Dünyada yeni olan ‘venture studio’ modelini Türkiye’de hayata geçiren teknoloji şirketi Vanora Ventures, altında profesyonel yazılım, tasarım, pazarlama, AR-GE ekipleri bulunarak bir teknoloji ürününün bu alandaki tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Temelde teknoloji desteği karşılığı girişimlerden hisse almak üzerine kurulu olan venture studio sisteminin yanı sıra Vanora, Türkiye’de büyük teknoloji şirketleri için de ürün üretme aşamalarına dahil olarak terzi işi yazılım hizmeti sunuyor.
1-14 Eylül 2024 tarihli sayıdan
Bir girişime başarılı olması için gerekli olan, yetkin ve tecrübeli bir ekip, stabil ve performanslı bir ürün, doğru market stratejisi, etkili proje yönetimi, yapay zeka altyapısı gibi teknoloji kaynaklarını sağlayan sistem; bu yapı ile ortağı olduğu teknoloji girişimlerinin diğer girişimlere oranla başarı yüzdesini beş kat artırmayı hedefliyor.
Abdurrahman Beşinci ve Can Üzüm tarafından kurulan bu şirket aynı zamanda TechOne VC liderliğinde 10 milyon dolar değerleme ile yatırım alarak bu alanda Türkiye’de yatırım alan tek şirket olma özelliği taşıyor.
DÜŞÜK RİSK ORANI
Vanora Ventures Türkiye girişim ekosisteminde bir Venture Studio modelinin uygulayıcısı olarak stratejik bir noktada bulunuyor. Bu model ile hem iyi girişimciler için ekibi ve yatırımı hazır bir alanda güvenle girişim çıkarma fırsatı hem de yatırımcılar için güvendikleri bir ekibin çıkaracağı ürünlere daha düşük risk oranı ile yatırım yapma şansı sağladığı ifade ediliyor.
Kurulacak olan yeni fon ile hali hazırda kârlı bir şekilde ilerleyen studio’nun kendisine de yatırım yapma fırsatının da önü açılacak. Yatırımcılar kendi projelerinin de geliştirilmesini sağlayabilecekleri bu studio’nun aynı zamanda yatırımcısı olabilecekler.
5 milyon dolar fon yatırımı ile birinci kapanışını gerçekleştirmeyi planlayan girişim sermayesi yatırım fonunun, iki yıl içerisinde toplam 10 milyon dolar yatırımı fonunun içerisine alarak yatırım dönemini tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Vanora Ventures Kurucu Ortağı ve Strateji Direktörü Elif Marangoz, önümüzdeki yıl portföylerine 10 girişimi daha katma planladıklarını belirtiyor.
TEKNOLOJİYE ODAKLANDI
Teknoloji odağındaki her sektörün yatırım odaklarının içerisinde yer aldığını vurgulayan Marangoz, şu anda da portföyündeki tüm girişimlerin alanlarının birbirinden farklı olduğunu ifade ediyor. 2025 yılında girişimler için bazı büyük iş birliği duyuruları ile dikeyleşecekleri sektörler için duyurularını yapacaklarını kaydeden Marangoz, şöyle devam ediyor:
2023 yılında Vanora ‘VON’ ve ‘GROVTH’ programları ile girişim başvurularını almıştı. Venture studio modeli ile tasarladığı ‘VON’ programında internet girişimleri için strateji, tasarım, yazılım ve pazarlama desteği ile teknoloji ortaklığı ve başlangıç sermayesi sunarken, büyüme aşamasındaki girişimler için ise “GROVTH” programında teknoloji ortağı olmanın yanı sıra yatırım, büyüme gibi alanlarda girişimleri destekleri sağlandı. Geçtiğimiz yıl dokuz girişim ile sözleşme imzalandı ve 2024 girişimleri için de yakın zamanda yatırım planımız mevcut.”
“Girişimcilerle ekip oluyoruz”
“Bizi diğer yatırım şirketlerinden ayıran en kritik konu hem yatırımcı hem de kurucu ortak şapkasını birlikte takıyor olmamız. Biz bir girişime yatırım yaparken aslında aynı zamanda onun ürün ekibi olma görevini de üstleniyoruz. Çok erken aşamada diğer VC’lere göre oldukça düşük bir risk ile yatırım yaptığımızı söyleyebiliriz.”