DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,68
-0,09%
EURO
GRAM ALTIN
3022,87
0,25%
GRAM ALTIN
BIST 100
10055,85
-0,43%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yeni fırsatlar için gençlere ihtiyaç var

27 Ekim 2022 | 15:29
Yeni fırsatlar için gençlere ihtiyaç var
Türkiye'nin Anadolu'daki en güçlü gruplarından biri olan Sanko Holding'te bayrak değişimi yaşanıyor. Son beş yılda Zeki Konukoğlu'nun başkanlık yaptığı grup, Adil Sani Konukoğlu ile yeni bir döneme hazırlanıyor.
SİBEL ATİK
[email protected]

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, haziran ayı itibariyle holdingin başkanlık görevini üstlenecek. Koronavirüs salgınıyla grubun büyüme hedeflerinde revizyona gittiğini ve bazı yatırımlarını askıya alacağını aktaran Adil Sani Konukoğlu, holdingi Gaziantep'ten yöneteceğini anlatıyor.

Gençlerle yakın çalışacağını ve bu zorlu süreçte holding için yeni fırsatları araştırma görevinin ailenin beşinci kuşaktan 12 üyesine verildiğini söyleyen Adil Sani Konukoğlu, "Zihnimdeki 60 yıllık otobanları yıkmak ve yenilenmek için gençlere ihtiyacım var" diyor. Adil Sani Konukoğlu ile Sanko Holding'in yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Salgınla birlikte yaşanan süreçte holding olarak üretim ve ihracata nasıl devam ettiniz? Stratejiniz ne oldu?

Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 50'si Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılıyor. Bildiğiniz gibi tekstil bizim dede mesleğimiz ve o alanda Avrupa en büyük alıcı konumunda. AB'de hayat durunca bizde de durma noktasına geldi. Yurtdışına çıkamıyorsunuz ki yeni pazarlara odaklanasınız. Dolayısıyla internet üzerinden etkileşime ve dijitalleşmeye odaklandık. Bunun için de holdingteki genç kuşağı çalıştırıyoruz.

Normalleşmenin konuşulduğu bugünlerde sîzlerin normalleşmeye dair yol haritanız ne olacak?

Artık eskiye dönüş yok, o defter kapandı. Önümüze bakmamız gerekiyor. Bu süreçte bu hastalıkla yaşamayı nasıl öğreneceğimize bakmalıyız. Artık salgınlara karşı da hazırlıklı olmak lazım. İnsanları evlerinden güvenli bir şekilde nasıl çıkaracağız? Bunun için neler yapılmalı?

Bunları tartışmak gerekiyor. Kurallara uyarak evlerden çıkmalıyız. Evlere kapanarak hangi ülke ne kadar dayanabilir? Bizim normalleşmemiz için AB'deki tüketim artışı ve talebin de canlanması gerekiyor. Tahminimce temmuz ayının ikinci yarısında daha normalleşeceğimizi düşünüyorum.

Yeni dönemin getirdiği fırsatlar konusunda ne düşünüyorsunuz? Türkiye kendine bir fırsat penceresi açabilir mi?

Dünya ekonomisi bu salgınla ciddi bir trafik kazası geçirdi. Bu kazanın boyutlarını henüz net bir şekilde ortaya koymak mümkün değil. Dün dünde kaldı ve artık yeni bir şeyler söylemek lazım. Geçmişle artık hiçbir şeyi karşılaştırmamalıyız. Önümüzde farklı bir dünya var.

Bundan sonra hiçbirimiz üretim anlamında başka bir ülkeye bağımlı olmamalıyız. Bakın dünyada birçok üründe Çin'e alternatif başka bir ülke yoktu. Ucuz işgücü diyerek birçok alanda üretim Çin'e bırakıldı. Ama artık biz fırsatları iyi değerlendirebilirsek AB'nin tedarikçisi olabiliriz. Sermayeyi biriktirebilmenin yolu üretmekten geçiyor. Biz de üretimde gücümüzü artırmalıyız. Haziran ayı itibariyle yönetim kurul başkanlığını ağabeyiniz Zeki Konukoğlu'ndan devralacaksınız.

Zor bir dönemde bu yeniliğe hazır mısınız? Sizin yönetim tarzınız nasıl olacak? Holdingin merkezi yine Gaziantep mi olacak?

Bizler zaten her türlü koşulda çalışarak bugünlere geldik. 60 yaşındayım ve beş yıllık süreçte holding başkanlığını yürüteceğim. Elbette çok fazla bir şey değişmeyecek. Biz bu süreçte 2021'in ilk yarısına kadar işlerimizi nasıl daha kolaylaştırabileceğimizin ve satışa nasıl devam edebileceğimizin yollarını arayacağız. Buna yoğunlaşacağız. Neticede yatırım kararları uzun vadeli hedeflerle belirleniyor.

Grubumuz bu süreçte enerji ve tekstilde yatırımlarını sürdürecek. Sağlıkta hizmetimize yeni bakış açıları katacağız. İşe 116 yıl önce tekstille başlamıştık. O gün bugündür de devam ediyoruz. Bu süreçte holdingin ana merkezi hep olduğu gibi yine Gaziantep olacak. Beş yıllık süreçte ben de holdingi buradan yöneteceğim.

Holding için yeni fırsat alanları konusunda çalışıyor musunuz? Gündeminizde hangi sektörlere yatırım var?

Şöyle düşünüyorum: Beynimizde geçmişten bu yana birikimlerimizle oluşmuş otobanlarımız var. Benimki 60 yıl önce yapılmış. Benim 60 yıl önce yapılan otobanımla ileriye gidemeyiz. Yenilenmek için gençlere ihtiyacım var. Şirketlerimizi geleceğe güçlü bir şekilde hazırlamanın yolu teknolojiye uymaktan değil, teknolojinin önüne geçmekten geçiyor. Dolayısıyla ailenin beşinci kuşakta yer alan 12 temsilcisi bu tür girişimlerle uğraşıyor.

2020 yılı kapanış öngörünüz nedir? Hedefleri nasıl revize ettiniz?

Önümüzde zorlu bir süreç var. Hiçbirimizin öngöremeyeceği bir süreç yaşanıyor. Holding olarak 15 Mart'ta çalışanlarımızın yüzde 60'ını eve yolladık. Bir sanayici için makine sesini duymadığınızda gardınız düşüyor. 2020'ye büyüme planlarıyla girmiştik. Ancak bu olayla karşılaşınca öncelikli yatırımlarımızı devam ettirme kararı aldık. Henüz başlamadığımız belli yatırımları ise öteledik. Bu yıl 300 milyon dolarlık yatırım planlamıştık. Bunun önemli bir kısmı rüzgar enerjisi yatırımına gidecek. Yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırım enerjiye gidecek, diğer kısmı ise tekstilde olacak.

Hangi yatırımları askıya aldınız? Finansman ve nakit akışı konusunda durumunuz nedir?

Yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni bir yatırımı askıya aldık. Kararı eylül sonrasına bıraktık. Holding bünyesindeki nakit akışını 18 aylık yaparız ve bu en kötü senaryoya göre yapılır. Biz bu olayla karşılaştığımızda 18 aylık dilimde nakit akışında hiçbir sorun yaşamayacağımızı biliyorduk. Böyle bir süreçte müşterilerimize iki ay içindeki ödemeleri ertelediğimizi duyurduk. Bunu vade farksız yaptık.

Peki, 2020 yılı için küçülmenin boyutlarını hesaplayabildiniz mi?

Yaklaşık 9 milyar TL cirolu ve 14 bin çalışanlı grubumuzun bu yıl cirosunda yüzde 15-18 arası gerileme olmasını bekliyoruz. Bunu azaltmanın yolunu bulmaya çalışıyoruz. Giderlerimizi düzenleyeceğiz. Ben şuna inanıyorum: Bu bir trafik kazası ve bütün dünya bu kazanın etkilerini yaşıyor. Bu kazayı kafamızda ne kadar çabuk atlatırsak o kadar hızlı dönüşümü de sağlarız.
"GENÇLERİN YÖNETİM KURULUNA GELMESİ 15 YILI BULUYOR"
"Holdingte ailemizden beşinci kuşağı temsil eden 12 üye var. Gençlerin holding yönetiminde yer alabilmeleri için en az 12 yıl çalışmış olmaları gerekiyor. Öncelikle eğitimlerini tamamlayıp ardından yurtdışında iki yıl yaşamaları şart. İki yıl da dışarıda çalışmalılar. Sonra holdingte çalışma konusundaki fikirleri sorulur. Eğer holding içinde çalışmayı planlıyorsa, babasının değil bir amcasının yanında kariyer yolunu sürdürmesi gerekiyor. Yönetim kuruluna gelmeleri ise 15 yılı buluyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3022,87 0,25%
  • ALTIN ONS 2696,37 0,17%
  • BIST 100 10055,85 -0,43%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,631 0,456%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41809 0,05503%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105,01 2,4215%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8698 0,0848%
  • EURO/DOLAR 1,0509 -0,1681%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6817 -0,0896%
  • STERLIN/DOLAR 1,27423 -0,24074%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL