DOLAR
34,87
0,02%
DOLAR
EURO
36,75
0,34%
EURO
GRAM ALTIN
3036,38
-0,32%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bankalar girişimcileri ‘kuluçka’ya yatırıyor: Hangi banka hangi desteği veriyor?

27 Ekim 2022 | 13:16
Bankalar girişimcileri ‘kuluçka’ya yatırıyor: Hangi banka hangi desteği veriyor?

Bankaların kuluçka merkezleri girişimcilere çok çeşitli destekler sunuyor. Hibe desteğinin yanı sıra start up'lara eğitim, mentorluk, networking geliştirme, ofis ortamı gibi olanaklar sunuluyor. Bankalar, girişimcilere yurtdışı olanağı da sunabiliyor.





BURCU TUVAY
[email protected]





Girişimcilik ekosistemini destekleyen paydaşların sayısı her geçen gün artıyor. Artık birçok banka, kendi içlerinde kurduğu girişimcilik birimleri ile mentorluktan hızlandırma programlarına kadar birçok alanda start up ekosistemine destek vermeye başladı.





Hangi banka hangi desteği veriyor görmek için görsele tıklayın.









Kurdukları kuluçka merkezlerinde yetiştirdikleri girişimcilerin ürünlerini sadece Türkiye pazarına değil dünyaya da açmayı hedefleyen bankalar, girişimcilik ekosistemine özel bir sinerji oluşturmaya başladılar.





'Girişim bankacılığı' olarak adlandırılan bu ekosistemde girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda yol gösteriliyor.





Biz de sekiz bankanın start up'lara özel sundukları hizmetleri, sağladıkları destekleri araştırdık.





FON KURUYOR
QNB Finansbank'ın hızlandırma programı dört ay sürüyor. FinCube'e kabul edilen start up'lara çalışma alanı, 5 bin dolar hibe, mentorlara erişim, iş ortaklarının sağladığı teknoloji çözümlerinden indirimli yararlanma, global pazarlara açılma ve üst düzey yöneticilerin sponsor desteği sunuluyor.





QNB Finansbank İnovasyon ve Girişimcilik Bölümü Direktörü Derya Düner, "Bunların yanında en çok önemsediğimiz desteğimiz üst düzey yöneticilerimizin birer start up ile eşleşerek düzenli olarak görüşmesi ve her türlü iş geliştirme için sponsor kişi olması" diyor.





Düner, 15 milyon dolar büyüklüğündeki Girişim Sermayesi Fonu'nu hayata geçireceklerini de belirtiyor.





KÜLTÜREL KODLAMA YAPTIRIYOR
Yapı Kredi, Code.YapıKredi programı ile yenilikçi fikirlerin ürüne dönüşmesi sürecinde girişimcileri destekliyor.





Bu platform ile girişimcilere finansal teknoloji uygulama ara yüzleri de (OpenBankin-gAPI) sağlayarak fintech ekosisteminin gelişimine katkıda bulunuyor.





Girişimciler, program kapsamında altı ay boyunca eğitimlerden, danışmanlık ve rehberlik desteklerinden yararlanabiliyor.





Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, "Önümüzdeki yıl da Yapı Kredi ve Yapı Kredi Kültür Sanat işbirliğiyle uzman konuşmacıların yer aldığı, değişen ve zengin içeriğiyle kamuya açık olan Code.





YapıKredi ile Geleceğin Kültürel Kodları etkinliklerimiz sürecek. Ayrıca üniversite etkinliklerinde yer almaya devam edeceğiz" diyor.





YURTDIŞINDA OFİS OLANAĞI
Albaraka Türk'ün kuluçka programı Albaraka Garaj'ın ön hızlandırma sürecinde satış ve dijital medya konusunda eğitimler veriliyor.





Hızlandırma döneminde ise mentor görüşmeleri sonucunda girişimlerin genelinin alması gereken ve girişimcilerin talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen eğitimler veriliyor.





Girişimcilere 50 bin TL'ye kadar hibe desteği, Almanya, Bahreyn ve Türkiye'de ofis olanağı, ürün doğrulama, Albaraka'nın müşteri ve tedarikçi portföyüne erişim gibi destekler veriliyor.





Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, "Bu yılın sonuna kadar 14, toplamda ise 35 start up'ı desteklemiş olacağız. Hızlandırma programına 2020 yılı içerisinde 15'e yakın girişimi dahil etmeyi istiyoruz. En az dört girişime de yatırım yapmak gibi bir hedefimiz var" diyor.





MAXIS İLE YATIRIM YAPACAK
Türkiye İş Bankası'nın ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı, kuluçka merkezi ve hızlandırma programı tanımlarının arasında konumlanan bir program.





Altı ay süren programda girişimlere, temel girişimcilik kavramları, büyüme stratejileri, pazarlama teknikleri, ödeme sistemleri ve etkili sunum yöntemleri gibi konuların aktarıldığı haftalık eğitimlerin yanı sıra seri girişimcilerin kendi başarı ve başarısızlık hikayelerini paylaştığı ilham etkinlikleri de düzenleniyor.





İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, "2020 yılında iki ayrı dönemde düzenlemeyi planladığımız Workup Girişimcilik Programı ve bunun dışında bankamızın stratejik odak alanlarında işbirliğine gideceği, iştirakimiz Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi aracılığı ile yatırım yapacağı ve yurtdışında ölçeklenmesine katkı sağlayacağı girişimler olacak" diyor.





FINTECH İŞBİRLİKLERİNİ ARTIRACAK
Kuveyt Türk bünyesinde yer alan Lonca Girişimcilik Merkezi, girişimlerin hem ürün geliştirmelerinde hem de acil masraflarında kullanmaları için 40 bin TL'ye kadar nakit hibe veriyor.





Hibe programının yanı sıra eğitim, proje bazlı mentorluk, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti gibi destekler sağlanıyor. Lonca girişimcilerine uluslararası yarışmalarda Türkiye'yi temsil etme olanağı da veriliyor.





2018'de Kuveyt Türk'ün yüzde 100 iştiraki olan KT Portföy Yönetimi'nin yönetiminde, Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kuruldu. Bugüne kadar sekiz girişime toplamda 7 milyon TL'nin üzerinde yatırım yapıldı.





2020 yılında iki ayrı dönemde en az 20 girişimci ekibe destek vermeyi hedeflediklerini ifade eden Kuveyt Türk Operasyon Grup Müdürü & Lonca Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Selman Ortaköy, yeni dönemde de Fintech'ler ile olan işbirliklerini artıracaklarını belirtiyor.









CEMAL ONARAN / GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
"DESTEKLERİMİZİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Bu yıl altı girişimi destekledik.





2015 yılında hayata geçen Garanti BBVA Partners çatısı altında bugüne kadar da 50'ye yakın girişimciye destek vermenin mutluluğunu yaşadık.





Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da düzenli olarak gerçekleştireceğimiz bu kıymetli programlarla, şimdikine paralel biçimde girişimcileri destekleyeceğiz."









ALİ GÖKHAN CENGİZ / TEB KOBİ BANKACILIĞI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
"ÖZEL BİR KREDİ PROGRAMI HAZIRLADIK"

"Girişimcilere Hızlandırma Programları ile danışmanlık ve mentorluk hizmeti veriyor, yatırımcılar ve kurumsal şirketlerle gerçekleştirdiğimiz demo day buluşmalarıyla projelerini tanıtma olanağı sunuyoruz.





Teknoloji şirketlerine yönelik ürün, hizmet ve uygulamalar geliştiriyoruz. Teknoloji şirketleri portföyü için özel bir kredi programı hazırladık.





Önceliğimiz TÜBİTAK destekli projelere kredi sağlamak. İlk aşamada 50-100 bin TL limitlerle başlayıp belli ölçeğe gelenlere yoğunlaşıyoruz."


0


  • ALTIN GRAM - TL 3036,38 -0,32%
  • ALTIN ONS 2708,12 -0,34%
  • BIST 100 10058,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,313 -0,185%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41471 -0,11262%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8737 0,0233%
  • EURO/DOLAR 1,0507 0,1382%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7454 0,3406%
  • STERLIN/DOLAR 1,2769 0,17573%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL