DOLAR
39,62
0,00%
DOLAR
EURO
46,07
0,44%
EURO
GRAM ALTIN
4221,26
-1,63%
GRAM ALTIN
BIST 100
9448,90
3,36%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Üç sektörde 500 milyon dolarlık yatırım yolda”

Geçen yılı 3,7 milyar dolar ciro ve 750 milyon dolar ihracatla kapatan Akkök Holding’in CEO’su İhsan Gökşin Durusoy, “Bu yıl sonuna kadar grubun ana odağındaki enerji, kimya ve gayrimenkul işlerine 500 milyon dolarlık yatırım yapacağız” diyor.

09 Haziran 2025 | 11:20
“Üç sektörde 500 milyon dolarlık yatırım yolda”

Enerji, Kimya ve gayrimenkul olmak üzere üç ana alanda faaliyet gösteren Akkök Holding bu yıl 500 milyon dolarlık yatırımı devreye alacak. Kimyada Yalova’da 135 milyon dolar yatırımla hayata geçecek epoksi tesisinin yanı sıra kompozit alanında da yatırımlarını sürdüren şirket, gayrimenkulde ise önemli bir anlaşmaya imza attı. Şirket Sahrayıcedit’te 100 bin dönümlük alanda konut ve karma projeyi hayata geçirmek üzere yıl sonunda inşaata başlamayı planlıyor.

Ekonomist’in 8 - 21 Haziran 2025 tarihli sayısından

Geçen yılı 3,7 milyar dolar ciro ile kapatan Akkök Holding’in CEO’su İhsan Gökşin Durusoy, grup olarak ileri teknoloji ürünlerine yatırım yaparak büyüme yolculuğunu sürdüreceklerini kaydediyor. Grubun geçen yıl 750 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Durusoy, bir ilke imza atarak epoksi üretimi yatırımının yıl sonunda tamamlanmasıyla 200 milyon dolarlık bir ithal ikamesi sağlayacaklarını anlatıyor. İhsan Gökşin Durusoy ile grubun yeni dönem hedeflerini konuştuk.

“Yeni halka arz gündemimizde”
“Birkaç şirketimizi daha piyasalar uygun koşullara kavuştuğunda halka arz etmek istiyoruz. Piyasaların 2026’da uygun olabileceğini düşünüyorum. Hisse fiyatları anlamsız yerlere gelirse borsaya açık şirketimizde hisse almayı da düşünebiliriz. Daha önce Akiş ve Aksa’da alım yaptık. Ama kaynağımızı büyümeye harcamayı tercih ederiz.”

Grup olarak hangi büyüklüğe ulaştınız, 2024 yılı nasıl bir kapanış oldu?
Geçen yıl 3,7 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Akkök Holding’in üç stratejik alanı var: Gayrimenkul, hem üretim hem de dağıtımda yer aldığımız enerji, kimya ve ileri malzemeler alanında yatırımlarımız bulunuyor. Akkök Holding olarak, çevik yapımız, ihracat pazarlarındaki çeşitliliğimiz ve operasyonel verimliliğe dayalı stratejilerimiz sayesinde 2024 yılında iyi bir performans sergilemeyi başardık. İhracat pazarlarındaki çeşitliliğimiz, bizi belli bölgelere aşırı bağımlı kalmaktan koruyor. Örneğin, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat, toplam ihracatımızın yaklaşık üçte biri oranında gerçekleşti. Böylece olası bölgesel dalgalanmalardan minimum düzeyde etkileniyoruz. Benzer şekilde, hizmet verdiğimiz sektörlerin çeşitliliği sayesinde de dalgalanmalara karşı daha dayanıklı ve esnek bir ihracat yapısı oluşturduk. 2024 yılı için Akkök Holding olarak yaklaşık 750 milyon dolarlık bir ihracat performansıyla kapattık. Özellikle kimya alanındaki katma değerli ürünlerimizle Avrupa başta olmak üzere birçok pazarda rekabet gücümüzü koruduk. Bunu yüksek teknoloji ve nitelikli ürün geliştirme yetkinliğimize borçluyuz.

Grubun yeni dönem hedeflerinden söz eder misiniz?
Kimyayı yatırım yaptığımız lokomotif sektörümüz olarak düşünebiliriz. Kimyada toplam ciromuz 1,6 milyar dolar oldu ve bunun yüzde 45’ini de ihracattan elde eder noktaya geldik. Bugünkü ekonomik koşullarda TL maliyetler artınca kâr marjları bir miktar düşmüş oluyor. Bu noktada daha yüksek katma değeri olan ürünler üretmenin önemi daha da arttı. Grubumuzun en önemli şirketlerinden biri de akrilik elyaf tarafı. Aksa Akrilik çok ciddi bir ihracat gelirine sahip. 355 bin ton üretiyor ve dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi. Dünya tüketiminin yüzde 25’ini karşılıyoruz. Teknik elyafta kâr marjı daha yüksek olduğu için orada üretimimizi artırmak üzere çalışıyoruz. Kimya sektöründe faaliyet gösteren bir diğer şirketimiz Akkim ise çok büyük bir yatırıma girdi. Geçen yıl başlayan ve bu yıl yıl sonunda tamamlayacağımız yeni yatırımı çok önemsiyoruz.

Ne üretilecek bu yeni tesiste?
135 milyon Euro’luk hayata geçecek bu tesis epoksi üretecek. Türkiye’de tamamı ithal edilen epoksiyi biz üreterek, bugünkü rakamla 200 milyon dolarlık bir ithal ikamesi sağlayacağız. Tesis Yalova’da üretime geçecek. Zaten Dow Aksa, Akkim, Aksa şirketlerimizin hepsi Yalova’da yer alıyor. Kimyada aynı noktalarda fabrikaların olması büyük bir sinerji yakalamaya fırsat tanıyor ve verimlilik açısından çok önemli bir zemin yaratıyor. Kendi enerjimizi ürettiğimiz için enerji fiyatındaki dalgalanmalardan daha az etkilenmiş oluyoruz. Yüzde 100’ünü kendimiz sağlamış oluyoruz. Ortak satın alma ekibi var bütün şirketler için ayrıca İK da ortak çalışıyor. Bir de AR-GE, ÜR-GE alanında şirketler birlikte çalışıyor. Dolayısıyla bu çalışma tarzı verimliliği artırıyor.

Akmerkez ile gayrimenkul sektöründe yer alan grubun, yeni duyurduğu Sahrayıcedit projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim gayrimenkul tarafında Akmerkez başta olmak üzere Akiş olarak alışveriş merkezleri geliştiriyor, kiralıyor ve yönetiyoruz. 2024 yılında da enflasyon oldukça hareketliydi. Perakendede bir yavaşlama beklerken gayet iyi gitti ve bütçelerin üzerinde kapattık. Bu yıl sonunda ise bu alanda önemli bir adım atacağız. Kadıköy, Sahrayıcedit Mahallesi’nde toplam yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda hasılat paylaşımlı konut ağırlıklı karma projeyi hayata geçireceğiz. Bin konutun olabileceği bu projede anlaşmaya vardığımız için çok mutluyuz. Şehrin ortasında kalan güzel bir arazi ve mal sahibi ile anlaştık, kimyamız iyi tuttu. Yaklaşık 380 milyon dolar yatırımla, kat karşılığı olarak yapılacak projenin, yılın son çeyreğinde inşaat ve satışı başlayacak.

Enerjide ortaklık değişikliği oldu. Orada yeni bir alana yatırım gündemi var mı?
Enerjide doğal gaz santralimiz var. Elektrikte üretim ve dağıtım tarafında varız. Sözünü ettiğiniz gibi ortaklık değişikliği oldu. Çek şirket Çez, payını Torunlar’a sattı. Torunlar Grubu ile Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu’da 2 milyonu aşkın aboneye elektrik dağıtım ve satış hizmeti sunuluyor. Elektrik dağıtım şirketi SEDAŞ ve elektrik satış hizmeti sunan SEPAŞ’ı bünyesinde bulunduran AKCEZ’de, eşit ortaklık söz konusu. Enerjinin grup cirosu içindeki payı 2 milyar doları aştı. Bu alanda sadece yeni enerji çözümleriyle ilgilenen ekiplerimiz var. Doğal gaz ve yenilenebilir enerjide yatırımlarımız var. Dokuz santralimizle ve 1.224 MW’lık kurulu gücümüzle Türkiye’nin elektrik talebinin yaklaşık yüzde 2,5’ini karşılayabiliyoruz. Fakat bu alanda yeni girişimlerimiz de olabilir. Enerji dendiğinde depolama, batarya, küçük nükleer santrallere de bakıyoruz. Fakat henüz yatırım kararı alınmış bir iş değil, fırsatları inceliyoruz.

2025 yılı kapanış öngörünüz nedir?
Grup olarak dolar bazında yüzde 3 büyüme öngörüyoruz. Açıkçası 2025 yılını 2024’ten çok farklı görmüyoruz, zorluklar devam ediyor. Yüksek enflasyon, düşük kur ile devam edecektir. Burada verimliliği artırarak, yüksek katma değerli ürünler üreterek çözüm bulabiliriz. Sanayi tarafında ekonomik programla birlikte aslında ciddi bir sıkışma var. Kuru baskılayarak enflasyon bastırılmaya çalışılıyor. Bu önemli, çünkü ekonomide olabilecek en büyük zarar yüksek enflasyondur. Sanayicilerin de bundan dolayı doğacak zararı göze alarak enflasyonun düşmesi için TL maliyetlerin bir miktar artmasına razı olması ve işlerini ona göre yönetmesi gerekiyor. Bu dönemde kârlılık ve EBİTDA’lar çok önemli. Ama en önemli konu nakit yönetimidir. Çünkü finansmana ulaşmak maliyeti nedeniyle zorlaştı. Tahsilat daha da önemli hale geldi.

Üç ana iş dışında yeni bir alana girecek misiniz?
Bu yıl faaliyet gösterdiğimiz alanlarda yaklaşık 500 milyon bir dolarlık yatırımı devreye alacağız. Enerji, gayrimenkul ve kimyanın olduğu ana üç sektörümüz dışında başka bir işe girmeyi düşünmüyoruz. Ana işlerimizde fark yaratılabilecek alanlara yatırımlar yapmayı istiyoruz. Kimya işi hemen her sektörü etkiliyor. İleri malzemelere yatırımlarımız sürecek. Sözünü ettiğim gibi kimyada kompozit ve epoksi yatırımlarımız sürüyor. Aksa’da Mithra projemiz var. Savunma ve havacılıkta kullanılan ileri bir malzeme. Bunu üretmek üzere yatırımımız tamamlanacak. Airbus ile kontrat imzaladık ve yıl sonundan itibaren parçalar üreteceğiz. Baykar, TUSAŞ, TAİ’ye veriyoruz zaten, yıl sonunda Airbus’a da başlıyor.

“Şirketler belirsizlik ortamında var olmayı öğrenmeli”
“Global piyasalarda ciddi bir belirsizlik yaşanıyor. Hayatımız boyunca böyle belirsizlikler ortamında işlerimizi yürüttük. Böyle ortamlarda bu şirketler büyüdü. Fakat yeni fırsatlar da çıkabilir. Belirsizlik çok kısa sürede bitmeyecek. O nedenle herkes belirsizlik ortamında iş yapmasını öğrenmeli.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 4221,26 -1,63%
  • ALTIN ONS 3314,34 -1,63%
  • BIST 100 9448,9 3,36%
  • DOLAR/JAPON YENI 144,811 -0,918%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,371 -0,18093%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 78,375 0,0929%
  • DOLAR/TURK LIRASI 39,6154 0,0003%
  • EURO/DOLAR 1,1618 0,3498%
  • EURO/TURK LIRASI 46,0665 0,4352%
  • STERLIN/DOLAR 1,36228 0,7164%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL