Dünya genelinde şirketler, sürdürülebilirlik çabalarını giderek daha fazla ön plana çıkarmaya başladı. Çevresel etkilerin azaltılması, enerji verimliliği, atık yönetimi ve doğal kaynakların korunması gibi alanlarda atılan adımlar, yalnızca ekosistemi korumakla kalmayıp, aynı zamanda uzun vadeli ekonomik başarıya da katkı sağlıyor.
Ekonomist’in 13 Nisan - 26 Nisan 2025 tarihli sayısından
Deloitte’un ‘Global Sürdürülebilirlik Raporu’ da şirketlerin yüzde 70’inin sürdürülebilirlik hedeflerini iş stratejilerine dahil ettiği ve bu alandaki yatırımlarını artırdığını gösteriyor. Özellikle üretim tarafında bu trendin daha belirgin hale geldiği gözleniyor.
20’NCİ YILINI KUTLUYOR
Bu yıl 20’nci yılını kutlayan Orzaks İlaç da çevre dostu üretim süreçleriyle dikkat çeken ve sürdürülebilirlik odaklı projelerle topluma katkı sağlamayı hedefleyen şirketlerden biri. Üretim tesislerinde atıkları geri dönüşüme kazandırarak doğal kaynakların korunmasına, enerji tasarrufuna ve geleceğe katkı sağlamaya yoğunlaşan şirket, 2024 yılında bu yönde attığı adımlarla dikkat çekiyor. Örneğin; geçen yıl 96 ton kağıt atığın geri dönüştürülmesiyle bin 632 adet ağacın kesilmesi önleyen şirket, ayrıca 16 bin 992 ton sera gazı, 2 bin 688 m3 su kazanımı da sağlanmış durumda. 1,8 ton plastik atığın geri dönüştürülmesinden de 74 ton sera gazı, 29 varil petrol ve 10 bin 393 kWh enerji kazanımı elde eden Orzaks; 9,2 ton cam, 11 ton metal, 31 bin 920 kg ahşap palet ve 0,56 ton bitkisel atığın da geri kazanımını sağlamış bulunuyor. Şirket, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde karbon ayak izi negatif olan projeler üzerinde çalışıyor.
OMEGA 3 FARKINDALIĞI
Alyors Grup çatısı altındaki Orzaks İlaç, günümüzün en önemli konularından biri olan iklim değişikliğiyle mücadele edebilmek adına önleyici projeler de gerçekleştiriyor. Geçen yıl, ‘3 Mart Omega 3 Günü’ kapsamında başlatılan “Mavi Bayrak Mavi Kalp” ‘farkındalık’ projesi bunların başında geliyor. Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD), Türk Kardiyoloji Derneği ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) iş birliğiyle gerçekleşen projede, DYKD’nin sağladığı Türkiye’deki 10 mavi bayraklı yelkenliden biriyle Marmara Denizi’nde dalış gerçekleştirildi.
Kalp, beyin ve göz sağlığına önemli katkılar sağlayan Omega 3’ün farkındalığını artırmak, insan sağlığına sürdürülebilir bir fayda sağlamak amacıyla geliştirilen proje kapsamında dip temizliği yapıldı. Heybeliada’da yapılan dip temizliğinin ardından, Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu’nun da içinde yer aldığı ekip, çıkan çöpleri ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırdı. Projenin kapsamını bu yıl, ‘Mavi Gelecek’ hareketine dönüştüren şirket daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.
DENİZ EKOSİSTEMİ TEHLİKEDE
Denizlerin temizliğinin Omega-3 kaynaklarının sürdürülebilirliği ve kalitesi için hayati önem taşıdığını vurgulayan Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu, çevresel sürdürülebilirlik ile insan sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor.
“Denizlerimiz, zengin Omega-3 kaynağı olan balıkların ve diğer deniz canlılarının yaşam alanı. Eğer denizlerimizi koruyamazsak, yalnızca deniz ekosistemini değil, insan sağlığını ve geleceğimizi de tehlikeye atmış oluruz” diye konuşan Alimoğlu, Omega-3’ün kalp sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok yaşamsal fonksiyon için kritik bir öneme sahip olduğunu ancak plastik kirliliğiyle mücadele eden denizlerde bu besin kaynağının sürdürülebilirliğinin risk altına girdiğini vurguluyor.
Orzaks İlaç olarak, insan sağlığına fayda sağlayacak ürünler üretmenin yanı sıra bu ürünlerin doğal kaynaklarının korunmasına da önem verdiklerinin altını çizen Alimoğlu, “Çevresel farkındalık projelerini hayata geçirmek bizim için bir sorumluluk. Sürdürülebilir bir dünya için çevre dostu projeleri büyüterek, kaynakların temizliği konusunda uzun vadeli ve kalıcı çözümler üretmeyi hedefliyoruz” diye ekliyor.