DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İflas erteleme sürecine girmişti... İş dünyasının desteğiyle tekrar ayağa kalktı

27 Ekim 2022 | 16:00
İflas erteleme sürecine girmişti... İş dünyasının desteğiyle tekrar ayağa kalktı
2008 krizi sırasında iflasın eşiğine gelen Denizlili Funika Holding, başta Rahmi Koç olmak üzere, iş dünyasının duayenlerinden aldığı destekle zor günleri atlattı. Funika bugün tekstil, yazılım, mobil oyun ve danışmanlık sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Bir dönem inovatif çalışmalarıyla adını duyuran Denizlili Funika Holding, 2008'in sonbaharında patlak veren global ekonomik kriz sırasında hem iflas erteleme sürecine girmiş hem de patronu Nuri Sözkesen'in ani kaybıyla derin yara almıştı.

İflas ertelemeye sürüklendiği dönemde, Funika Holding'te yaklaşık bin 500 kişi istihdam ediliyordu. Tekstil, otomotiv, medya ve teknoloji olmak üzere dört farklı sektörde faaliyet gösteren 17 şirket, holding çatısı altında faaliyet gösteriyordu. O dönemde değişim ve dönüşüm içerisinde olan Funika, klasik tekstilden uzaklaşıp teknik tekstile ve teknolojik alanlara kaymaya başlamıştı.

Ancak kriz, dönüşüm içindeki şirketi iflas ertelemeye sürükledi. İşte Funika bu süreçten, başta Rahmi Koç olmak üzere, iş dünyasının duayenlerinden aldığı destekle çıkmayı başardı. Şimdi kaldığı yerden yoluna devam ediyor.

KİMLER DESTEK VERDİ?


Funika Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen, aile işiyle ilgili ekonomik kriz yaşayınca ve önlerinde vermeleri gereken önemli radikal kararlar olunca, stratejilerini ve yol haritalarını belirlerken duayenlerin görüşlerine başvurmayı uygun gördüklerini söylüyor.

Bu amaçla ilk olarak Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'a başvurduklarını belirtiyor. Rahmi Koç ile üniversitedeyken başkanı olduğu 'CEO'larla ve Liderlerle Çay Sohbetleri' etkinliği kapsamında tanışma şansı olan Sözkesen, sonraki gelişmeleri şöyle anlatıyor: "Kendisine yazdığım e-mailde, babamızı kaybettiğimizi ama şirketleri iflas sürecinden kurtarmak konusunda kararlı olduğumuzu ve bununla ilgili tavsiyelerini almayı çok istediğimizi ileterek randevu talebinde bulundum. Çok kıymetli bir cevapla geri dönüş yaptı. Yanımızda olduğunu hissettirerek, o dönem yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Temel Atay ile bizi tanıştırdı. Biz Temel Bey ile içeriği dopdolu bir toplantı gerçekleştirdik. Nasıl hareket etmemiz, nelere dikkat etmemiz gerektiğinin planını konuştuk. Destekleri için hem Rahmi Bey'e, hem de Temel Bey'e çok teşekkür ederiz."

Aile, bu olaydan aldığı cesaretle, Hüsnü Özyeğin, Tuncay Özilhan, Ahmet Nazif Zorlu, Ferit Şahenk, Aclan Acar, Mustafa Türkmenoğlu gibi isimlerle de görüşerek şirketi yeniden yapılandırdı. Funika Holding çatısı altındaki tüm şirketlerin finansal durumlarını incelediklerini, risk analizleri yapıp yol haritası üzerinden birlikte geçtiklerini ifade eden Civan Sözkesen, "Hepsinin ayrı ayrı çok katkıları olduğunu söyleyebilirim" diyor.

OYUN SEKTÖRÜNE GİRDİ


Tekstil sektöründe 35 yıllık geçmişiyle köklü bir marka haline gelen Funika Holding, bugün yıllık 18 bin ton kumaş boyama kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük havlu boyama fabrikasına sahip. Şirket, havlu başta olmak üzere bornoz, peştamal, pike ve ev tekstili ürünlerinde hizmet veriyor. Müşterilerinin yüzde 90'ını ihracatçılar oluşturuyor.

Farklı bir faaliyet alanı olaraksa yazılım sektöründe mobil uygulama geliştirmek üzerine çalışmalar yürütüyor. Mobil uygulama olarak şu an sosyal medyada merak edilenler üzerine ürünler geliştiren şirket, geliştirdiği Liker Analyzer for Instagram uygulamasıyla 700 binden fazla indirme aldı.

Oyun şirketi 2019 yılında faaliyete başladı ve şu anda dört kıdemli yazılımcı çalışıyor. Şirket hem kendi oyunlarını üretiyor hem de dünyanın en büyük oyun şirketlerine oyunlar üretiyor. Voodoo, Green Panda, Lion Studios, Netmarble gibi büyük oyun yayıncılarıyla birlikte hareket ediyor.

Civan Sözkesen, "Oyun sektörünün geleceği çok açık ve online eğlence sektöründen pay aldığı için sürekli büyüme eğiliminde. Bu alandaki pazar mobile kaymış durumda. Hedefimiz ekibi büyütüp pazardaki önemli oyun şirketlerinden birisi haline gelmek" diye konuşuyor.

YENİ YATIRIM


Covid 19 süreciyle birlikte bu yılki yatırım planlarında revizyona giden Funika Holding, bu krizi fırsata çevirmek adına ise antiviral kumaş üzerine AR-GE çalışmaları yaptı. Antibakteriyel ürünlerini yaklaşık 20 yıldır müşterileriyle buluşturan şirket, bu dönemde virüsleri engelleyici antiviral kumaş konusunda numune çalışmalarını tamamladı.

Civan Sözkesen, bu ürünleri yakın zamanda müşterileriyle buluşturmayı planladıklarını söylüyor. Önümüzdeki dönemde çevre ve doğa dostu, daha az kömür ve su tüketen, daha az elektrik harcayan akıllı makine yatırımlarının süreceğini de ifade ediyor. Bu yatırımların aynı zamanda şirketin dijital dönüşümünü de hızlandırması hedefleniyor.

UMUT KAYNAĞI OLDU


Bugün tekstil, yazılım, mobil oyun ve danışmanlık sektörlerinde faaliyet gösteren Funika Holding'in yönetim kurulu başkanlığını İlknur Sözkesen yürütüyor. Oğulları Kemal ve Civan Sözkesen, yönetim kurulu başkan yardımcılığını yürütüyor.

Kızı Yurdanur Sözkesen ise üretim koordinatörü olarak icrada görev alıyor. Toplam 250 kişiye istihdam sağlayan ve geçen yılı 12 milyon Euro ciro ile kapatan şirket bu yıl ise yüzde 25'lik ciro artışı hedefliyor. Civan Sözkesen, yaptıkları çalışmalar sayesinde beş yıllık sürecin sonunda 2014 yılında Funika Holding ve şirketlerinin iflas erteleme sürecinden başarılı bir şekilde çıktığını ifade ediyor.

Sözkesen, "Bu önemli başarıyı Türkiye'de firmaların sadece yüzde 1'i gerçekleştirebiliyor. Bu başarı hikayesiyle Funika ve Sözkesen Ailesi olarak, Türkiye'de finansal olarak zora girmiş aile işletmelerine örnek gösterilip umut kaynağı olmaktan dolayı çok gururluyuz" diyor.

CİVAN SÖZKESEN / FUNİKA HOLDİNG BAŞKAN YARDIMCISI

“İKİ MELEK YATIRIMIM VAR”
“Yapay zeka destekli veri analitiği ve anlamlandırılması konusunda şirketlere danışmanlık veren bir şirkete yatırım yaptım. Son dönemde büyük veri analizi ve anlamlandırılması çok daha fazla önem kazanmaya başladı.

Ortaklarından olduğum Partner Republic şirketi üzerinden dünyanın en büyük veri analitik firması SAS ile işbirliğine gittik.

Bugün Türkiye’deki birçok ünlü markaya uçtan uca müşteri deneyimi yönetimi konusunda danışmanlık ve bilişim hizmeti veriyoruz. Ayrıca, gıda sektöründe faaliyet gösteren, şu an İzmir Mavibahçe Alışveriş Merkezi ve İstanbul Kanyon AVM de yer alan Nappo Pizza’da da yatırımcı oldum.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL