL / NG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
SOSYAL SORUMLULUĞA AĞIRLIK VERİYOR

Kütahya denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Nafi Güral, 55 yıllık iş yaşamında oluşturduğu ekonomik yapıyı çocuklarıyla birlikte yönetiyor. NG Grubu çatısı altında Kütahya Porselen'de Erkan Güral ve NG Hotels'te ise Hediye Güral Gür'e görevi devreden Nafi Güral, son yıllarda özellikle sosyal sorumluluk faaliyetlerine ağırlık veriyor. Kendi adıyla kurulan eğitim vakfı aracılığıyla gençlere daha iyi koşullarda eğitim alabilmeleri için karşılıksız burs imkânı sunuyor.





Nafi Güral, 400 civarında bursiyer öğrenciye destek olduklarını belirtiyor. Güral, doğduğu Kütahya kentine de çini, porselen, tarihi kadın kıyafetleri, ünlü ressamların resimleri, hat, tezhip, klasik otomobiller, motosikletler, geçmiş yıllara ait büro makineleri, fotoğraf makineleri gibi 76 bin parça objeden oluşan NG Koleksiyonu ile değer katıyor.





5- İBRAHİM ERDEMOĞLU / ERDEMOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
HEDEFTE RAFİNERİ VAR

Sabancı Holding'e ait Sasa'nın yüzde 51'ini alarak polyester sektörüne beş yıl önce giren 7,5 milyar TL cirolu Erdemoğlu Holding'in stratejik yatırımlarına imza atan İbrahim Erdemoğlu, 10 yıldır grubun başkanlığını yürütüyor.





Erdemoğlu, mobilya işinden çıkmaya hazırlanırken halı ve polyester alanındaki yatırımları hızlandırmayı planlıyor. Adana'da Sasa tesisinde 1 milyar dolarlık yatırım planlayan holding, 7,5 milyar dolarlık yeni yatırımı da gündeminde tutuyor.





İbrahim Erdemoğlu'nun grubu rafineri işine taşıması da bekleniyor. Babasından aldığı iş prensipleriyle şirketi yöneten İbrahim Erdemoğlu, holdingi ana işlere odaklanarak büyütmeyi planladıklarını söylüyor. 2018'i 452 milyon dolar ciro ve 124 milyon dolar net kârla kapatan Sasa, petrokimya alanındaki yatırım planlarının hayata geçmesinin ardından, 2022'de 1,9 milyar dolar ciroya ve 215 milyon dolar net kâra ulaşmayı hedefliyor.





6- MÜJDAT KEÇECİ / ER-BAKIR YÖNETİM KURULU ÜYESİ
STK'LARDA ETKİN ROL OYNUYOR

Tekstil sektöründe önemli üretim noktalarından biri olan Denizli'nin en etkin isimlerinden Müjdat Keçeci, kentin sanayideki dönüşümünde önemli bir paya sahip. Er-Bakır'da 35 yılı geride bırakan Keçeci, Abalıoğlu ve Erikoğlu ailelerinin hissedar olduğu grupta kurumsallaşmanın da önemli temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor.





Er-Bakır'da üst düzey yöneticilik yapmasının yanı sıra Denizli Sanayi Odası başkanlığını da yürüten Keçeci, kentin Türkiye'nin en çok ihracat yapan dokuzuncu ili olduğunu söylüyor. Geçen yıl 3,4 milyar dolar ihracat yapan Denizli'de toplam 200 bin kişinin istihdam edildiğini dile getiren Müjdat Keçeci, yeni yatırımlarla kentte istihdam seferberliğini başlattıklarını kaydediyor.





Öte yandan STK'larda etkin rol üstlenen Keçeci, TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu, Pamukkale Tenis Kulübü, Denizli Kültür ve Sanat Vakfı ve Denizlispor Kulübü Denetim Kurulu'nda üyelik yapıyor.









7- İBRAHİM ORHAN / ORHAN HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI
15 ÜLKEDE 27 FABRİKAYA SAHİP

Otomotiv yan sanayiinin gizli devlerinden biri olan Orhan Holding, bugün 15 ülkede 27 fabrikayla faaliyetlerini sürdürüyor.





Şirket, akışkan transfer sistemleri, egzoz sistemleri, hassas yaylar, paslanmaz çelik boru ve hortumlar, metal şekillendirme ve montaj, otomobil koltuğu ve parçaları, esnek kumanda telleri, vites mekanizmaları ve poli üretan sünger üretimi yapıyor. Otomotiv yan sanayiinin öncü şirketlerinden biri olan Orhan Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Orhan ise Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük otomotiv yan sanayicilerinden biri.





47 yıl önce kurduğu 760 milyon Euro cirolu ve 10 binin üzerinde çalışana sahip şirketini çocuklarının yönetimine bıraktı ve artık holdingte fikirleriyle mesaisine devam ediyor. İbrahim Orhan, eğitim vakfı ile yüzlerce öğrenciye burs veriyor, okullar, yurtlar ve kütüphaneler yapıyor.





8- ZEKİKONUKOĞLU/SANKO HOLDİNG YÖNETİM KRL. BŞK.
KOLTUĞU DEVRETMEYE HAZIRLANIYOR

Sanko Holding'te beş yılda bir değişen yönetim kurulu başkanlığı görevini ocak ayında kardeşi Adil Konukoğlu'na bırakmaya hazırlanan Zeki Konukoğlu, gruba zorlu bir dönemde kaptanlık yaptı. Zeki Konukoğlu, şirketi daha çok İstanbul'dan yönetmeyi tercih etti. Tekstil, enerji ve çimento gibi ana işlerle 8 milyar TL ciroya ulaşan grupta her yıl ortalama 100 milyon doların üzerinde yatırıma yön verdi.





Bu yıl sonunda görev süresi dolacak olan Konukoğlu, emeklilik planını şu sözlerle anlatıyor: "Ocak ayında görevi kardeşim Adil Bey'e teslim edeceğim. 65 yaşında emekli olunmasıyla günlük stres üzerimizden kalkıyor. Ben de bu süreçte çalışma saatlerini azaltıp haftanın bir gününü mesela çarşambayı hobilerime ayıracağım. Ben çalışmayı çok seviyorum. Bu süreçte vakıf üniversitemizin yönetimine vakit ayıracağım."





9- AHMET FİRUZHAN KANATLI / ETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI
BABASINDAN ALDIĞI BAYRAĞI YUKARI TAŞIYOR

Bisküvi denince ilk akla gelen markalardan biri olan Eti'nin yönetim kurulu başkanı Firuzhan Kanatlı, babası Firuz Kanatlı'dan aldığı bayrağı daha yukarılara taşıma gayretinde.





Türkiye'nin 80 ilinde yer alan ve sadece bildiği işi yaparak 4 milyar TL ciroyu aşan Eti'nin patronu Kanatlı, sektörünün önde gelen ismi olarak listemizde bu yıl dokuzuncu sırada yer alıyor. Eskişehir'de bölgesel bir marka yaratmayı başaran Kanatlı, şirket yönetimi dışında birçok STK'da da görev alıyor.





1994 yılında kurduğu Eskişehir Atlı Spor Kulübü'nün yanı sıra TÜSİAD, Galatasaray Spor Kulübü Kongre ve Eskişehir Galatasaraylılar Derneği üyesi. Eti, ses getiren sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma olan desteğini devam ettiriyor. Bunlar arasında en çok ses getireni de 2014 yılında başlayan Eti Sarı Bisiklet Projesi.





10- RONA YIRCALI / YIRCALI HOLDİNG YÖNETİM KRL.BŞK.
TİRE'YE 90 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Balıkesir'in ilk sanayicilerinden olan ve enerji, yem, sentetik tekstil gibi sektörlerde faaliyet gösteren Yırcalı ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Rona Yırcalı, Anadolu'nun şüphesiz en etkili isimlerinden biri.





DEİK, TOBB ve Balıkesir Sanayi Odası gibi STK'larda üstlendiği görevlerin yanı sıra Yırcalı Holding'i de oğulları Sırrı ve Sinan Yırcalı ile birlikte yönetiyor. Rona Yırcalı, 2019 yılına yeni yatırım kararıyla girdiklerini söylüyor.





Zorlu bir yıl olmasına rağmen yatırım kararından geri adım atmadıklarını söyleyen Yırcalı, Tire'de yaptıkları yem fabrikasını 90 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirdiklerini belirtiyor. 2,2 milyar TL cirolu holding bu yılı 2,4 milyar TL ciroyla kapatmayı hedefliyor. Yırcalı, enerji işinde Afrika'da önemli girişimlerde bulunacaklarını anlatıyor. Yırcalı, Balıkesir'e müze yapacaklarını da kaydediyor.









11- HANEFİ ÖKSÜZ / KİPAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
TEKSTİLDEN SONRA KAĞITTA DA İDDİALI

Kahramanmaraş'tan çıkan ve tekstil ile adını duyuran Kipaş Holding'in yönetim kurulu başkanı Hanefi Öksüz, şirketi Kahramanmaraş'tan yönetiyor.





Kipaş Holding, 1990'ların başında Koç Holding'ten satın aldığı Bozkurt Mensucat ile hızlı bir çıkış yakaladı ve bugün tekstil, çimento, konfeksiyon ve kağıt sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Kipaş'ta önemli yatırımların devreye alınmasına önderlik eden Hanefi Öksüz, sanayici kimliğiyle grubu kağıt sektöründe de iddialı bir noktaya taşıdı. 6 milyar TL cirolu Kipaş, üç yılda 750 milyon dolarlık yatırım yaptı.





Bundan beş yıl önce girdiği kağıt sektöründe ikinci tesisi de devreye almaya hazırlanıyor. Aydın Söke'de inşaat çalışmaları süren ikinci kağıt tesisinin gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor. Bu tesisle 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesi ve stratejik yatırımlarla grubun ihracatının artırılması hedefleniyor.





12- FEHMİ YILDIZ / YILDIZLAR YATIRIM HOLDİNG YKB.
DÜNYADA İLK ÜÇE GİRMEYİ HEDEFLİYOR

Fehmi Yıldız'ın başında bulunduğu ve oğlu Hakkı Yıldız ile yönettiği Yıldızlar Yatırım Holding, kendisine ilk üçü hedef koydu.





Şirket, kereste ticaretiyle işe başladı ve bugün orman ürünleri, deniz taşımacılığı, gübre, demir-çelik sanayi, liman işletmeciliği, gayrimenkul ve sigorta gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. 2016'dan bu yana yaklaşık 500 milyon Euro'luk yatırım yapan şirket 6 milyar TL ciroya sahip ve 4 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.





Şirketin yönetim kurulu başkanı olan Fehmi Yıldız, geçen yıl yüzde 39 büyüdüklerini, bu yıl ise yüzde 35'lik büyüme hedeflediklerini söylüyor. Yıldız, "Şirketlerimizin faaliyet gösterdiği sektörlerde hem Türkiye'de hem de dünyada ilk üçte yer alması hedefine kilitlenmiş vaziyetteyiz" diyor. Fehmi Yıldız, Kocaeli'de eğitime de büyük katkılar sunmuş bir isim.





13- HÜSEYİN ÖZDİLEK / ÖZDİLEK GRUBU KURUCUSU
GÖREVİ OĞLUNA BIRAKTI

1967 yılında 30 metrekarelik bir perakende mağazasıyla iş hayatına başlayan ve 1971 yılında havlu imalatıyla sanayicilik yolculuğu başlayan Hüseyin Özdilek, 1983 yılında Yalova yolu üzerinde 8 bin metrekarelik bir alanda Türkiye'nin ilk AVM'sini kurdu.





Türkiye'nin en büyük havlu üreticisi olmasını yanı sıra son beş yıl içinde yaptığı AVM yatırımlarıyla dikkatleri çeken Özdilek, bugün ise 12 şehirde 2,8 milyar TL cirolu bir holdinge dönüştü. İş hayatında mesaisini azaltmak isteyen Hüseyin Özdilek başkanlık koltuğunu kısa bir süre önce oğlu Murat Özdilek'e bıraktı. Hüseyin Özdilek, kendisini artık 'emekli başkan' olarak tanımlıyor.





Bu süreçte ailesi için Bursa'da kurduğu çiftliğe daha fazla vakit ayıracak olan Hüseyin Özdilek sosyal sorumluluk işlerine odaklandı. Hüseyin Özdilek, burada kendi meyve-sebzelerini üretirken hayvancılık işini de büyütmek istediğini söylüyor.





14- NEŞE GÖK / İNCİ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
BEŞ YILDA CİROYU İKİYE KATLAYACAK

Cevdet İnci'nin kurduğu ve 2003 yılında yönetimini beş kızına bıraktığı Manisa merkezli İnci Holding'te üç yıldır başkanlık görevini üçüncü kuşaktan Neşe Gök yürütüyor.





Görevi devralmasıyla grubun vizyonunu yeniden şekillendiren Neşe Gök, önümüzdeki süreçte geleceğin iş alanlarına yatırım yapmak istediklerini söylüyor. 3 milyar TL cirolu holding yeni girişimler için Vinci şirketini kurdu ve yeni iş alanlarına bu şirket üzerinden yatırım yapacak.





İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, "Gelecek nesillere aktarabileceğimiz katlanmış bir değer oluşturmak istiyoruz. Bu doğrultuda hedefimiz grubu beş yıl sonra en az ikiye katlamak" diyor. Neşe Gök'ün önderliğinde kurulan Vinci bu hedefler ışığında kısa bir süre once Almanya'da ilk yatırımını da yaptı. Holding, Türkiye, Almanya ve İngiltere'de Vinci şirketi üzerinden yeni iş fikirlerine yatırımı sürdürecek.





15-DAVUT DOĞAN / DOĞANLAR YATIRIM HOLDİNG BAŞKANI
AFRİKA'YI YAKIN MARKAJA ALDI

Çanakkale'den Afrika'ya uzanan bir dizi yatırıma öncülük eden Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, kuşkusuz Anadolu'nun etkin iş insanlarından biri.





Doğtaş ve Kelebek markalarıyla mobilya işinde mağazalaşma yatırımlarına devam eden Davut Doğan, mobilya alanında yurtdışında açacakları 20 mağazanın yanı sıra enerji işinde de dışarıdaki fırsatları kovalıyor. Afrika'ya iki yıl önce Senegal'de inşa ettiği lojistik üsle giriş yapan grup, bölgede enerji ve mobilya yatırımlarıyla güçlenmeyi hedefliyor.





Senegal'de 106 milyon dolara inşa edilen lojistik merkezin açılışını yılbaşında yapan grup buradaki girişimlerini sürdürüyor. Bu dönemde yurtdışında fırsatları değerlendirmeye odaklandıklarını anlatan Davut Doğan, bu noktada Afrika'yı yakın markaja aldıklarını ifade ediyor.





16- ADİL KONUKOĞLU / SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ
GÖREVİ DEVRALMAYA HAZIR

Gaziantep Sanayi Odası'nda geçen dönem başkanlık görevini yürüten ve bu dönemde meclis başkanı olan Adil Konukoğlu, altı ay sonra Sanko'nun başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanıyor.





Önümüzdeki yıla hazırlanan Adil Konukoğlu da ağabeyi Abdülkadir Konukoğlu gibi grubu Gaziantep'ten yönetecek. Tekstil, enerji ve çimento gibi ana işlerle 8 milyar TL ciroya ulaşan grubun, bu süreçte yeni işlere girmesi beklenmiyor. Aile bildiği işlerde büyüme vizyonuna sahip.





Rüzgâr ve jeotermal alanlarında planlanan 300 milyon dolar civarında yatırıma yön verecek olan Konukoğlu'nun grup için hızlı değil temkinli ve emin adımlarla büyüme stratejisi izlemesi bekleniyor. Adil Konukoğlu, bu yıl Süper Lig'e yükselen Gazişehir Gaziantep Spor Kulübü'nün de başkanlığını yürütmeye devam ediyor.









17- AHMET AHLATCI / AHLATCI HOLDİNG YÖNETİM KRL. BŞK.
ANADOLU'NUN BİLEZİKÇİSİ

Ahlatcı Holding, yıllık 75 milyar TL'lik iş hacmiyle Anadolu'nun en büyük grupları arasında. Ağırlıklı işi altın rafinerisi, mücevherat ve döviz olan Ahlatcı Holding, Anadolu'nun bilezikçisi olarak tanınıyor. Grup, 540 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.





Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, "Otomotiv ve sağlık alanındaki yatırımlarımızdan çıkmayı planlıyoruz" diyor. 2019 yılında altın fiyatlarındaki yukarı eğilim nedeniyle cirolarının daha da artmasını bekleyen Ahlatcı Holding'in EBİTDA hedefi 400-450 milyon TL arasında. Ahmet Ahlatcı, "İstanbul'da 2 TL kazanacağıma Çorum'da 1 TL kazanmayı tercih ederim" sözleriyle memleketine olan bağlılığını ifade ediyor.





Çorum'un gelişimi için şehrin raylı ulaşım projelerine dahil edilmesi, Çorumspor'un Süper Lig'e çıkması ve havalimanı konularında özellikle çalışıyor.





18- AYHAN ZEYTİNOĞLU / ZEYTİNOĞLU GRUBU YKB.
SANAYİNİN KALBİ ONA EMANET

Türkiye ekonomisinin önde gelen sanayi kentlerinden Kocaeli'de sanayicilerin sesi olan Ayhan Zeytinoğlu, sivil toplum kuruluşlarında yürüttüğü yoğun mesaiyle de listemizde yer alıyor.





İktisadi Kalkınma Vakfı'nda iki dönem başkanlık yapan Zeytinoğlu, Kocaeli Sanayi Odası'nda da başkanlık görevini yürütüyor. Bunun yanı sıra 2010 yılından bu yana Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda da (DEİK) önemli görevler üstleniyor. Zeytinoğlu, ayrıca, Kocaeli Serbest Bölge A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Odalar Federasyonu Genel Konsey Üyesi.





STK'larda hep etkin bir rol üstlenen ve iş yaşamında 34 yılı geride bırakan Ayhan Zeytinoğlu'nun sanayileşme ve kalkınma konularında akademik çalışmaları da bulunuyor. Zeytinoğlu, Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü'nde Avrupa Birliği Tarım Sübvansiyonları konusunda doktora yapıyor.





19- AHMET ÖKSÜZ / KİPAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BŞK. VEKİLİ
TEKSTİL SEKTÖRÜNE KAPTANLIK EDİYOR

Tekstil, çimento, tarım, enerji işlerinin yanı sıra kağıt sektörüne bundan beş yıl önce hızlı giriş yapan Kahramanmaraşlı Kipaş Holding'in başkan vekili olan ve grubun daha çok tekstil işlerini yöneten Ahmet Öksüz, listemize bu yıl hızlı giriş yapan isimlerden biri oldu.





Geçen yıl İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) başkanlık görevini üstlenen Ahmet Öksüz, burada tekstil sektörünün sorunlarına odaklanırken gruptaki mesaisine ise hiç ara vermedi. Şirketin tekstildeki önemli yatırım kararlarına imza atan Ahmet Öksüz, sadece tekstilde iplik ve denimde 100 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini ikiye katlayacaklarını dile getiriyor.





Öksüz, "1986'da sanayicilik serüvenine tekstille başlayan bir grup olarak geçen 30 yılda sürekli yatırımla büyüdük" diyor.





20- İBRAHİM BURKAY/BURKAY GROUP YÖNETİM KURULU BŞK.
EV TEKSTİLİNDE YARIM ASIRLIK ÜRETİCİ

Ev tekstili sektörüne 1975 yılında adım atan ve bir aile şirketi olarak kurulan Burkay Grup'un başkanlığını üstlenen İbrahim Burkay'ı Anadolu'nun etkin iş insanı listesine taşıyan en önemli özelliği sivil toplum kuruluşlarındaki etkin rolü oldu.





İbrahim Burkay, iki dönemdir aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı olarak görev yapıyor. Neredeyse yarım asrı bulan geçmişe sahip ev tekstili ve perde alanındaki girişimlerinin yanı sıra bugün petrokimya, inşaat ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Burkay Grubu, geçen yılı 682 milyon TL ciroyla kapattı.





Özellikle perde alanında dünyanın sayılı üreticilerinden biri olduklarını aktaran İbrahim Burkay, grubun 574 kişiye istihdam sağladığını söylüyor. İbrahim Burkay, son dönemde Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) seçimlerinde aldığı rolle de adından söz ettiriyor.





21- MUHARREM KAYHAN / SÖKTAŞ GROUP YÖNETİM KRL. BŞK.
REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAYA ODAKLANDI

1971 yılında Aydın Söke'de Muharrem Kayhan tarafından temelleri atılan Söktaş Group, kumaş üretimi ve süt hayvancılığı alanlarında faaliyet gösteriyor. Söktaş, dokuma, Efeler Çiftliği ve yurtdışı girişimleriyle birlikte bünyesindeki altı şirketle yoluna devam ediyor.





Türkiye'nin yanı sıra Hindistan'da da kumaş üretim tesisi olan grup, büyümenin yavaşladığı bugünkü ortamda mevcudu korumayı hedefliyor. Geçen yılı 230 milyon TL ciroyla kapatan şirket bu dönemde özellikle inovasyon, yeni pazarlar ve iç verimlilik ile tasarruf konularına odaklandı.





Söktaş Group, katma değerli tekstil ürünleri ve çiğ süt üretimi gibi lider olduğu alanlara daha fazla yoğunlaşarak rekabetçi gücünü artırmayı hedefliyor. Muharrem Kayhan, 20012004 yılları arasında TÜSİAD Başkanlığını görevini de üstlenmişti.





22- AHMET TİRYAKİOĞLU / TİRYAKİ GRUBU YÖNETİM KURULU ÜYESİ
YENİ PROJELERİN ÖNCÜSÜ OLDU

Ali Tiryakioğlu öncülüğünde 1965 yılında ticari hayatına başlayan Tiryakioğlu Ailesi, bugün bakliyat, tahıl, kuruyemiş, organik gıda, yem ve yağlı tohumlar gibi tarım ürünlerini işleyip satışını yapan en büyük gruplardan biri.





Türkiye'de sektörünün en büyük ticaret şirketi olan ve geçen yıl 1,1 milyar dolarlık ciro gerçekleştiren Tiryakioğlu'nun yönetim kurulu üyesi Ahmet Tiryakioğlu şirketin yanı sıra kentte de önemli projelere imza atmış bir isim. Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı olan Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te Et Borsası, Hububat Emtia Merkezi, Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk ve Antepfıstığı Pilot İşleme Tesisi gibi projelerin hayata geçmesinde öncü oldu.





Et Borsası'nın bu yıl tamamlanmasının planlandığını söyleyen Tiryakioğlu, 10 bin ton kapasiteli Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk Projesi'nin ise nisan ayında temelinin atıldığını aktarıyor.









23- İSMAİL ÇOBAN / SÖLEN YÖNETİM
KURULU BAŞKANİ KÜRESEL OYUNCU OLMAYI HEDEFLİYOR

Rekabetin yoğun olduğu şekerleme ve çikolata pazarında geçen yıl 1,3 milyar TL ciro gerçekleştiren Şölen, bu rakamla Türkiye'nin en büyük 139'uncu şirketi oldu.





Dünyanın şekerleme alanında en önemli listelerinden biri olan Candy Industry Top 100 listesinde ise adını 57'nci sıraya yazdıran Şölen'in yönetim kurulu başkanı İsmail Şölen, Gaziantep'ten dünyaya açılan markayı 2 milyar TL ciroya taşımak istiyor. Anadolu'dan çıkmış bir marka olarak küresel oyuncu olmak istediklerini söyleyen Çoban, markanın gösterdiği başarıyla listemizde yer alıyor.





Bu yıl yüzde 53 büyümeyle 2 milyar TL ciro hedefine ulaşmak için var güçleriyle çalıştıklarını anlatan İsmail Çoban, Gaziantep'ten globale açılıp başarıya ulaşan Biscolata, Ozmo ve Luppo markalarına yeni marka hikayeleri de eklemek istediklerini dile getiriyor.





24- ORHAN KILIÇ / KILIÇ DENİZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI
63 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Su ürünlerinde Muğla'dan dünyaya 175 milyon dolarlık ihracat yapan Kılıç Deniz'in yönetim kurulu başkanı Orhan Kılıç, sunduğu katkıyla bu yıl da Anadolu'nun öncü isimleri arasında yer aldı.





2 bin kişiye istihdam sağlayan Kılıç, Türkiye'nin deniz ürünlerini 63 ülkenin sofrasına taşımayı başardı. 2018 yılındaki ihracat başarısıyla ciroyu 1 milyar 365 milyon TL'ye yükselttiklerini aktaran Orhan Kılıç, başarısını şu sözlerle anlatıyor: "Hiçbir başarı kolay değildir. Bu başarı, Türkiye'nin yavru balıkçılıktan yem fabrikalarına kadar tam entegre deniz ürünleri şirketi olmamızdan kaynaklanıyor.





Üretim ve değer zincirinin tüm aşamalarına hakim olmak süreci daha kontrollü bir şekilde ele almamıza olanak sağlıyor." 65 bin ton kapasiteyle dünyanın en büyük levrek ve çipura üreticilerinden olan Kılıç, Dominik'teki tesislerinde de üretime geçti ve ABD pazarına Hirame balığı satışına başladı.





25- CEMALETTİN SARAR / SARAR GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI
HEDEF 1 MİLYAR TL CİRO

Henüz çocuk yaşlarında Bayatpazarı'nda babasının terzi dükkanında iş hayatına atılan Cemalettin Sarar, Eskişehir'in adı en çok bilinen ve etkin iş insanlarından biri. 1944 yılında babasının temellerini attığı terzi dükkanıyla başlayan iş hayatını bugün Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde beş üretim tesisiyle sürdürüyor.





Cemalettin Sarar, yatırımlarının önemli bir kısmını Eskişehir'de yapmayı tercih etmiş bir isim. 2018 yılında 950 milyon TL ciro yapan şirketi tasarım ve inovasyonla büyütmek istediklerini anlatan Cemalettin Sarar, hedeflerinin ciroda 1 milyar TL barajını aşmak olduğunu söylüyor.





Hergün 5 bin gömlek ve ceket üreten ve bu ürünleri yurtiçinde 180 ve yurtdışında 85 mağazasında satışa sunan Sarar, beş üretim tesisinde 5 bin kişiye istihdam sağlıyor.





26- ALPASLAN KARAKAN / DOĞUŞ ÇAY YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI
ÇAY TARIMI İÇİN ÖZEL PROJELER ÜRETİYOR

Doğuş Çay, Rizeli iki kardeş, Süleyman ve Alpaslan Karakan tarafından 1985 yılında kuruldu. Bugün 1,2 milyar TL ciroyla Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından biri olan şirket, 2 bin 170 kişiye istihdam sağlıyor.





Doğuş Çay'ın geçen 34 yıllık süreçte Rize ilinin kalkınmasına büyük katkısı oldu. 50 bin mühtasilden çay alımı yapan şirket, Doğu Karadeniz'de çayın bölge insanına katkısının devamını sağlama ve sağlıklı topraklarda çay tarımı yapma amacıyla TEMA Vakfı ile başlattığı projeyi aralıksız sürdürüyor.





Rize'nin doğal zenginliği ve en önemli geçim kaynağı olan çayın en iyi koşullarıyla yetiştirilmesi, aynı lezzet ve kalitede üretilebilmesi, sürdürülebilir tarım için çalışmalar yürütüyor. Ayrıca organik bahçe uygulaması başlatan şirket, böylece hasadı 600 kg olan bahçelerde bin 700 kg ürün elde edilmesine ön ayak oldu.









27- TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL HELVACIZADE GRB. YNT. KRL. BŞK.
BEŞ YILDA 50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Konya'da sanayi denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Helvacızade Grubu'nun yönetim kurulu başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, uzun yıllar Konya Sanayi Odası'nın başkanlığını yürüttü.





Şimdi ise meclis başkanlığını üstlenmiş durumda. Zade markasıyla bitkisel yağ üretimi yapan ve 16 bin metrekarelik alanda kurulan yeni üretim tesisini bu yıl devreye alan grup, gıda takviyesi alanındaki markası Zade Vital ile ise sınırları aştı.





Bitkisel yağ paketlemede kapasiteyi üç katına çıkaran grubun sanayi yatırımlarının beş yılda 50 milyon doları bulduğunu kaydeden Helvacızade Grubu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, girişimlerinin Amerika'ya kadar uzandığını söylüyor. Helvacızade, ABD pazarının ardından Kanada ve Güney Amerika'dan başlayarak dünyada farklı coğrafyalarda büyümeyi planlıyor.





28- ORHAN DİREN / DİREN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
YURTDIŞI GELİRLERİ YÜZDE 50 ARTIRACAK

Temellerini Mustafa Vasfi Diren'in attığı ve ikinci kuşak temsilcisi Ali Rıza Diren ile atılım yapan Dimes, kurulduğu Tokat'ı yıllar içinde adeta bir meyve suyu üretim merkezi haline getirdi. Yılda 110 bin ton meyve işleyen gruba Orhan Diren başkanlık yapıyor.





Diren başkanlığında meyve suyunda yakaladığı başarıyı yeni alanlara da taşıyan grup, bu yıl soğuk kahve pazarına giriş yaptı. İçecek sektörünün önemli oyuncularından biri olan şirketin ihracat odaklı büyümeye odaklandığını söyleyen Orhan Diren, 100'ü aşkın ülkeye kendi markalarıyla ihracat gerçekleştirdiklerini kaydediyor.





440 milyon TL cirolu şirketin bu yıl ihracatta agresif büyüme hedeflediğini dile getiren Diren, 40 milyon TL ihracat geliri olan şirketin yurtdışı gelirlerini yüzde 50 artıracağını anlatıyor. Diren, "İhracat rekabetçiliğimizi daha da artırmak için önemli adımlar attık" diyor.





29- ERDEM ÇENESİZ / ECE HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
YEDİ ÜRETİM TESİSİNE SAHİP

Çorum'dan çıkan ve banyo gereçleri alanında Türkiye'nin atak şirketlerden biri olan Ece'nin öyküsü 1965 yılında başlıyor. Çenesiz ailesinin tuğla ve kiremit alanında başladıkları üretim maceraları, Türkiye'nin birçok yerinde kurdukları tesislerle devam ediyor.





Bugün inşaat malzemeleri, makine imalatı gibi alanlarda faaliyet gösteren Ece Grubu, geçen yıl 376 milyon TL'lik ciroya imza attı. Yedi üretim tesisinde bin kişiye istihdam sağlayan şirket sanayi alanındaki girişimlerine yurtdışını da eklemş durumda.





Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, ortalama bir Anadolu şehrinde ekonomi ve yönetim biliminin gereklerini yerine getirerek dünya çapında iş yapan bir şirketin oluşturulabileceği gerçeğinin temsilcisi olduklarını söylüyor. Sivil toplum kuruluşlarında görevler alan Çenesiz, 2019-2021 dönemi için ikinci kez Türkiye Seramik Federasyonu'nun başkanlığına oybirliğiyle seçildi.





30- SAMİ ÖZDAĞ / SARAY HOLDING YÖNETİM KURULU BŞK.
HEDEF 500 MİLYON DOLAR İHRACAT

60 yıl önce gıda toptancılığıyla temelleri atılan ve bugün gıdanın yanı sıra enerji, tarım, ambalaj gibi sektörlerde 767 milyon TL ciroya ulaşan Saray Holding'in kurucusu Sami Özdağ, Karaman'ın en önemli iş dünyası temsilcilerinden biri.





Karaman'ın bisküvi kenti olarak anılmasında büyük katkısı var. Karaman'dan dünyanın 110 ülkesine uzanan Saray, bu yıl yüzde 20 büyümeyle 920 milyon TL'lik ciroya ulaşmayı planlıyor.





Bu hedefe yurtdışında önemli adımlar atarak ulaşacaklarını söyleyen Sami Özdağ, 1987 yılında ilk adımı attıkları yurtdışına 80 milyon dolarlık satış yaptıklarını kaydediyor. Ukrayna ve Suudi Arabistan'da yer alan bisküvi fabrikalarıyla ihracatta 110 ülkeye ulaşan şirket bu yıl ise 95 milyon dolarlık ihracat geliri planlıyor. Sami Özdağ, yatırımda hız kesmeyerek 2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracat geliri hedeflediklerini açıklıyor.









31- ESİN GÜRAL ARGAT / GÜRALLAR BAŞKAN VEKİLİ
YATIRIM İÇİN FIRSAT KOLLUYOR

Sanayi, turizm ve inşaat sektörlerinde faal olan Gürallar Grubu, turizmde yatırım için rotasını çevirdiği Maldivler'de otel açtı. 120 milyon dolar bütçeyle hayata geçen 73 villalık otel projesiyle dikkatleri çeken grup, yurtdışında yeni fırsatları kovalıyor.





Yaklaşık 1,7 milyar TL büyüklükte olan ve cam sanayiinde LAV markasıyla dünyanın beşinci büyük üretim kapasitesine sahip olan grup, sanayi yatırımlarını da yurtdışına açmak için fırsatları değerlendiriyor.





Esin Güral Argat, şirketinin yükselen performansı ve sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarıyla listemizde yerini koruyor. TÜSİAD ve kadınların işgücüne katılımını artırmak için çalışmalar yürüten Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) yönetiminde etkin rol üstlenen Argat, şirketi Kütahya'dan globale açarak günde ortalama 2 bin ürün üreten Gürallar markasını 100'ün üzerinde ülkeye taşıdı.





32- TARIK KAYAR / NAMET YÖNETİM KURULU BAŞKANI
İHRACATTA SINIRLARI AŞTI

Namet, Türkiye'de dördüncü kuşağın yönettiği az sayıda şirketlerden biri. Şirketin dördüncü kuşak temsilcilerinden Tarık Kayar, uzun yıllardır yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor.





Kayar yönetimindeki şirket, Capital Dergisi'nin Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması'nda ihracatını en fazla artıran üçüncü marka oldu. Dünya standartlarına uygun üretim yapan ve Azerbaycan, KKTC, Afganistan, Çin, Hong Kong, Vietnam, Kuveyt, Bahreyn, Dubai ve Katar'a kadar geniş bir alana ihracatı olan şirketin bu alandaki büyümesi sürüyor.





Özellikle helal sertifikalı ürünleriyle Ortadoğu ülkelerini yakın markaja alan Namet, geçen yılı 2,2 milyar TL ciroyla kapattı. Bu ciroyla Türkiye'nin en büyük 76'ncı şirketi olan Namet, bölgesinde bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.





33- ERGUN ABALIOĞLU / ABALIOĞLU TARIMSAL ÜRETİM YÖNETİM KURULU BAŞKANI
İLK ÖZEL YEM ŞİRKETİNİN KAPTANI

Türkiye'nin ilk özel yem fabrikası olarak 1969 yılında Denizli'de kurulan ve bugün Türkiye'nin en büyük 220'nci şirketi olan Abalıoğlu Yem, yeniden yapılanmaya gitti. Geçen yıl kurumsallaşma çalışmaları neticesinde Abalıoğlu Yem bünyesindeki tarım, hayvancılık, beyaz et ve balık işleri şirketlere ayrıldı.





Abalım, Lezita, Lezita Balık markalarıyla grup öne çıkıyor. Toplamda 3 milyar TL ciroya sahip olan grubun en büyük işi tarımsal üretimin başında ise Ergun Abalıoğlu bulunuyor. Şirketin rafta duran iki yem fabrikası yatırımı var.





Bunlardan biri Erzurum'da diğeri ise Trakya'da olacak. 3 bin başlık hayvan sahipliğini 9 bine çıkarma hedefinde olan Abalıoğlu bölgesinde 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Abalıoğlu Grubu, eğitim, spor, çevre ve kültür alanlarında bölgesine değer katıyor.





34- MUSTAFA ÖZCAN / AKO GRUP BAŞKANI
2,4 MİLYAR TL CİROYA ULAŞTI

Mustafa Özcan'ın babası Abdülkadir Özcan tarafından 1993 yılında lastik kaplama fabrikasıyla temelleri atılan AKO Grup, bugün Ankara, Çayırova, Mersin ve Denizli'deki fabrikalarında üretim yapıyor.





Babasının vefatıyla işin başına geçen Mustafa Özcan'ın yönettiği AKO Grup, üretimin yanı sıra Maxxis, Toyo, Cooper, Apollo marka lastikler ve alaşım binek araç jantlarda da Türkiye'nin en büyük satış ağına sahip şirketi. Geçen yıl 2 milyar 451 milyon TL ciro elde ettiklerini aktaran Mustafa Özcan, 2005 yılında satın aldıkları Kırşehir merkezli Petlas fabrikasından 202 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtiyor.





Falken ve Dunlop marka lastiklerin Çankırı'da üretildiği Sumitomo Rubber AKO Türkiye lastik fabrikasının da ortağı olduklarını kaydeden Özcan, ihracatla büyümeye devam edeceklerini söylüyor.





35- AHMET BARUT / BARUT GRUBU YÖNETİM KURULU ÜYESİ
TURİZMİN BAŞKENTİNDE 13 OTELİ VAR

Turizmin başkenti Antalya'nın ilk turizmcilerinden olan Barut Otelleri'nin sahibi Barut Ailesi 13 otele sahip. Barut Otelleri'nin temeli 1971 yılında Ali Barut tarafından Manavgat Side'de 36 odalı Cennet Hotel ile atıldı. Ali Barut'un oğulları Haydar Barut, Ahmet Barut, Levent Barut sektöre çekirdekten yetişerek girdiler.





Barut Grubu, bugün mevcut 13 otel ve endüstriyel çamaşırhane fabrikası ile her geçen gün artan bir ivmeyle hizmet veriyor. 350 bine yakın turiste hizmet veren Barut Grubu'nda yönetim kurulu üyesi olan Ahmet Barut, uzun yılar Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) başkanlığı görevini de yürütmüştü.





Ahmet Barut, halen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nde yüksek istişare kurulunda üyelik yapıyor. Antalya'da Avusturya Fahri Konsolosu görevini de yürütüyor.









36- SAVAŞ ÖZAYDEMİR / ENDEL YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI
92 YILLIK KİREMİT ŞİRKETİYLE ÖNCÜ

Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) 25 yıl boyunca başkanlığını yapan ve Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi'nin (EOSB) yönetim kurulu başkanlığını da üstlenen Savaş Özaydemir, Eskişehir'de en önemli sanayicilerin başında geliyor.





Atatürk'ün emriyle 1927 yılında kurulan Kılıçoğlu Kiremit'in de bünyesinde bulunduğu Endel Şirketler Grubu'nun başkanı olan Özaydemir, Eskişehir'in sanayi kenti olmasına önemli katkılar sağladı.





Ağırlıklı olarak yapı malzemeleri ve yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren Endel, kiremit alanında yıllık 8 milyon metrekarelik üretim kapasiteyle Türkiye'nin en büyüklerinden biri. Grup 450 milyon TL ciroya sahip. Endel'in Eskişehir'in yanı sıra Ankara, Gebze ve Manisa'da bulunan sekiz işletmesinde yaklaşık 2 bin 250 kişi çalışıyor.





37-AHMET AKBALIK / ÖZAK GLOBAL HOLDİNG YKB
BEŞ SEKTÖRDE DOKUZ ŞİRKETİ BULUNUYOR

Özak Global Holding, tekstil, turizm, inşaat, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve tesis yönetimi olmak üzere beş sektörde dokuz şirketiyle faaliyet gösteriyor. Özak Global Holding ve iştirakleri bünyesinde 6 bini aşkın çalışan istihdam edilirken, grubun 2018 yılı cirosu 1,2 milyar TL oldu.





Turizm ve tekstilde önemli yatırımları olan grup, gayrimenkulde ise İstanbul Kazlıçeşme'de hakim ortak olduğu Büyük Yalı projesinde yatırımına devam ediyor.





Memleketi Malatya'ya özellikle Özak Tekstil fabrikasıyla önemli katkı sağlayan Akbalık, birçok sivil toplum kuruluşunda da aktif olarak çalıştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekilliği, Türkiye Hazır Giyim Sektör Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliği gibi çeşitli görevler üstlendi.





38- CEYHAN SALDANLI / BEREKET ENERJİ GRUBU YNT. KRL. BŞK.
5 MİLYON MÜŞTERİYE HİZMET VERİYOR

Elsan Elektrik Gereçleri ve Tümaş Mermer'in kurucu ortaklarından olan Ceyhan Saldanlı, 1991 yılında Aydem ile enerji sektörüne adım attı. Dört yıl sonra Bereket Enerji, 2002'de de Bereket Jeotermal Enerji Üretim'in kuruluşunda yer aldı.





Saldanlı, bugün entegre bir yapıya sahip olan Bereket Enerji Grubu'nun yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Merkezi Denizli'de bulunan ve mart ayında 4,6 milyar dolarlık banka borcunu yeniden yapılandıran Bereket Grubu, jeotermal, hidroelektrik, termik, güneş, rüzgar ve çöp gazı kaynaklarından yararlanarak elektrik üretiyor.





Grup, Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji portföylerinden birine sahip. Türkiye geneline yenilenebilir enerji santrallerinde bin 156 MW güce ulaşan şirketin toplamda ise 2 bin 101 MW kurulu gücü bulunuyor ve 5 milyon müşteriye hizmet veriyor.





39- ŞAHİN TÜRKASLAN / KROMAN YÖNETİM KURULU ÜYESİ
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ

Kocaeli'nin önde gelen isimlerinden biri olan Şahin Türkaslan, 1966 yılında yarı mamül ve mamül çelik üretimi yapmak için 300 dönüm arazi üzerine kurulan ve bugün çeliğin en büyük kuruluşlarından biri olan Kroman'ı en büyük şirketler listesinde üst sıralara taşıdı.





2018 yılı cirosu 5 milyar 131 milyon TL olan Kroman bugün Türkiye'nin en büyük 30'uncu şirketi. Gebze Osmangazi'de 300 bin metrekare arazi üzerine kurulu tesislerde üretim yapan şirket yıllık 1 milyon 600 bin ton üretim kapasitesine sahip.





Sektörünün önde gelen şirketine uzun yıllar kaptanlık yapan Şahin Türkaslan, yönetim kurulu başkanlığı görevini Fatih Osman Tar'a devrettikten sonra eğitme yaptığı önemli katkılarla ön plana çıktı. Türkaslan, Kocaeli'nin önde gelen eğitim bağışçılarından biri.





40- NECMİASFUROĞLU / ASFUROĞLU GRUP BAŞKANI
HATAY'A MÜZE OTELİ KAZANDIRDI

Antakyalı iş insanı Necmi Asfuroğlu, 16 yaşından beri ticari yaşamda. İş hayatına ticaretle başlayan Asfuroğlu, demir, çimento gibi inşaat malzemeleriyle başladığı işlerini enerji, sağlık ve turizmle büyüttü. 2009 yılında yapımına başlanan ve içerisinde dünyanın tek parça en uzun mozaik parçasını da barındıran ve önümüzdeki günlerde açılacak olan Antakya Müze Otel girişimiyle adını duyurdu.





Asfuroğlu, 400 odalı olarak planlanan otelin inşaat çalışmalarında çıkan tarihi kalıntılar nedeniyle oda sayısını 200'e indirdi. 120 milyon dolara mal olan otelin 10 yıl süren inşaatı sırasında çıkarılan tarihi obje sayısı 30 bini buldu. 200'ün üzerinde eserin yer aldığı sergi alanı bir müzeye dönüştürüldü.





Necmi Asfuroğlu'nun adını taşıyan Arkeoloji Müzesi bakanlığa devredilecek. Asfuroğlu, müze otelin kentin ve bölgenin önemli bir turizm kozu olacağını ifade ediyor.









41- MEMİS KÜTÜKCÜ / HİDROKON YÖNETİM KURULU BAŞKANI
KONYA'NIN SANAYİ GÜCÜ

Konya'nın etkin iş insanlarından biri olan Memiş Kütükçü tam bir başarı örneği. Maddi olanaksızlıklara rağmen yılmadan çalışıp parasız yatılı okulda okuyan ve ardından makine mühendisi olan Memiş Kütükçü, eğitimini aldığı alanda kendi girişimini kurdu.





Memiş Kütükçü tarafından Konya'da 1993 yılında kurulan Hidrokon çok bilinmez ama Türkiye'nin en büyük araç üzeri vinç üreticisi konumunda. İlk yıl 13 vinç üreten şirket bugün 500 adede yakın vinç üretiyor. Üretim gücüyle alanın en büyüklerinden olan ve 2018 yılında 103 milyon TL ciro yapan grup 221 kişiyi istihdam ediyor.





25 yıl önce kurduğu şirketiyle kentin sanayi gücüne omuz veren Memiş Kütükçü, aynı zamanda Konya Sanayi Odası'nın başkanlığını da yürütüyor. Bunun yanı sıra Konya OSB başkanı da olan Kütükçü, 2016 yılından bu yana OSBÜK'te de başkanlık yapıyor.





42- CELİL HEKİMOĞLU / HEKİMOĞLU ŞİRKETLER GRUBU YKB.
TRABZON'UN SPORSEVER BAŞKANI

Trabzon'da 1967 yılında kurulan Hekimoğlu, döküm sanayi alanında yarım asrı geride bırakmış bir grup. Yıllık 65 bin ton döküm kapasitesi olan Hekimoğlu, iki ayrı üretim tesisinde 5 kg ile 3 bin kg arasındaki parçaların dökümünü yapıyor. Şirket, 210 milyon TL ciroya sahip.





Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu, Trabzon'da iş dünyasının yanı sıra spor camiasının da önde gelen yöneticilerinden biri. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği, Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyesi olan Celil Hekimoğlu, ikinci ligde yer alan Hekimoğlu Trabzon FK Kulubü Başkanı ve Trabzonspor Basketbol Kulübü Derneği'nde ise asbaşkan.





43- FAHRETTİN ULUSO/ ULUSOY UN ONURSAL BAŞKANI
DÜNYADA İLK 10'A GİRMEYİ HEDEFLİYOR

Fahrettin Ulusoy tarafından Samsun'da 1969 yılında kurulan Ulusoy Gıda, 1989 yılından itibaren faaliyetlerine Ulusoy Un olarak devam ediyor. Bugün buğday unu, kepek ve çeşitli tahılların üretim ve ticaretiyle faaliyetlerine devam eden şirket 2,9 milyar TL ciroya sahip.





Samsun'da ve Çorlu'da günlük 900 ton buğday işleme kapasitesine sahip iki tesiste üretim yapan şirket, üçüncü fabrikası için de yine Samsun'u adres olarak seçti. Bu yıl sonunda yeni tesisi devreye alacak. Bugün sekiz ülkede faaliyet gösteren şirketin hedefinde dünyanın ilk 10 tarım firmasından biri olmak var.





2014 yılında yönetim kurulu başkanlığını oğlu Eren Günhan Ulusoy'a devreden Fahrettin Ulusoy, bugün şirketin onursal başkanı. Ulusoy, aynı zamanda Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin başkanlığını yapıyor.





44- MUSTAFA SAK / ADO GRUP BAŞKANI
56 ÜLKEYE KAPI VE PENCERE YOLLUYOR

Yapı ürünleri alanında Antalya'da faaliyet gösteren ADO Şirketler Grubu, 2018 yılında 1,1 milyar TL ciroyu aşarak en büyükler arasında yerini aldı. Antalyalı iş insanı Mustafa Sak'ın başkanlık yaptığı grubun en büyük şirketi Adopen'in 550 bin metrekaresi açık 185 bin metrekaresi kapalı alana sahip üretim tesisi Türkiye'nin en büyük fabrikalarından biri olarak gösteriliyor.





Türkiye'nin en büyük ahşap kompozit ve mdf kapı üreticisi olan şirketin Antalya'da bulunan üretim tesislerinde PVC pencere ve kapı sistemleri, PVC profil, kompozit panel ve alüminyum yapı malzemeleri üretiliyor. Mustafa Sak'ın kaptanlığında 56 ülkeye ihracat yapılıyor.





Avrupa, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere Avustralya'dan Amerika'ya kadar geniş bir alana ihracatı bulunuyor.





45- NİYAZİ ÖNEN / DARDANEL GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI
CİRODA 1 MİLYAR TL'YE KOŞUYOR

Niyazi Önen tarafından 35 yıl önce Çanakkale'de hayata geçirilen Dardanel, bugün bin 200 çalışanıyla üretim yapıyor. Atlantik ve Hint okyanuslarından alınan ton balıkları Çanakkale fabrikasında yüzde 75'i kadın olan çalışan ordusu tarafından işleniyor.





Türkiye'de ton balığı pazarının önde gelen ismi Dardanel, yüzde 55'lik pazar payına sahip. Dardanel çatısı altında aslında üç ayrı şirket yer alıyor. Grubun amiral gemisi Dardanel Önentaş'ın yanı sıra Mr. No ve Dardenia da var. Mr. No sandviç üretim şirketi olarak faaliyetlerini yürütürken Dardenia da hızlı yemek alanında 10 restoranla yer alıyor.





Dardanel Grup olarak cirolarının 420 milyon TL olduğunu açıklayan Niyazi Önen, bu yıl grup cirolarını 720 milyon TL'ye çıkaracaklarını söylüyor. Grubun 2020 yılı ciro hedefi ise 1 milyar TL'ye ulaşmak.









46- MAHSUM ALTUNKAYA / ALTUNKAYA ŞİRKETLER GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI
ORTADOĞU'NUN SEVİLEN MARKASI

Ticaret hayatına Mardin Midyat'ta başlayan ve Ortadoğu'nun sevilen gıda markalarından biri haline gelen 'Mahmood Cafe' markasının yaratıcısı Mahsum Altunkaya, basının önüne çıkmayı pek tercih etmeyen bir isim. 57 ülkeye ihracat yapan Altunkaya Grubu, geçen yıl 2,3 milyar TL ciro yaptı.





Üretiminin yüzde 80'ini ihraç eden grup, Türkiye'nin en çok ihracat yapan şirketlerinden biri. Şirketin 2018 yılı ihracatı 1,6 milyar TL'ye ulaştı. Altunkaya Grubu'nun Sri Lanka, Irak, İran ve Dubai'de üretim tesisleri bulunuyor.





Altunkaya, aynı zamanda iş dünyasının önemli kuruluşlarında da görev yapıyor. Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği'nin başkanlığı görevini yürütüyor.





47- MUSTAFA LACİN / SİLVERLİNE YÖNETİM KURULU BAŞKANI
AMASYA'DAN 70 ÜLKEYE AÇILIYOR

Amasya Merzifon'da 1994 yılında bin 50 metrekarelik bir alanda kurulan Silverline Ankastre'nin yönetim kurulu başkanı ve CEO'su olan Mustafa Laçin, aradan geçen 23 yılda şirketini bin kişilik istihdamı olan 455 milyon TL cirolu bir şirkete dönüştürmeyi başardı.





Şirketi 70 ülkeye yaptığı ihracatla dünya genelinde havalandırma sistemleri sektörünün önde gelen oyuncularından biri haline getiren Laçin, listemize bu yıl girdi. 1 milyon adedin üzerinde üretimiyle Avrupa'nın en büyük beş üreticisinden biri olan Silverline geçen yıl yüzde 24 büyüme gösterdi.





Mustafa Laçin, Amasya'dan doğan Silverline'ı bir dünya markası haline getirmek için teknolojideki ve tasarımdaki değişime ayak uyduracak her türlü yatırımı hayata geçireceklerini söylüyor. Laçin yönetimindeki şirket AR-GE'ye ve IoT teknolojisine büyük önem veriyor.





48- ZEKİ KIVANÇ / KIVANÇ TEKSTİL GENEL MÜDÜRÜ
ADANA'DA SANAYİYE YÖN VERİYOR

Pamuk diyarı Adana'da kumaş ve iplik alanlarında üretim yapan Kıvanç Tekstil, Hacı Mustafa Kıvanç tarafından kuruldu. Geçen süreçte 425 milyon TL ciroya ulaşan şirket, 18 milyon metre kumaş üretim kapasitesine sahip ve ürettiği kumaşları Avrupa ve Amerika'nın önde gelen hazır giyim markalarına ihraç ediyor.





Kıvanç Tekstil Genel Müdürü Zeki Kıvanç, Adana'nın en etkin iş insanlarından biri olarak listemizde yerini aldı. Şirketteki mesaisinin yanı sıra Adana Sanayi Odası'nın başkanı olan Kıvanç, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde de uzun yıllar etkin rol aldı. Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, kentin ihracatını artırmaya odaklandı.





Geçen yıl Adana'dan yapılan ihracatın yüzde 11,4 artmasına ön ayak oldu. Kıvanç, TOBB, ATHİB, PTSB gibi iş örgütlerinde de görevler üstleniyor. Ayrıca Adanaspor Kulübü'nün de başkan yardımcılığını yapıyor.





49- HÜSEYİN TOSUNOĞLU / BÜROTIME YÖNETİM KRL. BŞK.
YURTDIŞINDA 10 MAĞAZA AÇACAK

Konya'da üretim yapan ve yaklaşık 180 milyon TL ciroya sahip olan Bürotime, ofis mobilyasında 35 yıllık geçmişe sahip. Bürotime markasının patronu Hüseyin Tosunoğlu, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde sahip olduğu 140 bin kilometrelik tesislerinde 400 kişiye istihdam sağlıyor.





Bürotime'ın yurtdışında şu an 20 mağazaya sahip olduğunu belirten Tosunoğlu, bu yıl yurtdışında 10 mağaza daha açacaklarını belirtiyor. Türk Cumhuriyetleri'nden Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'dan Balkanlar'a uzanan geniş bir alanda hizmet verdiklerini aktaran Tosunoğlu, yıl sonuna kadar toplamda 30 ülkede yer almak istediklerini belirtiyor.





Şu anda Almanya'da üç adet mağazası olan şirket, Fransa, İngiltere ve Hollanda'da da mağaza açmak niyetinde. Şirket bu girişimlerle yurtdışından elde ettiği gelirin cirodaki payını yüzde 30'lara taşımayı hedefliyor.





50- ALİ BAŞYAZICIOĞLU /ALİ BAŞYAZICIOĞLU HOLDİNG YKB
TARIM SEKTÖRÜNDE BÜYÜYOR

1953 yılında Kayseri'de temelleri atılan Ali Başyazıcıoğlu Holding, bugün Kayseri sınırlarını aşarak Türkiye'nin çoğu bölgesine uzanmış durumda. Şirket, gıda, tekstil, inşaat, turizm, perakende ve tarıma kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.





Özellikle tarımda önemli bir ihracatçı konumunda. Yozgat ve Nevşehir'de bulunan serasında domates üretimi yapan grubun gelirlerinin dörtte biri tarımdan geliyor. Bünyesinde sekiz şirket olan grup 350 milyon TL ciroya sahip. Grubun 750 çalışanı var. Ali Başyazıcıoğlu, şirkette aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor.





Önümüzdeki dönemde tarıma yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor. Kayseri denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Ali Başyazıcıoğlu, ağaçlandırma çalışmaları, bölge insanına istihdam yaratma ve ihtiyaç sahiplerine yardım konusunda hassas bir isim.


0


  • ALTIN GRAM - TL 2986,71 -0,65%
  • ALTIN ONS 2658,42 -0,8%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,754 0,712%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42394 0,0956%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9458 0,1528%
  • EURO/DOLAR 1,0495 0,2613%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7124 0,2287%
  • STERLIN/DOLAR 1,26231 -0,36152%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL