Çekirdek sermaye, bir start up'ın başlangıç aşamasında ihtiyaç duyduğu sermaye olarak tanımlanıyor. Ürün geliştirmeden AR-GE'ye, prototip üretiminden fikrin ticarileştirilmesine kadar birçok alanda şirketlere destek sağlayan çekirdek sermaye, sürdürülebilirlik anlamında girişimcilere can suyu oluyor.
BURCU TUVAY
[email protected]
Kapak haberimizde çekirdek sermaye desteği sağlayan 11 kamu ve özel sektör merkezinin verdiği destek miktarlarını araştırdık.
Kendi işinizi yapmanın hayalini kuruyor, kendi işinizin patronu olmak istiyorsunuz. Hatta bir projeniz var ve belki projenizi hayata geçirecek ekibiniz bile hazır.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Ancak bu noktada tam donanımlı bir ofise, projenizi geliştirmek için atölye olanaklarına, hammadde alımı için fona, size yardım edecek eğitmenlere, danışmanlara, koçlara ve elbette çekirdek sermayeye ihtiyacınız var. Zira çekirdek sermaye bir şirketin finansman zincirinin ilk aşamasında yer alıyor.
Bir ürünün veya hizmetin yani genel olarak bir girişimin veya start up’ın henüz fikir aşamasında ihtiyaç duyduğu sermayeye, çekirdek sermaye deniyor. Çekirdek sermaye aslında bir risk sermayesi. Bu sermaye, girişim sermayesinden farklılık gösteriyor.
Çünkü girişim sermayesi şirketleri, üretim aşamasına geçmiş ve göreceli olarak riski az, getirisi yüksek olan girişimlere yatırım yapıyor. Çekirdek sermaye ise girişimlerin göreceli olarak çok daha riskli olduğu başlangıç aşamasında gereksinim duyduğu sermaye olarak ifade ediliyor.
Start up’ların ilk aşama finansmanında büyük önem taşıyan çekirdek sermaye melek yatırımcılardan kitlesel fonlama platformlarına, kamu hibelerinden girişim sermayesi şirketlerine kadar değişik kaynaklardan sağlanabiliyor.
Girişimci bu sermayeyi, ürün prototiplerinin hazırlanması, piyasa araştırmaları ve AR-GE gibi konularda kullanabiliyor. Biz de kapak haberimizde start up’lara bu desteği veren 11 merkezin destek miktarlarını ve kullandırma koşullarını araştırdık.
5 MİLYON TL'LİK HAVUZ
Erciyes Teknopark tarafından kurulan ERBAN-Erciyes Business Angel Network, Anadolu’nun ilk akredite melek yatırımcı ağı. Bölgedeki girişimcilik ekosistemini canlandırmak, melek yatırımcı desteğiyle katma değerli projelerin hayata geçirilmesi ve büyümelerine katkı sağlanması amacıyla faaliyet gösteriyor.
Girişimcilerin yatırımcılarla buluştuğu The Technology Showcase/Yatirimci Girişimci Buluşması etkinliği kapsamında, Erciyes Teknopark şirketleri, Start up Erciyes Atölye (SERA) takımları ve teknoloji odaklı iş fikirlerine sahip akademisyenler tarafından projelerine yatırımcı bulmak için sunum yapılıyor.
Etkinlik kapsamında yapılan sunumlar sonucunda start up’lara ait iş fikirleri, yatırımcılar tarafından yapılan değerlendirme sonucunda fi-nansa erişebilme şansına sahip olabiliyor.
Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Hidayet Kiraz, şunları söylüyor: 5“Yatırım miktarı bünyemizdeki yatırımcılar tarafından belirleniyor. ER-BAN ağı bünyesinde sermaye arayışında olan girişimciler için iş fikirlerinin değerlenmesi sırasında destek veriliyor.
Bu kapsamda mevcut iş fikirlerinin uluslararası alanda yapılan araştırmayla nitelendirilmesi sağlanıyor. Halihazırda 5 milyon TL’lik bir yatırım havuzumuz bulunuyor. 21 iş fikrine yatırım alınması sırasında hizmet verilmesi hedefleniyor.”
ÇEKİRDEK FONUN SAĞLADIĞI 4 KATKI
1- Çekirdek sermaye, girişimcilere her şeyden önce cesaret veriyor. Çevrelerinde hayata geçirdiği projeye inanmış ve buna sermaye yatırmış kişileri görmek başlangıçtaki moral ve motivasyonu yukarıya çıkartıyor.
2- Girişimcinin ürününü ticarileştirebilmesi için gerekli olan ilk prototipin üretilmesi ve iş fikrinin teknolojik olarak ya da pazarda doğrulanabilmesinin önünü açması bağlamında önemli bir fon kaynağı.
3- Mevcut iş fikri daha ivmelibir şekilde gelişimini tamamlayabiliyor.
4- Girişimciler, üniversitelerin ya da kuluçka merkezlerinin mekan desteğinden de yararlanabiliyor.
SERMAYE ALARAK BAŞARIYA ULAŞAN GİRİŞ İMCİLER
İTÜ ÇEKİRDEK ŞİRKETLERİ
İTÜ Çekirdek'ten çıkan pek çok şirket, ürünlerini üretmeye ve ticari başarılara imza atmaya başladı. Pek çoğu uluslararası ilişkiler kurdu ve ihracat yapmaya başladı. Endüstriyel ve akademik alanda kullanılmak üzere robotik ve mekatronik sistemler geliştirmek amacıyla kurulan Acrome, artırılmış gerçeklik üzerine çalışan Bunsar gibi pek çok şirket, Türkiye'nin önemli şirketleriyle işbirliklerine imza attı. İnşaat ve mimarlık sektörlerinde kullanılan maketlere alternatif olarak geliştirilen artırılmış gerçeklik uygulaması Pandora, akıllı içecek otomatları üreten Pubinno ve daha onlarca firma uluslararası satışlarını gerçekleştirmeye başladı.
MENTAL SEGMENT
Konuşma problemi yaşayan otizmli çocuklar için konuşan kartlar tasarlayan ekip Minerva'dan aldığı çekirdek fon desteğiyle prototipini üretti ve KOSGEB'in AR-GE ve inovasyon desteğinden faydalanarak şirketini kurdu.
USTA & TRAFIMOV
Fagot enstrümanı için yenilikçi bir aparat üretimi alanında çalışmalarını yürüten ekip, Minerva'dan sağladığı çekirdek fon desteğiyle ilk prototipini üretti ve prototiplerini yatırımcı bir şirkete lisanslayarak carileşme sürecine girdi .
CONNECTED2.ME
Connected2.me'nin kurucusu Ozan Yerli ve Göksu Orhun, Etohum’a başvurduklarında üniversite son sınıfta okuyorlardı. Etohum 2012girişimlerinden olan Connected2.me, önce Start up İstanbul kapsamındaki Start up İstanbul Challenge girişimci yarışmasında birinci oldu. Bir yıl içinde 2,5 m ilyon kullanıcıya ulaşan girişim, 500 Startups'tan ilk aşama yatırımı aldı. Silikon Vadisi’ne taşınarak girişimlerini büyüttüler ve yabancı yatırımcıların ilgisini çektiler. Mart 2015’e kadar Türkiye’deki yatırımcılardan da toplam 2 milyon TL’lik yatırım aldılar. San Francisco merkezli global şirket haline geldiler.
STAJIM.NET
Henüz üniversite öğrencisiyken ön kuluçka programı ile Bilkent CYBERPARK bünyesinde yer alan Stajım.Net, çekirdek sermaye desteğiyle bir yıl ücretsiz ofis olanağının yanı sıra yatırımcı görüşmeleri, mentörlük hizmetleri ve network fırsatlarından faydalandı. Birinci yılında Şirket Ortağım yatırım ağından yatırım aldı.
APPS
2015 yılında Bilkent CyberparkÖn Kuluçka programından sonra şirketleşen ve Mikro Sermaye Desteği'nden faydalanan APPS ekibinin geliştirdiği son oyun olan A Word, kısa sürede oldukça iyi bir başarı göstererek 2 milyon indirilme rakamına ulaştı. Türkiye pazarının yanı sıra İngiltere, Almanya ve Rusya’da da gittikçe popüler oluyor.
KADE
ODTÜ Teknokent YFYİ Programı bünyesinde bulunan KADE, V-Count adını verdikleri "insan sayma sistemleri” projesiyle özellikle perakende mağazalarında alışveriş merkezlerinde müşteri sirkülasyonunu ölçmeye yarayan cihazlar ve yazılımlar geliştirme üzerine faaliyet gösteriyor. Kuruluşun geliştirdiği cihazlar, ziyaretçi davranışlarını analiz ederek raporlayabiliyor. Şirket, 2016 yılında V-Count projesiyle Revo Capital'den 1,4 milyon dolar yatırım aldı.
ISSD
ODTÜ Teknokent YFYİ Programı bünyesinde çekirdek sermayesi sağlanan start up, CHAOS markasıyla satılmakta olan ürünleriyle Türkiye kavşak yönetim sistemleri pazarının yüzde 60'dan fazlasını kontrol ediyor. Şirketin geliştirmekte olduğu ürün, başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, belediyeler ve karayolları bölge müdürlükleri tarafından yoğun talep görüyor. Her yıl ortalama olarak yüzde 65 büyüyen şirket 2012 yılında milyon TL'lik bir yatırım aldı.
EVREKA
Kablosuz sensörlerle çöp konteynerlerini akıllandıran YFYİ girişimi Evreka, 500 Startups, Sankonline, Nexus Ventures ve Filip Minasyan tarafından 740 bin dolar yatırım alarak yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda hizmet veren ve atık toplama sektöründe lider şirketlerden biri haline geldi.
BLG ROBOTIK
ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi kapsamında TÜBİTAK BİGG desteği alan girişimcilerden Onur Bilge, Dinamik Üretim Çizelgeleme Yapay Zekâ Sistemi (DÜPUS) projesiyle desteği almaya hak kazanarak BLG Robotik şirketini kurdu. DÜPUS, bir Endüstri 4.0 teknolojisi ve ticarileşme potansiyeli oldukça yüksek. Şirket, şu an sanayideki uygulamalarına başladı.
150 BİN TL FON SAĞLAYACAK
Yaşar Üniversitesi bünyesinde yer alan Minerva Kuluçka Merkezi, iki yıl önce faaliyete geçti ve şu an yedisi şirket olmak üzere 18 start up’a ev sahipliği yapıyor. Merkezde ağırlıklı olarak bilişim, elektrik-elektronik, akıllı şehirler, nesnelerin interneti ve e-ticaret üzerine girişimler yer alıyor.
Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Emrah Tomur, “Hedefimiz girişimcilerin sermaye kadar ihtiyaç duyduğu bir diğer destek olan mentörlük sistemini geliştirmek.
Her girişimci ekibe haftada iki saat destek olacak şekilde sektörde deneyimi olan mentörler atamayı planlıyoruz. WBCONS-hd Danışmanlık şirketi ile kasım ayında ‘İleri Seviye Girişimci-Yatırımcı Buluşması’ da düzenlemeyi planlıyoruz” diyor.
Üniversitenin yıllık gelirinin belirli bir bölümünü ayırarak oluşturduğu Bilimsel Araştırma Projeleri fonu kapsamında girişimcilere çekirdek fon desteği sağlanıyor. Ticarileşme potansiyeli yüksek olan girişimci ekipler ve başlangıç aşamasındaki fikirlerin şirketleşmesi için ilgili projenin ölçeğine göre destek verilebiliyor.
Bugüne kadar altı girişimci ekibe toplamda 123 bin 500 TL’lik çekirdek fon desteği verdiklerini ifade eden Emrah Tomur, yılda ortalama beş girişimciye 125 bin ile 150 bin TL arasında destek sağladıklarını belirtiyor.
25 GİRİŞİMİ TÜBİTAK'A GÖNDERECEK
Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO çekirdek sermaye desteğine aracı oluyor. ARİNKOM TTO’nun faaliyetlerini yürüttüğü ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi, TÜBİTAK BİGG Prog-ramı’nın uygulayıcı kuruluşlarından biri. BİGG Programı’na uygun olan girişimcileri bu destekten faydalandırıyor.
Ayrıca girişimcileri kamu destekleri dışında yatırım fonlarının ve melek yatırımcıların çekirdek sermaye yatırımlarına da yönlendiriyor. TÜBİTAK, Teknogirişim Sermaye Desteği diğer adıyla BİGG’le girişimcilere iş fikirlerini ticarileşebilir bir prototipe çevirmeleri için toplamda 150 bin TL destek veriyor.
ARİNKOM TTO Yöneticisi Mehmet Hakan Dağ, “Bu yıl TÜBİTAK’a 10 girişimcimizi gönderdik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlardan en az 15’inin desteği alacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor.
DESTEK MİKTARI DEĞİŞİYOR
Arel Üniversitesi bünyesinde yer alan Artı Arel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi, Proje Destek Ofisi ile yaptığı ortak çalışmalarla girişimcilere proje yazımından hibe desteğine başvuruya kadar birçok alanda yardımcı oluyor.
Ayrıca merkeze değerlendirme kurulu görüşüyle kabul edilen iş fikirlerinin şirket kurulumu aşamasında yönetim kurulu onayıyla belirli oranda destek alabilme olanağı bulunuyor. ArtıArel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Dilek Göksel Duru, destek miktarının söz konusu işin sektörüne, sürdürülebilirliğine, ticarileşme gücüne göre değişim gösterdiğini ifade ediyor.
ÖZEL SEKTÖR DE DESTEKLİYOR
Türkiye’de kuluçka merkezleri ağırlıklı olarak üniversite bünyelerinde yer alıyor. Burada akademisyenlerin girişimlere katkıları büyük olsa da, girişimlerin ticarileşebilmesi artık özel kurulmuş şirketler tarafından da sağlanmaya başlandı.
Bu kuluçka merkezlerinden biri olan Hackquarters, 2015 yılında başvuru almaya başladı. Merkeze toplam 13 şirket kabul edildi. Şu an faal olarak bünyesinde dokuz girişim bulunuyor.
Desteklediği start up’lar arasında veri şirketi, siber güvenlik, eğlence, hayvan sağlığı girişimi, sosyal reklam, hukuk ve fintech alanlarında girişimler yer alıyor. Girişimlere ilk aşamada 10 bin TL çekirdek sermaye, Kolektif House’da çalışabilecekleri yer, internet, kahve ve atıştırmalıklar, hukuk ve muhasebe danışmanlığı sağlanıyor.
Hackquarters Kurucusu ve CEO’su Kaan Akın, “Ürünlerinin tasarımından iş planlarına, müşterilere ulaşmaktan yatırıma kadar her adımda girişimlerimizle birlikte çalışıyoruz” diyor.
ALBARAKA'DAN KULUÇKA MERKEZİ
Finans dünyası da start up’lara çekirdek sermaye desteği sağlamaya başladı. Örneğin Albaraka Garaj, Albaraka bünyesinde, teknoloji tabanlı iş fikirlerine ve projelere sahip girişimcilerin kuluçka ve hızlandırma olanaklarıyla desteklendiği bir girişimci hızlandırma merkezi.
Girişimcilere Albaraka Garaj bünyesinde ofis olanağı, finansal destek, eğitim programı, pazarlama desteği, mentor ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Hızlandırma programını başarıyla tamamlayan girişimcilere çekirdek sermaye desteği verilecek.
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Albaraka Garaj hızlandırma programını başarıyla tamamlayan girişimcilere minimum 50 bin TL hibe destek vereceklerini söylüyor. Utku, “Yapacağımız değerlendirmeleyle Albaraka Garaj’da yer alacak girişimcileri belirleyeceğiz.
Kabul edeceğimiz şirketlerin genel nitelikleri ise finan-sal teknolojiler başta olmak üzere, İslami finans girişimleri, ödeme teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, blockchain, yapay zeka, chatbot sahasında faaliyette bulunmak olacak. Ayrıca sigorta teknolojileri alanındaki çalışan girişimciler de ana odağımızda yer alıyor” diyor.
BURCU TUVAY
[email protected]
Kapak haberimizde çekirdek sermaye desteği sağlayan 11 kamu ve özel sektör merkezinin verdiği destek miktarlarını araştırdık.
Kendi işinizi yapmanın hayalini kuruyor, kendi işinizin patronu olmak istiyorsunuz. Hatta bir projeniz var ve belki projenizi hayata geçirecek ekibiniz bile hazır.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bir ürünün veya hizmetin yani genel olarak bir girişimin veya start up’ın henüz fikir aşamasında ihtiyaç duyduğu sermayeye, çekirdek sermaye deniyor. Çekirdek sermaye aslında bir risk sermayesi. Bu sermaye, girişim sermayesinden farklılık gösteriyor.
Çünkü girişim sermayesi şirketleri, üretim aşamasına geçmiş ve göreceli olarak riski az, getirisi yüksek olan girişimlere yatırım yapıyor. Çekirdek sermaye ise girişimlerin göreceli olarak çok daha riskli olduğu başlangıç aşamasında gereksinim duyduğu sermaye olarak ifade ediliyor.
Start up’ların ilk aşama finansmanında büyük önem taşıyan çekirdek sermaye melek yatırımcılardan kitlesel fonlama platformlarına, kamu hibelerinden girişim sermayesi şirketlerine kadar değişik kaynaklardan sağlanabiliyor.
Girişimci bu sermayeyi, ürün prototiplerinin hazırlanması, piyasa araştırmaları ve AR-GE gibi konularda kullanabiliyor. Biz de kapak haberimizde start up’lara bu desteği veren 11 merkezin destek miktarlarını ve kullandırma koşullarını araştırdık.
5 MİLYON TL'LİK HAVUZ
Erciyes Teknopark tarafından kurulan ERBAN-Erciyes Business Angel Network, Anadolu’nun ilk akredite melek yatırımcı ağı. Bölgedeki girişimcilik ekosistemini canlandırmak, melek yatırımcı desteğiyle katma değerli projelerin hayata geçirilmesi ve büyümelerine katkı sağlanması amacıyla faaliyet gösteriyor.
Girişimcilerin yatırımcılarla buluştuğu The Technology Showcase/Yatirimci Girişimci Buluşması etkinliği kapsamında, Erciyes Teknopark şirketleri, Start up Erciyes Atölye (SERA) takımları ve teknoloji odaklı iş fikirlerine sahip akademisyenler tarafından projelerine yatırımcı bulmak için sunum yapılıyor.
Etkinlik kapsamında yapılan sunumlar sonucunda start up’lara ait iş fikirleri, yatırımcılar tarafından yapılan değerlendirme sonucunda fi-nansa erişebilme şansına sahip olabiliyor.
Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Hidayet Kiraz, şunları söylüyor: 5“Yatırım miktarı bünyemizdeki yatırımcılar tarafından belirleniyor. ER-BAN ağı bünyesinde sermaye arayışında olan girişimciler için iş fikirlerinin değerlenmesi sırasında destek veriliyor.
Bu kapsamda mevcut iş fikirlerinin uluslararası alanda yapılan araştırmayla nitelendirilmesi sağlanıyor. Halihazırda 5 milyon TL’lik bir yatırım havuzumuz bulunuyor. 21 iş fikrine yatırım alınması sırasında hizmet verilmesi hedefleniyor.”
ÇEKİRDEK FONUN SAĞLADIĞI 4 KATKI
1- Çekirdek sermaye, girişimcilere her şeyden önce cesaret veriyor. Çevrelerinde hayata geçirdiği projeye inanmış ve buna sermaye yatırmış kişileri görmek başlangıçtaki moral ve motivasyonu yukarıya çıkartıyor.
2- Girişimcinin ürününü ticarileştirebilmesi için gerekli olan ilk prototipin üretilmesi ve iş fikrinin teknolojik olarak ya da pazarda doğrulanabilmesinin önünü açması bağlamında önemli bir fon kaynağı.
3- Mevcut iş fikri daha ivmelibir şekilde gelişimini tamamlayabiliyor.
4- Girişimciler, üniversitelerin ya da kuluçka merkezlerinin mekan desteğinden de yararlanabiliyor.
SERMAYE ALARAK BAŞARIYA ULAŞAN GİRİŞ İMCİLER
İTÜ ÇEKİRDEK ŞİRKETLERİ
İTÜ Çekirdek'ten çıkan pek çok şirket, ürünlerini üretmeye ve ticari başarılara imza atmaya başladı. Pek çoğu uluslararası ilişkiler kurdu ve ihracat yapmaya başladı. Endüstriyel ve akademik alanda kullanılmak üzere robotik ve mekatronik sistemler geliştirmek amacıyla kurulan Acrome, artırılmış gerçeklik üzerine çalışan Bunsar gibi pek çok şirket, Türkiye'nin önemli şirketleriyle işbirliklerine imza attı. İnşaat ve mimarlık sektörlerinde kullanılan maketlere alternatif olarak geliştirilen artırılmış gerçeklik uygulaması Pandora, akıllı içecek otomatları üreten Pubinno ve daha onlarca firma uluslararası satışlarını gerçekleştirmeye başladı.
MENTAL SEGMENT
Konuşma problemi yaşayan otizmli çocuklar için konuşan kartlar tasarlayan ekip Minerva'dan aldığı çekirdek fon desteğiyle prototipini üretti ve KOSGEB'in AR-GE ve inovasyon desteğinden faydalanarak şirketini kurdu.
USTA & TRAFIMOV
Fagot enstrümanı için yenilikçi bir aparat üretimi alanında çalışmalarını yürüten ekip, Minerva'dan sağladığı çekirdek fon desteğiyle ilk prototipini üretti ve prototiplerini yatırımcı bir şirkete lisanslayarak carileşme sürecine girdi .
CONNECTED2.ME
Connected2.me'nin kurucusu Ozan Yerli ve Göksu Orhun, Etohum’a başvurduklarında üniversite son sınıfta okuyorlardı. Etohum 2012girişimlerinden olan Connected2.me, önce Start up İstanbul kapsamındaki Start up İstanbul Challenge girişimci yarışmasında birinci oldu. Bir yıl içinde 2,5 m ilyon kullanıcıya ulaşan girişim, 500 Startups'tan ilk aşama yatırımı aldı. Silikon Vadisi’ne taşınarak girişimlerini büyüttüler ve yabancı yatırımcıların ilgisini çektiler. Mart 2015’e kadar Türkiye’deki yatırımcılardan da toplam 2 milyon TL’lik yatırım aldılar. San Francisco merkezli global şirket haline geldiler.
STAJIM.NET
Henüz üniversite öğrencisiyken ön kuluçka programı ile Bilkent CYBERPARK bünyesinde yer alan Stajım.Net, çekirdek sermaye desteğiyle bir yıl ücretsiz ofis olanağının yanı sıra yatırımcı görüşmeleri, mentörlük hizmetleri ve network fırsatlarından faydalandı. Birinci yılında Şirket Ortağım yatırım ağından yatırım aldı.
APPS
2015 yılında Bilkent CyberparkÖn Kuluçka programından sonra şirketleşen ve Mikro Sermaye Desteği'nden faydalanan APPS ekibinin geliştirdiği son oyun olan A Word, kısa sürede oldukça iyi bir başarı göstererek 2 milyon indirilme rakamına ulaştı. Türkiye pazarının yanı sıra İngiltere, Almanya ve Rusya’da da gittikçe popüler oluyor.
KADE
ODTÜ Teknokent YFYİ Programı bünyesinde bulunan KADE, V-Count adını verdikleri "insan sayma sistemleri” projesiyle özellikle perakende mağazalarında alışveriş merkezlerinde müşteri sirkülasyonunu ölçmeye yarayan cihazlar ve yazılımlar geliştirme üzerine faaliyet gösteriyor. Kuruluşun geliştirdiği cihazlar, ziyaretçi davranışlarını analiz ederek raporlayabiliyor. Şirket, 2016 yılında V-Count projesiyle Revo Capital'den 1,4 milyon dolar yatırım aldı.
ISSD
ODTÜ Teknokent YFYİ Programı bünyesinde çekirdek sermayesi sağlanan start up, CHAOS markasıyla satılmakta olan ürünleriyle Türkiye kavşak yönetim sistemleri pazarının yüzde 60'dan fazlasını kontrol ediyor. Şirketin geliştirmekte olduğu ürün, başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, belediyeler ve karayolları bölge müdürlükleri tarafından yoğun talep görüyor. Her yıl ortalama olarak yüzde 65 büyüyen şirket 2012 yılında milyon TL'lik bir yatırım aldı.
EVREKA
Kablosuz sensörlerle çöp konteynerlerini akıllandıran YFYİ girişimi Evreka, 500 Startups, Sankonline, Nexus Ventures ve Filip Minasyan tarafından 740 bin dolar yatırım alarak yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda hizmet veren ve atık toplama sektöründe lider şirketlerden biri haline geldi.
BLG ROBOTIK
ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi kapsamında TÜBİTAK BİGG desteği alan girişimcilerden Onur Bilge, Dinamik Üretim Çizelgeleme Yapay Zekâ Sistemi (DÜPUS) projesiyle desteği almaya hak kazanarak BLG Robotik şirketini kurdu. DÜPUS, bir Endüstri 4.0 teknolojisi ve ticarileşme potansiyeli oldukça yüksek. Şirket, şu an sanayideki uygulamalarına başladı.
150 BİN TL FON SAĞLAYACAK
Yaşar Üniversitesi bünyesinde yer alan Minerva Kuluçka Merkezi, iki yıl önce faaliyete geçti ve şu an yedisi şirket olmak üzere 18 start up’a ev sahipliği yapıyor. Merkezde ağırlıklı olarak bilişim, elektrik-elektronik, akıllı şehirler, nesnelerin interneti ve e-ticaret üzerine girişimler yer alıyor.
Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Emrah Tomur, “Hedefimiz girişimcilerin sermaye kadar ihtiyaç duyduğu bir diğer destek olan mentörlük sistemini geliştirmek.
Her girişimci ekibe haftada iki saat destek olacak şekilde sektörde deneyimi olan mentörler atamayı planlıyoruz. WBCONS-hd Danışmanlık şirketi ile kasım ayında ‘İleri Seviye Girişimci-Yatırımcı Buluşması’ da düzenlemeyi planlıyoruz” diyor.
Üniversitenin yıllık gelirinin belirli bir bölümünü ayırarak oluşturduğu Bilimsel Araştırma Projeleri fonu kapsamında girişimcilere çekirdek fon desteği sağlanıyor. Ticarileşme potansiyeli yüksek olan girişimci ekipler ve başlangıç aşamasındaki fikirlerin şirketleşmesi için ilgili projenin ölçeğine göre destek verilebiliyor.
Bugüne kadar altı girişimci ekibe toplamda 123 bin 500 TL’lik çekirdek fon desteği verdiklerini ifade eden Emrah Tomur, yılda ortalama beş girişimciye 125 bin ile 150 bin TL arasında destek sağladıklarını belirtiyor.
25 GİRİŞİMİ TÜBİTAK'A GÖNDERECEK
Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO çekirdek sermaye desteğine aracı oluyor. ARİNKOM TTO’nun faaliyetlerini yürüttüğü ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi, TÜBİTAK BİGG Prog-ramı’nın uygulayıcı kuruluşlarından biri. BİGG Programı’na uygun olan girişimcileri bu destekten faydalandırıyor.
Ayrıca girişimcileri kamu destekleri dışında yatırım fonlarının ve melek yatırımcıların çekirdek sermaye yatırımlarına da yönlendiriyor. TÜBİTAK, Teknogirişim Sermaye Desteği diğer adıyla BİGG’le girişimcilere iş fikirlerini ticarileşebilir bir prototipe çevirmeleri için toplamda 150 bin TL destek veriyor.
ARİNKOM TTO Yöneticisi Mehmet Hakan Dağ, “Bu yıl TÜBİTAK’a 10 girişimcimizi gönderdik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlardan en az 15’inin desteği alacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor.
DESTEK MİKTARI DEĞİŞİYOR
Arel Üniversitesi bünyesinde yer alan Artı Arel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi, Proje Destek Ofisi ile yaptığı ortak çalışmalarla girişimcilere proje yazımından hibe desteğine başvuruya kadar birçok alanda yardımcı oluyor.
Ayrıca merkeze değerlendirme kurulu görüşüyle kabul edilen iş fikirlerinin şirket kurulumu aşamasında yönetim kurulu onayıyla belirli oranda destek alabilme olanağı bulunuyor. ArtıArel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Dilek Göksel Duru, destek miktarının söz konusu işin sektörüne, sürdürülebilirliğine, ticarileşme gücüne göre değişim gösterdiğini ifade ediyor.
ÖZEL SEKTÖR DE DESTEKLİYOR
Türkiye’de kuluçka merkezleri ağırlıklı olarak üniversite bünyelerinde yer alıyor. Burada akademisyenlerin girişimlere katkıları büyük olsa da, girişimlerin ticarileşebilmesi artık özel kurulmuş şirketler tarafından da sağlanmaya başlandı.
Bu kuluçka merkezlerinden biri olan Hackquarters, 2015 yılında başvuru almaya başladı. Merkeze toplam 13 şirket kabul edildi. Şu an faal olarak bünyesinde dokuz girişim bulunuyor.
Desteklediği start up’lar arasında veri şirketi, siber güvenlik, eğlence, hayvan sağlığı girişimi, sosyal reklam, hukuk ve fintech alanlarında girişimler yer alıyor. Girişimlere ilk aşamada 10 bin TL çekirdek sermaye, Kolektif House’da çalışabilecekleri yer, internet, kahve ve atıştırmalıklar, hukuk ve muhasebe danışmanlığı sağlanıyor.
Hackquarters Kurucusu ve CEO’su Kaan Akın, “Ürünlerinin tasarımından iş planlarına, müşterilere ulaşmaktan yatırıma kadar her adımda girişimlerimizle birlikte çalışıyoruz” diyor.
ALBARAKA'DAN KULUÇKA MERKEZİ
Finans dünyası da start up’lara çekirdek sermaye desteği sağlamaya başladı. Örneğin Albaraka Garaj, Albaraka bünyesinde, teknoloji tabanlı iş fikirlerine ve projelere sahip girişimcilerin kuluçka ve hızlandırma olanaklarıyla desteklendiği bir girişimci hızlandırma merkezi.
Girişimcilere Albaraka Garaj bünyesinde ofis olanağı, finansal destek, eğitim programı, pazarlama desteği, mentor ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Hızlandırma programını başarıyla tamamlayan girişimcilere çekirdek sermaye desteği verilecek.
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Albaraka Garaj hızlandırma programını başarıyla tamamlayan girişimcilere minimum 50 bin TL hibe destek vereceklerini söylüyor. Utku, “Yapacağımız değerlendirmeleyle Albaraka Garaj’da yer alacak girişimcileri belirleyeceğiz.
Kabul edeceğimiz şirketlerin genel nitelikleri ise finan-sal teknolojiler başta olmak üzere, İslami finans girişimleri, ödeme teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, blockchain, yapay zeka, chatbot sahasında faaliyette bulunmak olacak. Ayrıca sigorta teknolojileri alanındaki çalışan girişimciler de ana odağımızda yer alıyor” diyor.