DOLAR
34,89
0,08%
DOLAR
EURO
36,77
0,42%
EURO
GRAM ALTIN
3044,51
-0,05%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Gastronomi turizmiyle yöresini değiştiriyor

27 Ekim 2022 | 09:13
Gastronomi turizmiyle yöresini değiştiriyor
Zeynep Arca ŞaUıel, Kırklareli’nin Hamitabat Köyü’nde kurduğu Arcadia Bağları’yla, bu yıl 10’uncu kez düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda ‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’ seçildi.

BURCU TUVAY
[email protected]. tr

Şallıel, yörede Birinci Dünya Savaşı’nda duran şarap üretimini yeniden başlattı. Şallıel, bölgeyi eko, agro ve gastro turizmi merkezine dönüştürmeye hazırlanıyor.

Ekonomist, Garanti Bankası ve KAGİDER işbirliği ile bu yıl 10’uncu kez düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda ‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’, Arcadia Bağları girişimiyle Zeynep Arca Şallıel seçildi.

Yeni turizm trendi olan eko, agro ve gastronomi turizminin dünyadaki uygulamalarını ABD, Şili, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde görüyoruz. Arcadia Bağları projesi, dünya çapında yaygınlaşan yeni turizm anlayışını bu boyutta ele alan Türkiye'deki ilk örneklerden birini oluşturuyor.

Zeynep Arca Şallıel, turizmci bir ailenin çocuğu. Yurtdışında uluslararası ilişkiler eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndü ve yaklaşık altı yıl boyunca prodüksiyon işleri yaptı.

Daha sonra aile şirketine dönmeye karar veren Şallıel, bir süre bu şirkette çalıştı. Burada turizm konusunda deneyim elde etti.

Fransa’da okuduğu yıllarda gastronomi ve şarap konusuna ilgi duydu. Türkiye’de turizmi üretimle iç içe sunan, kendi şarabını, sebzesini, yemeğini en üst kalitede üreten bir işletme kurmayı hayal eden Şallıel, şarap üretebileceği bir yer arayışına başladı.

TARİHİ TEKERRÜR ETTİRDİ
Zeynep Arca Şallıel, bir yandan şarap üretim süreçleriyle ilgili online eğitimler alırken bir süre de bağlarda ve şaraphanelerde çalışarak deneyim kazandı.

Buradan edindiği bilgilerle üretim için serin bir yer arayışına girdi. Bunun üzerine Trakya’nın kuzeyine yöneldi.
Aylarca bu bölgeyi gezen ve toprak analizleri yapan Şallıel, Fransa’nın en büyük bağcılık merkezlerinden birinin üzüm adaptasyonu uzmanı olan Alain Corbonneau ile bağlantıya geçti ve yapmış olduğu analizleri kendisine gönderdi.

Corbonneau’dan Kırklareli’de Hamitabat Köyü’nün bulunduğu bölgeden alınan analizlerin üretim için en iyi sonucu vereceği yanıtını aldı.

Bunun üzerine 2006 yılında Hamitabat Köyü’nün bulunduğu bölgede arazi satın alıp iki yıl toprağın tekrar canlanmasını bekledi ve bağlarını oluşturdu.

Bölgenin 6 bin yıllık bir yerleşim yeri olduğunu, Birinci Dünya Savaşı nedeniyle üretimin durduğunu öğrendi. Bilimsel metotlarla tarihin tekerrür etmesini sağlayan Zeynep Arca Şallıel, Cumhuriyet tarihinin bölgedeki ilk kurulu şarap üreticisi oldu.

Şallıel, “Tarih tekerrür etmiş, tesadüf yok. Eskiden bu bölgede toprak iyi olduğu için üretim yapılmış. 19’uncu yüzyılda Avrupa’daki bağlar telef olunca Fransa’nın da şarap ihtiyacını karşılayan bir bölgeymiş. Ancak Birinci Dünya Savaşı’nda yaşanan göçler nedeniyle bölgede bu kültür zamanla unutulmuş” diyor.



120 BİN ŞİŞE ÜRETİYOR
2009 yılında ilk hasadı yapan kadın girişimci, 2010 yılının sonunda Arcadia markasıyla ilk ürünlerini sunmaya başladı. Bugün 2 bin dönümlük arazide 350 dekar dikili bağ alanı, 200 dekar armut bahçesi, 10 dekar kiraz bahçesi, bostanları ve korularıyla Arcadia hayali gerçek oldu. Bağlarda 25 kişi çalışıyor.

2012 yılında Arcadia Bağları tam anlamıyla günübirlik bir turizm alanına dönüştü. Bugün yıllık 120 bin şişe üretim gerçekleştiriliyor.

Zeynep Arca Şallıel, "Geleneksel yöntemlerle modern olanakları bir arada değerlendiriyoruz. Yerinde üretim, elle hasat, mikrovinifikasyon, yerçekimi tekniğiyle bağında şişeleme yapıyor, lezzet değişimine yol açacak hiçbir manipülatif işlem uygulanmayan şaraplarımızı bağlarımızdan gelen üzümlerden üretiyoruz.

Bağlarda biyoçözünürlük özelliğine sahip, üzümde veya doğada kalıntı bırakmayan ürünler kullanıyoruz" diye konuşuyor.

EKOLOJİK TURİZM YAPIYOR
Bağın içerisinde 100 metrekarelik alana kamelya ve bar kurarak burada gelen misafirlerini ağırlayan Zeynep Arca Şallıel, bu hayalini bir adım öteye daha taşıyarak bir ekolojik turizm başlatma hedefini koydu.

Bu hedefle bir otel inşaatına başladı. Ancak bulundukları bölgede hiçbir altyapı yoktu. “Yolu bile kendimiz yaptık” diyen Şallıel, otelin inşaatını ancak 2015 yılında tamamlayabildi.

Nisan 2016’da Arcadia Bağları’nın içinde açılan 28 odalı Bakucha Vineyard Hotel ve SPA, konukların koru ve bağlarda yürüyüş yaptığı, burada üretilen ürünlerle hazırlanan yemekleri ve bağda şişelenen şarapları tadabildiği bir doğa ve lezzet durağı olarak hizmet vermeyi sürdürüyor. Otel 21 kişiye istihdam sağlıyor.

Zeynep Arca Şallıel, ayrıca, Trakya Kalkınma Ajansı’yla beraber 12 küçük üreticiyi bir araya getirerek oluşturduğu Trakya Bağ Rotası sayesinde bölgenin gastronomi rotasına dönüşmesi için çalışmalar yapıyor. Bu proje için bugüne kadar 15 milyon dolarlık yatırım yapılmış durumda. Bu yıl 3 milyon TL’den fazla ciro hedefleniyor.

50 ÇİFTLİK KURACAK
Zeynep Arca Şallıel, şimdi de Arcadia Çiftliği’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir turizm anlayışının önemine işaret eden Şallıel, Trakya’nın sosyal, kültürel ve doğal mirasını canlandırmayı amaçlıyor. Şallıel, Arcadia Çiftliği İle Trakya Bölgesi’ni bir eko, agro ve gastro turizm merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Zeynep Arca Şallıel, bu konuda şu bilgileri veriyor: “2 bin dönümlük arazinin 900 dönümü bu çiftlik için ayrılmış durumda. Bu bölgeye 50 adet, büyüklüğü 10 ile 20 dönüm arasında değişen büyüklükte çiftlikler kuracağız. Buraları bir bağ evi gibi düşünebilirsiniz.

50 bağ evinin 25’ine üzüm, 25’ine armut dikeceğiz. Bu çiftlikler kendi üretimlerini gerçekleştirecek. İsteğe göre bizimle beraber de üretebilecekler.

Ayrıca biz bağlarda çeşidi artırmak adına lavanta gibi ürünlerin üretimi üzerine de çalışıyoruz. Dolayısıyla çiftlik sahipleri bir yan ürün de üretebilecekler. Satışlara 2017 yılının bahar aylarında başlamayı düşünüyoruz. Şimdiden yoğun talep alıyoruz.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 3044,51 -0,05%
  • ALTIN ONS 2713,9 -0,13%
  • BIST 100 10058,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,6 0,003%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41444 -0,13168%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105,01 -0,2302%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8929 0,0784%
  • EURO/DOLAR 1,0509 0,1515%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7749 0,4211%
  • STERLIN/DOLAR 1,27671 0,16083%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL