DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Tıbbi cihaz üretim hacmini ikiye katlayacak

28 Ekim 2022 | 02:29
Tıbbi cihaz üretim hacmini ikiye katlayacak
Özlem Bay Yılmaz [email protected]

Türkiye, Orta Asya ve Ortadoğu'yu kapsayan bölgenin en büyük tıbbi cihaz şirketlerinden biri olan Bıçakçılar, yılda yaklaşık 230 milyon cihaz üretiyor. Beş yıl içinde ise üretim hacmini ikiye katlamayı planlıyor. Geçen yılı 40 milyon dolar ciro ile kapatan şirketin bu yılki hedefi ise yüzde 15 büyüme.

26 Haziran – 9 Temmuz 2022 tarihli sayıdan

Geçen yıl itibarıyla yaklaşık 445 milyar dolar hacme ulaşan global tıbbi cihaz pazarının 2027 yılına kadar 625 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Pazarın 2022 ile 2027 arasında yüzde 5,4 oranında büyümesi bekleniyor. Türkiye'de ise son on yılda hızla büyüyen pazar, 2 milyar dolarlık hacme ulaşmış durumda.

Son on yılda istikrarlı bir şekilde her yıl yaklaşık yüzde 5 - 10 oranında büyüyen sektörün ihracat rakamının ise 600 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Sektörde 450'si orta ve büyük ölçekli olmak üzere 6 binden fazla firma faaliyet gösteriyor. 63 yıllık bir geçmişe sahip olan Bıçakçılar da onlardan biri.

HEDEF 46 MİLYON DOLAR


Şirketin ihracat pazarına katkısı yaklaşık yüzde 3. Tek kullanımlık tıbbi ürünler ve tedaviler de dahil olmak üzere kardiyovas-küler ve beyin cerrahisi çözümlerinin yanı sıra Türkiye'de ve çoğu uluslararası coğrafyada ameliyathane teknolojisi çözümlerinin lider üreticisi ve dağıtıcısı olduklarını belirten Bıçakçılar CEO'su Souheil El Hakim, "Üretim kapasitemiz, portföyümüzün çeşitliliği ve küresel erişimimiz ile Türkiye, Orta Asya ve Ortadoğu'yu kapsayan tüm bölgenin en büyük tıbbi cihaz şirketiyiz.

Üretim hacmimiz yılda 200-230 milyon cihaz civarında. Önümüzdeki beş yıl içinde üretim hacmimizi ikiye katlamayı hedefliyoruz" diyor.

Bıçakçılar'ın yurtiçi ve küresel 2021 satış geliri 40 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında ise yüzde 15'lik bir büyüme beklentileri olduğunu ifade eden Souheil El Hakim, 2022 yılı ciro tahminlerinin yaklaşık 46 milyon dolar olduğunu söylüyor.

YENİ YATIRIM ALANI


Şirketin üretim ve yatırım planları önümüzdeki beş yıllık projeleri kapsıyor. Bir ürünün piyasaya çıkması ortalama 4-5 yıl sürüyor. Medikal tek kullanımlık üretim ve ameliyathane teknolojileri çözümleri üretimi olmak üzere iki ayrı üretim tesisini tek çatı altında bulunduran Bıçakçılar'ın AR-GE hattı, nöroşirürji, genel cerrahi, kalp cerrahisi ve cerrahi teknolojileri kapsayan ürünlere odaklanıyor.

Bu kadar çeşitli bir portföy için üretimini tamamlamak üzere Türkiye'deki küçük ve uzmanlaşmış üreticilerle anlaşmaları bulunuyor.

En son anlaşmalarından birinin, üriner inkontinanslı kadınları tedavi etmek için yeni bir yöntemle ilgili olduğunu söyleyen Souheil El Hakim, "Bu terapi yasal onay aldı ve önce Türkiye'de sonra dünya çapında piyasaya sürmeyi umuyoruz.

Yine kalp cerrahisini mümkün kılan teknolojilere yaptığımız yatırımlar bir yıl içinde meyvelerini verecek ve sektörde bir ilk olacak. Amacımız, uzmanlığımız dahilinde daha küresel terapilere yatırım yapmak" diye anlatıyor.

İHRACATTA AB AĞIRLIĞI


Bıçakçılar, üretiminin yüzde 38'ini ihraç ediyor. Bugün 100'den fazla ülkeye ihracat yapan şirketin ağırlıklı pazarları Batı Avrupa, Güney Asya ve Orta Asya.

Çin'e de ihracat yaptıklarına dikkat çeken Souheil El Hakim, şöyle devam ediyor: "2021 yılında toplam ihracat gelirlerimizde ilk iki sırayı yüzde 59 payla Avrupa ve yüzde 32 payla Asya alıyor. Şu anda üretim ve satış bölgelerimizde toplam 835 çalışanımız bulunuyor.

Turquality kapsamında olmak bizim için çok önemli. Yeni vizyona odaklanırken, ilgili Turquality yatırımlarından finansal teşvikler (geri ödemeler) oluşturarak bilgi, kurumsallaşma ve gelişmeye yönlendirdik."

28 AR-GE MÜHENDİSİ VAR


Çalışanlarını, insan kaynağını, üretim kapasitesini, BT altyapısını, çeşitli çözüm girişimlerini ve markalaşmayı geliştirmeye yatırım yapan Bıçakçılar, önümüzdeki iki yıl içinde bugünkü yıllık gelirinin yaklaşık yüzde 25'ini yatırıma dönüştürmeyi planlıyor.

2016 yılında Türkiye'nin ilk akredite tıbbi cihaz AR-GE merkezlerinden birini kurduklarını ifade eden Souheil El Hakim, şöyle devam ediyor: "Bugün 28 mühendisin görev yaptığı AR-GE merkezimiz, portföyümüzdeki ürünlerin sürekli gelişimine odaklanıyor ve yeni çözümler için çalışıyor.

2018'den bu yana AR-GE mühendis sayımızı neredeyse iki katına çıkardık. Yakın zamanda, daha fazla mühendisi barındırmak ve onlara işte mükemmel olabilecekleri bir ortam sağlamak için AR-GE tesislerimizi yenilemeye yatırım yaptık."

Önümüzdeki iki yıl içinde mevcut cirolarının yüzde 10'unu AR-GE ve altyapıya yatıracaklarını kaydeden El Hakim, önümüzdeki beş yıl boyunca ise bu trendi sürdürmeyi planladıklarını aktarıyor. Şirket, AR-GE yetenekleri aramaya ve yerel ve uluslararası AR-GE anlaşmalarını geliştirmeye devam edecek.

"ARTAN MALİYETLER BÜYÜMEYİ ENGELLİYOR"


"Küresel olarak tıbbi cihazlara olan talebin artması, geriatrik popülasyonun artmasının yanı sıra diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların artmasından kaynaklanıyor.

Ancak Covid-19 salgınının patlak vermesi piyasayı olumsuz etkiledi. Pandemi sırasında yoğun bakım ünitesine talep ve akciğer bakımı arttı. Elektif cerrahi tipi ürünlerde azalan talebi yoğun bakım portföyümüzle telafi edebildik.

Tüm karantina süresince operasyonlarımız aralıksız devam etti. Bununla birlikte, tıbbi cihaz üretmenin artan maliyeti, yetersiz geri ödeme ve ekonomik gerileme, tıbbi cihaz pazarının büyümesini engelliyor."

"YERLİ ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ"


"Yerel olarak, Türk sağlık sistemi ve sağlık hizmeti sunumu son 10 yılda iyileşti. Türk hükümetinin tıbbi cihaz endüstrisine yönelik stratejisi, hükümetin ithalata bağımlılığı azaltmak ve yerel üretimi artırmak için uzun süredir devam eden yerelleştirme programı politikasıyla şekillendi. Ama mükemmel olmak için daha gidecek çok yolumuz var.
İnovasyon sadece sezgisel olarak gerçekleşmez, sağlık sektöründe inovasyonu yönlendiren politikalardır. Tıbbi cihaz endüstrisi, geniş ürün yelpazesi nedeniyle inovasyon için en becerikli ve dinamik sektörlerden biri.

Tıbbi cihaz pazarı, ithalatın hakim olduğu ve 2020'de pazarın yüzde 80'ini oluşturan bir pazar. Türk hükümetinin yerel tıbbi cihaz üretimini teşvik etmeyi planlaması nedeniyle önümüzdeki

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL