DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,65
-0,19%
EURO
GRAM ALTIN
3017,88
0,08%
GRAM ALTIN
BIST 100
10164,28
0,65%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimciye 23 destek

27 Ekim 2022 | 12:44
Girişimciye 23 destek

Takımı ve iş geliştirme faaliyetlerini yönetmek, prototip hazırlamak ve ürününü global pazarlara sunabilmek bir start up için en çok önem taşıyan konular arasında yer alıyor.





BURCU TUVAY
[email protected]





Bu noktada hukuktan patente, mentorlükten satış ve ihracata kadar birçok alanda girişimcileri destekleyen eğitim programları bulunuyor. Biz de kapak haberimizde start up ekosistemini destekleyen 23 kurumun eğitim programlarını ve bu programlara katılım koşullarını araştırdık.





Tabloları görmek için görsellere tıklayın.





















Girişimcilerin parlak fikirleri var ancak fikirlerini hayata geçirecek yeterli sermaye ve bilgi birikimine sahip değiller.





Sermaye ve mentor desteğini bir arada sunan özel eğitim programları, girişimcilerin en çok ihtiyaç duyduğu bu iki noktada katkı sağlayarak erken aşama start up'lara sistemli ve doğru büyümenin kapılarını açıyor.





Bu programlarda girişimcilere, şirketleşme yolunda hukuki, mali ve patent konularında ihtiyaçları olan bütün danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Mentorlük ve alanlarında uzman akademisyenler tarafından satış ve ihracat odaklı uygulamalı eğitimler veriliyor.





Ulusal ve uluslararası fonlara yönlendirme, yatırımcı görüşmeleri sağlama gibi destekler sunularak şirketlerin büyümelerine yardımcı olunuyor. Start up'ların genel olarak problemleri takımı yönetememek, ürünün teknik tarafına odaklandıkları için iş geliştirme faaliyetlerine yeterince zaman ayıramamak, çeşitli nedenlerden dolayı gerçek prototipe erişememek ve ürünü global pazara hazırlayamamak olarak sıralanıyor.





İşte bu programlar girişimci ihtiyaçları doğrultusunda girişimci özelinde kurgulanıyor. Eğitim programları girişimcilerin gelişmesine katkı sağlamakla birlikte girişimcilerin yol haritalarını belirlemelerinde de etkin bir rol oynuyor.





Bankalardan üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarından (STK) vakıflara kadar pek çok paydaş bu eğitimlerle girişimcilik ekosistemini destekliyor. Biz de kapak haberimizde start up ekosistemini destekleyen 23 kurumun eğitim programlarını ve bu programlara katılım koşullarını araştırdık.





ULUSLARARASI AĞA KATILIYORLAR
Türkiye Girişimcilik Vakfı tarafından düzenlenen Fellow Programı'nın hedefi, liderlik özelliği ve girişimcilik potansiyeli olan gençleri seçebilmek. Programın temelinde hiçbir eğitim yok, tamamen ilhama dayanıyor.





İki ayda bir hem dünyadan hem Türkiye'den isimlerle bir araya gelip bir girişimci hikayesi dinliyorlar. Fellow Programı'na katılma fırsatını yakalayan gençler, program dahilinde ulusal ve uluslararası bir ağın parçası oluyorlar. Fellow'lar aynı zamanda program kapsamında 12 ay boyunca aylık 500 TL burs alıyorlar.





Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül, "Fellow Programı ile gençlerimizi geniş bir ağın parçası yapıyor, onlara ilham veren girişimciler ile tanışıp deneyimlerinden faydalanma imkanı sunuyoruz. Diğer yandan bu kadar çok benzer düşünen gencin bir araya gelmesi onlara da oldukça ilham veriyor" diye konuşuyor.





NETWORK İMKANI SUNULUYOR
Girişimcilere bir diğer destek programı ise Etohum tarafından veriliyor. Programa web sitesi üzerinden başvuru yapılıyor. Ardından başvurular arasından en iyi 100 start up seçilerek davet ediliyor.





Etkinlik boyunca bu start up'lar dünyanın en iyi yerli ve yabancı yatırımcılarına girişimlerini açıklayan bir sunum yapıyorlar. Devamında gerçekleştirilen network oturumlarında girişimciler diğer girişimcilerle ve yatırımcılarla bir araya gelerek deneyimlerini ve fikirlerini paylaşıyor.





Girişim başına en fazla 20 bin dolar yatırım yapılıyor. Startup İstanbul bu yıl 18-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, "Programa katılmaya hak kazanan girişimleri küresel teknoloji firmalarıyla, Etohum Yatırımcı Kulübü'ndeki şirketlerle ve dünyanın önde gelen yatırımcılarıyla buluştu-rarak önemli bir network imkanı sunuyoruz" diyor.





SATIŞ VE İHRACAT EĞİTİMİ
Yıldız Teknopark kapsamında düzenlenen satış ve ihracat odaklı uygulamalı sekiz haftalık Kuluçkadan Avrupa'ya Erken Aşama Hızlandırma Programı, şirketleri yurtdışına hazırlıyor.





Program, Yıldız Teknopark, KOSGEB ve Avrupa İşletmeler Ağı işbirliğiyle gerçekleşiyor. KOS-GEB'in destek koşulları arasında, katılımcının Avrupa'ya açılım kısmına dahil olabilmesi için KPDS/ÜDS/YÖKDİL/YDS sınavlarının İngilizce bölümünden en 60 puan almış olması veya bunlara denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan eşdeğer puan almış bulunması gerekiyor.





Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, "Geçtiğimiz yıl 100'ün üzerinde başvuru arasından sekiz girişimci firma programa katılmaya hak kazanarak Londra'ya gitti. Program her yılın sonunda düzenleniyor" diyor.





200 BİN TL HİBE
Bilkent Cyberpark, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Sermaye Desteği kapsamında 2015 yılından beri uygulayıcı kuruluş olarak 'BİGG MARKA' programını yürütüyor. Ön kuluçka programlarından biri olan BİGG MARKA süresince teknoloji tabanlı iş fikri olan girişimcilerin devlet desteğine erişerek şirketleşmeleri için girişimci adaylarına hizmet veriliyor.





İş fikrini nitelikli iş planlarına çevirebilen girişimci adayları TÜBİTAK'tan 200 bin TL hibe alarak şirketleşe-biliyor. Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, "Bugüne kadar binin üzerinde başvuru arasından seçilen yaklaşık 250 girişimci ekibe girişimcilik eğitimleri ve birebir mentorluk hizmetleri sunuldu. Süreci başarıyla tamamlayan 48 ekip toplamda yaklaşık 8 milyon TL hibe alarak şirketleşti" diyor.





ÜÇ FARKLI PROGRAM
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Merkezi, öğrenciler ve akademisyenlere yönelik proje, hibe ve girişimcilik programları düzenliyor.





Bu programlardan birincisi TÜBİTAK tarafından yetkilendirilmiş uygulayıcı kuruluş olarak düzenlenen 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında yürütülen Girişim Fabrikası BİGG Hızlandırma Programı.





İkincisi İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen LeanLab: Akademiden Girişime Yenilikçi Dönüşüm Programı ve üçüncüsü de yine İSTKA tarafından desteklenen Girişimcilik 4.0 Platformu. Programlar kapsamında girişimcilik eğitimi, mentorluk, iş planı danışmanlığı, potansiyel yatırımcılarla buluşma olanağı, girişimcilerin büyük şirketlerle birlikte çalışabilmesi gibi destekler veriliyor.





Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. İsmail Arı, "Girişim Fabrikası BİGG ve LeanLab programlarının temel amacı girişimcilerin en erken aşamada sahada potansiyel müşterilerle buluşmalarını teşvik etmek" diye konuşuyor.





GİRİŞİMCİLERİ 'PİLOT'LA UÇURUYOR
Türk Telekom tarafından düzenlenen kurumsal girişim hızlandırma programı PİLOT, girişimlere 12 hafta süreli bir program sunuyor. Program dahilinde PİLOT'a kabul edilen her ekibe 125 bin TL nakit desteğinin yanı sıra Türk Telekom'un mentor ağına, şirketin iş bağlantılarına ve yatırımcı ağına erişim, çeşitli eğitimler, ofis alanı gibi birçok olanak da sağlanıyor.





PİLOT'a başvurular her yıl şubat ayında başlıyor. Seçilen girişimcilerin katıldığı program ise haziran-eylül ayları arasında sürüyor. Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, "PİLOT kapsamında, eğitim ve sağlık teknolojileri, yapay zekâ, sanal-artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve siber güvenlik gibi alanlarda geleceği şekillendiren girişimlere öncelikli olarak destek vermeyi amaçlıyoruz" diye konuşuyor.





YAŞAM BİLİMLERİNİ DESTEKLİYOR
Bayer'in pek çok ülkede yaşam bilimleri alanlarındaki teknoloji girişimlerini ve girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla yürüttüğü küresel projesi Grants4Apps'in Türkiye ayağı Grants4Apps Turkey (G4A) Girişim Hızlandırma Programı yaklaşık iki yıldır düzenleniyor.





Bayer, seçilen her girişime 60 bin TL değerinde hibe, Bayer'in merkez ofisinde 100 gün süren çalışma ortamı, eğitim ve mentorluk desteği veriyor.





Bayer Türk İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Nevra Çağman, "Programa katılan her girişimci alanında uzman Bayer yöneticilerinin yönlendirmesiyle daha kısa sürede piyasa koşullarını anlayabiliyor, merkez ofiste düzenlenen eğitimlerle kendini geliştiriyor ve yatırım alma noktasına gelebilmek adına doğru bir iletişim ağına sahip olabiliyor" diyor.





BANKAYLA İŞBİRLİĞİ OLANAĞI
Lonca Girişimcilik Merkezi, Kuveyt Türk'ün hayata geçirdiği projelerden biri. Merkezde teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilere destek olunuyor. Özellikle erken aşamada iyi bir fikri olan start up'lar seçiliyor, ürünü hazır olan girişimcilerin bankayla işbirliği yapmalarına olanak sağlanıyor.





Programa giren girişimcilere öncelikle 40 bin TL'ye kadar hibe veriliyor. Hibe programının dışında eğitim, proje bazlı mentorluk, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti, yurtdışı fuar ve etkinlik desteği gibi destekler sağlanıyor.





Kuveyt Türk Operasyon Grup Müdürü/Lonca Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selman Ortaköy, "Bankacılık profesyonelleri, danışmanlar, geçmiş dönem girişimciler, yatırımcılar, uzmanlar ve yurtdışı danışmanlarından oluşan çok geniş bir mentor ekibimiz var.





Tüm bunlara ek olarak cihaz geliştiren girişimcilere AR-GE desteği, özellikle Fintech'ler için API gibi birçok ayrıcalığımız bulunuyor" diye konuşuyor.









DOÇ. DR. DENİZ TUNÇALP / İTÜ ARI TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ
“DÜNYANIN EN İYİ ÜÇÜNCÜ KULUÇKA MERKEZİYİZ”
“Avrupa’nın en iyi ikinci, dünyanın ise en iyi üçüncü kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nde fikirlerini ticarileşebilir ürün ya da hizmete dönüştürmek isteyen girişimciler için çalışıyoruz.





Kurulduğu 2012 yılından beri yüzlerce girişimin aldığı desteklerle başarılı olmasını ve şirketleşmesini sağlayan İTÜ Çekirdek olarak ülke genelinde bin 797 girişime ve 4 bin 233 girişimciye destek verdik.





İTÜ Çekirdek’te yıl boyunca başvurular açık. Yıl boyunca içeri aldığımız girişimcileri beş eğitim döneminde eğitiyoruz. Ardından her yıl kasım ayında, İTÜ Çekirdek’e dahil olan girişimcilerimiz Big Bang Startup Challenge sahnesinde yer alıyor. Innogate Programı 2018 yılı içerisinde üç kez düzenlendi.”









ASLI KURUL TÜRKMEN / ENDEAVOR TÜRKİYE GENEL SEKRETERİ
"GİRİŞİMCİLERİ GLOBALLEŞTİRİYORUZ"

"Bugüne kadar 25 girişimciye destek verdik. Önümüzdeki dönemde 25 girişimciye daha destek vereceğiz. Tamamen ücretsiz olarak verilen eğitimlerle girişimciler globalleşme ve ölçeklenme yolunda kıymetli bir deneyim ve bilgi dağarcığına erişiyor, çeşitli konularda mentörlük ve danışmanlık desteği alıyorlar.





Bu sayede daha hızlı büyüyor ve küresel büyüme vizyonu ediniyorlar. Dahası, programdan başarıyla çıkan girişimciler Endeavor girişimi olarak seçilebilecekleri Uluslararası Seçim Paneli'ne katılmaya hak kazanıyorlar."









ALİ GÖKHAN CENGİZ / TEB KOBİ BANKACILIĞI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
"GİRİŞİM EVİ KONSEPTİNİ ANADOLU'YA DA TAŞIDIK"

"İstanbul Ataşehir'de açtığımız TİM-TEB Girişim Evi'nde ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti veriyor, girişimcilere ofis desteği sağlıyor, yatırımcı ve kurumsal firmalar ile gerçekleştirdiğimiz potansiyel müşteri buluşmalarıyla projelerini tanıtma imkanı sunuyoruz.





Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak Girişim Evi konseptini Anadolu'ya da taşıdık. Önümüzdeki dönemde TİM-TEB Girişim Evleri ile girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla yaklaşık 200 yeni girişimciye daha destek sağlamayı hedefliyoruz."









CEMAL ONARAN / GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YRD.
"BU YIL 10 GİRİŞİMCİYİ DAHA DESTEKLEYECEĞİZ"

"Garanti BBVA Momentum ile iki yılda 15'in üzerinde sosyal girişimciye destek olduk. Bu yıl programın üçüncü yılında 10 girişimciye daha destek vereceğiz. Garanti BBVA Momentum Sosyal Girişimcilik Programı yılda bir kez düzenleniyor.





2019 döneminde programımızdan yararlanacak sosyal girişimciler mayıs ayında belli oldu. Seçilen 10 sosyal girişimci beş ay sürecek eğitimlerine başlayacak. Programa katılan sosyal girişimciler, dünyanın önde gelen işletme okullarından biri olan IE Business School eğitmenleri ve BBVA uzmanlarından da işlerini geliştirmek için katkı sağlayacak eğitimler alma şansını buluyorlar."









MÜGE TAN BELVISO / EY TÜRKİYE VERGİ HİZMETLERİ ŞİRKET ORTAĞI
"SEÇKİN BİR AĞA KATILIYORLAR

"EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı ile ülkemiz kadınlarının güçlenmesini, kadın girişimcilerimizin şirketlerini hem ciro hem istihdam anlamında büyütmelerini hedefliyoruz.





İşini belli bir noktaya getirmiş olup daha da büyütmek, yeni pazarlara açılmak isteyen kadın girişimcilerimize Türkiye'nin en başarılı girişimcileri, iş dünyasının seçkin liderleri ve kısa sürede yüksek büyüme göstermiş iş insanlarının dahil olduğu seçkin bir ağa katılma imkanı, büyüme stratejileri hakkında bilgi alışverişinde bulunma ve bilgi birikimini artırma fırsatı sunuyoruz."





"Code.YapıKredi programımız ile yenilikçi fikirlerin ürünleştirilmesi sürecinde girişimcileri destekliyoruz. Platform kapsamında, Code. YapıKredi Hızlandırma Programı'nın yanında kodlama eğitimleri, hackathonlar ve kamuya açık farklı etkinliklerle girişimcilik kültürünü destekliyoruz.





Code.YapıKredi ile ayrıca girişimcilere finansal teknoloji dünyasında fark yaratabilme gücüne sahip kapsamlı Uygulama Programlama Arayüzleri (OpenBankingAPI'lar) yayınlamaya devam ediyoruz. Böylece yenilikçi fikirlerin gerçeğe dönüşmesine katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Ayrıca girişimciler program kapsamında altı ay boyunca eğitimlerden, danışmanlık ve mentorluk desteklerinden yararlanabiliyor."









YAKUP DOĞAN / YAPI KREDİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
“YENİLİKÇİ FİKİRLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

“Code.YapıKredi programımız ile yenilikçi fikirlerin ürünleştirilmesi sürecinde girişimcileri destekliyoruz. Platform kapsamında, Code.YapıKredi Hızlandırma Programı’nın yanında kodlama eğitimleri, hackathonlar ve kamuya açık farklı etkinliklerle girişimcilik kültürünü destekliyoruz.





Code.YapıKredi ile ayrıca girişimcilere finansal teknoloji dünyasında fark yaratabilme gücüne sahip kapsamlı Uygulama Programlama Arayüzleri (OpenBankingAPI’lar) yayınlamaya devam ediyoruz. Böylece yenilikçi fikirlerin gerçeğe dönüşmesine katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Ayrıca girişimciler program kapsamında altı ay boyunca eğitimlerden, danışmanlık ve mentorluk desteklerinden yararlanabiliyor.”









EMİNE ERDEM / KAGİDER BAŞKANI
“10 BİNLERCE KADININ HAYATINA DOKUNDUK”

“KAGİDER olarak temel misyonumuz olan kadın girişimciliğini ve istihdamını artırma çalışmaları kapsamında kadınlara çeşitli eğitim destekleri sağlıyoruz. Pusula ve Düş Ortağım adlı dijital eğitim platformlarıyla girişimcilik ve profesyonel hayat eğitimlerini online modüller aracılığıyla Türkiye genelinde daha çok kadının erişimine açtık.





KAGİDER bugüne kadar üyelerinin ve paydaşlarının da desteğini alarak 10 binlerce kadının hayatına dokundu. Pusula ve Düş Ortağım platformlarında ise bugüne dek yaklaşık 5 bin kadın girişimci eğitimlerden yararlandı. KAGİDER faaliyette oldukça hiçbir kadın girişimcinin yalnız kalmayacağı şiarıyla, daha gidecek çok yolumuz olduğunu bilerek çalışmalarımıza devam ediyoruz.”


0


  • ALTIN GRAM - TL 3017,88 0,08%
  • ALTIN ONS 2691,89 0%
  • BIST 100 10164,28 0,65%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,65 -0,189%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,4186 0,09102%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 102,36 -0,1632%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8698 0,0845%
  • EURO/DOLAR 1,0499 -0,265%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6465 -0,1854%
  • STERLIN/DOLAR 1,27431 -0,23409%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL