DOLAR
39,83
0,05%
DOLAR
EURO
46,99
0,14%
EURO
GRAM ALTIN
4250,43
0,54%
GRAM ALTIN
BIST 100
9948,51
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Temelleri 1940'larda atıldı, 120 ülkede faaliyet gösteriyor: Yatırıma hız verecek

Küresel enerji ticaretinin önde gelen oyuncularından olan BGN, önümüzdeki dönemde yatırım tarafında da büyüyecek. Mısır’da petrol, Türkiye’de petrokimya, ABD ve Kanada’da SAF yatırımlarına soyunan şirket, Afrika’da ise terminaller kuracak. 85 yıllık bir geçmişe sahip olan BGN’nin CEO’luk koltuğunda ise Rüya Bayegan oturuyor.

20 Mayıs 2025 | 16:50
Temelleri 1940'larda atıldı, 120 ülkede faaliyet gösteriyor: Yatırıma hız verecek

Küresel enerji ticaretinin önde gelen oyuncularından olan BGN, dünya çapında petrol ürünleri ve petrokimyasalların ticaretini, depolanmasını ve taşınmasını yürütüyor. Temelleri 1940’larda Türkiye’de atılan petrokimya şirketi BAYEGAN’ın uluslararası açılımı olan BGN’in entegre iş modeli, petrol ve gaz ticaretinden yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına kadar geniş bir alanı kapsıyor. 

Ekonomist’in 11-24 Mayıs 2025 tarihli sayısından

Geleneksel enerji ticaretinde küresel bir oyuncu olmasının yanı sıra LPG, LNG, SAF (Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) ve karbon piyasaları gibi alanlarda da önemli atılımlar gerçekleştiren şirket; Dubai, Cenevre, Houston, Londra, Rotterdam ve Singapur gibi stratejik merkezlerdeki ofisleriyle, dört kıtada 23 lokasyonda, 750’den fazla çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Yıllık ticaret hacmi yaklaşık 50 milyon ton seviyesinde olan BGN bugün, özellikle global LPG ticaretinde dünyanın en büyük ilk üç şirketinden biri. 85 yıllık bir geçmişe sahip olan BGN’nin CEO’luk koltuğunda ise Rüya Bayegan oturuyor.

Erkek egemen görülen enerji sektöründeki ender üst düzey kadın yöneticilerden olan Bayegan, önümüzdeki dönemde şirketin ticaret tarafındaki büyümenin süreceğini, yatırımlar tarafında da önemli adımlar atacaklarını söylüyor. Türkiye’den global petrol ve gaz ticareti yapan tek firma olduklarının altını çizen Bayegan, “Küresel LPG ticaretinde yüzde 10 pazar payına ulaşarak sektörde önemli bir oyuncu haline geldik. Sürdürülebilir jet yakıtı alanına da girdik. ABD ve Kanada’da bu işe soyunduk. SAF alanında da yurt dışında iş yapan tek Türk şirketiyiz” diyor.

“ABD ve Kanada’da SAF ’ işine girdik”
“Enerji dünyasının gündeminde SAF (Sustainable Aviation Fuel-Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) diye bir ürün var. Bu sürdürülebilir havacılık yakıtı, jet yakıtıyla biyoyakıtın karışımında yapılıyor ve uçak yakıtı olarak kullanılıyor. Dünyada, başta ABD ve Avrupa’da, jet yakıtına belli bir oranda bu ürünü katma şar tı getiriliyor. Şu anda yüzde 5’lerde olan bu oranın yavaş yavaş yukarı çıkarılması bekleniyor. Bu nedenle biz de ABD’deki şirketimiz aracılığıyla ABD’de altı eyalet te SAF distribütörlük lisansı aldık. Bunu bilen de bir ekip kurduk. Kanada’da da şirket kurduk aynı iş için. Önümüzdeki yıl SAF dağıtımına başlayacağız. SAF işine yurt dışında başlayan Türkiye’den ilk firma olacağız. Öte yandan ‘Mundo Verde’ diye bir karbon şirketi de kurduk. Karbon ticareti de yapıyoruz. Şirket olarak, 2030 yılına kadar kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yüzde 40 oranında azaltmayı hedeflediğimizi de söylemek isterim.”

120 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Saint Benoît Lisesi’nin ardından Boston’daki Newbury Üniversitesi’ni bitiren Bayegan, Türkiye’ye döndüğünde iş hayatına, babası Orhan Ermeç’in kurduğu IMPA Grup bünyesinde başlıyor. Evlendikten sonra eşinin kendisiyle çalışması konusunda ısrarları üzerine BGN yolculuğu başlıyor. Farklı kademelerde sorumluluk üstlenerek petrokimya sektörüne yöneliyor ve şirketin uluslararası açılımına liderlik ediyor.

BGN’nin yurt dışı ayağına yoğunlaşan Bayegan, ofisler açmaya başlıyor. Sonra iş alanını genişletmek için kolları sıvıyor. Petrokimya ürünleri aldıkları şirketlere ham madde satmak için harekete geçiyor. O dönem işlerinin yüzde 35’inin yurt dışına kaydığını söyleyen Bayegan, “Eşim Ercüment’e ‘Ne zaman ki bunu tam tersine çevirirsem, yani yüzde 35 Türkiye, yüzde 65 yurt dışı olursa o zaman kendimi başarmış sayarım’ demiştim. Şimdi işlerimizin dağılımında yurt dışının payı yüzde 97 ve 120 ülkede faaliyet gösteriyoruz. En büyük zenginliğimiz bu bence” diyor.

Gaz tarafının risklerinin daha fazla olduğunu söyleyen Bayegan, “Mesela yılda 1,5 milyon ton polipropilen yapsanız, 11 milyon ton LPG elde ediyorsunuz. Bu ürün konteynerle taşınırken bir tane gemi 44 bin ton alabiliyor. Dolayısıyla gaz, daha dikkatli olmanız gereken bir pazar. O yüzden de büyümek daha zor. Bu alan ‘devler ligi’ oluyor” şeklinde konuşuyor.

Alım-satım şirketin ana işi ve bu alanda büyümeye devam ediyor. Öte yandan üç yıl önce BGN’nin ‘yatırım’ tarafının da güçlendirilmesine karar veriliyor. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak ticaret dışında farklı neler yapılabileceğine bakılıyor. Bunun sonucunda da kendi sistemlerine yatırım yapmayı doğru bulduklarını dile getiren Bayegan, “Biz bir malın alınıp satılmasını yapıyorduk. Ancak bu işin içinde taşımak, depolamak gibi süreçler de var. Dolayısıyla işin bu kollarında da olmaya karar verdik” diyor.

14 LPG GEMİSİ SATIN ALDI

Önce kendi gemilerini satın alan şirket, çok büyük gaz taşıyan (VLGC) çevre dostu bir gemi filosu oluşturuyor. BGN, dünyada özelikle LPG ticaretinde öne çıkıyor ve bu alanda 40 gemiyi kontrol ediyor. O nedenle işe 14 LPG gemisi satın alımıyla başlanıyor. Bunların bir kısmını farklı ülkelerden ortaklarla, bir kısmını da kendilerinin satın aldıklarını söyleyen Bayegan, “Bu gemiler bugünün önemli konularından hidrojen, amonyak da taşınabiliyorlar. Bu da bize çok fazla avantaj sağlıyor. LNG’ye de girmek istiyoruz ama bugünün şartlarında bu çok kolay değil. Çünkü gemi fiyatları çok arttı” diyor.

Ticarette daha fazla büyümesi için gerekli olan yatırım alanlarına odaklanan şirket, gemilerden sonra şimdi de uygun terminal yatırımlarına odaklanmış durumda. Öyle ki şu anda altı Afrika ülkesinde yatırım planlanıyor. Uzun vadede dünyadaki büyümenin Afrika’dan geleceğini düşünen Bayegan, “Afrika’da terminal anlamında yapılanmak istiyoruz. Bence bizim dışımızda da Türk iş dünyasının Afrika’daki iş fırsatlarını görmesi gerekiyor. Hatta farklı alanlarda uzmanlaşan Türk şirketlerinin bir araya gelip Afrika’da iş yapması gerektiğini savunuyorum” diye ekliyor.

MISIR’DA PETROL ŞİRKETİNE ORTAK OLDU

Şirketin yatırım tarafındaki hamlelerinden birinin de petrol üretiminde olduğunu belirten Bayegan, şunları anlatıyor: “Mısır’da petrol üretimi yapan bir firmaya ortak olduk. Enerji sektöründe yapılabilecek çok şey var dünyada. Mutlaka Türkiye’de üretmemiz gerekmiyor petrolü ve gazı. Hep aynı örneği veriyorum. Dünyaca ünlü bazı enerji şirketlerinin kendi petrol üretimi yok ama bugün dünyanın her yerinde petrol üretimleri var. Dolayısıyla Türkiye de artık buna bakmalı. Somali’deki atağımız adım gibi adımlar atmalıyız. Çok iyi bir üretici de olabiliriz. Bu konuda güzel adımlar görüyorum ve bunun daha gelişeceğine çok eminim.”

232,5 MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN

BGN, stratejik büyümesini desteklemek amacıyla geçtiğimiz günlerde önemli bir finansman anlaşmasına da imza attı. Abu Dhabi İhracat Ofisi (ADEX) ve First Abu Dhabi Bank (FAB) liderliğinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 9 bankanın katılımıyla oluşturulan konsorsiyumla sağlanan kredi finansmanı 232,5 milyon dolara yükseltildi.

Son yıllarda küresel ticaret ağını genişleterek, 23 farklı lokasyonda operasyon yürüttüklerini ve yıllık 50 milyon tonluk ticaret hareketi gerçekleştirdiklerini söyleyen Bayegan, şu bilgileri veriyor: “Bu genişletilmiş finansman paketi, Birleşik Arap Emirlikleri finans sektörünün BGN’nin küresel enerji ticaretindeki stratejik konumuna duyduğu güveni ortaya koyuyor. Yenilikçi finansman yapısı, uluslararası likidite tabanımızı güçlendirirken, Körfez ve diğer bölgelerdeki finansal iş birliklerimizi derinleştirme stratejimizin bir parçası olacak.”

“Trump kaynaklı iniş çıkışları seviyoruz”
“Trump’ın gelişi ile birlikte piyasalarda hareketlilik arttı. Bu değişim, aslında bizim gibi ticaret yapan şirketler için bir avantaj. Yani biz trader’lar piyasalarda Trump kaynaklı inişleri ve çıkışları seviyoruz.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 4250,43 0,54%
  • ALTIN ONS 3318,9 0,49%
  • BIST 100 9948,51 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 143,542 -0,344%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36062 -0,01984%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 78,2 -0,4484%
  • DOLAR/TURK LIRASI 39,8327 0,0515%
  • EURO/DOLAR 1,1797 0,0793%
  • EURO/TURK LIRASI 46,9912 0,141%
  • STERLIN/DOLAR 1,37432 0,07355%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL