DOLAR
34,87
0,07%
DOLAR
EURO
36,64
-0,20%
EURO
GRAM ALTIN
3049,93
1,14%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı

27 Ekim 2022 | 16:10
Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı
Bu yıl sekizincisini gerçekleştirdiğimiz ve Anadolu'nun önde gelen iş insanlarını sıraladığımız "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" araştırmasının 2020 sonuçları belli oldu.

SİBEL ATİK
[email protected]

Ekonomiye yön veren, istihdam yaratan, vergi rekortmeni olan isimleri bir araya getirdiğimiz 50 ismin yer aldığı listede zirvenin sahibi yine değişmedi. Sanko Holding'in onursal başkanı Abdülkadir Konukoğlu, bölgenin kalkınmasına verdiği ekonomik ve sosyal destekle zirvede yer aldı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



İkinci sırada Osmaniye'den dünyaya açılan demir-çelik devi Tosyalı Holding'in yönetim kurulu başkanı Fuat Tosyalı var. Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla dikkatleri çeken Gaziantepli Erdemoğlu Holding'in yönetim kurulu başkanı İbrahim Erdemoğlu ise Anadolu'nun en etkin üçüncü ismi oldu.

Ekonomist'in geleneksel hale getirdiği "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" araştırmasının 2020 sonuçları netleşti. "En Etkin 50" listemizde İstanbul, Ankara ve İzmir haricindeki kentlerde ekonomiye yön veren, istihdam yaratan, vergi rekortmeni olan isimleri bir araya getiriyoruz.

Listede yer alan ve her biri kurdukları şirketlerle bulundukları kentleri zenginleştiren, istihdam sağlayan, vergi rekoru kıran, yaptıkları sosyal yatırımlarla bölgelerini kalkındıran bu isimler Anadolu'ya yön veriyor.

Bu yıl sekizincisini açıkladığımız bu araştırma, listede yer alan iş insanlarına ekonomik, sosyal çabaları, sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetleri ve kentlerindeki kalkınmaya verdikleri destek nedeniyle bir anlamda alkış tutuyor. "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" listemiz yandaki tabloda yer alıyor. Yalnızca 50 iş insanı ve başında olduğu şirketi değil, bu şirketlerin 2019 ciroları ve çalışan sayıları da listemizde kendine yer buluyor.

ANADOLU'YA YÖN VERENLER


Önceki yıllarda olduğu gibi "Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı" listesinin zirvedeki ismi yine değişmedi. Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, sadece Gaziantep'te değil Güneydoğu Anadolu'da tekstil sanayinin gelişmesine önemli katkı yapan ve onbinlerce insana iş olanağı yaratılmasına ön ayak olan bir iş insanı.

Listemizin ikinci sırasında ise demir-çelik üretiminde Türkiye'de olduğu kadar dünyada da tanınan bir isim olan Fuat Tosyalı bulunuyor. Üç kıtada 25 istiraki ve 10 binin üzerinde çalışanıyla Anadolu'nun globale açılan ismi olan Tosyalı, yatırımlarıyla Türkiye'nin cari açığının kapanmasında önemli rol oynuyor.

Üçüncü ise Erdemoğlu Holding'in yönetim kurulu başkanı İbrahim Erdemoğlu oldu.

1- ABDULKADİR KONUKOĞLU SANKO HOLDİNG ONURSAL BŞK.


ZİRVEDEKİ İSİM DEĞİŞMEDİ
Tekstil ile uğraşan bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak onursal başkanı olduğu Sanko'nun holdingleşmesinde önemli katkıları olan Abdülkadir Konukoğlu, Anadolu'nun etkin 50 ismi listesinde yine birinci sırada yer aldı. Konukoğlu ailesinin en büyük temsilcisi olan Abdülkadir Konukoğlu, 116 yıldır ana işi tekstil olan grubun kurumsallaşmasında önemli rol üstlendi. 1994 yılında Sanko Grubu şirketleri başkanlığı görevini üstlenen Abdulkadir Konukoğlu, grubu 1996 yılında Sanko Holding çatısı altında yapılandırdı. 20 yıl başkanlık yaptığı Sanko Holding'teki görevlerini 2016 yılında kardeşi Zeki Konukoğlu'na devrettikten sonra grubun onursal başkanı olan Konukoğlu, bu süreçte STK'lar ve üniversitedeki çalışmalara odaklandı. Konukoğlu, bugüne kadar binlerce öğrenciye burs veren Sani Konukoğlu Vakfı ve üniversitede hayır işlerine yoğunlaştı.

2- FUAT TOSYALI / TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KR. BŞK.


ÜRETİME YATIRIMLA GLOBALLEŞTİ
Temelleri 1952 yılında atılan Tosyalı Holding geçen süreçte Türkiye'nin global demir-çelik üreticisi olmayı başardı. Üç kıtada, 25 iştirak ve 10 bini aşan çalışanıyla yıllık 6 milyon ton üretim gerçekleştiren Tosyalı Holding'in yönetim kurulu başkanı Fuat Tosyalı, 4 milyar dolar cirolu bir deve kaptanlık ediyor. Tosyalı, üretim gücü ve yatırımlarıyla Anadolu'nun en etkin iş insanlarından biri. Varlık Fonu'nda da iş dünyasını temsil eden Tosyalı, grubun yol haritasını şu sözlerle anlatıyor: "Önümüzde üç ana başlık bulunuyor: Yatırım, globalleşme ve sürdürülebilirlik. Tosyalı Holding'in İskenderun ile başlayan yatırım hamlesi, Osmaniye, Karadağ ve Cezayir'in ardından şimdi de Batı Afrika'nın giriş kapısı olan Senegal ve Angola ile devam ediyor. Yurtiçinde ve yurtdışında yatırımlarımıza ve istihdam atağımıza nefes almadan devam ediyoruz."

3- İBRAHİM ERDEMOĞLU ERDEMOĞLU HOLDİNG YKB


BÜYÜME HAMLESİNE DEVAM
Sabancı Holding'e ait Sasa'nın yüzde 51'ini alarak polyester sektörüne altı yıl önce giren ve bugün 1,1 milyar dolar büyüklüğe sahip olan Erdemoğlu Holding, İbrahim Erdemoğlu kaptanlığında yeni kararlara imza atmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde krizi fırsata çeviren Erdemoğlu, polyesterin hammaddesini üretmek için de kolları sıvadı. Polyesterin hammaddesi PTA üretimi için yatırım planlayan grup, halı sektöründe ise etkinliğini artırmak hedefiyle duvardan duvara halı üretimi için ek yatırımı gündemine aldı. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, pandemi sürecini mevcut yatırımları tamamlayıp yeni yatırımlara da hız verecekleri bir dönem olarak geçirdiklerini anlatıyor. İbrahim Erdemoğlu, holding olarak hem cirosal anlamda hem de istihdam anlamında yeni girişimlerle büyümeye devam edeceklerini söylüyor.

4- MUHARREM YILMAZ SÜTAŞ YÖNETİM KURULU BŞK.


ÜST SIRALARA ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR
Bursa'dan Türkiye'nin Anadolu'daki birçok şehrinde çiftçi ekosistemine katkı sunan ve kurulduğu günden bu yana aile şirketi olarak faaliyetlerini sürdüren Sütaş, süt ve süt ürünleri alanında birçok yeniliği hayata geçirmiş bir marka. 2005 yılında babasının vefatıyla yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Muharrem Yılmaz, kardeşleriyle birlikte şirketi uyum içerisinde yöneterek Bursa'nın en etkin isimlerinden biri oldu. Merkezi Bursa'da olan ve Yılmaz ailesinin bölgede etkin olmasına katkı yapan Sütaş, büyüme performansıyla Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasındaki yerini ise yukarılara taşımaya devam ediyor. 2019 yılında 3,8 milyar TL'lik cirosuyla Türkiye'nin en büyük 57'nci şirketi olan Sütaş'ın girişimleri Türkiye ile sınırlı değil. Makedonya ve Romanya'da da yer alıyor.

5- NAFİ GÜRAL / NG GRUBU YKB


56 YILI GERİDE BIRAKTI
Duayen iş insanlarından Nafi Güral, Kütahya'yı marka yapmayı başarmış biri. Kütahya denince ilk akla gelen isim olan Nafi Güral, NG Grubu çatısı altında bayrağı Kütahya Seramik'te Erkan Güral'a, Kütahya Porselen'de Sema Güral Sürmeli'ye ve NG Hotels'te ise Hediye Güral Gür'e emanet etti. Güral, özellikle turizmde son yıllarda yaptığı önemli satın almalarla dikkatleri çekerken, otelcilikte Antalya, Bodrum yatırımlarıyla markanın iddiasının sahillere taşınmasına önderlik etti. 1 milyar TL ciroyu aşan grubun 4 bin kişiye sağladığı istihdamı yükseltecek girişimlerini sürdüren Nafi Güral, son yıllarda özellikle sosyal sorumluluk çalışmalarına önemli bir mesai harcıyor. Nafi Güral Eğitim Vakfı'nda sosyal sorumluluk alanında yürütülen çalışmalara büyük destek veren ve Kütahya'da birçok okul ve cami yaptıran Nafi Güral, Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü ile de onurlandırıldı.

6- MÜJDAT KEÇECİ / ER-BAKIR YÖN. KUR. ÜYESİ


DENİZLİ SANAYİSİNİN ÖNDERİ
Tekstilin başkenti olarak anılan Denizli'nin en etkin isimlerinden Müjdat Keçeci, kentin sanayideki dönüşümüne 30 yılı aşkın bir süredir önderlik ediyor. Geçen yıl 5,6 milyar TL ciroyla Türkiye'nin en büyük 28'inci şirketi olan Er-Bakır'da yönetici olarak 35 yılı geride bırakan Keçeci, Abalıoğlu ve Erikoğlu ailelerinin hissedar olduğu grupta kurumsallaşmanın da önemli temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor. Er-Bakır'da üst düzey yöneticilik yapmasının yanı sıra Denizli Sanayi Odası başkanlığını da yürüten Keçeci, kentin Türkiye'nin en çok ihracat yapan illeri arasında ilk 10'a girmesi için de üstün çabasıyla dikkatleri çekiyor. Kentte yeni yatırımlarla istihdam seferberliği için uzun yıllar çalışan Müjdat Keçeci, STK'larda hep etkin rol üstlendi. Uç dönemdir Denizli Sanayi Odası Başkanlığını yürüten Müjdat Keçeci, daha bir çok sivil toplum kuruluşunda görev aldı.

7- İBRAHİM ORHAN / ORHAN HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI


OTO YAN SANAYİİNDE GLOBALE UZANDI
Otomotiv yatırımlarının merkezi Bursa'da 1972 yılında temelleri atılan Orhan Holding, bugün oto yan sanayiinin en önemli şirketlerinden biri. Renault fabrikasında şantiye şefliği yaptığı sırada otomotiv sektörü ile tanışan ve üç kişiyle Teknik Malzeme şirketini kuran İbrahim Orhan, bugün üç kıtaya yayılan şirketin onursal başkanı. Bursa ekonomisinin en önemli isimlerinden biri olan İbrahim Orhan, holdingin yönetim kurulu başkanlığını 1995 yılında oğlu Murat Orhan'a bıraktı. Grupta artık yönetim kadrosuna onursal başkan olarak tecrübeleri ve tavsiyelerini paylaşarak destek olan İbrahim Orhan, aktif çalışma hayatına son verdikten sonra zamanının büyük kısmını kurucusu olduğu Orhan Eğitim ve Kültür Vakfı'na ayırıyor. Vakıf, yüzlerce öğrenciye burs veriyor, okullar, yurtlar ve kütüphaneler inşa ediyor. Orhan Holding 15 ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.

8- ADİL SANİ KONUKOĞLU SANKO HOLDİNG YKB


KAPTANLIK KOLTUĞUNU DEVRALDI
Sanko Holding yeni bir döneme girdi. Beş yılda bir değişen yönetim kurulu başkanlığı görevini haziran ayında üstlenen Adil Sani Konukoğlu, zorlu dönemde grubun kaptanlığına geldi. Adil Sani Konukoğlu, holdingi Gaziantep'ten yönetecek. Gençlerle yakın çalışacağını ve bu zorlu süreçte holding için yeni fırsatları araştırma görevinin ailenin beşinci kuşaktan 12 üyesine verildiğini söyleyen Adil Sani Konukoğlu, "Zihnimdeki 60 yıllık otobanları yıkmak ve yenilenmek için gençlere ihtiyacım var" diyor. 2019'da 9,3 milyar TL ciro yapan holdinge başkanlık yaptığı süreçte grubun ana işi tekstil, enerji ve çimentoda yeni yatırımlar, kapasite artışı ve yenileme yatırımları yapacaklarını anlatan Konukoğlu, yenilenebilir enerji alanında yatırımları hızlandıracaklarını ifade ediyor.

9- AHMET FİRUZHAN KANATLI ETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI


CİRODA 5 MİLYAR TL SINIRINI AŞTI
Eskişehir'in en önemli iş insanlarından biri olan Ahmet Firuzhan Kanatlı, 1989 yılında aile şirketi olan Eti Gıda'nın merkezinde çalışmaya başladı. Gruptaki pek çok şirkette farklı görevler aldıktan sonra 2006 yılında yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Kanatlı, bisküvide Eti markasını globale taşımayı bildi. Yedi fabrikası ve 7 binin üzerinde çalışanıyla geçen yıl 5,1 milyar TL ciroya imza atan Eti, Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasında dört basamak birden atlayıp 33'üncü sıraya yerleşti.

Bu başarıda ihracatın da önemli bir payı bulunuyor. Eti'nin geçen yılki ihracatı 148 milyon dolar olurken, zorlu koşullara rağmen bu yıl da performansını artırması bekleniyor. Eti ürün gamında yakaladığı çeşitliliği ise yaptığı yatırımlara borçlu. Marka 2010 yılında tahıl işleme farbikası, 2013'te ise süt ürünleri fabrikasıyla üretimini daha üst noktaya taşımayı bildi.

10- RONA YIRCALI YIRCALI HOLDİNG YKB


BALIKESİR'İN YATIRIM REKORTMENİ
Balıkesir'in ekonomik, siyasi ve sosyal yaşamına öncülük eden ve uzun yıllar kentin gelir vergisi rekortmenliğini kimseye bırakmayan Yırcalı ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Rona Yırcalı, dedelerinden aldığı bu mirasa çocukları Sırrı ve Sinan Yırcalı ile sahip çıkıyor. Rona Yırcalı, ailesinin işlerine 1972 yılında dahil oldu. Bugün enerji, yem, sentetik tekstil alanlarında yatırımları olan Yırcalı Holding, bölgesinde 4 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor. Grubun enerji altyapı ve müteahhitliğinde iddialı yatırımlara girmesine öncülük eden Rona Yırcalı, grubu enerji sektöründe yenilenebilir alandaki üretiminin yanı sıra güç ve dağıtım trafosu üretimine odakladı. Türkiye'nin üretim ve yatırıma yönelik girişimlerini artırmak durumunda olduğunu söyleyen Rona Yırcalı, 2,1 milyar TL cirolu grubun da üretime dönük yatırımlarına devam edeceğini ifade ediyor.

11- AYHAN ZEYTİNOĞLU ZEYTİNOĞLU GRUBU YKB.


STK'LARIN EN ETKİLİ İSMİ
Kocaeli'de sanayicilerin sesi olan Ayhan Zeytinoğlu, sivil toplum kuruluşlarında yürüttüğü yoğun mesaiyle listemizde yer alıyor. Kocaeli Sanayi Odası başkanlığının yanı sıra İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı, ve Kocaeli Serbest Bölge A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı şapkalarıyla bölgenin en etkin isimlerinden biri olan Zeytinoğlu, iş yaşamında 35 yılı geride bıraktı. STK'larda hep etkin bir rol üstlenen Ayhan Zeytinoğlu, İKV bünyesinde bu yıl özellikle gümrük birliği güncellemesi ve vize serbestisinin yakın takip ettiği konular olduğunu söylüyor. Zeytinoğlu Grubu olarak ise at yemi alanında ihracata odaklandıklarını ve Avustralya ve Katar'a yaptıkları ihracatı farklı ülkelere de taşımak üzere çalıştıklarını anlatıyor. Zeytinoğlu, Kocaeli'nde ortağı olduğu Autoport Limanı'nda ise taşıma hacminin 2021'de ciddi artış yakalayacağını söylüyor.

12- HANEFİ ÖKSÜZ KİPAŞ HOLDİNG YKB


HAYIRSEVER İŞ İNSANI
Kahramanmaraş'ın en hızlı büyüyen şirketi olan Kipaş'ın patronu Hanefi Öksüz, Türk sanayisinin önde gelen isimlerinden biri. Kahramanmaraş'ın ekonomik ve sosyal hayatında öne çıkan Öksüz, çeşitli sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerinin yanı sıra hayırsever kimliği ile tanınıyor. Kahramanmaraş'ta hastane ve okullar yaptırarak, öğrencilere burs vererek, ayni ve nakdi yardımlar gibi gıda yardımları yaparak halkın takdirini kazanan Hanefi Öksüz, 30 yıllık süreçte Kipaş'ı 8 bin kişiyi aşan istihdam ve 1 milyar doların üzerindeki cirosuyla bölgesine önemli bir noktaya getirdi. Kipaş, Kahramanmaraş'ın sadece üretim değil ihracatta da önde gelen şirketi. 200 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren holding, tekstil alanında entegre üretim tesisleriyle dünyanın önde gelen firmalarına iplik, kumaş ve konfeksiyon ürünleri tedarik ediyor.

13- FEHMİ YILDIZ / YILDIZLAR YATIRIM HOLDİNG YKB


AR-GE'YE AĞIRLIK VERECEK
Kereste ticaretiyle işe başlayan ve bugün orman ürünleri, gübre, demir-çelik sanayi, liman işletmeciliği gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren Yıldızlar Yatırım Holding, 8,1 milyar TL cirosuyla 4 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. 2018 yılında demir-çelik sektörüne giren şirket, bu yeni girişimle 2019 yılında yüzde 35'lik büyüme elde etti. Fehmi Yıldız'ın başında bulunduğu ve oğlu Hakkı Yıldız ile yönettiği Yıldızlar Yatırım Holding, bulunduğu alanlarda inovatif girişimleriyle dikkati çekiyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı olan Fehmi Yıldız, önümüzdeki dönemde öncelikle mevcut faaliyet alanlarında kendilerini güçlendirecek adımlar atacaklarını söylüyor. Yıldız, "Dünyada ve Türkiye'de rekabet gücümüzü artıracak teknoloji ve AR-GE yatırımlarına ağırlık vererek Türkiye ekonomisine katma değer sağlamayı sürdüreceğiz" diyor.

14- HÜSEYİN ÖZDİLEK / ÖZDİLEK HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI


DİJİTALLEŞMEYE ODAKLANDI
Türkiye'nin en büyük havlu üreticisi olmasının yanı sıra 12 şehirde 21 AVM yatırımı olan Özdilek Holding'in temellerini çok genç yaşta atan Hüseyin Özdilek, geçen yıl grubun yönetim kurulu başkanlığını oğlu Murat Özdilek'e bıraktı. Kendisi onursal başkan olarak çalışmalarını yürüten Özdilek 53 yıllık iş yaşamından elbette kopmadı. 1967 yılında 30 metrekarelik bir perakende mağazasıyla iş hayatına başlayan ve 1971 yılında havlu imalatıyla sanayicilik yolculuğu başlayan Hüseyin Özdilek, 1983 yılında Yalova yolu üzerinde 8 bin metrekarelik bir alanda Türkiye'nin ilk AVM'sini kurdu. Bugünse 21 AVM'ye sahip olan Özdilek Holding'in onursal başkanı Hüseyin Özdilek, özellikle pandemi sürecinde deneyimlerini paylaştığı şirket yönetimiyle önemli adımlar attı. Bu zorlu koşullarda ciroda yüzde 30 kaybı göze aldıklarını anlatan Özdilek, dijitalleşme adımlarını hızlandırdıklarını söylüyor.

15- NEŞE GÖK / İNCİ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI


YENİ GİRİŞİMLERE OMUZ VERİYOR
Cevdet İnci'nin kurduğu ve bugün ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Neşe Gök'ün yönetim kurulu başkanı olduğu İnci Holding, otomotiv ve lojistik gibi sektörlerdeki önemli yatırımlarının yanı sıra yeni girişimlere de yatırım yapmaya başladı. 3,7 milyar TL cirolu İnci Holding, iki yıl önce kurduğu Vinci Girişim Sermayesi şirketiyle henüz yolun başındaki dört girişime destek verdi. Bu yıl en az üç girişime daha omuz vermeyi hedefleyen holding, mobilite, tedarik zinciri, enerji yönetimi, depolama ve endüstri 4.0 alanlarında erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. Önümüzdeki süreçte geleceğin iş alanlarına yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Neşe Gök, gelecek nesillere aktarabilecekleri katlanmış bir değer oluşturmak istediklerini aktarıyor. Pandemi sürecinde ana yatırım veya üretim stratejisinde bir değişikliğe gitmediklerini de sözlerine ekliyor.

16- DAVUT DOĞAN / DOĞANLAR YATIRIM HOLDİNG YKB


BÜYÜMEDE HEDEF YÜKSELTTİ
Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Çanakkale'den Afrika'ya uzanan bir dizi yatırıma yön veren etkin iş insanlarından biri. Doğtaş ve Kelebek markalarıyla mobilya işinde mağazalaşma yatırımlarına devam eden grup, her türlü zorlu koşullara rağmen yatırımlarını sürdürüyor. Afrika pazarına Senegal'de inşa ettiği lojistik üsle giriş yapan grup, bölgede mobilya üretimi için de çalışmalarını sürdürüyor. Holding, yatak, döşeme, koltuk üretimi yapacak tesisle bölgede etkinliğini artırmak istiyor. Geçen yıl yüzde 10 küçülen grubun bu yıl büyüme hedefini yüzde 40'tan yüzde 50'ye çıkardığını söyleyen Davut Doğan, bu büyümede yurtdışından da önemli bir katkı beklediklerini anlatıyor. Doğan, pandemi sürecinde zorlukların yanı sıra fırsatların da olduğunu ve devlet desteklerini değerlendirmek istediklerini söylüyor.

17- AHMET ÖKSÜZ / KİPAŞ HOLDİNG YKB YARDIMCISI


TEKSTİLDE İNOVATİF HAMLE
Tekstil, çimento, tarım, enerji işlerinin yanı sıra kağıt sektörüne bundan beş yıl önce hızlı giriş yapan Kahramanmaraşlı Kipaş Holding'in başkan vekili olan ve grubun ağırlıklı tekstil işlerini yöneten Ahmet Öksüz, aynı zamanda İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) başkanlık görevini yürütüyor. Pandemi sürecinde zorlanan ve geçim derdine düşen tekstil sektörünün sorunlarına odaklanan Ahmet Öksüz, 1986'da sanayicilik serüvenine tekstille başlayan bir grubun yatırımla büyümeye devam ettiğini ifade ediyor. Tekstil yatırımlarının aralıksız süreceğini belirten Ahmet Öksüz, en son maske üretimine dönük inovasyon çalışmalarına odaklandıklarını söylüyor. Öksüz liderliğinde yeni ürün çalışmalarını sürdüren grup, çok kullanımlı antibakteriyel kumaşla üretilen maskede AR-GE çalışmalarını tamamladı.

18- AHMET AHLATCI AHLATÇI HOLDİNGYKB


İSTİHDAMI YÜZDE 10 ARTIRACAK
Altın, döviz, enerji, sağlık, otomotiv, AVM sektörlerinde 29 şirketle faaliyet gösteren ve 21,5 milyar dolar ciroya ulaşan Ahlatçı Holding, son yıllarda hızlı bir çıkış yakaladı. 2019 yılında 1,3 milyar dolarlık işlenmiş altın ihracatı gerçekleştiren Ahlatcı, Çorum'u 1,5 milyar dolarlık toplam ihracatla ihracat liginde 15'inci sıraya taşıdı. Ahlatçı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Çorum'daki rafineriyle dünyanın en ileri teknolojiye sahip rafinerileri arasında yer aldıklarını aktarıyor. Ahlatcı, ekonomide yaşanan zorlu süreçte istihdam alanında önemli bir karara imza attıklarını söylüyor. 3 bin 300 çalışanlı grubun 330 kişiyi daha işe alacağını açıklıyor. Ahmet Ahlatçı, "Pandemiyle birlikte ekonomik anlamda geçen zorlu süreçte biz grup olarak işe alım yaparak desteğimizi sunmak istedik. Bu küresel felaketin üstesinden geleceğiz" diye konuşuyor.

19- İBRAHİM BURKAY / BURKAY GROUP YÖNETİM KURULU BŞK.


BURSA SANAYİSİNİN TEPE İSMİ
Ev tekstili sektörüne 1975 yılında adım atan ve bir aile şirketi olarak kurulan Burkay Grup'un başkanlığını üstlenen İbrahim Burkay, iki dönemdir aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı olarak da görev yapıyor. Ev tekstili ve perde alanındaki girişimlerinin yanı sıra bugün petrokimya, inşaat ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Burkay Grubu, özellikle perde alanında dünyanın sayılı üreticilerinden biri olarak gösteriliyor.

Geçen yıl 883 milyon TL ciro yaptıklarını ve 770 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren İbrahim Burkay, Türkiye'nin sanayi ve ticarette önde gelen kentlerinden Bursa'da sanayinin tepe ismi olarak kentin ihracat hamlesine odaklanmış durumda. Burkay, bu süreçte risklere değil fırsatlara odaklanıp üretim ve ihracatı yükseltme hedefiyle çalışmak gerektiğini söylüyor.

20- ZEKİ KONUKOĞLU SANKO HOLDİNG


ÜNİVERSİTE VE VAKIFTA ETKİN OLACAK
Türkiye'nin Anadolu'daki en güçlü gruplarından biri olan Sanko Holding'te kısa bir süre önce önemli bir bayrak değişimi yaşadı. Son beş yıldır holdingin başkanlığını yürüten Zeki Konukoğlu, bu görevi kardeşi Adil Sani Konukoğlu'na bıraktı. Beş yıllık süreçte grubun tekstil ağırlıklı yatırımlarını yöneten Konukoğlu, enerji alanında da önemli kararlara imza attı. Bir sohbetimizde görevi kardeşine bıraktıktan sonraki hedeflerini konuştuğumuz Zeki Konukoğlu, üniversite ve vakıf yönetiminde çalışacağını aktarmıştı. Konukoğlu, "Bizde emeklilik demek defteri kapatmak demek değil. Günübirlik işlerden çekiliyoruz ama ana konuları yakın izlemeye gayret ediyoruz. Ben de bu süreçte çalışma saatlerini azaltıp haftanın bir gününü hobilerime ayıracağım, vakıf üniversitemizin yönetiminde etkin olacağım" diyor.

21- İSMAİL ÇOBAN ŞÖLEN YKB


İHRACAT HEDEFİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
Çikolata ve şekerleme alanında Gaziantep'ten globale açılan Şölen, bu yıl ihracat hedefinde zorlu koşullara rağmen revizyona gitmedi. Geçen yıl 178 milyon dolarlık ihracat yapan ve bu yıl 207 milyon dolarlık ihracat hedefiyle yurtdışında büyümesini sürdürmeyi planlayan Şölen, Türkiye pazarında ise geçen yıl 1,7 milyar TL'lik cirosuyla en büyük 135'inci sanayi kuruluşu olmayı başardı. Pandemi sürecinde Amazon'a girerek e-ticaretle de tüketicilere ulaşan Şölen'in yönetim kurulu başkanı İsmail Şölen, Gaziantep'ten dünyaya açılan markayı 2 milyar TL ciroya taşımak istiyor. Anadolu'dan çıkmış bir marka olarak küresel oyuncu olmak istediklerini ve bunun için inovatif ürünlerle sektörde fark yaratacak işlere imza atmaya devam edeceklerini söyleyen Çoban, orta vadede ABD ve Latin Amerika ülkelerinde büyümeyi hedeflediklerini açıklıyor.

22- TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL HELVACIZADE GRUBU YKB


AR-GE'Yİ GENÇLERE AÇACAK
Konyalı Helvacızade Grubu, 135 yılı geri bırakmış köklü bir aile şirketi. Ticaret hayatı helva ve şekerleme üretimiyle başladı. Ardından Zade markasıyla bitkisel yağ üreterek sanayiye de adım attı. Şirket, sekiz yıl önce Zade Vital markasıyla OTC pazarına da girerek önemli bir hamle yaptı. Bir aile şirketi olan Helvacızade'nin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'da iş örgütlerindeki etkin çalışmalarıyla da tanınıyor. Son yıllarda özellikle ihracat atağına kalkan Helvacızade, global bir marka olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Zade Yağları ile 85 ülkede, Zade Vital'de ise ABD dahil olmak üzere 17 ülkede tüketiciyle buluşan Helvacızade, özellikle gıda takviyesi alanında AR-GE'ye önemli bir bütçe ayırıyor. Pandemi sürecinde İspanya ve Makedonya'ya açılan Zade Vital'de son beş yılda AR-GE'ye 40 milyon Euro ayrıldı.

23- ORHAN KILIÇ KILIÇ HOLDİNG YKB


ALANINDA İHRACAT ŞAMPİYONU
Su ürünleri sektöründeki yolcuğuna Bodrum'dan başlayan ve kültür balıkçılığında ilk adımı 1991 yılında atan Kılıç Holding, bugün Muğla'dan 65 ülkeye ihracat yapıyor. 30 ton kapasiteyle üretime başlayan ve geçen 30 yıllık süreçte kapasiteyi 65 bin tona çıkarmayı başaran Kılıç Holding, sektöründe ihracat şampiyonluğunu da kimseye kaptırmıyor. İtalya'daki yatırımlarının ardından Arnavutluk, Dominik Cumhuriyeti ve Mersin tesislerinde üretime devam eden şirket, Amerika pazarında da önemli girişimlerde bulundu. Geçen yıl yaklaşık 180 milyon dolarlık ihracata imza atan Kılıç Holding'in yönetim kurulu başkanı Orhan Kılıç, sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da su ürünlerinde önde gelen şirketi olduklarını ve hedeflerinin bunu sürdürülebilir kılmak olduğunu söylüyor.

24- SAMİ ÖZDAĞ SARAY HOLDİNG YKB


CİRODA HEDEF YÜKSELTTİ
Yaklaşık 59 yıl önce temelleri atılan Saray Holding, bugün gıda, tarım ve hayvancılık, enerji, elektronik ve mekanik endüstri, mobilya, ambalaj, ihracat, pazarlama, lojistik, teknoloji ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bulunduğu tüm sektörlerde yatırımlarını sürdüren, dijitalleşmeye ağırlık veren Saray Holding, 2019'da 813 milyon TL olan cirosunu bu yıl 920 milyon TL'ye çıkarmayı planlıyor. Karaman'dan dünyanın 110 ülkesine bisküvi ihracatı yapan grup, bu alanda yeni ürünleriyle yurtdışı satışlarını artırmayı hedefliyor. Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ, "Bu yıl bisküvi, çikolata, kek ve gofrette tüketicimize sunulacak kombine lezzetler alanında inovatif çalışmalara imza atacağız" diye konuşuyor. Saray Holding 15 ayrı iştirakinde binlerce kişiyi istihdam sağlıyor.

25- ESİN GÜRAL ARGAT / GÜRALLAR GRUBU BAŞKAN VEKİLİ


TAM KAPASİTE ÜRETİME ODAKLANDI
Kütahyalı Gürallar Grubu, sanayi, turizm ve inşaat sektörlerinde yatırımları olan ve yurtdışında önemli bir çıkış yakalayan bir grup. Turizmde yatırım için rotasını çevirdiği Maldivler'de otel açan grup, 120 milyon dolar bütçeyle hayata geçen 73 villalık otel projesiyle dikkatleri çekmişti. Yaklaşık 2 milyar TL büyüklükte olan ve cam sanayiinde LAV markasıyla dünyanın beşinci büyük üretim kapasitesine sahip olan grup, ekonomideki bu zorlu süreçte özellikle sanayi yatırımlarında hızlı bir çıkış yakaladı. Esin Güral Argat, pandemi sürecinde turizmde 2021'e kadar ancak toparlanma olacağını fakat sanayide hızlı toparlanma yakalandığını söylüyor. Esin Güral Argat, şirketinin yükselen performansı ve sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarıyla listemizde yer alıyor. Argat, TÜSİAd Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) yönetiminde.

26- ALPASLAN KARAKAN / DOĞUŞ ÇAY YKB YARDIMCISI


RİZE'YE KATKISI BÜYÜK
Rizeli iki kardeş, Süleyman ve Alpaslan Karakan tarafından 1985 yılında kurulan ve bugün global markalar arasında yerli bir marka olarak başarısını kanıtlayan Doğuş Çay, 1,5 milyar TL cirosuyla Türkiye'nin en büyük kuruluşları arasında yer alıyor. Alpaslan Karakan'ın başkan yardımcısı olduğu ve 2 bin 99 kişiye istihdam sağlayan Doğuş Çay'ın geçen 34 yıllık süreçte Rize ilinin kalkınmasına büyük katkısı oldu. 50 bin mühtasilden çay alımı yapan şirket, Doğu Karadeniz'de çayın bölge insanına katkısının devamını sağlama ve sağlıklı topraklarda çay tarımı yapma amacıyla TEMA Vakfı ile başlattığı projeyle önemli bir katma değer yarattı. Rize'nin doğal zenginliği ve en önemli geçim kaynağı olan çayın en iyi koşullarıyla yetiştirilmesi, aynı lezzet ve kalitede üretilebilmesi, sürdürülebilir tarım için çalışmalar yürütüyor.

27- ORHAN DİREN DİREN HOLDİNG YKB


YÜZDE 25 BÜYÜME HEDEFLİYOR
Tokat'ta kurulan ve bölgeyi adeta bir meyve suyu üretim merkezi haline getiren Dimes, içecek sektöründe yeni alanlara yaptığı yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. 535 milyon TL ciroya sahip olan ve bunun yüzde 80'ini meyve suyundan elde eden şirket, bir süre önce soğuk çay ve kahve pazarına girdi. Yeni alanların da katkısıyla bu yıl yüzde 25 büyüme hedefliyor. Temellerini Mustafa Vasfi Diren'in attığı ve ikinci kuşak temsilcisi Ali Rıza Diren'in katkılarıyla büyük bir sıçrama yakalayan Dimes, bugün meyve suyu sektörünün en önemli oyuncularından biri. Şirketin cirosunda yurtdışının payı ise dikkat çekiyor. Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Orhan Diren, pandemi sürecinin besleyici ve bağışıklık sistemine faydalı ürünlere talebi artırıcı etkisi olduğunu ve bunun yurtdışı satışları da pozitif etkilediğini söylüyor.

28- ERDEM ÇENESİZ ECE HOLDİNG YKB


ÜRETİM ODAKLI BÜYÜME
Çorumlu Çenesiz ailesinin tuğla ve kiremit alanında başladıkları üretim yolculuğu, Türkiye'nin birçok yerinde kurdukları tesislerle devam ediyor. Geçmişi 1965 yılına uzanan ve bugün inşaat malzemeleri, makine imalatı gibi alanlarda yedi tesisle faaliyetlerini sürdüren Ece Grubu, sekizinci tesis içinse fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, sanayide üretime dönük yatırımlarının süreceğini söylüyor. Çenesiz, Türkiye'nin üretim üssü olabileceğini ve önümüzdeki süreçte teknoloji ve kapasite yatırımlarıyla bir fırsat penceresi açılabileceğini ifade ediyor. Katma değerli üretimden başka çıkış yolu olmadığını da sözlerine ekliyor. Sivil toplum kuruluşlarında da görevler alan Çenesiz, Türkiye Seramik Federasyonu ile Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçılar Birliği başkanlığını yürütüyor.

29-AHMET TİRYAKİOĞLU / TİRYAKİ GRUBU YÖNETİM KURULU ÜYESİ


ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTI
Gaziantepli Ali Tiryakioğlu öncülüğünde 1965 yılında ticari hayatına başlayan Tiryakioğlu Ailesi, bugün bakliyat, tahıl, kuruyemiş, organik gıda, yem ve yağlı tohumlar gibi tarım ürünlerini işleyip satışını yapan büyük gruplardan biri. Türkiye'de sektörünün en büyük ticaret şirketi olan ve geçen yıl 8,1 milyar dolarlık ciro gerçekleştiren Tiryakioğlu'nun yönetim kurulu üyesi Ahmet Tiryakioğlu, şirketin yanı sıra kentte de önemli projelere imza atmış bir isim. 1992 yılında ikinci kuşak temsilci Ahmet Tiryakioğlu'nun şirkete gelmesiyle kurumsallaşma ve yurtdışına açılma süreci başladı. Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı olan Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te Et Borsası, Hububat Emtia Merkezi, Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk ve Antepfıstığı Pilot İşleme Tesisi gibi projelerin hayata geçmesinde öncü oldu.

30- MUSTAFA ÖZCAN AKO GRUP BAŞKANI


GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ KURDU
Abdülkadir Özcan tarafından 27 yıl önce ltemelleri atılan ve oğlu Mustafa Özcan'ın yönettiği AKO Grup, 2,5 milyar TL cirosuyla bölgesinde etkin bir konuma sahip. Bugün Ankara, Çayırova, Mersin ve Denizli'deki tesislerinde üretim faaliyetlerini sürdüren grup, kısa bir süre önce yeni bir yatırımı daha devreye aldı. Türkiye'nin lastik sektöründe en büyük entegre geri dönüşüm tesislerinden birini 30 milyon dolar yatırımla hayata geçiren grup, Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu bu tesisle lastik atıklarının tamamen geri dönüştürülmesini sağlayacak. Bu girişimle ithal ikamesinin yıllık 16 milyon dolara varması bekleniyor. Üretimin yanı sıra Maxxis, Toyo, Cooper, Apollo marka lastikler ve alaşım binek araç jantlarda da Türkiye'nin en büyük satış ağına sahip olan grup, yurtdışında hızlı büyümeye odaklandı.

31- TARIK KAYAR NAMET YÖNETİM KURULU BŞK


CİRODA 2,3 MİLYAR TL'YE ULAŞTI
Türkiye'de dördüncü kuşağın yönettiği az sayıda şirketten biri olarak et işiyle uğraşan Kayar Ailesi'nin markalaşma hikayesi ilk olarak 1992 yılında Aytaç ile başladı. Ancak deli dana krizi nedeniyle sektörün girdiği çıkmaz sonucu Aytaç'ı 1998'de Yimpaş Holding'e satan Kayar ailesi 2005 yılında 1929 kuruluşlu Namet'i satın aldı ve faaliyetlerini bu marka çatısı altında yürütmeye devam etti. 2013 yılında Koç Holding'in Harranova'daki tesislerini, bir sonraki yıl da yine Koç Holding'e ait Maret'i satın alması şirketin büyüme adımlarını hızlandırdı. Ailenin dördüncü kuşak temsilcilerinden Tarık Kayar, uzun yıllardır yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. Kayar yönetimindeki şirket, geçen yıl 2,3 milyar TL ciro elde ederken, ihracatta da önemli girişimlerde bulundu. Namet, özellikle helal sertifikalı ürünleriyle Ortadoğu'da büyüyor.

32- ERGUN ABALIOĞLU / ABALIOĞLU TARIMSAL ÜRETİM YKB


TARIMDA DEVLER ARASINDA
1969 yılında Denizli'de kurulan ve bugün Türkiye'nin en büyük 91'inci şirketi olan Abalıoğlu Yem ve 170'inci sırada yer alan Abalıoğlu Tarımsal Üretim, alanında önde gelen şirketler arasında. Kurumsallaşma çalışmaları neticesinde Abalıoğlu Yem bünyesindeki tarım, hayvancılık, beyaz et ve balık işleri şirketlere ayrılırken, Abalım, Lezita, Lezita Balık markalarıyla üretim sürüyor. Abalıoğlu Tarımsal Üretim ve Yem olarak toplamda 3,5 milyar TL ciroya sahip grubun en büyük işi olan tarımsal üretimin başında Ergun Abalıoğlu bulunuyor. 3 bin başlık hayvan sahipliğini 9 bine çıkarma hedefinde olan Abalıoğlu, bölgesinde 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Grubun sağladığı en önemli katkı ise yerli kaynakların yetersizliğinden dolayı ithalatın yüksek olduğu yem alanında yerli üretici olarak uzun yıllardır çiftçinin, üreticinin yanında olması.

33- NİYAZİ ÖNEN DARDANEL GRUBU YKB


HEDEF 1 MİLYAR TL CİRO
Çanakkale'de 36 yıl önce kurulan ve ton balığında Türkiye'nin önde gelen markalarından biri olan Dardanel, 1 milyar TL ciro hedefliyor. Şirketin yakın dönemdeki planı ise dünyadaki üç büyük deniz ürünleri üreticisinden biri olmak. Kendi markasıyla ihracat gücünü daha da artırmak ve bir dünya markasına dönüşmek en büyük önceliği. Ana işi dışında başka alanlara yatırım yapmayı planlamayan grup, bildiği işte üretim kapasitesini artırarak ve AR-GE çalışmalarının katkısıyla büyümeyi hedefliyor. Bu doğrultuda son bir yılda teknoloji ve inovasyona 10 milyon dolar yatırım yapan şirket, 1,5 yıl içinde 44 yeni ürün çıkardı. 2020'de ise 12 yeni ürün daha çıkarmayı planlıyor. Ayrıca yurtdışı satın alma fırsatlarına bakan Niyazi Önen, Dardanel'i oğlu Mehmet ve kızı Ayşe Önen'le birlikte yönetiyor.

34- MUSTAFA TOPCUOĞLU GÜLSAN YKB


İPLİKTE KAPASİTE LİDERİ
Topçuoğlu Otomotiv, 1934 yılında nakliye firması olarak Mustafa Hilmi Topçuoğlu tarafından kuruldu. 1976 yılında Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 bin metrekarelik alanda 40 işçisiyle birlikte Merhum M. Naci Topçuoğlu başkanlığında Ali Topçuoğlu ve Vedat Topçuoğlu ile beraber Sünger Yatak üretim tesisleriyle sanayi işletmeciliğine başlayan grup bugün Mustafa Topçuoğlu liderliğinde çalışmalarına yön veriyor. Tekstil sanayisinin önde gelen kenti Gaziantep'te 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Gülsan, 2019 yılında 2,5 milyar TL cirosuyla Türkiye'nin en büyük 82'inci şirketi oldu. Grubun hedefi önümüzdeki dönemde üretim hamlesiyle sıralamada daha üst basamaklara çıkmak. Şirket tek çatı altında 90 bin ton iplik üretim kapasitesiyle dünya sıralamasında da güçlü bir noktada yer alıyor.

35- MUSTAFA YOLBULAN / KARDEMİR YKB


83 YILDIR ÜRETİYOR
Temeli 1937'de atılan ve iki yıl sonra üretime başlayan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), 58 yıl boyunca devlet teşekkülü olarak faaliyetini sürdürdükten sonra 1994 yılında ekonomik önlemler planı kapsamında özelleştirildi. Yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımla birçok uzun mamulde Türkiye'nin en önemli üreticisi olan ve geçen yılı 6 milyar TL ciroyla kapatan KARDEMİR, 4 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor. KARDEMİR, işletmeye aldığı ve alacağı yeni yatırımlarla yılda 3,5 milyon ton üretim kapasitesine yaklaştı. Demir yolu rayı ve ağır profil üretiminde yerli marka olarak öne çıkan KARDEMİR, kısa bir süre önce demir yolu tekerini de üretti. KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan, KARDEMİR'in 2,5 milyon tonluk üretimiyle Türkiye'ye önemli katkı sağladığını söylüyor. Yolbulan, şirketin yerli ve milli üretime de katkılar sunduğunu ifade ediyor.

36- SAVAŞ ÖZAYDEMİR / ENDEL ONURSAL BAŞKANI


BAYRAĞI DEVRETTİ
Ağırlıklı olarak yapı malzemeleri ve yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren Endel, kiremit alanında yıllık 8 milyon metrekarelik üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri. Uzun yıllar şirketi yöneten Savaş Özaydemir, kısa bir süre önce bütün görevlerini genç kuşağa devretmeyi tercih etti. Bu süreçte üyesi olduğu STK'lardan da ayrıldığını aktaran Özaydemir, sanayici kimliğinden ise hiç kopmadığını dile getiriyor. Eskişehir'in önde gelen iş insanı Özaydemir, Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) 25 yıl boyunca başkanlığını yaparak kente önemli katkılar sağladı. Atatürk'ün emriyle 1927 yılında kurulan Kılıçoğlu Kiremit'in de bünyesinde bulunduğu Endel Şirketler Grubu'na uzun yıllar kaptanlık yaptıktan sonra artık görevi devretme zamanının geldiğini söyleyen Özaydemir, gençlerin dinamizminin üretime önemli katkılar sağlayacağını ifade ediyor.

37- AHMET AKBALIK / ÖZAK GLOBAL HOLDİNG YKB


YENİ PROJELER GÜNDEMDE
Tekstil, turizm, inşaat, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve tesis yönetimi olmak üzere toplam beş sektörde dokuz şirketiyle faaliyet gösteren Özak Global Holding, sadece gayrimenkulde geçen yıl 4 milyar TL'lik portföy değerine ulaştı. Akbalık Ailesi tarafından 1985 yılında kurulan ve Ahmet Akbalık'ın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü grubun bu süreçte en önem verdiği yatırımlardan biri İstanbul Kazlıçeşme'de yer alan Büyükyalı projesi oldu.
Yaşamın başlayacağı projenin ardından yeni projeler de devreye girecek. Grup, Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında da etkinliğini artırmayı hedefliyor.
Malatya'da tekstil girişimleriyle de önemli bir istihdam sağlayan grubun başkanı Ahmet Akbalık ise STK'larda oldukça etkin bir isim. Akbalık, TİM Başkan Vekilliği, Türkiye Hazır Giyim Sektör Başkanı, DEİK Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliği gibi görevler üstlendi.

38- RECEP ATAKAŞ ATAKAŞ GRUBU YKB


ÇELİKTE İDDİALI BÜYÜYOR
Demir-çelik sektöründe 2,6 milyar TL cirosuyla en büyük şirketler arasında yer alan Atakaş Şirketler Grubu, 1975 yılında İskenderun merkezli olarak ticaret hayatına başladı. Tesislerinde bugün
8,1 milyon ton asitli sac, 400 bin ton galvanizli sac, 200 bin ton boyalı sac ve 200 bin ton soğuk sac ürünü kapasitesiyle üretim yapıyor. Atakaş grubu, 1989 yılında başladığı kömür ticaretinin ardından yakın zamanda liman işletmeciliği sektörüne de girdi. 2017 yılında Atakaş Liman İşletmesi hayata geçirildi.
10 milyon ton yük elleçleme kapasitesiyle Türkiye'nin Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinin dış ticaretinde en önemli kapılardan biri olan bu liman, dökme yük ve kargo yüklerin elleçlenmesine hizmet veriyor. Recep Atakaş, ticaret ve sanayi alanındaki başarılı girişimleriyle bölgesinde istihdama önemli destek veriyor.

39- ŞAHİN TÜRKASLAN / KROMAN YÖNETİM KURULU ÜYESİ


TÜRKİYE'NİN ÇELİK DEVİ
Kocaeli'de sanayinin önde gelen ismi Şahin Türkaslan, Ankara Hukuk Fakültesi'nden girincilikle mezun olduktan sonra bir süre avukatlık yaptı. Sorasında ise 1966 yılında yarı mamül ve mamül çelik üretimi yapmak için 300 dönüm arazi üzerine kurulan Kroman'ın üst düzey yöneticiliğini üstlendi.
Şirket çeliğin en büyük kuruluşlarından biri yapmayı başardı. 2019 yılında 4,4 milyar TL ciro yapan şirket, Gebze Osmangazi'de yıllık 2 milyon ton çelik üretiyor. İleri teknoloji filmaşin ve inşaat demiri üreten şirket, 2019 yılında sektörde daralan talep nedeniyle cirosunda önemli bir kayıp yaşamış olsa da katma değerli üretime odaklandı. Sektörünün önde gelen şirketine uzun yıllar kaptanlık yapan Şahin Türkaslan, yönetim kurulu başkanlığı görevini Fatih Osman Tar'a devrettikten sonra eğitime yaptığı önemli katkılarla ön plana çıktı.

40- CEMALETTİN SARAR SARAR GRUBU YKB


60 ÜLKEYE MARKASINI TAŞIDI
Eskişehir'in tekstil devi Sarar, her gün üretilen 5 bin gömlek ve ceketi 60 ülkeye satıyor. Temelleri 1944'te baba Abdurrahman Sarar tarafından 12 metrekarelik bir terzi dükkanında atılan Sarar'ın bugünlere gelmesinde Cemalettin Sarar'ın büyük katkısı oldu. Henüz çocuk yaşlarında Bayatpazarı'nda babasının terzi dükkanında iş hayatına atılan Cemalettin Sarar, 1944 yılında babasının temellerini attığı terzi dükkanını Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde beş üretim tesisine dönüştürdü. Zorlu süreçler yaşasa da pes etmeyen Cemalettin Sarar, üretimden hiç kopmadığını söylüyor. Yatırımlarının önemli bir kısmını Eskişehir'de yapmayı tercih eden Sarar, şirketi tasarım ve inovasyonla büyütmek istediklerini ve yatırım yapmaya devam edeceklerini dile getiriyor. Sarar öte yandan yurtdışında ciddi bir mağaza ağına sahip.

41- NECMİ ASFUROĞLU GRUP BAŞKANI


TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKTI
Antakya'da demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Asfuroğlu Grubu'nun yönetim kurulu başkanı Necmi Asfuroğlu, kente en büyük katkısını müze otel ile yaptı. Asfuroğlu, demir ve çimento gibi inşaat malzemeleriyle başladığı işlerini enerji, sağlık ve turizmle büyüttü. 1990'da aldığı küçük bir sanayi sitesini 2009 yılında otel yapmaya karar verdiğinde bir müzenin temelini attığını bilmiyordu. Otelin inşaatı sürerken dünyanın tek parça en uzun mozaik parçasıyla karşılaşan Asfuroğlu, ortaya çıkan tarihi mirasın gün ışığına çıkmasına ön ayak oldu. Asfuroğlu, Antakya Müze Otel girişimiyle adını duyurdu. 120 milyon dolara mal olan otelin 10 yıl süren inşaatı sırasında çıkarılan tarihi obje sayısı 30 bini buldu. 200'ün üzerinde eserin yer aldığı sergi alanı bir müzeye dönüştürüldü. Necmi Asfuroğlu'nun adını taşıyan Arkeoloji Müzesi bakanlığa devredildi.

42- BERNA GÖZBASI BRN YATAK YKB


FUTBOLDA İLK KADIN BAŞKAN
Kayserili Berna Gözbaşı, özel bir şirkette çalışırken patron olmayı başardı. Çinkur şirketinin kapanmasıyla Afrika pazarında ticarete başlayan Gözbaşı, kendisinden yatak kumaşı istenince bu alana girdi. Ardından bitmiş ürün taleplerini karşılamak üzere BRN Yatak'ı kurdu.

Bu başarısıyla Ekonomist, Garanti Bankası ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda ödüle layık görülen Berna Gözbaşı, 'Dünyanın en rahat yeri' sloganıyla ürettiği yatakları 70 ülkeye ihrac ediyor. Hep global bir marka olma hedefiyle çalışmalarına yön verdiğini aktaran Berna Gözbaşı, pandemi sürecinde bu hedef doğrultusunda daha çok çalıştığını dile getiriyor. Gözbaşı, iş yaşamının yanı sıra futbolla da yakından ilgileniyor. Kayserispor'un başkanlığını yürüten Berna Gözbaşı, süper ligdeki ilk kadın başkan.

43- MEMİS KÜTÜKCÜ HİDROKON YKB


KONYA'NIN SANAYİ GÜCÜ
Konya'nın etkin iş insanlarından biri olan Memiş Kütükçü, maddi olanaksızlıklara rağmen yılmadan çalışıp parasız yatılı okulda okudu ve ardından makine mühendisi oldu. Eğitimini aldığı alanda kendi girişimini kuran Memiş Kütükçü tarafından Konya'da 1993 yılında kurulan Hidrokon, bugün Türkiye'nin en büyük araç üzeri vinç üreticisi konumunda. İlk yıl 13 vinç üretirken bugün 500 adede yakın vinç üreten şirket, üretim gücüyle alanının en büyüklerinden biri. Yatırım malları alanında hizmet verdiği için ekonomideki gidişattan direk etkilenen Hidrokon, özellikle inşaat sektöründeki resesyondan etkilendi. Bu süreçte bir miktar ciro kaybı yaşadı. 25 yıl önce kurduğu şirketiyle kentin sanayi gücüne omuz veren Memiş Kütükçü, aynı zamanda Konya Sanayi Odası'nın başkanlığını da yürütüyor. Konya OSB başkanı da olan Kütükçü, 2016'dan bu yana OSBÜK'te de başkanlık yapıyor.

44- FAHRETTİN ULUSOY / ULUSOY UN ONURSAL BAŞKANI


ŞİRKETİ ULUSLARARASI ÖLÇEĞE TAŞIDI
Samsun'da 1969 yılında kurulan Ulusoy Gıda, 1989 yılından beri faaliyetlerine Ulusoy Un olarak devam ediyor. Buğday unu, kepek ve çeşitli tahılların üretim ve ticaretiyle faaliyetlerine devam eden şirket, bugün beş kıtadaki 80'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye un sanayisinin özellikle Güneydoğu Asya ve Afrika pazarlarındaki payının artmasına ciddi katkılar sunduklarını anlatan Fahrettin Ulusoy, Türkiye'de ilk kez bir un firmasının borsada işlem görmesini sağladıklarını belirtiyor. Ulusoy, yerel menşeili bir firmayı ulusal ölçekten uluslararası ölçeğe taşıdığını ifade ediyor. 2019 yılında 3,5 milyar TL ciro elde ettiklerini de aktarıyor. Büyüme performansı yıllar içinde yükselen Ulusoy Un'un gelecek yıllardaki hedefi ise dünyada 100 tarım şirketinden biri olmak.

45- MUSTAFA SAK / ADO YÖNETİM KUNULU BAŞKANI


İHRACATTA ATAK YAPTI
Antalya'da faaliyet gösteren ve yapı ürünlerinde 60 ülkeye kapı aralayan ADO Şirketler Grubu'nun en büyük şirketi Adopen, alanında önemli bir marka olmayı başardı. 2019 yılında 920 milyon TL ciro yapan şirket inşaat sektöründeki yavaşlamadan nasibini alırken yurtdışında önemli girişimlerde bulundu. Antalyalı iş insanı Mustafa Sak'ın başkanlık yaptığı grubun şirketi Adopen'in 550 bin metrekaresi açık 185 bin metrekaresi kapalı alana sahip üretim tesisi Türkiye'nin en büyük fabrikalarından biri olarak gösteriliyor. Mustafa Sak'ın kaptanlığında 60'ın üzerinde ülkeye ihracat yapan şirket geçen yıl 70 milyon dolarlık ihracata imza attı. Şirket, Avustralya'dan Amerika'ya kadar geniş bir alana ürünlerini taşıyor.

46- CEYHAN SALDANLI / AYDEM ENERJİ YKB


ENERJİDE BÜYÜK KAPASİTE
Aydem Enerji Grubu bünyesinde, Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan ADM Elektrik Dağıtım ile İzmir ve Manisa illerini kapsayan GDZ Elektrik Dağıtım olmak üzere iki elektrik dağıtım şirketi yer alıyor. 2002'de de Bereket Jeotermal Enerji Üretim'in kuruluşunda yer alan Saldanlı, bugün entegre bir yapıya sahip olan Aydem Enerji Grubu'nun yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Merkezi Denizli'de bulunan ve hızlı büyüyen grup geçen yıl 4,6 milyar dolarlık banka borcunu yeniden yapılandırmaya gitti. Jeotermal, hidroelektrik, termik, güneş, rüzgar ve çöp gazı kaynaklarından yararlanarak elektrik üreten grup, Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji portföylerinden birine sahip. Türkiye geneline yenilenebilir enerji santrallerinde bin 156 MW güce ulaşan şirketin toplamda ise 2 bin 101 MW kurulu gücü bulunuyor.

47- ZEKİ KIVANÇ / KIVANÇ TEKSTİL GENEL MÜDÜRÜ


ADANA DAN HİNDİSTAN'A
1950'li yılların başında Hacı Mustafa Kıvanç tarafından kurulan dokuma kumaş üreticisi Kıvanç Tekstil, 267 bin metrekaresi açık, 105 bin metrekaresi kapalı Adana'daki tesisinde üretim yapıyor. Pamuk, viskon, polyester, keten, tencel, modal ve dijital baskı alanlarında geniş bir üretim ağı bulunan şirketin yönetiminde yer alan Zeki Kıvanç, aynı zamanda Adana Sanayi Odası'nın başkanlık görevini yürütüyor. 18 milyon metre kumaş üretim kapasitesine sahip olan ve ürettiği kumaşları Avrupa ve Amerika'nın önde gelen hazır giyim markalarına ihraç eden marka geçen yıl önemli bir işbirliğine imza attı. Hintli entegre polyester üreticisi Reliance Industries ile işbirliğine giden şirket, üretim gücünü katladı. Kıvanç Tekstil Genel Müdürü Zeki Kıvanç, Adana'nın en etkin iş insanlarından biri olarak listemizde yer aldı.

48- MUSTAFA LAÇİN / SİLVERLİNE YKB VE CEO'SU


AVRUPA'DA İLK BEŞTE
Amasya Merzifon'da 1994 yılında bin 50 metrekarelik bir alanda kurulan Silverline Ankastre, yurtdışı satışlarını önemli bir noktaya taşımayı başardı. Ankastre fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi, davlumbaz gibi ürünlerde önemli bir başarıya imza atan marka, iç pazarda güçlenirken ihracatta da yıllar içinde vites yükseltti. 70 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket geçen yıl 35 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu yıl da yine aynı seviyelerde ihracat hedefliyor. Silverline Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su olan Mustafa Laçin, şirketi havalandırma sistemleri sektörünün önde gelen oyuncularından biri haline getirerek listemizde yer aldı. Amasya'da bugün 103 bin metrekarelik alanda üretim yapan ve bin 500 kişiye istihdam sağlayan şirket 1 milyon adedin üzerinde üretim kapasitesiyle Avrupa'nın beş üreticisinden biri olarak gösteriliyor.

49- HÜSEYİN TOSUNOĞLU BÜROTIME YÖNETİM KRL. BŞK.


STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ
Pandemi sürecinde çalışan kesimin önemli bir kısmının evden çalışmaya dönmesi ofis mobilyası üreten Bürotime'ı strateji değişikliğine yöneltti. Konya'da üretim yapan ve yaklaşık 185 milyon TL ciroya sahip olan Bürotime, ofis mobilyasında 35 yıllık geçmişe sahip. Konya'da üretilen ofis mobilyalarını yurtdışında Türk Cumhuriyetleri'nden Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'dan Balkanlar'a kadar taşıyan marka bu yıl yüzde 5 büyüme öngörüyor. Bürotime markasının patronu Hüseyin Tosunoğlu, bu süreçte büyüme hedeflerinde revizyona gittiklerini söylüyor. Evden çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla ürün gamında stratejik değişikliğe gittiklerini anlatan üseyin Tosunoğlu, evde çalışanları da kapsayacak şekilde ergonomik ürünler üzerinde çalışma yaptıklarını söylüyor.

50- ALİ BASYAZICIOĞLU / ALİ BAŞYAZICIOĞLU HOLDİNG YKB


TARIMDA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Kayseri'de 67 yıl önce temelleri atılan Ali Başyazıcıoğlu Holding, bugün Kayseri sınırlarını aşarak Türkiye'nin çoğu bölgesine uzanmış durumda. Şirket, gıda, tekstil, inşaat, turizm, perakende ve tarım gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor. Özellikle tarımda önemli bir ihracatçı konumunda. Yozgat ve Nevşehir'de bulunan serasında domates üretimi yapan grubun gelirlerinin dörtte biri tarımdan geliyor. Bünyesinde sekiz şirket olan grubun 750 çalışanı var. Ali Başyazıcıoğlu, şirkette aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde tarıma yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor. Kayseri denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Ali Başyazıcıoğlu, ağaçlandırma çalışmaları, bölge insanına istihdam yaratma ve ihtiyaç sahiplerine yardım konusunda hassas bir isim.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3049,93 1,14%
  • ALTIN ONS 2720,89 1,08%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,444 0,334%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41519 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8664 0,0749%
  • EURO/DOLAR 1,0497 -0,2812%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6393 -0,2049%
  • STERLIN/DOLAR 1,27541 -0,14836%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL