DOLAR
34,90
0,09%
DOLAR
EURO
36,65
0,08%
EURO
GRAM ALTIN
3009,20
-1,21%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimciye kuluçka desteği

27 Ekim 2022 | 12:53
Girişimciye kuluçka desteği

Start up'ların ilk aşama yatırımcısı ve rehberi olan kuluçka merkezlerinin sayısı 60'a ulaştı. Yeni dönemle birlikte start up'lar için önemli programlar ve etkinlikler hazırlayan kuluçka merkezleri, yurtdışında ofis imkanı, karşılıksız tohum sermaye desteği gibi farklı katkılar sunmaya hazırlanıyor.





BURCU TUVAY
[email protected]





Kapak haberimizde Türkiye'de girişimcilere destek veren 16 kuluçka merkezinin yeni dönem büyüme planlarını, start up'lara verecekleri destekleri ve bu merkezlere katılım koşullarını araştırdık.





Dilimize kuluçka merkezi olarak çevrilen 'incubator', start up'ların ilk aşama yatırımcısı ve rehberi olarak tanımlanıyor.





Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

























Kuluçka merkezleri, girişimcilere ilk adım sermaye desteği sağlamalarının yanı sıra mentorluk hizmetleri, networking aktiviteleri, yatırımcıyla girişimci arasında köprü kurma, profesyonel hizmetlerin nereden ve nasıl alınacağı konusunda danışmanlık yapma gibi farklı alanlarda imkanlar yaratabiliyor.





Genel olarak amaçları; teknolojik iş fikri olan girişimcilere destek olmak ve teknolojiye dayalı firmaların kuruluşunu hızlandırmak olan kuluçka merkezleri, girişimcilik ekosisteminin gelişmesine ve büyümesine önemli destek sağlıyor. Bu merkezlerde erken aşama girişimler, aldıkları hızlandırıcı programlarla projelerini hızla hayata geçiriyor ve bir şirket kurabiliyor.





Türkiye'de yaklaşık 60 kuluçka merkezi bulunuyor. Yeni dönemle birlikte start up'lar için önemli programlar ve etkinlikler hazırlayan kuluçka merkezleri, yurtdışında ofis imkanı, yeni eğitim modülleri, karşılıksız tohum sermaye desteği, satış ve ihracat konusunda strateji geliştirme gibi farklı katkılar sunmaya hazırlanıyor.





Biz de kapak haberimizde Türkiye'de girişimcilere destek veren 16 önemli kuluçka merkezinin yeni dönem büyüme planlarını, start up'lara verecekleri destekleri ve bu merkezlere katılım koşullarını araştırdık.





BAHREYN'E KAMPA GÖTÜRECEK
Sabancı Üniversitesi SUCOOL programlarında çoğunlukla şirketleşmemiş girişimlerle çalışılıyor ve program sonunda girişimlerin ilk müşterisini bulması ve fon kaynaklarına erişebilmesi hedefleniyor.





Şu anda TÜBİTAK'ın girişimcilere 200 bin TL hibe verdiği BiGG programının ön eleme aşamalarını yürüten Sabancı Üniversitesi SUCOOL Girişim Destek Programları, BiGGinner adıyla 2019 döneminde 25 girişim ekibiyle çalışmaya devam ediyor. Çoğunlukla yazılımın donanımla birleştiği sağlık, perakende, gıda, imalat ve bunlara ek olarak eğitim teknolojisi alanlarında projelerle çalışılıyor.





SUCOOL Girişim Destek Programları Koordinatörü Naci Kahraman, uluslararası açılıma hazır girişimlerle daha önce Londra, Silikon Vadisi, Boston, Berlin, Lizbon'da bir haftalık iş geliştirme kampları yaptıklarını, 2019'da buna Bahreyn'i de ekleyeceklerini belirtiyor. Kurum, 2019 son çeyrekte akademi temelli yeni bir girişim programında beş ekiple daha çalışmayı hedefliyor.





TOHUM SERMAYE DESTEĞİ
Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası bünyesinde 10 girişimci ekip farklı sektörlere yönelik yenilikçi çözümler üretiyor. Girişim Fabrikası girişimcilere "Ön Kuluçka", "Kuluçka" ve "Hızlandırma" programları kapsamında destek sunuyor. Eğitimlerle paralel olarak girişimcilere mentorluk destekleri de sağlanıyor.





Bu yıl Türkiye için önemli ve lokomotif sektörlerden birine yönelik olarak yeni bir dikey programın gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar planlandıklarını söyleyen Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. İsmail Arı, girişimcilere tematik destekler sunacaklarını belirtiyor.





Özyeğin Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyenlerine yönelik olarak hayata geçirilecek yeni destek programı kapsamında etki yaratma potansiyeline sahip projeler için karşılıksız tohum sermaye desteği sunulması planlanıyor.





90 START UP'A HİZMET VERECEK
Erciyes Teknopark'ta yer alan Sera Kuluçka Merkezi, 71 start up'a ev sahipliği yapıyor. Aldıkları hizmetler ve fon ile prototiplerini geliştiren girişimciler bir sonraki aşama olan AfterSera ticarileşme programına dahil ediliyor.





Bu programda iş fikirleri birer şirkete dönüştürülüyor. AfterSera programında ticari mentor desteği, ticarileşme faaliyetlerine yönelik eğitim ve etkinlikler düzenleniyor.





Programa seçilen start up'lara ERBAN Melek Yatırım Ağı aracılığıyla yatırımlar gerçekleştiriliyor. Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç, 2020 yılının sonuna kadar toplam 90 start up'a hizmet vermeyi hedeflediklerini söylüyor.





ŞİRKETLERİ DE DESTEKLEYECEK
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Kuluçka Merkezi fİKÜr, öğrenci temelli çalışan bir kuluçka merkezi. 2019 çağrı döneminde dokuz yarışmacı kuluçka merkezinde çalışmalarına devam ediyor. 2020 yılının sonuna kadar toplamda desteklenen start up sayısının 60'a çıkarılması hedefleniyor.





İKÜ Kuluçka Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Sinan Alçın, üniversite bünyesindeki yeni yapılanma sonucunda teknoloji transfer ofisi kurulmasının ardından





SİNAN ALÇIN kuluçka merkezinin de bu yapı içerisinde yer alacağını söylüyor. Alçın, "Merkezimizin, öğrenci fikirlerinin desteklenmesinin yanı sıra şirketleştirme ve kurulmuş olan şirketleri destekleme faaliyetlerine başlama yönünde hedefleri bulunuyor" diyor.





TEKNOPARK KURACAK
ŞEHİRTTO Incuba.city Kuluçka Merkezi'nde ortalama 5-6 girişim yer alıyor. Üniversitenin odak AR-GE alanlarından loT, dijitalleşme ve akıllı şehirler alanında yaptığı faaliyetlerinin bir teknoloji bağlantı noktası haline getirilmesi hedefleniyor.





Bu kapsamda bu odak alanlarında 2019 yılı sonunda ŞEHİR Dragos Kampüsü'nde 'GAP4mSME IPA' projesi kapsamında loT, dijitalleşme ve akıllı şehirler temalı dijital FABLAB kurulacak. Böylece girişimcilerin prototiplerini üretebilecekleri prototip atölyesi imkanı sunulacak.





ŞEHİR TTO Direktörü Halime Usta Yoğun, Şehir Dragos Kampüsü'nde teknopark kurulması yönünde de faaliyetlerin devam ettiğini ifade ediyor. Yoğun, "Şehir Dragos Kampüsü'nde yatırım almış ve büyüme aşamasına gelmiş incuba.city mezunları ile kuluçka aşamasındaki girişimcilerimizi bir araya getirebileceğimiz, deneyim paylaşımı ve ağ geliştirme amaçlı bir organizasyon planlıyoruz" diye konuşuyor.





BERLİN'DE OFİS OLANAĞI
Bankalar da girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sunuyor. Bu bankalardan biri olan Albaraka Türk, Albaraka Garaj ile ilk iki dönemde 19 girişime destek verdi. Yeni başlatılan üçüncü dönemde ise ön hızlandırma programına 22 girişimi dahil etti.





Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, gelecek yıl yaklaşık 20 start up'ı Albaraka Garaj Programı'na dahil etmeyi planladıklarını söylüyor. Bu yıl programı geliştirerek ön hızlandırma bölümü eklediklerini de vurguluyor. Çetin, ayrıca bu yıl girişimcilere Berlin'de ofis imkanı sunacaklarını da ifade ediyor. Albaraka Türk,





Almanya'daki şubesiz dijital bankası insha MUSTAFA ÇETİN sayesinde girişimcileri Almanya'da da desteklemeyi planlıyor. Mustafa Çetin, "Artık girişim sermayesi yatırım fonumuz ile girişimlere yaptığımız yatırımlarla da destek verebiliyoruz" diyor.





İHRACATÇILARI BULUŞTURACAK
İstanbul Ataşehir'de açılan TİM-TEB Girişim Evi'nde 100'den fazla girişimci toplam 169,4 milyon TL yatırım aldı. Ayrıca 71 girişimcinin 11,2 milyon TL TÜBİTAK BİGG hibesi almasına destek sağlandı.





TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, ihracat özelinde programlar ve yurtdışı heyetleriyle girişimcilerin doğru global pazarlara açılmalarına destek vermeye devam edeceklerini söylüyor.





Cengiz, "Girişimcilerimiz için gerçekleştirdiğimiz eğitim ve gelişim programlarımızın yanı sıra düzenlediğimiz etkinliklerde girişimcilerimizle Türkiye genelinde faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren önemli markaların yöneticilerini buluşturmaya devam edeceğiz" diye konuşuyor.





UYGULAMALAR PROJELENDİRİLİYOR
Kuveyt Türk'ün 2017 yılında hayata geçirdiği Lonca Girişimcilik Merkezi, her dönem ortalama 10 girişimi kabul ediyor. Mezun olan ilk üç dönem dahil 40 girişim bugüne kadar merkeze kabul edildi ve 29 girişim mezun oldu.





Kuveyt Türk Operasyon Grup Müdürü & Lonca Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Sel-man Ortaköy, start up'ların hem Kuveyt Türk üst yönetimi ve çalışanlarından hem de sektör uzmanlarından eğitim ve mentorluk desteği aldıklarını belirtiyor. Ortaköy, cihaz geliştiren girişimcilere AR-GE desteği verdiklerini de söylüyor.





Lonca Girişimcilik Merke-SELMAN 0RTAK0Y zi'nden mezun olan girişimler içinden Kuveyt Türk müşterilerine faydalı olacağı düşünülen uygulamalar projelendirilip bankanın iş süreçlerine de dahil ediliyor. Ortaköy, "Her dönemde ortalama 10 girişim kabul ediyoruz. 2020 yılında toplam girişim sayımız 70 civarında olacak" diye konuşuyor.





DÖRT FARKLI MODÜL
2017 yılında İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), bugüne kadar 200 start up'ı mezun etti. BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, aslında bir start up üniversitesi mantığında çalıştıklarını ifade ediyor.





Elbaşı, "Bizim için en önemli noktalardan biri de, BTM'nin İTO iştiraki olması sebebiyle, girişimcilerin İTO'nun 81 meslek komitesinden projeleriyle ilgili olanlara giderek sunum yapabilmeleri" diyor. Kurumun, BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka olarak dört farklı modülde programları mevcut.





Elbaşı, ekim ayı itibariyle yeni yerleşkelerinde tam kapasiteyle hizmet vereceklerini vurguluyor. BTM Kamp için ortak çalışma alanları, ön kuluçka için özel paylaşımlı çalışma alanı, kuluçka ve post kuluçka içinse özel ofis imkanı olacağını da kaydediyor.









DOÇ. DR. DENİZ TUNÇALP / İTÜ ARI TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ
"BÖLGE ÜLKELERİNDEN GİRİŞİMCİ ÇEKECEĞİZ"

"UBI Global kriterlerine göre Avrupa'nın en iyi ikinci, dünyanın ise en iyi üçüncü kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi olarak bugüne kadar bin 797 girişime ve 4 bin 233 girişimciye destek verdik.





Sadece geçen yıl 10 bini aşkın başvuru aldık ve 624 girişime destek olduk. İTÜ Çekirdek'te şirketleşen 400'den fazla firma bulunuyor. Big Bang ile yatırımcılara da Türkiye'nin en iyi girişimci adaylarına yatırım yapma fırsatı sunuyoruz.





Bu artık milli bir dava. Bu yerli ve milli davayı yalnızca büyük yatırımcı değil küçük yatırımcı da kendi gücü ölçeğinde desteklemeli. Sadece tüm Türkiye'den değil bölge ülkelerinden de başarılı girişimcilerin yönünü İTÜ'ye çevirmeyi arzu ediyoruz."









ECE İDİL KASAP / ODTÜ TEKNOKENT GİRİŞİMCİLİK VE İŞ GELİŞTİRME DİREKTÖRÜ
"SANCILI KURULUŞ DÖNEMİNİ RAHATLATACAĞIZ"

"Kuluçka merkezlerimizde şu anda 100 firma yer alıyor. Girişimciliğin desteklenmesi kapsamında çok yeni bir program olan Z-Garaj, öğrenciler arasında farkındalık yaratmak için kurulmuş ve öğrenci liderliğindeki bir kuluçka merkezi.





2019-2020 yıllarında 1.000'in üzerinde girişimci adayına çeşitli programlarda dokunmuş olacağız ve destek vereceğiz. Girişimcilik özelindeki programları, kümelenme faaliyetleri, üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri, sosyal etkinlik ve ortamlar ile girişimcilere sancılı kuruluş dönemlerini daha rahat atlatabilmeleri ve daha hızlı büyüme sağlayabilmeleri için imkanlar yaratmaya devam edeceğiz."









DR. MAHMUT ÖZDEMİR / KOC ÜNİVERSİTESİ GİRİMCİLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ lKWORKSl DİREKTÖRÜ VE UNVEST İŞ GELİŞTİRME DİREKTÖRÜ
"DERİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNE
ÖNCELİK VERİYORUZ"

"Kurulduğu 2014 yılından bu yana KVVORKS bünyesinde 100'ün üzerinde girişime destek verildi. KWORKS Hızlandırma, Ön Hızlandırma ve FinTech programlarında toplam 28 start up aktif olarak yer alıyor.





KWORKS BiGG programı kapsamında da 30 girişime destek veriliyor. 2020 yılı sonuna kadar KWORKS Hızlandırma programları, Türkiye'nin önde gelen kurumlarıyla yürütülen ortak Kurumsal Hızlandırma programları ve KWORKS BiGG programı kapsamında yaklaşık 100-150 girişime daha destek verilmesi planlanıyor.





Bu yıl KVVORKS programlarında yapay zeka, makine öğrenmesi, loT, Blockchain gibi odak alanlarında faaliyet gösteren derin teknoloji girişimlerine öncelik veriyoruz."









SEVİM TEKELİ / BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ GM.
"YENİ KULUÇKA MERKEZİ FAALİYETE GEÇECEK"

"Boğaziçi Üniversitesi, geçtiğimiz yıl Güney Kampüs yerleşkesinde, girişim destek mekanizması 'Hayal ET' konseptinin bir parçası olarak DreamBU Kuluçka Merkezi'ni faaliyete geçirdi.





DreamBU Kuluçka Merkezi'nde 35 girişimciye ön kuluçka ve ortak çalışma alanı sunuluyor. 2020 yılının sonuna kadar 80 start up'a daha ev sahipliği yapacağız.





Ayrıca Kandilli Kampüsü'nde 2019 yıl sonuna doğru 800 metrekarelik kuluçka merkezinin faaliyete geçmesi planlanıyor.





Boğaziçi Üniversitesi ve Dudullu OSB ortaklığında kurulan BUDOTEK teknoparkı içerisinde de 400 metrekarelik kuluçka merkezi ağırlıklı olarak donanım projelerini hayata geçirmeye çalışan girişimlere ev sahipliği yapacak."









PROF. DR. MESUT GÜNER / YILDIZ TEKNOPARK GENEL MÜDÜRÜ
"GİRİŞİMCİLERE KAPSAMLI DESTEKLER SUNUYORUZ"

"Türkiye'nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi'nde şu anda 153 şirket bulunuyor. Girişimcilere kapsamlı destekler sunuyoruz.





Yıldız Kuluçka'da bulunan girişimcilerimize hem ön kuluçka hem de kuluçka programında bulunma imkanı tanıyoruz.





Bu programlarda girişimcilere şirketleşme yolunda hukuki, mali ve patent konularında ihtiyaçları olan bütün danışmanlık hizmetlerini sunuyoruz.





Yıldız Kuluçka olarak 2020 sonuna kadar mevcut start up'lara ek olarak 30 yeni start up'a hizmet vermeyi planlıyoruz."













FARUK İNALTEKİN / CYBERPARK GENEL MÜDÜRÜ
"SATIŞ KAPASİTELERİNİ ARTIRACAĞIZ"

"Bilkent CYBERPARK bünyesinde 250 adet AR- GE firması bulunuyor ve bu firmaların 60 tanesi erken aşama start up'lardan oluşuyor.





Yatırım ihtiyacı olan firmalarımız için düzenli olarak birebir yatırımcı-girişimci görüşmeleri gerçekleştiriyoruz ve firmalarımızın projelerini tanıtmalarına, geri bildirim almalarına fırsat sunuyoruz.





Ürünü satışa hazır veya prototip çalışmalarında ilerlemiş firmalara yerel ve uluslararası fuarlara katılarak ürünlerini tanıtma şansı sunuyor, firmaların potansiyel müşteri görüşmeleri, işbirliği görüşmeleri ve yatırım görüşmeleri gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Firmaların iş geliştirme ve pazarlama faaliyetlerine destek olarak bu yıl da satış ve ihracat kapasitelerini arttırmayı hedefliyoruz."


0


  • ALTIN GRAM - TL 3009,2 -1,21%
  • ALTIN ONS 2682,15 -1,29%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,563 -0,022%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42088 0,32338%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105 -0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8961 0,0875%
  • EURO/DOLAR 1,0472 -0,1987%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6487 0,0765%
  • STERLIN/DOLAR 1,26709 -0,59388%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL