DOLAR
34,82
0,05%
DOLAR
EURO
36,82
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
2983,08
1,29%
GRAM ALTIN
BIST 100
10257,39
1,75%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimcilik fikirleri Eskişehir’den yükselecek

Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi’ni Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde açtı. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi Eğitim Programı’nı tamamlayan öğrencilerin girişim fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlanacak.

26 Kasım 2024 | 11:21
Girişimcilik fikirleri Eskişehir’den yükselecek

“Bütün ümidim gençliktedir” diyen Atatürk’ün izinde, Türkiye çapında yeni bir sosyal girişim modelinin temellerini atan Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği’ni Türkiye’nin farklı illerine yaymaya devam ediyor. Seferberlik kapsamında, ilk Teknoloji ve Etki Merkezi’ni geçtiğimiz ay sonunda İzmir’de hayata geçiren Sabancı Topluluğu, ikinci merkezi ise Türkiye’de üniversite öğrencisi yoğunluğunun en yüksek olduğu şehirlerden Eskişehir’de açtı. 


10 - 23 Kasım 2024 tarihli sayıdan

Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa tarafından Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) iş birliğiyle kapılarını açan Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, dünya ekonomisinin en önemli büyüme alanlarından biri olarak gösterilen malzeme teknolojilerinde faaliyet gösterecek. Merkezden ESTÜ’deki Kimya, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve girişimciler yararlanabilecek.

100 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Açılışta konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Yapılan araştırmalara göre, dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğü beş yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacak. Ülke olarak bu pazardan alacağımız pay, aslında bizim gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacak. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi bu alanda gençlerimize, akademisyenlerimize, girişimcilerimize bir ufuk açacak” dedi. Çimsa’nın Mersin’deki AR-GE merkezi Formülhane tarafından geliştirilen üç boyutlu yazıcı (3D) teknolojisiyle hayata geçirilen bu merkez, kendi alanında Türkiye’de 3D ile inşa edilen ilk teknoloji merkezi olma unvanına sahip. Merkezin dış duvarlarında kullanılan beyaz çimento yine Mersin’de geliştirilen özel bir formülle hazırlandı. Çimsa CEO’su Umut Zenar ise “Yapı malzemeleri sektörüne yönelik olarak lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencilere sağlayacağımız altı haftalık eğitim programları ile onlara sektör dinamiklerini çok daha yakından tanıtacağız. Beş yılın sonunda, yaklaşık 500 öğrencinin ÇİMSA Teknoloji ve Etki Merkezi Programı’ndan faydalanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

SOSYAL DAYANIŞMA

Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi Eğitim Programı’nı tamamlayan öğrencilerin Ideathon etkinlikleri ile yaratıcı düşünme, problem çözme ve yenilikçi fikirler geliştirme yetenekleri artırılacak, endüstri ile bağlantılı girişimcilik fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlanacak. Sürdürülebilirlik odaklı start up’ların kurulması teşvik edilecek. Bölgedeki girişimciler parlak fikirlerini yıkıcı inovasyonlara dönüştürürken, Türkiye start up ekosistemine entegre olabilecek. Öğrencilerin kariyer planlamasını ve sosyal dayanışmayı destekleyecek güçlü araçlar olarak rol model buluşmaları ve mentorluk programları tasarlanacak. Fabrika teknik gezileri ve rol model buluşmaları sayesinde, öğrenciler sektör profesyonelleriyle tanışarak bağlantı kurma imkânı elde edecek.

Kadın istihdamına destek
Merkez bünyesindeki faaliyetler, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Buralarda yapılacak etkinlikler, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelerle desteklenecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi böylece, sektörde kadın istihdamının güçlendirilmesi konusunda bir köprü görevi görecek.

0

EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL