Girişimcilerin ilk aşama yatırımcısı olan kuluçka merkezlerinin sayısı her geçen yıl artıyor. İlk zamanlar üniversitelerdekiteknoparklar bünyesinde kurulan bu merkezlerin sayısı, bugün özel sektör ve bankaların da devreye girmesiyle 50'yi aştı.
BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
Girişimciler için ofis alanı, mentorluk, networking sosyal imkan, melek yatırım gibi birçok destek veren 20 kuluçka merkezinin yeni dönem planlarını araştırdık.
Dilimize kuluçka merkezi olarak çevrilen ‘incubator’, girişimcilerin ilk aşama yatırımcısı ve rehberi olarak tanımlanabilir.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Zira İncubatorler girişimcilere ufak finansal destekler sağlıyor ve bunun yanı sıra mentorluk hizmetleri, networking aktiviteleri, yatırımcıyla girişimci arasında köprü kurma, profesyonel hizmetlerin nereden ve nasıl alınacağı gibi farklı alanlarda imkanlar yaratabiliyor. incubatorler verdikleri hizmetler karşılığında girişimcilerden yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişen oranlarda hisse alıyor.
Ancak bazı incuba-torler, örneğin üniversiteler, girişimleri kabul ederken seçim aşamasından geçiriyorlar ve sonrasında herhangi bir hisse talebinde bulunmuyorlar. Bu merkezlerde erken aşama girişimler aldıkları hızlandırıcı programlarla projelerini hızla hayata geçiriyor ve bir şirket kurabiliyor. Sosyal ve motivasyonel anlamda birçok start up’ı aynı çatı altında buluşturan kuluçka merkezleri, aynı zamanda girişimcilik ekosistemi için güçlü bir sinerji yaratıyor.
2016 yılı ağustos ayında yapılan bir akademik çalışmaya göre, Türkiye’de üniversiteler bünyesinde toplam 47 adet kuluçka merkezi faaliyet gösteriyor. Özellerle birlikte bu sayı 50’yi geçiyor. Artık gerek özel sektör gerekse finans sektörü kuluçka merkezleriyle girişimcilere ev sahipliği yapmaya başladı.
Biz de kapak haberimizde Türkiye’de girişimcilere destek veren 20 kuluçka merkezini araştırdık. Bu merkezlerin yeni dönem büyüme planlarını ve girişimcilere verecekleri destekleri de haberimizde okuyabilirsiniz.
YURTDIŞI PAZARLARA AÇIYOR
2003 yılında kurulan Bilkent CYBERPARK Kuluçka Merkezi, Türkiye’nin ilk özel kuluçka merkezi. Kuluçka merkezine ilaveten, girişimcilere kuluçka ve ön kuluçka hizmeti sunan açık ofis ortamı olan Cyberpark atölyeden de girişimciler faydalanabiliyor. Atölye ile ilk etapta bir ofisin idamesiyle uğraşmayı istemeyen girişimcilere masa dahil her türlü altyapısı hazır bir tek-nopark açık ofis hizmeti sunuluyor.
Şu an merkezde 60’a yakın girişimci yer alıyor. Cyberpark‘ta sektör yoğunluğu yazılım ve bilişim teknolojileri üzerine... Bunu takiben biyoloji ve nanoteknoloji sektörleri geliyor.
Ürünlerini ticarileştirmek isteyen kuluçka firmaları bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uygulamalı Teknoloji Transfer Programı’na girişimci olarak dahil ediliyor ve yabancı mentörlerle üç ay boyunca ürünlerinin ticarileştirilmesi için yol haritaları hazırlıyor. CYBERPARK Hızlandırıcı Programı CAP ile de yabancı pazarlara girme desteği sağlanıyor.
KULUÇKA MERKEZLERİNDE VERİLEN 16 DESTEK
1- Şirketleşme desteği,
2- Ücretsiz ofis alanı,
3- Çekirdek sermaye desteği,
4- Ücretsiz eğitim ve seminerler,
5- Birebir mentörlük,
6- Yatırımcı eşleştirmeleri,
7- Müşteri eşlettirmeleri,
8- Mikro sermaye desteği,
9- Ücretsiz maliyönetim,
10- Danışmanlık,
11- Hızlandırıcı ve küme faaliyetleri,
12- Basın tanıtım,
13- İnsan kaynağı,
14- Girişimcilik alanında yarışmalar düzenleme,
15- Fikri ve sınai mülkiyet hakları konularında bilgilendirme,
16- Kuluçka girişimcisi çalışanlarının kampus alanlarına erişimi ve kullanımı.
KULUÇKAYA BAŞVURU İÇİN 4 KRİTER
1- Yeni kurulan ya da kurulmakta olan bir girişim olması,
2- Yüksek teknoloji, yazılım veya tasarım alanında faaliyet göstermesi,
3- Girişimcilerin koçluğa ve mentörlüğe açık olması,
4- Ölçeklenebilir ve sürdürülebilir bir iş modeline sahip olması.
AVRUPA'DA EN İYİLER ARASINDA
Erken Aşama Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde 2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. İTÜ Çekirdek, Türkiye’nin en önemli girişimcilik destek programları arasında yer alıyor. Ayrıca, UBI Global Kuluçka Merkezleri sıralamasında Avrupa’da en iyi sekizinci dünyada ise en iyi 18’inci kuluçka merkezi seçildi. İTÜ Çekirdek girişimleri bugün 450’nin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.
İTÜ Çekirdek, bugüne kadar 722 projeye ve bin 613 girişimciye 20 milyon TL’lik yatırım desteğinde bulundu. Şirketleşen 175 firma yaklaşık 400 milyon TL değerlemeye sahip ve 19 milyon TL’nin üzerinde ciroya ulaşmış durumda. 2015 yılında, Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle bünyesinde ‘Otomotiv Teknolojileri Kategorisi’ni de açtı.
Otomotiv üzerine çalışan girişimciler de İTÜ Çekirdek sürecine ve Big Bang’e dahil olarak ödül havuzundan pay alabiliyor. Geçen yıl düzenlenen Big Bang 2016, girişimcileri en fazla kaynak ile buluşturan dünyadaki ilk üç girişimcilik yarışması arasına girdi.
ODTÜ BEŞ MERKEZ AÇTI
ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde; ATOM, YFYİ Kuluçka Merkezi, Tekno-girişim Kuluçka Merkezi, OSTİM Kuluçka Merkezi ve ODTÜ KOSGEB TEKMER olmak üzere beş kuluçka merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde ağırlıklı olarak ICT uygulamaları ile ku-rumlara ve savunma sanayiine yönelik elektronik mühendislik uygulamalarına yönelik girişimler yer alıyor.
Merkezde her ay düzenli olarak ‘Make the Scene’ adında networking etkinliği düzenleniyor. Buradaki amaç şirketlerin diğer şirketlerle arasında bir bağ kurarak işbirliklerini artırmak. Girişimcilerin, Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı ve T-BİGG programı ile bu süreci kuluçka programı öncesinde deneyimlemeleri sağlanıyor. Kuluçka merkezlerinde yer almak için ODTÜ TEKNOKENT’in Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı ve T- BİGG TÜBİTAK BİGG programlarından başarıyla mezun olmak gerekiyor.
YARATIM ATÖLYESİ
KWORKS Girişimcilik Araştırma Merkezi, Koç Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi çatısı altında Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi adıyla çalışmalarını sürdürüyor. Scorp, Kolay İK, Lala Eğitim gibi birçok başarılı girişime ev sahipliği yapan merkezde, Yaratım Atölyesi ile tasarımdan prototipe ve hatta ilk ürüne uzanan tüm geliştirme süreçlerinde destek olunuyor.
Girişimlere yazılım ve donanım süreçlerinde ihtiyaç duyacakları birtakım lisanslar, altyapı ve teknik danışmanlık destekleri, aralarında IBM, Microsoft, Plusclouds, Smartface, Userspots, SEOZeo, Finansbank, İyzico’nun da bulunduğu çözüm ortakları tarafindan temin ediliyor. Ayrıca Galata Business Angels, BIC Angel Investment ve Keiretsu Forum İstanbul gibi melek yatırımcılık ağlarıyla çözüm ortaklığı yapılarak girişimcilerin erken aşama yatırım süreçlerine de destek veriliyor.
2 MİLYON EURO YATIRIM
İstanbul Şehir Üniversitesi içinde yer alan incuba.city, 2015 yılında Türkiye’deki ilk erken aşama teknoloji hızlandırıcı programını açtı. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kurulan Erken Aşama Teknoloji Yatırım Fonu olan DCP Fonu’nda yatırımcı ortak oldu. Teknoloji Transferi Hızlandırıcı Programı (TTHP), 4-6 hafta arasında sürüyor. Tüm eğitimler girişimciyle baş başa yapılıyor.
ŞEHİR Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Önder Mutlu Yılmaz, ŞEHİR TTO’nun son bir yıl içinde birlikte çalıştığı start up’ların toplam 2 milyon Euro melek yatırım almasını sağladığını söylüyor.
Yılmaz, üniversitenin 400 dönümlük yeni kampüsünün Dragos’ta hayata geçeceğini, kuluçka merkezinin de aynı anda 30 start up ekibine hizmet verecek şekilde yeni binasına taşınacağı bilgisini veriyor. Ekim ayı itibariyle başvurular alınmaya başlayacak.
PALO ALTO'YA GÖTÜRÜYOR
Yıldız Teknopark, Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Kuluçka Merkezi’ni 2016’da kurdu. Bugüne kadar 250 civarında start up’a ön kuluçka ve kuluçka alanında altyapı ve donanım hizmeti için ev sahipliği yaptı. Yıldız Kuluçka Merkezi’nde şu an 100’e yakın şirket yer alıyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ‘Girişimci Hızlandırma Programı’ kapsamında, yıl boyunca firmalara haftanın üç günü düzenli olarak farklı konularda eğitimler veriliyor ve buluşmalar düzenleniyor.
TÜBİTAK 1512 programı kapsamında 100’den fazla girişimci adayına eğitimler veriliyor. Uluslararası kapsamda da Palo Alto’da bulunan Starcamp Kuluçka Merkezi’nde start up’lar için girişimci hızlandırma programları organize ediliyor.
SERTİFİKA PROGRAMI DÜZENLİYOR
Okan Üniversitesi Kuluçka Merkezi, öğrenci ve akademisyenlerin yenilikçi ve ticarileşme potansiyeli olan teknoloji tabanlı iş fikirlerini iş modeline dönüştürebilmek ya da start up’ları geliştirebilmek için 2014 yılında kuruldu. Kuluçkada yer alan firmalara, üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde yer tahsis ediliyor. 2014-2016 arasında dokuz kuluçka sözleşmesi yapıldı. Özellikle patent potansiyeli olan girişimcilere öncelik veriliyor.
Merkezde, yenilikçi iş modellerinin geliştirme hızını artırmak amacıyla yaratıcı fikir oluşturma çalışmaları yapılıyor. Bunun yanı sıra girişimcilik sertifika programları düzenleniyor. Her sertifika dönemi sonunda, seçilen birkaç projenin Okan Kuluçka Merkezi’ne alınması hedefleniyor.
SAN FRANCISCO'DA KAMP
Sabancı Üniversitesi’nin Teknolo-ji Tabanlı Girişimleri Hızlandırma Merkezi SUCOOL’daki şirketlerin çoğunluğunu yazılım sektöründe yer alan şirketler oluşturuyor. Merkezde özellikle B2C (son kullanıcı odaklı) mobil uygulamalar üreten şirketler ağırlıklı.
Her ay en az bir defa ‘Sektörel Tecrübe Paylaşımı’ olarak tanımlanan Meet up etkinlikleri düzenleniyor. Her ay bir defa yatırımcı-girişimci buluşması organize ediliyor. SUCOOL bünyesinde girişimcilere, 7/24 çalışma ve ofis alanı, eğitim, mentörluk ve iş geliştirme desteği; müşteri geliştirme, ulusal ve
BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
Girişimciler için ofis alanı, mentorluk, networking sosyal imkan, melek yatırım gibi birçok destek veren 20 kuluçka merkezinin yeni dönem planlarını araştırdık.
Dilimize kuluçka merkezi olarak çevrilen ‘incubator’, girişimcilerin ilk aşama yatırımcısı ve rehberi olarak tanımlanabilir.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Ancak bazı incuba-torler, örneğin üniversiteler, girişimleri kabul ederken seçim aşamasından geçiriyorlar ve sonrasında herhangi bir hisse talebinde bulunmuyorlar. Bu merkezlerde erken aşama girişimler aldıkları hızlandırıcı programlarla projelerini hızla hayata geçiriyor ve bir şirket kurabiliyor. Sosyal ve motivasyonel anlamda birçok start up’ı aynı çatı altında buluşturan kuluçka merkezleri, aynı zamanda girişimcilik ekosistemi için güçlü bir sinerji yaratıyor.
2016 yılı ağustos ayında yapılan bir akademik çalışmaya göre, Türkiye’de üniversiteler bünyesinde toplam 47 adet kuluçka merkezi faaliyet gösteriyor. Özellerle birlikte bu sayı 50’yi geçiyor. Artık gerek özel sektör gerekse finans sektörü kuluçka merkezleriyle girişimcilere ev sahipliği yapmaya başladı.
Biz de kapak haberimizde Türkiye’de girişimcilere destek veren 20 kuluçka merkezini araştırdık. Bu merkezlerin yeni dönem büyüme planlarını ve girişimcilere verecekleri destekleri de haberimizde okuyabilirsiniz.
YURTDIŞI PAZARLARA AÇIYOR
2003 yılında kurulan Bilkent CYBERPARK Kuluçka Merkezi, Türkiye’nin ilk özel kuluçka merkezi. Kuluçka merkezine ilaveten, girişimcilere kuluçka ve ön kuluçka hizmeti sunan açık ofis ortamı olan Cyberpark atölyeden de girişimciler faydalanabiliyor. Atölye ile ilk etapta bir ofisin idamesiyle uğraşmayı istemeyen girişimcilere masa dahil her türlü altyapısı hazır bir tek-nopark açık ofis hizmeti sunuluyor.
Şu an merkezde 60’a yakın girişimci yer alıyor. Cyberpark‘ta sektör yoğunluğu yazılım ve bilişim teknolojileri üzerine... Bunu takiben biyoloji ve nanoteknoloji sektörleri geliyor.
Ürünlerini ticarileştirmek isteyen kuluçka firmaları bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uygulamalı Teknoloji Transfer Programı’na girişimci olarak dahil ediliyor ve yabancı mentörlerle üç ay boyunca ürünlerinin ticarileştirilmesi için yol haritaları hazırlıyor. CYBERPARK Hızlandırıcı Programı CAP ile de yabancı pazarlara girme desteği sağlanıyor.
KULUÇKA MERKEZLERİNDE VERİLEN 16 DESTEK
1- Şirketleşme desteği,
2- Ücretsiz ofis alanı,
3- Çekirdek sermaye desteği,
4- Ücretsiz eğitim ve seminerler,
5- Birebir mentörlük,
6- Yatırımcı eşleştirmeleri,
7- Müşteri eşlettirmeleri,
8- Mikro sermaye desteği,
9- Ücretsiz maliyönetim,
10- Danışmanlık,
11- Hızlandırıcı ve küme faaliyetleri,
12- Basın tanıtım,
13- İnsan kaynağı,
14- Girişimcilik alanında yarışmalar düzenleme,
15- Fikri ve sınai mülkiyet hakları konularında bilgilendirme,
16- Kuluçka girişimcisi çalışanlarının kampus alanlarına erişimi ve kullanımı.
KULUÇKAYA BAŞVURU İÇİN 4 KRİTER
1- Yeni kurulan ya da kurulmakta olan bir girişim olması,
2- Yüksek teknoloji, yazılım veya tasarım alanında faaliyet göstermesi,
3- Girişimcilerin koçluğa ve mentörlüğe açık olması,
4- Ölçeklenebilir ve sürdürülebilir bir iş modeline sahip olması.
AVRUPA'DA EN İYİLER ARASINDA
Erken Aşama Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde 2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. İTÜ Çekirdek, Türkiye’nin en önemli girişimcilik destek programları arasında yer alıyor. Ayrıca, UBI Global Kuluçka Merkezleri sıralamasında Avrupa’da en iyi sekizinci dünyada ise en iyi 18’inci kuluçka merkezi seçildi. İTÜ Çekirdek girişimleri bugün 450’nin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.
İTÜ Çekirdek, bugüne kadar 722 projeye ve bin 613 girişimciye 20 milyon TL’lik yatırım desteğinde bulundu. Şirketleşen 175 firma yaklaşık 400 milyon TL değerlemeye sahip ve 19 milyon TL’nin üzerinde ciroya ulaşmış durumda. 2015 yılında, Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle bünyesinde ‘Otomotiv Teknolojileri Kategorisi’ni de açtı.
Otomotiv üzerine çalışan girişimciler de İTÜ Çekirdek sürecine ve Big Bang’e dahil olarak ödül havuzundan pay alabiliyor. Geçen yıl düzenlenen Big Bang 2016, girişimcileri en fazla kaynak ile buluşturan dünyadaki ilk üç girişimcilik yarışması arasına girdi.
ODTÜ BEŞ MERKEZ AÇTI
ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde; ATOM, YFYİ Kuluçka Merkezi, Tekno-girişim Kuluçka Merkezi, OSTİM Kuluçka Merkezi ve ODTÜ KOSGEB TEKMER olmak üzere beş kuluçka merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde ağırlıklı olarak ICT uygulamaları ile ku-rumlara ve savunma sanayiine yönelik elektronik mühendislik uygulamalarına yönelik girişimler yer alıyor.
Merkezde her ay düzenli olarak ‘Make the Scene’ adında networking etkinliği düzenleniyor. Buradaki amaç şirketlerin diğer şirketlerle arasında bir bağ kurarak işbirliklerini artırmak. Girişimcilerin, Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı ve T-BİGG programı ile bu süreci kuluçka programı öncesinde deneyimlemeleri sağlanıyor. Kuluçka merkezlerinde yer almak için ODTÜ TEKNOKENT’in Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı ve T- BİGG TÜBİTAK BİGG programlarından başarıyla mezun olmak gerekiyor.
YARATIM ATÖLYESİ
KWORKS Girişimcilik Araştırma Merkezi, Koç Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi çatısı altında Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi adıyla çalışmalarını sürdürüyor. Scorp, Kolay İK, Lala Eğitim gibi birçok başarılı girişime ev sahipliği yapan merkezde, Yaratım Atölyesi ile tasarımdan prototipe ve hatta ilk ürüne uzanan tüm geliştirme süreçlerinde destek olunuyor.
Girişimlere yazılım ve donanım süreçlerinde ihtiyaç duyacakları birtakım lisanslar, altyapı ve teknik danışmanlık destekleri, aralarında IBM, Microsoft, Plusclouds, Smartface, Userspots, SEOZeo, Finansbank, İyzico’nun da bulunduğu çözüm ortakları tarafindan temin ediliyor. Ayrıca Galata Business Angels, BIC Angel Investment ve Keiretsu Forum İstanbul gibi melek yatırımcılık ağlarıyla çözüm ortaklığı yapılarak girişimcilerin erken aşama yatırım süreçlerine de destek veriliyor.
2 MİLYON EURO YATIRIM
İstanbul Şehir Üniversitesi içinde yer alan incuba.city, 2015 yılında Türkiye’deki ilk erken aşama teknoloji hızlandırıcı programını açtı. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kurulan Erken Aşama Teknoloji Yatırım Fonu olan DCP Fonu’nda yatırımcı ortak oldu. Teknoloji Transferi Hızlandırıcı Programı (TTHP), 4-6 hafta arasında sürüyor. Tüm eğitimler girişimciyle baş başa yapılıyor.
ŞEHİR Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Önder Mutlu Yılmaz, ŞEHİR TTO’nun son bir yıl içinde birlikte çalıştığı start up’ların toplam 2 milyon Euro melek yatırım almasını sağladığını söylüyor.
Yılmaz, üniversitenin 400 dönümlük yeni kampüsünün Dragos’ta hayata geçeceğini, kuluçka merkezinin de aynı anda 30 start up ekibine hizmet verecek şekilde yeni binasına taşınacağı bilgisini veriyor. Ekim ayı itibariyle başvurular alınmaya başlayacak.
PALO ALTO'YA GÖTÜRÜYOR
Yıldız Teknopark, Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Kuluçka Merkezi’ni 2016’da kurdu. Bugüne kadar 250 civarında start up’a ön kuluçka ve kuluçka alanında altyapı ve donanım hizmeti için ev sahipliği yaptı. Yıldız Kuluçka Merkezi’nde şu an 100’e yakın şirket yer alıyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ‘Girişimci Hızlandırma Programı’ kapsamında, yıl boyunca firmalara haftanın üç günü düzenli olarak farklı konularda eğitimler veriliyor ve buluşmalar düzenleniyor.
TÜBİTAK 1512 programı kapsamında 100’den fazla girişimci adayına eğitimler veriliyor. Uluslararası kapsamda da Palo Alto’da bulunan Starcamp Kuluçka Merkezi’nde start up’lar için girişimci hızlandırma programları organize ediliyor.
SERTİFİKA PROGRAMI DÜZENLİYOR
Okan Üniversitesi Kuluçka Merkezi, öğrenci ve akademisyenlerin yenilikçi ve ticarileşme potansiyeli olan teknoloji tabanlı iş fikirlerini iş modeline dönüştürebilmek ya da start up’ları geliştirebilmek için 2014 yılında kuruldu. Kuluçkada yer alan firmalara, üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde yer tahsis ediliyor. 2014-2016 arasında dokuz kuluçka sözleşmesi yapıldı. Özellikle patent potansiyeli olan girişimcilere öncelik veriliyor.
Merkezde, yenilikçi iş modellerinin geliştirme hızını artırmak amacıyla yaratıcı fikir oluşturma çalışmaları yapılıyor. Bunun yanı sıra girişimcilik sertifika programları düzenleniyor. Her sertifika dönemi sonunda, seçilen birkaç projenin Okan Kuluçka Merkezi’ne alınması hedefleniyor.
SAN FRANCISCO'DA KAMP
Sabancı Üniversitesi’nin Teknolo-ji Tabanlı Girişimleri Hızlandırma Merkezi SUCOOL’daki şirketlerin çoğunluğunu yazılım sektöründe yer alan şirketler oluşturuyor. Merkezde özellikle B2C (son kullanıcı odaklı) mobil uygulamalar üreten şirketler ağırlıklı.
Her ay en az bir defa ‘Sektörel Tecrübe Paylaşımı’ olarak tanımlanan Meet up etkinlikleri düzenleniyor. Her ay bir defa yatırımcı-girişimci buluşması organize ediliyor. SUCOOL bünyesinde girişimcilere, 7/24 çalışma ve ofis alanı, eğitim, mentörluk ve iş geliştirme desteği; müşteri geliştirme, ulusal ve