DOLAR
33,90
-0,26%
DOLAR
EURO
37,63
0,56%
EURO
GRAM ALTIN
2788,74
1,62%
GRAM ALTIN
BIST 100
9521,04
1,08%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Uzun dönem kiralama yatırımda gözde oldu

27 Ekim 2022 | 09:10
Uzun dönem kiralama yatırımda gözde oldu
9000
Türkiye’de iş yaşamının giderek gelişmesi, uzun dönem kiralama hizmeti veren konaklama tesislerinin artmasını sağladı. Ant Yapı’dan Babacan Holding’e kadar birçok inşaat şirketi bu alana yatırım yaptı.

LEVENT GÖKMEN
[email protected]

Bu tesislerin işletmesi ise Fraser Grubu ve Rotana gibi yabancı zincirler yanında Divan Residence gibi yerli turizm grupları tarafından yapılıyor. Bu alana yeni yatırımlar da geliyor.

Dünyada değişen trendler ve iş yaşamındaki gelişmeler, turizmde uzun dönem kiralama sisteminin yaygınlaşmasına neden oluyor. Paris, Londra,

Roma gibi dünyanın gelişmiş kentlerinde ‘extended stay’ adı verilen uzun dönem kiralama sistemi uzun yıllardan bu yana kullanılıyor. Türkiye’de de son dönemde yaygınlaşan bu sistem gayrimenkul yatırımcılarının yeni gözdesi oldu.

Geçmişte Swissotel Rezidans başta olmak üzere otel konforunda rezidans hizmeti verilirken, günümüzde bu sistem rezidansın yanı sıra service apartment gibi adlarla gayrimenkul yatırımlarına dönüştü.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
9001İstanbul’da şu anda faaliyette olan 10 uzun dönem kiralama işletmesi var. Yine İstanbul’da yedi tesis inşaat halinde bulunuyor. Ankara ve İzmir’de de inşaat halinde iki tesis bulunuyor. Bu arada Gaziantep’te de böyle bir tesisin yapımı planlanıyor.

ZİNCİRLER İŞLETİYOR
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, extended stay kavramının profesyonel yönetimler tarafından işletilen, kısa ya da uzun dönem konaklamalar için kullanma modeli olduğunu söylüyor.

Sistemin özellikle merkezi semtlerde öne çıktığına dikkat çeken Maya, “Extended stay tesislerinde tek kişilik oda veya 1+0’ların kiraları aylık olarak bin 800 Euro seviyelerinden başlayıp büyük alanlı odalarda ve lüks işletmelerde 4 bin 500-5 bin Eu-ro’ya kadar çıkıyor” diye konuşuyor.

DAP Yapı’nın Maltepe’de hayata geçirdiği Burgu, Dalga ve Tango kulelerin işletmesini, Amman, Abudabi ve Dubai’de hizmet veren Ortadoğulu otel işletmecisi Rotana yapıyor.

Güneşli’de Divan Suites İstanbul G-Plus projesini inşa eden Maryapı ise projedeki rezidansların işletmesini Divan Residence’ye vermişti. Maryapı, Basın Ekspres Yolu’nda inşa ettiği Tri G Rotana ve G Yoo Inspired by Starck projelerindeki rezidansların işletmesi için ise Rotana ile anlaşmış durumda.

Maryapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, Divan markasını Gü-neşli’ye getirerek ezberleri bozduklarını ve bölgedeki projelerin metrekare fiyatlarının da yükselmesini sağladıklarını söylüyor. Özkök, Tri G Rotana projesinin yüzde 40’ına ortak olan Rotana Group’un ilk kez Türkiye’de yapılan bir projeye 75 milyon dolarlık yatırım yaptığını da ifade ediyor.


9002KENDİ MARKASINI YARATTI

Bu alanda yatırım yapan Babacan Holding, geçtiğimiz yıllarda Prime Suite adıyla otel ve rezidans hizmeti veren bir şirket kurup bu sistemi tüm projelerinde uygulama kararı almıştı.

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Prime Suite adını verdikleri otel ve rezidans konseptinin ilkini Basın Ekspres Yolu’nda Suite Apart Hotel’de faaliyete geçirdiklerini belirtiyor. Babacan, “Gelecekte bu işi Dubai ve Abudabi’de de yapmayı planlıyoruz” diyor.

Singapurlu Fraser Grubu’nun işletmesinde bu hizmeti veren Ant Ya-pı’nın yönetim kurulu başkan vekili Mehmet Okay, uygun fırsat çıkması halinde başka projelerde de bu sistemi uygulayabileceklerini söylüyor.

ANADOLU’YA YAYILACAK
Accor Hotels İş Geliştirme Direktörü Onur Kurç, apart otel olarak bilinen uzun dönem kiralama yapan Adagio markasıyla İstanbul’un merkezi semtlerinden birinde ilk otellerini 2018 yılına kadar açacaklarını söylüyor.

Kurç, İstanbul başta olmak üzere nüfusu 1 milyonu geçen Anadolu şehirlerinde bu marka ile önümüzdeki beş yıl içinde beş otel açma planları olduğunu, bunun için görüşmeler yürüttüklerini vurguluyor.

Inter Continental Hotels Grubu da Staybridge Suites markasıyla Türkiye’de uzun dönemli konaklama hizmeti için franchise vermek üzere araştırmalar yapıyor.

İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Bursa bu konuda yatırımcıların iştahını kabartıyor. Opel’den Hyundai’ye kadar otomotivcilerin Bursa Çekirge’de bulunan binalarını uzun dönem kiralama yatırımına dönüştürmek için araştırmalar yaptıkları vurgulanıyor.

Türkerler Holding, Mahall Ankara ve Mahall İzmir Bomonti projeleri ile sistemi Ankara ve İzmir’de Divan Residence işletmesinde uygulayacak.

KHK ETKİSİ NE OLUR?
Bu arada Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması çerçevesinde önceki hafta çıkarılan yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan düzenlemeyle kiralama yapılan mülklerde polise kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Şimdi bunun bu alandaki yatırımları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan, “Bu düzenlemeyle otellerin tabi olduğu 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanu-nu’na bu tesisler de dahil edildi.

Eskiden 30 yatak altı tesisler bu bildirimi online olarak yapmazdı, şimdi herkes yapacak. Ayrıca geçmişte her tesis için günde bir kere gece 01.30’da bildirim yapılırdı, şimdi her girişte bildirim yapılacak” diyor.

Levent Erdoğan, Rotana, Fraser gibi markaların işlettikleri tesislerin işlerini yasal şartlarda yaptığını ancak merdiven altı çalışan günlük kiralık tesislerin otellere ciddi rekabet yarattıklarını vurguluyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2788,74 1,62%
  • ALTIN ONS 2558,94 1,9%
  • BIST 100 9521,04 1,08%
  • DOLAR/JAPON YENI 141,848 -0,356%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35819 0,04309%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 89,2 -2,0964%
  • DOLAR/TURK LIRASI 33,8981 -0,2607%
  • EURO/DOLAR 1,1068 0,5072%
  • EURO/TURK LIRASI 37,6344 0,5555%
  • STERLIN/DOLAR 1,31154 0,56241%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL