Bist 100
10269,06
0,21%
Bist 100
Dolar/TL
32,2427
-0,0246%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7471
0,1785%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0777
0,2843%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2420,6
1,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Arazi yatırımlarının merkezi: Kentte fiyatlar bir yılda ikiye katlandı

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’yle Çanakkale’ye erişim kolaylaşırken kentte arazi satışları zirve yaptı. Satış hareketliliğiyle Biga, Çan, Gelibolu, Lapseki ve köylerinde arazi fiyatları son bir yılda yüzde 100’lere varan oranlarda arttı.

30 Ekim 2023
Arazi yatırımlarının merkezi: Kentte fiyatlar bir yılda ikiye katlandı

ÜIkemizde son yıllarda hayata geçirilen mega projeler bulundukları bölgelerdeki başta araziler olmak üzere gayri-menkullerin değerlenmesini sağlıyor. Çanakkale'de bu kentlerden biri olarak öne çıkıyor. 

15-28 Ekim tarihli sayıdan

2020 yılı mart ayında açılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapılacağına dair haberlerin gündeme gelmesiyle Çanakkale'de başlayan arazi satış hareketliliği, Malkara-Çanakkale Otoyolu'yla İstanbul'dan ulaşımın kolaylaşmasıyla bu yıl da devam etti. Köprünün devamındaki oto yollar ve tünellerle güney Marmara ve Ege Bölgesi'nden de ulaşımın kolaylaşması cazibesini artırıyor. Tapu Genel Müdürlüğü'nün verileri de Çanakkale'deki hareketliliği gösterir nitelikte. 

Çanakkale'de toplam satış sayılarına göre 2023 yılı ocak - ağustos döneminde yapılan arsa ve arazi satış sayıları; Biga'da 5 bin 852, Çanakkale Merkez'de 4 bin 690, Gelibolu'da 4 bin 112, Lapseki'de 3 bin 203, Bayramiç'de 2 bin 967, Ayvacık'ta 2 bin 680, Ezine'de 2 bin 74, Çan'da 1949, Yenice'de 1886, Eceabat'ta 651 olarak gerçekleşti.

BÖLGE DEĞERLENİYOR

En çok değerlenen bölgelerden biri olan Gelibolu'da arsaların dönüm fiyatı 5 milyon TL'lere ulaşırken tarlaların dönüm fiyatı da 1 milyon TL'ler seviyesine ulaşmış durumda. Bölgede geliştirilen yat limanı, organize sanayi bölgesi gibi projeler bölgenin önümüzdeki dönemde daha da değerlenmesine zemin hazırlıyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Teminat Değerleme Departmanı Müdürü Gamze Ertaş Karcıoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılması ile birlikte köprü yakınında yer alan Lapseki, Sütlüce bölgelerinde çok yüksek bedeller talep edil-diği için satışların durağanlaştığını vurguluyor. 

Doğal güzellikleri ile öne çıkan Ayvacık'ta arazi fiyatları yükselirken, bölgenin 'ekoturizm' imarı nedeniyle talep gördüğünü belirten Karcıoğlu şunları söylüyor: "Ekoturizm imarı almaya uygun araziler alınıp sonrasında imar izni alınarak 'Ekoturizm' imarına uygun projelendirmeler bölgede son trend. 

Ege Denizi'ne kıyısının olması sebebiyle merkez ilçesi çevresindeki tarla fiyatlarında yoğun artışlar gözlemleniyor. Talebin yüksekliği, doğa, turizm olarak cazip olması sebebiyle son bir yılda iki katı artan arazi fiyatlardaki artışın devam edeceği öngörülüyor."

ARSA VE ARAZİ ALIRKEN DİKKAT

Uzmanlar arsa satın alırken emlakçıyı doğru seçmenin önemine dikkat çekiyor. Alım yaparken bölgede isim yapmış, bölgesine hâkim taşınmaz ticari yetki belgesine sahip bir danışmanla çalışılmasını öneriliyor. Arsada kaçak yapı, gecekondu veya işgal olup olmadığını anlamak için arazi yerinde görülmeli. 

Kontrol etmeden alınan arsada bunun gibi engeller çıkarsa işgalcilerin tahliyesi ve kaçak yapıların yıkılması için yıllarca sürebilecek hukuki bir süreç gerekebilir. İmarlı arsalarda bölgenin ulaşım imkanlarına yakınlığı, gelişim potansiyeli, konumu, büyüklüğü, imar durumu, biçimi, boyutu ve zemin durumu öğrenilmeli. 

Hisseli bir yer satın alırken diğer hissedarlardan ön alım haklarından feragat ettiklerine dair noter beyanları mutlaka alınmalı. Aksi taktirde ön alım davası ve izaleyi şüyu davası (ortaklığın giderilmesi) ile karşı karşıya kalınabilir.

YENİ PROJELER GELİYOR

Çanakkale'nin toprak yatırımında Türkiye'nin en kazançlı ve en risksiz bölgesi olduğunu belirten Uparazzi Arsa Arazı Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Hakan Erilkun, köprünün bulunduğu Lapseki, Gelibolu, Çan ve Biga bölgelerinde İstanbul Boğa-zı'nın bir örneğinin çok daha planlı bir şehirleşmeyle hayata geçirileceğini, dev yatırımların birbiri ardına planlanarak başladığını söylüyor.

Erilkun, bölgede planlanan projeleri şöyle özetliyor; "Güreci'de inşa edilecek yat limanı projesinin onaylanması ve ihalenin İÇDAŞ'ta kalmasıyla Lapseki'nin Biga'ya komşu olan bu bölümü bölgenin Göcek'i olacak. Benzer şekilde Lapseki'de Dalyan'ın üstünde kalan Kökez'de Aquapark projesinin inşası başladı bile. 

Millet Bahçesi büyük ölçüde tamamlandı. Öte yandan köprü çıkışında Çan'a uzanan ve oradan İzmir'e bağlanacak otoban Umurbeyaltı bölgesine kadar ulaştı ve ilk gişe noktası Beybaş oldu."

Otobanın geçeceği Yaylalar, Eçialan, Balcılar gibi güzergahlardaki bakir ve büyük arazilerin yatırımcıların gözdesi olduğuna dikkat çeken Erilkun, "Bu bölgede çok daha büyük arazi bulmak mümkün. Kaz Dağları'nın eteğinde bulunan ve termal merkezi de olan Çan son dönemde karma OSB'nin de kurulmasının etkisiyle ilk tercih oldu" diyor. 

Biga'da özellikle dağ köylerinin büyük talep gördüğünü vurgulayan Erilkun, "Sanayi kuruluşlarının da ilk tercihi Biga çünkü burası büyükbaş hayvancılığın yanı sıra mobilya başta olmak üzere üretim sektörünün de kalbi niteliğinde" diye konuşuyor.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

1915 Çanakkale Köprüsü bölgeye erişimi oldukça kolaylaştırırken, giriş ve çıkışlar altı adet kavşaktan gerçekleşiyor. Bu kavşaklar, Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy-Evreşe, Gelibolu Kuzey ve Gelibolu Güney; Asya yakasında Lapseki ve Çanakkale'den oluşuyor. Köprü projesinin Lapseki-Balıkesir hattının da yapımı sonrasında bölgenin ulaşımının daha da kolaylaşması bekleniyor.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Çanakkale bölgesine ilginin devam ettiğini ve özellikle Çanakkale merkezde konut satışları artarken, fiyatların da Türkiye ortalamasının üzerinde arttığını söylüyor.

Özelmacıklı, "Çanakkale merkezde konut fiyatları 25.000 TL/m2 seviyelerine ulaştı. Satılık dairelerde fiyat ortalaması 3 milyon seviyelerine yaklaştı. Kiralarda da önemli bir artış var, son dönemde kira fiyatları 140 TL /m2 seviyelerinde, kira ortalama değerleri de 13 bin TL seviyelerinde" şeklinde konuşuyor. 

Kentte 2022'de konut satış sayısı 11 bini geçerken Çanakkale Merkezde 4 bin 853, Biga'da 1 bin 921, Gelibolu'da 1 bin 630 konut satıldı. 2023 ocak - ağustos döneminde konut satış sayısı 6 bin 758 oldu. Toplam satışlar ise aynı dönemde 31 bin 246 seviyesine ulaştı. Özelmacıklı, "Özellikle arsa ve arazi satışı açısından bölgenin çok hareketli olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

İlçelerde ise arsa ve arazi kısmında daha yoğun bir talep ve hareketlilik olduğuna dikkat çekilirken özellikle Biga bölgede potansiyeli en yüksek ilçe olarak öne çıkıyor. Karabiga bölgesindeki Büyük Yat Limanı projesi, Kimya İhtisas Sanayi gibi projeler bulunurken rüzgar enerjisinde de çok önemli bir yere sahip.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2420,6 1,1%
  • ALTIN ONS 2335,03 1,13%
  • BIST 100 10269,06 0,21%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,6 0,073%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36826 -0,2795%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2427 -0,0246%
  • EURO/DOLAR 1,0777 0,2843%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7471 0,1785%
  • STERLIN/DOLAR 1,2515 0,14804%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL