DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dalgalı piyasada 42 hisse önerisi

27 Ekim 2022 | 13:04
Dalgalı piyasada 42 hisse önerisi

Piyasalarda geçen hafta TL varlıklarda satışlar sürerken borsa 93.000'lere geri çekildi. Düşüşler orta ve uzun vadede alım fırsatı olabilir. Biz de 10 kurumdan 42 hisse önerisi aldık. Önerilerde Garanti, Kordsa, Koza Altın, Migros, Pegasus, Türk Telekom öne çıktı.





CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr





Geçen hafta yurtdışı piyasalar bahar havası yaşadı. Bunda, mayıs ayında ABD-Çin ticaret görüşmelerinin karşılıklı suçlamalarla kesilmesi sonrasında ilk kez somut gelişmeler sağlanması etkili oldu.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamasına göre, ABD, 250 milyar dolarlık Çin malı üzerindeki gümrük vergisini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmekten vazgeçti.





Çin ise ABD'den yapacağı tarım ürünü ithalatını 40 milyar doların üzerine çıkarma sözü verdi. Henüz resmi yazılı açıklama olmasa da bu haber küresel risk iştahını destekledi. S&P, 3.000 direncine yaklaştı.





Yurtdışınde ise dikkatler, Barış Pınarı Harekatı'nda ve Trump'ın açıklamalarındaydı. ABD'den yaptırım haberleriyle dolar/TL 5,94'lere yükseldi.





Haftaya 99.028'den başlayan BİST-100, 93.000'lere geriledi. Haftanın son günü ABD ile varılan mutabakat ise piyasalara olumlu yansıdı. Dolar/TL 5,78'lere çekildi, borsa da 98.500'lere yükseldi.





Bu arada geçen hafta başı borsadaki kayıplarda başı banka hisseleri çekerken Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) spekülatif hareketlere karşı önlem olarak BİST-30'a dahil banka hisselerinde açığa satış yasağı getirdi.





Ayrıca Halkbank ile ilgili de yeni bir gelişme yaşandı. İran yaptırımını ihlal ettiği gerekçesiyle New York Bölge Savcılığı, Halkbank aleyhine dava açtı. Bunun yaptırımların bir parçası olduğu ve söz konusu iddianame sonucunda Halkbank'ı ve Türk bankacılık sektörünü zorlayacak yönde bir karar çıkmayacağı ifade ediliyor.





DİP SEVİYELERE ÇEKİLDİ
Hafta başındaki satışlarla MSCI Türkiye Endeksi'nin gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) göre fiyatı temmuz ayında gördüğü dip seviyelere gerilemişti.





Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, "Dolar bazlı değerlendirmede yaklaşık yarı değerinde olan BİST-100'ün iskontolu olma konusunda cazibe ve yatırım açısından değer sorunu olmadığını düşünüyoruz" diyor.





Ürkün, BİST'in bir süre daha iskontolu fiyatlanacağını öngörüyor. Barış Ürkün, jeopolitik risk unsurları ortadan kalktığında 100.000'in altındaki seviyelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin getiri açısından orta vadede diğer GOÜ borsalarına göre yüksek potansiyel taşıdığını düşünüyor.





Borsadaki geri çekilmelerin orta-uzun vadeli yatırımcılar için alım fırsatı yaratabileceği görüşü ağırlık kazanıyor. Bu ortamda biz de düşüşlerde alım fırsatı sunan hisseleri araştırdık.





10 aracı kurum toplam 42 hisse için 'al' dedi. Beş kurumun portföyündeki Garanti BBVA ve Koza Altın en çok önerilen hisseler oldu. Onları, Kordsa, Pegasus, Migros ve Türk Telekom izledi.





RİSK, BEKLENTİ, FIRSAT
Hisse senedi piyasaları beklenti ile risklerin fiyatlandığı, dinamik ve uzun vadeli yatırım ortamları olarak tanımlanıyor. Risklerin arttığı ve menkul kıymet fiyatlarında geri çekilmelerin yaşandığı dönemler, uzun vadeli yatırımcılar için alım ve yüksek getiri fırsatları sunabiliyor.





Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Emre Akyol da yatırım süreçlerinde bazı dönemlerde risklerin, bazı dönemlerde beklenti ve fırsatların öne çıkabildiğine değiniyor. Akyol, gündeme gelen jeopolitik riskin niteliğine göre öne çıkması ya da geride kalması beklenebilecek sektörler ve şirketlerin değişebildiği kanaatinde.





Emre Akyol, risklerin fiyatlara daha hızlı yansıdığı sektörlerin faize, dövize ve iç tüketime yönelik bankacılık, otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörler olduğu bilgisini veriyor.





Savunma sanayi, perakende ve gıda gibi sektörlerin ise olumlu anlamda ön plana çıktığını kaydediyor. Akyol, orta vadede öne çıkabilecek hisseleri, Aselsan, Aygaz, Enerjisa, Kordsa, Koza Altın, Mavi, Migros, Otokar ve Türk Telekom olarak sıralıyor.





BANKACILIK ÖNE ÇIKABİLİR
Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, portföylerde ağırlığın uzun vadeli alımlar için hissede tutulabileceği görüşünde. Perakende ve telekom sektörlerini izleyen Özer, ihracatı yüksek ve borcu az şirketlerin de bu süreçte ön plana çıkacağını düşünüyor.





Merkez Bankası'ndan 2019'un sonuna kadar 150-200 baz puan daha ek faiz indirimi bekleyen Özer, bu nedenle bankacılık endeksinin de ön plana çıkabileceğini öngörüyor.





Ahlatcı Yatırım'dan Barış Ürkün ise yıl sonuna kadar sektörel bazlı olarak bankacılığın ön planda olmaya devam edeceğini söylüyor.





Ürkün, sanayi hisselerinin yılın son aylarında nispeten ön plana çıkabileceğini ancak sanayinin bankacılık sektörünün önüne geçmesi için 2020'nin ilk çeyreğinin beklenmesi gerektiğini ifade ediyor.





Ürkün'e göre, yıl sonuna kadar bankacılık sektörü yanında, savunma sanayi, cam, çimento ve demir-çelik sektörleri de ön planda olabilir.





GARANTİ VE AKBANK PORTFÖYDE
Yatırım Finansman, Garanti BBVA'yı önceki hafta ve Akbank'ı geçen hafta portföyüne alırken Vakıfbank ile Tüpraş'ı ise bu listeden çıkardı.





Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, Garanti'yi güçlü sermayesi, yüksek likiditesi, bilançosunun şeffaflığı, kârlılığında göreceli düşük volatilite sağlayabilecek olmasıyla tercih ediyor.





Gök, Akbank için de, "Güçlü net faiz marjı performansına bağlı olarak artan karşılık giderlerine rağmen yıl sonu kârını 5,7 milyar TL'de koruyabilir. Hissedeki fiyat gerilemesini alım fırsatı olarak değerlendiriyoruz" açıklamasını yapıyor.





Serhan Gök, Tüpraş'ı, ikinci yarı finansallarında beklenen zayıf görünümle portföyden çıkardıkları bilgisini veriyor. Gök, Vakıfbank için şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bankacılık endeksinin hızla yükseleceği senaryoda Vakıfbank'ın değerlemesi göreceli daha cazip. Ancak provizyon giderlerindeki artışa bağlı olarak kârlılığın baskılanma olasılığı yüksek."





EN ÇOK ÖNERİLEN 6 HİSSENİN ANALİZİ
1- Garanti BBVA

Çekirdek spread ve marjları güçlü seyrediyor. Sermaye oranları sektöre göre güçlü durmaya devam ediyor. Ancak artan provizyon giderlerinin 2019 yılı kâr iyileşmesini sınırlayabileceği kaydediliyor.
2- Kordsa
Axiom Materials şirketinin satın alma işlemini temmuz ayında 178 milyon dolar bedelle tamamladı. Axiom'un 50 milyon dolarlık satış geliri var ve Kordsa'nın ana işinden daha kârlı olarak yaklaşık yüzde 25 FVAÖK marjıyla faaliyet gösteriyor. Bu satın alma ilave ciro ve kâr yaratabilir.
3- Koza Altın
Bilançosunda en yüksek nakit barındıran şirketlerden biri. Haziran ayı itibarıyla 3,2 milyar TL net nakit pozisyonu var. Satışlarının dolar cinsinden olması, TL'de değer kaybı olduğunda iyi koruma sağlıyor. Altın fiyatlarının 1.500 dolarlara yükselmesi de hisse performansını destekliyor.
4- Migros
Her ne kadar ikinci çeyrekte kur farkı ve faiz giderleri nedeniyle nette zarar açıklamış olsa da operasyonel sonuçlar beklentilerden iyi geldi. Şirket öngörülerinde yukarı yönlü revizyon yapmasıyla ve borçluluğun iyileşmeye devam etmesiyle beğeniliyor.
5- Türk Telekom
İlk yarıyılda kuvvetli operasyonel performans sergiledi. Net finansal giderlerinde belirgin azalış görüldü. 2019 FVAÖK beklenti aralığını 10-10,2 milyar TL'den 10,3-10,5 milyar TL'ye yükseltti. Güçlü büyümesi ve iyileşen operasyonel kârlılığıyla öne çıkıyor.
6- Pegasus
Üçüncü çeyrekte güçlü bilanço açıklaması bekleniyor. Güçlü sonuçların ardından şirket yönetiminin 2019 yıl sonu hedeflerini yukarı çekebileceği öngörülüyor. Cazip değerlemesi nedeniyle öneriliyor.






0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL