DOLAR
34,87
0,02%
DOLAR
EURO
36,67
0,13%
EURO
GRAM ALTIN
3012,13
-1,11%
GRAM ALTIN
BIST 100
10100,30
0,42%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

"Yeni halka arzlar planlıyoruz"

Geçen yıl enerjide halka arz gerçekleştiren Ağaoğlu Şirketler Grubu, iki halka arza daha imza atmayı planlıyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Burak Kutluğ, gayrimenkul yatırım ortaklığı konusunda da bu yıl süreci tamamlamak istediklerini söylüyor.

08 Şubat 2024 | 09:47
"Yeni halka arzlar planlıyoruz"

21 Ocak - 03 Şubat 2024 tarihli sayıdan

Gayrimenkul, enerji, turizm, tarım ve teknoloji alanlarında portföy yönetim şirketi gibi yönetilen bir yapıya geçmek üzere adımlar atan Ağaoğlu Şirketler Grubu, yeni halka arzlar planlıyor. 

Geçen yıl Tatlıpınar Enerji ile ilk halka arzını gerçekleştiren Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun CEO'su Burak Kutluğ, şimdilerde ise gayrimenkul yatırım ortaklığı konusunda çalışmalar yürüttüklerini ve hedeflerinin önümüzdeki süreçte iki şirketi daha halka açmak olduğunu söylüyor. 

Grubun bugün 3 milyar dolar varlık büyüklüğüne sahip olduğunu kaydeden Burak Kutluğ ile grubun yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Geçen yıl enerjide bir halka arz gerçekleştirdiniz. Holding olarak nasıl bir vizyonla ilerliyorsunuz?

Grubumuzun inşaat, enerji, turizm, tarım ve teknoloji gibi alanlarda yatırımları var. 2007'den beri enerji grubumuzun başlattığı yenilenebilir enerjide başarılı bir halka arz gerçekleştirdik. Turizmde Uludağ ve İstanbul'da otelimiz var. Son zamanda başlayan tarım yatırımımız ve teknoloji yatırımlarımız var. Gayrimenkulde ise önemli bir arsa varlığına sahibiz. Geliştirici tarafı güçlü bir yapıyız. 

2019 biterken kurumsallaşma kararıyla göreve geldim. Önemli bir dönüşüm içine girdik. Bu dönüşüm öncelikle bilanço yönetiminde oldu ve hisse değeri yaratarak geleceğe dönük yolları netleştirdik. Tabii çok dalgalı bir dönemden bahsediyoruz. Biz o dalgaları biraz sörf yapmak ve hızlanmak için de kullandık. Dolayısıyla enerji ve gayrimenkul gibi alanlarda işlerimizi büyüyüp bir hisse değeri yaratma kararı alındı.

2023'ü halka arzında etkisiyle nasıl kapattınız? 

Tabii 2023'te öncelikle grubun bütün finansal nakit yönetimi kısmına odaklandık. Çünkü varlık ve nakit yönetimi bu dönemin en temel konuları. Bir de şu kararları aldık: Kurumsallaşacağız, enerjide büyüyeceğiz, alternatif yatırım alanlarına gireceğiz ve yurt dışına açılacağız. Hedefimiz dediğim gibi grubu portföy yönetim şirketi haline getirmek. Bu demektir ki bazı işleri büyütürken bazı işlerdeki ağırlığımızı küçültebiliriz.

Gayrimenkulde küçülmeyi düşünüyor musunuz?

Gayrimenkulde küçülmek gündemimizde değil. Zaten varlıklarımız çok büyük. Ama bu kadar finansmanın pahalı olduğu bir dönemde her işe girmemek gerektiğini düşünüyoruz.

Burada çok temel bir karar verdik, kendi arazilerimizi geliştirelim, dedik. Zaten Çekmeköy Park projemiz 7 milyar TL yatırım yaptığımız bir proje olarak tamamlanıyor. Şu anda teslimleri yapıyoruz. Ticari alanımız var 30 bin metrekare. Onda da Ece Türkiye ile profesyonel bir anlaşma yaptık.

Bir yandan kendi arazilerimiz geliştirmeye devam edeceğiz. Ama kat karşılığı veya hasılat paylaşımı olan modellerde bugünkü koşullarda finansmana erişimde yaşanan sıkıntılardan dolayı çok agresif değiliz. Burada da yurtdışında önemli adımlar atabiliriz.

Yurtdışında hangi pazarlarda yer almayı planlıyorsunuz?

Grubumuzun varlık büyüklüğü 3 milyar dolar seviyesinde. Fakat inşaat işimizde yurt dışında da gelir yaratmayı ve arazi geliştirmeyi istiyoruz. Özellikle Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerinde fırsat olabilir. Hatta Almanya gibi merkez Avrupa'da da fırsatlara bakıyoruz. O pazarlarda da faiz artışında gerileme ile talep de artacaktır.

Bodrum Milas'ta projenin seyri nedir? Grubun oradaki planından söz eder misiniz?

Milas Bodrum Havalimanı'na çok yakın, 11 milyon metrekarelik bir araziye sahibiz. Burada bir yerleşke yapmak üzere çalışıyoruz. İçinde yaklaşık beş tane oteli olan, golf sahaları, ticari, oyun alanları olan, sürdürülebilir nitelikte bir kasaba geliştirmeyi planlıyoruz. Deniz suyunu arıtan, bu suyu kullanan, hatta enerjisini kendi üreten bir proje olması yönünde çalışmalarımız var. Projenin fazlarla birlikte beş yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Milas projesini biraz daha detaylandırır mısınız?

Projelendirme çalışmalarımız sürüyor. Projenin yüzde 90'ı yeşil alan ve rekresasyon alanlarından oluşacak. Yüzde 10'unda konut, ticari ve turizm destinasyonu olacak. Arazi bedeli hariç yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım olacak. Burada kendimizi proje geliştirici ve arsa sahibi olarak konumlayacağız. Bazı finansman modellerini inceliyoruz. 

Stratejik ortaklarımız var. Yerli ve yabancı konsorsiyum şeklinde ilerliyoruz. Kendimizi Emlak Konut şirketi gibi konumlayıp projenin ana hatlarını onaylayarak, finansal riskleri azaltıp kârı paylaşacağımız bir modelle ilerliyoruz. Bu bir destinasyon yaratma projesi diyebiliriz. Akdeniz çanağının en sürdürülebilir kasabası olacak. Bittiğinde Milas'a ve o bölgeye büyük fayda sağlayacak ve herkesin gurur duyacağı bir yapı ortaya çıkacak.

Kentsel dönüşüm gündemde. Sizin bu konuda girişimleriniz olacak mı? 2024 yılında başka hangi adımlar atılacak?

Bodrum Yalıçiftlik'te 129 dönüm arazimiz var. Sait Halim Paşa yanında arazimiz için izin süreci devam ediyor. Otel olacak muhtemelen. Arazilerimizin hepsinin kendi içinde finansmanı ve yatırım koşullarının çözülmesi kaydıyla tek tek gündeme alacağız. Kentsel dönüşümde de çok talep var. Bakıyoruz fakat doğru finansman yapısı gerekiyor. 

Bu noktada gayrimenkulde yapacağımız en önemli şeylerden biri Ağaoğlu GYO'nun kuruluşu olacak. Ağaoğlu Avrasya Gayrimenkul Yatırımları AŞ kuruldu. Bu yılın ilk çeyreğinde GYO'ya dönüşmesi için adımlarımızı atmayı planlıyoruz.

GYO olarak hedefiniz ne olacak?

Buradan elde edeceğimiz nakitle hem bazı ticari gayrimenkullerin iyileşmesini sağlayacağız hem de kentsel dönüşüm projelerine kaynak sağlayacağız. Her şeyden önce kurumsallaşıp hisse değeri yaratacağız. Hedefimiz önümüzdeki 3-5 yılda grubun bünyesindeki üç şirketin halka açık olmasıdır. Dediğim gibi portföy yönetim şirketi mantığında yönetebileceğimiz, hisse değeri oluşturabileceğimiz, ikinci kuşağın üstün yetenekleriyle daha öngörülebilir bir yapıya evrilmeyi hedefliyoruz.


“Ticari gayrimenkulün zamanı geldi”
 

Toplamda 300 bin metrekare ticari alanımız var.

Maliyetlerin ciddi oranda artmasıyla büyük projelerin geri adım attığı noktada ticari gayrimenkul bir süredir daha sakin seyrediyordu. Şimdi ise zamanı geldi. Ofis tarafında özellikle merkezi iş alanlarına ciddi bir talep var. Arzın kesildiği ofislerde ciddi bir taleple karşı karşıyayız.”

Enerjide gücümüz 500 MW olacak”

"Tatlıpınar Enerji'yi 115,5 MW kurulu gücü ile halka arz ettik. Bu süreçte yatırımını tamamladığımız kapasite artışı ile 125,1 MW kurulu güce ulaştık. Bunun yanı sıra Ağaoğlu Yenilenebilir Enerji Yatırım Holding AŞ'nin, tüm yönetim imtiyazlı hisseleri de dahil olmak üzere yüzde 30'luk hisse devrine ilişkin sözleşmeyi imzaladık. 

Bu sayede Tatlıpınar Enerji'nin kurulu gücü 215 MW'a ulaştı. Tatlıpınar Enerji'nin dışındakileri ise Ağaoğlu Yenilenebilir Enerji Yatırım Holding adında birleştirdik. Tatlıpınar'ı çatı enerji şirketi yapmak istiyoruz. Gelecek yıl yatırımlar bitince yaklaşık 350 megavat kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. Portföyün yüzde 70'i RES, yüzde 25'i GES, yüzde 5'i ise HES olacak. Üç yıl içerisinde 500 MW'a çıkma hedefimiz var. Balkanlar ve Doğu Avrupa'da yatırım fırsatlarına bakıyoruz.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3012,13 -1,11%
  • ALTIN ONS 2686,55 -1,13%
  • BIST 100 10100,3 0,42%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,151 -0,292%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41846 0,15216%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104 -1,1898%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8719 0,018%
  • EURO/DOLAR 1,0484 -0,0858%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6678 0,1289%
  • STERLIN/DOLAR 1,27095 -0,29145%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL