DOLAR
34,89
0,07%
DOLAR
EURO
36,65
0,09%
EURO
GRAM ALTIN
3049,33
0,11%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Tarımda en büyük 10 arasında yer alacağız”

Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, “2024’te 250 milyon dolarlık yatırım yapacağız” diyor.

18 Mart 2024 | 01:27
“Tarımda en büyük 10 arasında yer alacağız”

Tarım sektörüne seracılık, tohum ve gübre yatırımlarıyla giren Alarko Tarım, 2028'de bu alanlarda dünyanın en büyük 10 şirketi arasında yer almayı hedefliyor. Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, "2024'te 250 milyon dolarlık yatırım yapacağız" diyor.

3-16 Mart- 2024 tarihli sayıdan

Tarım sektörüne seracılık yatırımlarıyla ilk adımı geçen yıl atan Alarko Holding, bu alanda en büyük 10 şirketten biri olmak stratejisiyle büyüyor. İnşaat, taahhüt, turizm ve enerji sektörlerinde faal olan holding, cironun yüzde 40'ını tarımdan elde etmeyi planlıyor. 

Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, bu yıl 250 milyon dolarlık yatırımla seracılıkta 2 bin dönüme ulaşmayı, tohum ve gübre alanında da yeni yatırımlarla hızlı büyüme hedeflediklerini söylüyor. 2028 yılına kadar 5 bin dönüm arazide 250 bin ton sebze üretmeyi planladıklarını aktaran Melike Koçoğlu, şirketin yeni dönem büyüme planını anlattı.

Alarko Holding'in tarım sektörüne giriş hedefinden söz eder misiniz? Burada nasıl bir vizyonla yer alacaksınız?

Alarko Topluluğu olarak, yeni yatırımlarımızı sürdürülebilir kalkınma odaklı faaliyet alanlarında gerçekleştirmeyi hedefledik. Tarım da bu alanlardan birisi. Dünya nüfusunun hızla artıyor olması ile önümüzdeki yıllarda gıda talebine, özelikle de sağlıklı gıdaya ciddi oranda talep artacak. 

Tarım sektörüne girişteki amacımız, tüm kaynakların verimli ve etkin kullanımı ile modern ve iyi uygulamalarla ürün geliştirmek ve şirketlerimiz ile artan gıda talebine cevap verebilmek. 

Mevcut durumda tarımsal üretimin özellikle seracılık tarafında büyük ölçekli ve kurumsal bir yatırım bulunmuyor. Daha çok yerel ve parçalı işletmeler şeklinde bir yapılanma var. Biz daha büyük alanda gerçekleştireceğimiz planlı üretimimizle ülkemizin de rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz.

Şu ana kadar ne kadarlık bir alanda sera kurdunuz? Hangi bölgelerde yer alıyorsunuz?

2023 sonu itibarıyla 500 dönümlük bir alanda sera kurduk. Bu yıl 2 bin dönüme çıkmak üzere yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Alsera Jeotermal Tarım şirketimizle Türkiye'nin farklı bölgelerinde jeotermal enerjiye erişimi olan uygun sahalarında, jeotermal kapasitelerine göre yüksek teknolojili seralar kuruyoruz. Seralarda jeotermal enerjinin kullanımıyla, çevre dostu ve sürdürülebilir iyi tarım uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Afyon ve Denizli'deki mevcut ve yapımı devam eden seralarımız haricinde Eskişehir'de de yatırım gerçekleştireceğiz.

Peki burada hedef nedir? Ne kadarlık bir büyüklüğe ulaşmayı planlıyorsunuz?

Hedefimiz 2028 yılı itibarıyla yaklaşık 5 bin dönüm alanda seracılık yaparak yıllık 250 bin ton sebze meyve üretimi gerçekleştirmek. Bu vizyonla Türkiye'ye özel bir model kurgusuyla seracılıkta dünyanın en büyük ilk 10 şirketinden biri olma hedefiyle yola çıktık. İlave olarak Kazakistan'la yapılan görüşmeler neticesinde Türkiye'de kurulan modern seracılık ve stratejinin bir benzerinin Kazakistan'da da kurulması için harekete geçtik. 

Kazakistan Cumhuriyeti'nin Çimkent şehrinde tarım ve seracılık sektöründe faaliyet göstermek üzere "Too Alsera KZ" unvanıyla 2023 aralık ayında şirketimiz tescil edildi. Benzeri yatırımlarla nihai olarak globalde 2028 yılına geldiğimizde en büyük ilk 10 şirketinden biri haline geleceğiz.

Alarko Tarım olarak şu ana kadar hangi yatırımları gündeme aldınız?

Tarıma ilk yatırım yaptığımız andan itibaren bu geleneksel sektörde yer alan değer zincirinin her alanında yer almayı hedefledik. Bütüncül bir bakış açısıyla 360 derecede faaliyet göstereceğimiz sektör yatırımlarını fazlara bölerek ölçek olarak büyük bir yapıya ulaşacağız. Tohumdan gübre ve gıdaya uzanacak bir yatırım zinciri olacak. 

Seracılık işimizde, 2023 yılı sonunda ilk hedefimiz olan 500 dönüm seraya ulaştık ve ilk hasatları elde etmeye başladık. İlave olarak satın aldığımız jeotermal seracılığa uygun bin 500 dönüm alanda da kendi modern seralarımızı kurmaya başladık.

Burada 2024 hedefleriniz neler?

2024 yılı için hedefimiz sera büyüklüğümüzü 2 bin dönüme ulaştırmak. Tarım yatırımlarımızı yoğunlaştıracağımız diğer bir iş kolumuz da gübre. Çankırı'da yapımı süren fabrikamızda klasik gübreden daha yoğun ve verimli, çevresel etkileri azaltılmış bir gübre olan mikro granül gübre üretimi yaparak hem üretim sahalarımızda kullanmayı hem de ürünlerimizi piyasaya sunmayı planlıyoruz. 

2023 yılı son çeyreğinde grubumuza katılan Antalya'da faaliyet gösteren Genseed şirketimiz ile modern bilim ışığında, sağlıklı doğal ve sürdürülebilir tohum ıslahı ve üretim gerçekleştireceğiz. 

Yine 2023 yılının ikinci yarısında satın aldığımız Tarsus'ta kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan tesisimizi Konya Ereğli'ye taşıyıp, Alarko Gıda Sanayi AŞ adı altında ana hedef kanalı B2B ve endüstriyel müşteriler olan bu işimizi büyüterek gıda zincirinin tohumdan bitmiş ürüne kadar her aşamasında yer almış olacağız.

Şirket olarak nasıl bir stratejiyle büyüyeceksiniz?

Bulunduğumuz her sektörde lider oyuncu olmayı hedefliyoruz. Grubumuzun toplam gelirlerinde tarımın payını yüzde 25 seviyelerine taşımayı istiyoruz. Seracılık alanında dört yıl sonunda Türkiye'de 5 bin dönüm seraya ulaşmayı hedefimizden bahsetmiştim. Bir taraftan Türkiye'de bu alanda edindiğimiz know-how ile uluslararası alanda da yeni projeler planlamaktayız.

Hangi projeleri devreye alacaksınız?

Kazakistan'da seracılık yatırımlarımızı başlatarak o bölgede de 5 bin dönüm seraya ulaşarak dünyadaki sayılı oyuncudan biri olmayı öngörüyoruz. Gübre alanında hem mikrogranül gübre işimizi büyütmeyi hem de kompoze gübre alanında yeni yatırımlar ile gübre sektöründe kuracağımız satış dağıtım ağı ile üretim ve ticaret faaliyetlerinde önemli pazar payı almayı hedefliyoruz. 

Genseed tohumculuk işimizi büyüterek Türk tarımına kaliteli hibrit tohumlar kazandırarak Türkiye'nin bu alanda ithalatının azalmasında da önemli rol oynamak istiyoruz. Keza gıda sanayi alanında yapacağımız yatırımlar ile sağlıklı, katkısız kurutulmuş meyve sebze ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı pazarda kullanım ve tüketimini artırmayı önceliklendiriyoruz. 

Hedefimiz; katma değerli, çevre ve doğayı önceliklendiren, sürdürülebilir tarım ve gıda uygulamaları ile bulunduğumuz her alanda hem ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak hem de diğer üreticilere örnek olup sektöre fayda sağlamayı hedefliyoruz.

“Çankırı’da gübre tesisi açıyoruz”

“Çankırı’da mikrogranül gübre fabrikamızın açılışını mayıs ayında yaparak yılın ikinci yarısında sektöre hızlı giriş yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yeni bir gübre tesisi alma hedefimiz de var. Ekonomik açıdan mikro granül gübreler düşük uygulama dozu sayesinde nakliye, depolama, elleçleme, mazot, isçilik ve zaman kaybından tasarruf ettiriyor, maliyetlerin azalmasını ve verim artışını sağlıyor.”
 

“Sera büyüklüğümüz 2 bin dönüme çıkacak”

“2024 yılı, yatırımlarımızı büyüteceğimiz bir yıl olacak. Bu yıl sadece tarımı grubu olarak 250 milyon dolarlık j bir yatırım planlıyoruz. Sene sonunda sözünü ettiğim gibi sera büyüklüğümüzü 2 bin dönüme çıkarmayı planlıyoruz. Seralarımızda üretilen domateslerimizin ' ihracat oranının yüzde 60’larda olacağını öngörüyoruz. ' Satın aldığımız Genseed şirketimizin AR-GE ve ıslah serası yatırımlarını tamamlayıp üretici ve tüketici odaklı ! tohum geliştirme çalışmalarımızı hızlandıracağız.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 3049,33 0,11%
  • ALTIN ONS 2718,46 0,04%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,493 -0,068%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41614 -0,0113%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8891 0,0675%
  • EURO/DOLAR 1,0496 0,0295%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6533 0,0891%
  • STERLIN/DOLAR 1,27491 0,01922%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL