Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Global ayak izimizi genişletmek istiyoruz”

Yurtdışında devreye aldıkları bu önemli yatırımlarla lojistik merkezleriyle birlikte global alanda daha da ön plana çıkacaklarını belirten Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay ile grubun 2024 hedeflerini konuştuk.

11 Ocak 2024
“Global ayak izimizi genişletmek istiyoruz”

Coşkunöz Holding, Slovakya'da yapımına geçen yıl başladığı tesis yatırımını önümüzdeki mayıs ayında tamamlamayı hedefliyor. Coşkunöz Holding CEO'su Erdem Acay, Slovakya tesisinin adından Kuzey Afrika pazarını yakın radara alacaklarını söylüyor.

07 Ocak 2024 - 20 Ocak 2024 tarihli sayıdan

73 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve bugün 600 milyon Euro cirolu bir deve dönüşen Coşkunöz Holding, global adımlarını hızlandırmak üzere yurtdışında önemli kararları devreye alıyor. 

Rusya ve Romanya'nın ardından geçen yıl Slovakya'da da üretim yapmak üzere tesis yatırımını devreye alan Coşkunöz Holding, 50 milyon Euro bedelle hayata geçen ve hala yatırım süreci devam eden Slovakya'daki tesisini mayıs ayı gibi açmayı planlıyor. 

Coşkunöz Holding CEO'su Erdem Acay, Slovakya'da faaliyete geçecek tesiste ilk etapta Türkiye'de üretilen otomotiv tedarik sanayii ürünlerinin montajını yapacaklarını anlatıyor. 

Yurtdışında devreye aldıkları bu önemli yatırımlarla lojistik merkezleriyle birlikte global alanda daha da ön plana çıkacaklarını belirten Acay ile grubun 2024 hedeflerini konuştuk.

Otomotiv tedarik sanayii alanıyla adını duyuran Coşkunöz Holding'in ortaklık yapısı ve faaliyet gösterdiği alanlardan söz eder misiniz?

Coşkunöz Holding olarak 1950 yılından bu yana otomotiv başta olmak üzere havacılık, bilişim ve lojistik sektörlerinde 12 şirketle faaliyet gösteriyoruz. Grubumuz mühendislik kadrosu, bilgi birikimi, üretim altyapısıyla Türkiye'nin öncü sanayi kuruluşlarından biridir. 

Sözünü ettiğiniz gibi ana faaliyet alanımız otomotiv tedarik sanayiinde Coşkunöz Metal Form, Coşkunöz Kalıp Makina, Coşkunöz Alabuga, Coşkunöz MA ve SSC Alabuga şirketlerimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye, Rusya ve Romanya'daki fabrikalarında presli sac parça üretimi yaparak araçların dış yüzey panelleri ve büyük gövde parçalarını üretiyoruz.

Grubun üretim gücü nedir?

Bugün Türkiye otomotiv ihracatının yüzde 85'ini karşılayan ilk beş büyük araç üreticisi için üretim yapıyoruz. Ford, Renault-Nissan, Dacia, Hyundai, Volkswagen, Mercedes Benz, Türk Traktör ve Stellantis (Fiat, Peugeot, GM) gibi birçok otomobil markasının tedarikçisi konumunda, uluslararası ve yerel neredeyse tüm otomotiv orijinal ürün üreticileriyle doğrudan ya da dolaylı olarak çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi ayrıca TOGG'un saşesinden, gövdesinden, batarya taşıyıcısına kadar en büyük tedarikçisi biziz diyebiliriz.

Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz büyüme adımları ile bugün yaklaşık 30 bin metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiriyoruz. Havacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketimiz Coşkunöz Havacılık da global büyük havacılık şirketleri için üretim yapıyor; TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK Sagegibi ana yüklenici firmalara anahtar teslim ürünler üretiyor.

Grup son yıllarda hızlı bir büyüme trendine girdiği görülüyor. 2023 yılı nasıl kapandı? 2024 yılı büyüme hedefiniz nedir?

Coşkunöz Holding olarak çalışma ve yatırımlarımızı 2023 yılında da tüm hızıyla sürdürdük. Yurtdışında da mevcut ve yeni yatırımlarımızla büyümeye devam ettik. 2022'de 500 milyon Euro olarak gerçekleşen ciromuzu 2023 yılında 600 milyon Euro'ya çıkardık. Bu yıl da 750 milyon Euro ciro hedefliyoruz. Bir sonraki hedefimiz 2026 yılında 1 milyar Euro ciroya ulaşmak.

Peki yurtdışının gelirlerde payı nedir? Yurtdışı girişimlerinizden söz eder misiniz?

Bugün itibarıyla 17 ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa, Kuzey Afrika ve Amerika, Türk Cumhuriyetleri ile Rusya otomotiv pazarında da seri üretim ve otomotiv kalıbı üretiminde proje ortaklarıyla yatırım ve stratejik iş birlikleri kurarak global ayak izimizi daha da genişletmeyi hedefliyoruz. 

Önümüzdeki beş yıl içinde toplam ciromuz içinde ihracatın payını yüzde 40'a çıkarmayı, yılda 60 milyon Euro'yu aşan doğrudan ihracatımızı orta vadede 100 milyon Euro'nun üzerine çıkarmayı amaçlıyoruz. Ayrıca doğrudan yatırımlarla da yurtdışında büyümemizi sürdürüyoruz.

Yeni yatırım planlarınızdan söz eder misiniz?

Yurtdışında Rusya'da iki, Romanya'da bir tesisimiz var. Şimdilerde Slovakya'da da yatırımımız devam ediyor. 2024 yılında Slovakya'da faaliyete geçecek olan montaj fabrikamız ve lojistik merkezimiz ile global alanda üretimimiz ile ön plana çıkacağız. 

Mayıs ayı gibi tesisi açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 50 milyon Euro'luk bir yatırım yapıyoruz. Ardından Kuzey Afrika pazarında yer almayı planlıyoruz. Globalleşme adımlarımızı hızlandırmak istiyoruz.

Öte yandan Türkiye, uluslararası hava taşımacılığında stratejik ve coğrafi açıdan önemli bir konumda bulunuyor. Coşkunöz Holding bünyesinde Türkiye havacılık sektörünün uluslararası alanda daha da büyümesine yardımcı olmak için çalışan Coşkunöz Havacılık şirketimiz ile uluslararası iş birliklerimizi artırmayı ve yakın dönemde katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sunmayı amaçlıyoruz.

Sürdürülebilir yatırımlar son yıllarda ön planda. Siz de önemli bir sektördesiniz. Ne gibi adımlar atıyorsunuz?

Tabii otomotiv sektöründe bu anlamda ciddi bir kabuk değişimi yaşıyor. Ama elektrikli veya hibrit araç da olsa bir gövdeye ihtiyacı var. Biz bu nedenle önemli bir alanda üretim yapıyoruz. Elbette çevreci yatırımlarımız söz konusu. 

Mesela tesislerimizin çatısına 14 megavatlık enerji üreten güneş paneli yatırımları yaptık. Bu doğrultuda yatırımlarımız sürüyor. Gümüşhane'de 14 megavatlık bir HES yatırımımızda var. Yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmanın yanı sıra ARGE yatırımlarımızla üretime yönelik prosesleri konusunda da çalışmalarımız sürüyor.

“Batarya teknolojileri üzerine çalışıyoruz”

"Coşkunöz Holding olarak inovasyona ciddi yatırım yapıyor, AR-GE'ye her yıl yaklaşık 4 milyon Euro civarında bütçe ayırıyoruz. AR-GE merkezlerimizle batarya soğutma sistemleri ve katmanlı imalat ürün ve proses geliştirme faaliyetleri, yeni malzemeler, şasi ürünleri ve bunların üretimine yönelik prosesler ile elektrikli araç trendinin yayılmasıyla en kritik yapılardan biri haline gelen batarya teknolojileri üzerine çalışıyoruz. AR-GE merkezlerimizde ulusal ve uluslararası alanda 32 adet tescillenmiş ve ticarileşmiş patentimiz, 16 adedi yurt dışında olmak üzere toplam 99 adet patent başvurumuz bulunuyor.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL