DOLAR
34,95
0,18%
DOLAR
EURO
36,70
0,20%
EURO
GRAM ALTIN
2999,60
-0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
10010,14
-0,48%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sivas’ta robot üretimi için fabrika kuracağız

27 Ekim 2022 | 22:03
Sivas’ta robot üretimi için fabrika kuracağız
Özlem Bay Yılmaz [email protected]

40'ıncı yaşını kutlayan Tezmaksan, yatırımlarla büyüyor. Robot ve CNC tezgah üretimini Sivas'ta yeni bir fabrika kurarak büyüteceklerini söyleyen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "2021'de 100 milyon dolar ciro hedefliyoruz" diyor.

22 Ağustos – 4 Eylül 2021 tarihli sayıdan

Temelleri 1981 yılına dayanan Tezmaksan, makine sektörünün önde gelen şirketlerinden biri. Talaşlı imalat sanayisine CNC satış, servis, kiralama, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet veren şirket, kendi ürünleri olan robotlu otomasyon sistemi Cubebox, yazılımı Robocam, CNC takip ve verimlilik yazılımı Kapasitematik ile sektördeki boşlukları dolduruyor.

Şirket ayrıca, parkurda.com web sitesi aracılığıyla imalatçı şirketleri bir araya da getiriyor. Sektörün farklı ihtiyaçlarını analiz ederek geliştirdiği bir diğer iş modeli olan 'makine kiralama' finansman modeliyle de müşterilerine rekabetçi üretim konusunda destek sağlıyor.

Bu sayede işletmelerin giderlerini ciddi oranda düşürüyor. 'Tezmaksan Akademi' ile sektöre nitelikli iş gücü kazandırma anlamında gençlere destekler verdiklerinden de bahseden Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Özellikle dijital dönüşümün ve robotlu otomasyonun hızlandığı günümüzde, Endüstri 4.0 için kalifiye personel ihtiyacının arttığını biliyor, eğitimlerimizi bu bakış açısıyla güncelliyoruz" diyor.

Türk sanayi sektörünün global çapta rekabetçiliğini artırmak amacıyla 1,2 milyon Euro'luk yatırım yaparak robot teknolojileri ve otomasyon şirketi kurduklarına da değinen Aydoğdu, sorularımızı yanıtladı.

40 yılı aşkın geçmişe sahip olan Tekmaksan'da ikinci kuşak olarak sizinle birlikte neler değişti?

Tezmaksan'da 20'inci yılımı doldurdum. İlk etapta alım-lardaki yüzde 5'e yakın olan teyitli akreditif masraflarını sıfıra indirdik. Daha sonra serbest bölge yatırımına odaklanarak Tezmaksan'ın Türkiye'de belki de bir ilk olarak CNC tezgah stoku tuttuk. 2000-2005 arasında yaklaşık dört kat büyüme başarısı gösterdik.

2009 krizinden hemen sonra dijitalleşme yatırımlarımızı hızlandırdık. Bu kapsamda dünyada örneği olmayan bir sistem geliştirerek her müşteri ve her makinenin davranışlarını takip altına aldık. Bu verilerin ışığında Türkiye'de bir ilk olan makine kiralama yöntemini geliştirdik.

Akabinde Kapasitematik adlı makine takip ve verimlilik yazılımını devreye aldık. Bu sayede işletmeler fabrikalarını uzaktan izleyebiliyor ve duruşları anlık görebiliyor.

Dijitalleşme hamleleriniz nasıl devam etti?

KOBİ'lerin dijital dünyaya hızla entegre olabilmesini sağlamak amacıyla parkurda.com portalını devreye aldık. Bu anlamda Türkiye'deki ilk B2B dijital platformu oluşturarak KOBİ'lerimizin yurtdışı pazarlara açılmalarına olanak sağladık. Herhangi bir şehrimizde küçük bir atölyede çok iyi işler üreten bir KOBİ, parkurda.com üzerinden artık dünyanın herhangi biryerindeki şirkete rahatlıkla ulaşıp iş alma kapasitesine sahip olabiliyor.

Robot teknolojileri ve otomasyon şirketi de kurdunuz. Neden buna yöneldiniz?

Evet. Çünkü dünya hızla robotlu üretime geçiyor. Yapay zekaya olan ihtiyaç ise son dönemde yüzde 40 arttı. Uzaktan çalışma modeli ve fabrikaların bir süre kapalı olması robotlu otomasyonların ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Dolayısıyla bu süreçte geliştirdiğimiz yerli ve milli yazılım otomasyon sistemlerimizle üreticilere yardımcı oluyoruz. Bu anlayış doğrultusunda uzaktan takip ve verimlilik raporlama yazılımı Kapasitematik ile robotlu otomasyon sistemi Cubebox ve yazılım Robocam için önemli yatırımlar gerçekleştirdik.

Pandeminin işlerinize etkisi nasıl oldu?

2020 Mart ayında pandemi döneminin başlamasıyla birlikte, ikinci çeyrekte imalat sektörü sekteye uğradı. Tezmaksan olarak bu süreçte önlemlerimizi hızlı şekilde aldık. 2020 yılında 700 adet CNC tezgah ve 300 adet üniversal tezgah satışı gerçekleştirdik, 191 adet CNZ tezgahı kiralık olarak makine sektörünün kullanımına sunduk. 2020'yi 63 milyon dolarlık bir işlem hacmi ile kapattık. Yine 2020'de 950 bin dolarlık AR-GE yatırımı yaptık.

Bu dönemde sektörünüzde ihracatta nasıl bir değişim yaşandı?

Pandeminin başından itibaren Çin'deki fiyatlar artarken, Hindistan ve Avrupa'da da üretime ara verilmesi gibi etkenler yaşandı. Dolayısıyla birçok üretim ve tedarik operasyonları Türkiye'ye kaydı. Bunun üzerine navlun fiyatlarındaki yükseliş de Türkiye'deki sipariş miktarını artırdı.

Özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, iş makinesi, savunma sanayi alanlarındaki siparişlerde gözle görülür bir artış yaşadık. Yatırımlar ihracata dayalı ve kapasite artışları için gerçekleşti.

Bunu sürdürülebilir kılmak için otomasyona ve dijitalleşmeye yatırımları artırmalıyız. Bu sayede rekabetçi konumumuz daha da güçlenecek. Dolayısıyla krizi fırsata dönüştürmenin yolu robotlu otomasyondan geçiyor.

Son dönemde devreye aldığınız ya da almayı planladığınız yatırımlar neler?

Robotlu otomasyon sistemleri üretimi için 2 milyon dolar değerinde yatırım yaptık. Yazılım ve teknoloji yatırımlarımız her zaman gündemimizin ilk sırasında olmaya devam edecek. Bu yıl Kapasitematik yazılımı üzerinde PLM Modülü eklenmesi projemiz var.

Üretimde de IFS üretim programlama yazılımı yatırımı yaptık ve entegrasyonuna çalışıyoruz. Robot ve CNC tezgah üretimini de Sivas'ta yeni bir fabrika kurarak büyütme planlarımız var. Parkurda platformunda da mağaza kısmını açma konusuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor.

Bu yıl içerisinde yazılım etabına geçilecek. Parkurda.com ile 2021 yılında 3 milyon TL'lik iş hacmi yaratmayı amaçlıyoruz. Bayrampaşa shovvroom kısmımızı da teknolojik ürünlere yönelik ola-rakyeniden tasarlıyoruz. Beş yıl içerisinde Türkiye'de üretilmeyen CNC tezgah ve otomasyonları konusunda tecrübelerimizi artırıp global şirket olma yolunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

2020 yılını nasıl kapattınız? 2021 ciro hedefiniz nedir?

2020 yılında 65 milyon dolar ciroya ulaştık. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 büyüme gösterdik. 2021 yılı için ise 100 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Geçen yılın ikinci yarısıyla birlikte devreye aldığımız planlarımız sayesinde bu hedeflerimize rahatlıkla ulaşacağımızı öngörüyoruz.

"KOBİ'LER DE ROBOT YATIRIMI YAPMALI

"Dijitalleşme ve robotlu otomasyon yatırımları üretime değer katarak verimliliği artırıyor. Talaşlı imalat alanında dünya ortalamasına baktığımızda her 10 bin çalışana 113 robot düşüyor. Ülkemizde bu oran yalnızca 30 seviyelerinde. Ana sanayideki robotlaşma oranı ise 10 binde 200'ü aştı.

Ana sanayi robotlu otomasyonun farkında fakat KOBİ'lerimizin de bu sürece uyabilmesi gerekli. Bunun da yolu dijitalleşme ve robotlu otomasyondan geçiyor.

Bir an önce KOBİ'lerin dünya çapında rekabet edebilmesi için bu yatırımları yapması gerekiyor. Öte yandan 5G'nin hayatımıza girmesiyle birlikte yapay zekaya daha rahat ulaşabileceğiz."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2999,6 -0,22%
  • ALTIN ONS 2669,08 -0,4%
  • BIST 100 10010,14 -0,48%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,438 0,505%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42248 -0,00703%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,86 -0,8045%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9547 0,1783%
  • EURO/DOLAR 1,0489 0,2068%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7019 0,2001%
  • STERLIN/DOLAR 1,26411 -0,21944%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL