DOLAR
34,89
-0,02%
DOLAR
EURO
36,62
-0,04%
EURO
GRAM ALTIN
3007,57
0,05%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sağlık turizmini beşe katlayacak

27 Ekim 2022 | 12:17
Sağlık turizmini beşe katlayacak
İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME), 500 bin turist ve 2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip sağlık turizmini beşe katlamaya odaklandı. Brüksel ve İngiltere'de ofisler açan kuruluş, yakında Hollanda ve Kuveyt'te açacağı ofislerle de Türkiye'ye hasta çekecek.

ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]

Temelleri 1960'lı yıllarda atılan ve bir kamu kurumu olarak faaliyet gösteren İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME), geçen yıl özel sektöre devredildi. İGEME, ihracatı geliştirmeye yönelik olarak yurtiçinde ve yurtdışında projeler yürütüyor.

Sağlık turizmi, İGEME'nin son dönemde özellikle odaklandığı alanların başında geliyor. Buna yönelik olarak 'Medical in Türkiye' adında bir yapılanmaya giden kuruluş, Türkiye'nin sağlık turizmi pastasından daha fazla pay almasına yönelik çalışmalara hız verdi.

Bu amaçla dünyanın farklı noktalarında sağlık merkezi gibi işleyen danışmanlık ofisleri açıyor. Brüksel ve İngiltere'deki ofislerin ardından yakında Hollanda ve Kuveyt'te açacağı ofislerle de Türkiye'ye hasta çekmeyi hedefliyor.

HER YIL BEŞ OFİS

İGEME Yönetim Kurulu Başkanı Murat Işık, Brüksel'deki ilk ofislerinin ardından geçtiğimiz aylarda İngiltere'de de ofis açtıklarını söylüyor. Işık, Londra'da "Turkishhealt-center" projesine başladıklarını ve buradan projeyi tüm dünyaya yaymayı planladıklarını belirtiyor.

Murat Işık, "Bu alanda hükümetin aldığı teşvik kararları ve yayınlanan sağlık turizmi yönetmeliği ile birlikte biz de çalışmalarımızı hızlandırdık. Yakında Hollanda ve Kuveyt'te de ofis açacağız. Gelecek yıldan itibaren yurtdışında her yıl beş ofis açacağız" diyor.

İGEME ofislerine üye olan 52 sağlık kurum ve kuruluşu var. İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya'da faaliyet gösteren üyelerine 40 farklı branşta hasta yönlendirmesi yapan İGEME, üye sayısını 160'a çıkarmayı hedefliyor.

Murat Işık, Türkiye'ye tedavi amaçlı gelmek isteyen her 100 kişiden sadece altısının geldiğine değiniyor. Işık, bu konuda şunları anlatıyor: "Herkes gelenlere odaklanmış durumda, biz ise neden gelmediklerini araştırıyoruz.

ABD'yi de dahil edersek 100 milyar dolarlık bir sağlık turizmi pastasından bahsedebiliriz. Bulunduğumuz bölgede ise 50 milyar dolarlık bir pasta var. Biz her yıl bu amaçla gelen yüzde 6'lık kısmı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Sağlık turizmine sadece estetik operasyonlar olarak bakmıyoruz. İçinde huzur evi de var Alzheimer, kanser, obezite, organ nakli de var."

50 MİLYON DOLARLIK KATKI
Son 15 yılda Türkiye'de sağlık alanında gerek kamu gerekse özel sektör tarafından önemli yatırımlar hayata geçirildi. Bugün 500 bin dolayında sağlık turisti çeken Türkiye'de 2 milyar dolarlık bir sektörden bahsediliyor.

Murat Işık, şehir hastaneleriyle birlikte bu rakamların beş katına çıkacak düzeyde olduğunun altını çiziyor. Işık, "Türkiye sağlık turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip.

Sağlık yatırımlarımız, doktorlarımız, ulaşım imkanlarımız ve turizm potansiyelimiz ile birlikte sağlık turizminden yıllık 50 milyon dolarlık bir kazanç elde edilebilecek durumdayız" diye konuşuyor.

600 BİN HASTA GELDİ
Türkiye 2018 yılında sağlık turizminde 600 bin dolayında hastayı misafir etti ve 1,8 milyar dolar civarında gelir elde etti. Adet bazlı olarak en çok hasta estetik uygulamaları içerisinde yer alan saç ekimi için geldi. Geçen yıl yaklaşık 150 bin hastanın estetik operasyonlar için Türkiye’yi seçtiği tahmin ediliyor.
0

EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL