Sosyal girişimciler deprem bölgesinde ihtiyaçlar üzerinden analiz yaparak, etki yaratacak projelerini hayata geçirmeye başladı. Temiz su sağlama, kadın kooperatifleriyle iş birlikleri, çocuklar için oyun atölyeleri, genç istihdamın artırılması gibi birçok proje var. Bu kapsamda 15 girişimi araştırdık.
02-15 Nisan 2023 tarihli sayıdan
Yaşanan deprem felaketi üzerinden neredeyse iki ay geçti ancak bölgedeki ihtiyaçlar her geçen gün daha da artıyor. Bölgede şu an ihtiyaçlar piramidinin her basamağından desteğe ihtiyaç var.
Kalıcı barınma, temiz su, sağlığa ve ilaca erişim, psikolojik destek, yerel üreticiyi ayağa kaldırma gibi birçok konuda ihtiyaç listesi bulunuyor. Bölgenin önümüzdeki süreç içerisinde sürdürülebilir bir kalkınmaya ihtiyacı var.
Sosyal girişimciler de deprem bölgesinde dayanışmayı artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirmeye başladı. Temiz su sağlama, kadın kooperatifleriyle iş birlikleri, çocuklar için oyun atölyeleri, genç istihdamın artırılması gibi birçok proje hayata geçirilmek üzere. Haberimizde deprem bölgesinde başlayacak olan sosyal girişim projelerini araştırdık.
UMUT TIR'I PROJESİ
Örneğin SosyalBen Vakfı, deprem bölgesinde afetten etkilenen 4,3 milyon çocuk için 'Umut Tır'ı projesi başlatacak. Umut Tırı kapsamında resim, oyun, spor, icat, müzik ve yaratıcı yazarlık atölyeleri ile çocuklara eğitim ve öğretim aracılığıyla psikososyal destek sağlanacak.
İyilik Paylaş platformu üzerinden #UmuduBirlikteTaşıyalım kampanyası başlattıklarını söyleyen SosyalBen
Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi, "Herkesten kampanyamıza destek olmasını istiyoruz. 5-23 Nisan tarihleri arasında tanışacağımız çocuklarımızın sürdürülebilir bir şekilde sosyal benliklerini geliştirebilmeleri odağında tutarak, çoğaltmak istiyoruz" diyor.
KADINLARA DESTEK
Adım bağışlama uygulaması Help Steps de çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve marka ile çalışarak bölgeye destek verecek.
İlk projeyi Happy Moon's iş birliği ile bölgede aktif faaliyet gösteren Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) aracılığı ile başlattıklarını belirten Help Steps Kurucusu Gözde Venedik, bölgedeki dar gelirli kadınlara destek olan, 85 kadın kooperatifi ile iş birliği içerisinde kalkınmaya destek amaçlı çalışan kuruluşa hem adımlar hem de markanın sponsorluğu ile destek olacaklarını vurguluyor.
Venedik, "Şu an ana gündemimiz temiz suya erişim. Bu konuda marka ve STK'larla görüşüyoruz. Uzun vadede bir diğer önemli planımız da eğitim üzerine olacak" diye konuşuyor.
GÖRME ENGELLİYE FARKINDALIK
Görme engelliler için eşit, erişilebilir ve engelsiz bir dünya inşa etmeyi hedefleyen sosyal girişim BlindLook, görme engellileri doğal afetler konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen, uluslararası kitlesel bir hareket başlatmayı planlıyor.
Bu konuda markalarla iş birlikleri yapacaklarını ifade eden BlindLook Kurucusu Sadriye Görece, "Dünyadaki tüm görme engelliler için afet öncesi bilinçlendirme çalışması hazırlamayı planlıyoruz.
Birincil önceliğimiz, afet koruma yöntemlerini sesli dünyaya aktarmak ve bu sayede görme engellilerin bir doğal afet sırasında nasıl kendini koruyacağını öğrenmesini sağlamak" diye konuşuyor.
DİJİTAL BECERİLER KAZANDIRACAK
Deprem öncesinde devam eden 'Olympics KızCode' lisede okuyan kız öğrencilerini ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarına hazırlanan bir proje. KızCode Enstitüsü'nde bilgisayar, matematik ve fen bilimleri eğitimleri de veriliyor. KızCode, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de faaliyet gösteren bir kuruluş. Dolayısıyla deprem bölgesinde etkilen kız çocuklarının eğitimlerinin devamlılığı hedefleniyor.
Yetişkin genç kadınların istihdamını sağlamayı ve sürdürülebilir bir metodoloji geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden KızCode Kurucusu Müjde Esin, şöyle devam ediyor: "Eğitimler düzenleyerek yörede iş imkânı sağlama gibi bir eylem planımız da bulunuyor. Mayıs ayı itibarıyla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bölgenin kalkınması için bir merkez kurup, eğitim ve dijital beceriler kazandırmak için çalışıyoruz."
MUTFAK HARİTASI ÇIKARDI
Bir sosyal girişim olan Fazla Gıda, Kurtarma Derneği ile bu süreçte çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Gıda Kurtarma Derneği Sosyal Etki Merkezi'ni ve Fazla Gebze Depo'yu afet koordinasyon merkezi olarak tanımladı.
Deprem sonrası dönemde mutfak kurulumu gerçekleştirmek adına iş birliği projelerini hayata geçirdi, sıcak yemek dağıtımı yapan bölgeler için su desteği projesi üzerine çalışmaya başladı.
Fazla Pazarlama Lideri Koray Koçer, depremzedelerin en az altı ay daha yeterli ve besleyici sıcak yemeğe sağlıklı ve düzenli şekilde ulaşmasının sağlanması adına bu bölgelerdeki aktif olan veya olmayan profesyonel mutfakların kapasite ve aktiflik durumlarının haritasını çıkardıklarını söylüyor.
İNCİ ABAY CANSABUNCU GELECEKTEKİSEN KURUCUSU “GELECEĞİN AKILLI ŞEHİRLERİNİ TASARLAYACAKLAR"
"Teknolojik yetenek geliştirme platformu GelecektekiSen olarak deprem bölgesinde yaşayan üniversite öğrencilerini geleceğin akıllı şehirlerini tasarlamak üzere yetiştirecek bir program başlattık. 'TechForGood' yani 'İyilik için Teknoloji' programıyla istihdama hazırlanan gençlerimizi uzmanlaştıracak bir çalışma yapacağız.
Program, teknolojinin toplulukların ve sistemlerin sürdürülebilir iyiliği için nasıl kullanılabileceği konusunda bilgi ve deneyimi genç yeteneklere aktarırken, bölgenin kalkınması için destek olmak isteyen başta teknoloji şirketleri olmak üzere kurumları #iyilikiçinteknoloji hareketine destek vermeye davet ediyor."
EMRE AYKAN YOUTHALL KURUCU ORTAĞI & CEO'SU “GENÇ İSTİHDAMI İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATTIK”
"Gençlerin kariyer platformu olarak #Seninleyiz mortosuyla hayata geçirdiğimiz ve Genç İstihdam Seferberliği adını verdiğimiz bu hareket ile 18-35 yaş arası Adepremden etkilenen gençlerle kurumları bir araya getiriyoruz.
#Seninleyiz seferberliği kapsamında; eğitimini devam ettirmesi gereken, farklı yaşlara ve öğrenim durumlarına sahip depremzede gençleri, onların istihdamına katkı sağlamak isteyen şirketlerle buluşturuyoruz. Birçok pozisyonda istihdam alanı sunmaya özen gösterdik.
Böylece 500'den fazla şirket ve 7 bini aşkın depremden etkilenen genç harekete geçti. Daha fazla şirketi depremzede gençlere #Seninleyiz demeye davet ediyoruz."