DOLAR
34,87
0,07%
DOLAR
EURO
36,65
-0,19%
EURO
GRAM ALTIN
3016,24
0,03%
GRAM ALTIN
BIST 100
10088,29
-0,11%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yerli fintech şirketleri gözünü global pazara dikti

Türkiye’de yerli fintech’ler 2024’ün ilk yarısında, 300 milyon dolarlık fonlama sağladı. Türkiye’den sonra globalde de dijital izlerini bırakmaya başlayan fintech girişimlerinin önümüzdeki dönemde küresel pazarlarda hızla büyümesi ve yatırım alması bekleniyor.

02 Eylül 2024 | 00:25
Yerli fintech şirketleri gözünü global pazara dikti

Mobil ödemeler ve dijital bankacılıktaki kullanım oranı, dijital finansal çözümlere olan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Bu anlamda finansal teknolojiler alanında çözümler sunan fintech şirketler, son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de ön plana çıkmaya başladı. Startups.Watch verisine göre Türkiye’de aktif 702 fintech mevcut.

18 - 31 Ağustos 2024 tarihli sayıdan

Türkiye’de 2024 yılının ilk yarısında fintech’ler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla yaklaşık 300 milyon dolarlık fonlama sağladı. Bu dönemde ödeme sistemleri, dijital bankacılık, KOBİ finansmanı, kripto, blockchain, InsurTech ve bireysel finans yönetimi gibi farklı dikeylerden fintech’ler önemli oranda finansmana erişim sağlamış oldu.

Türkiye’den sonra globalde de dijital izlerini bırakmaya başlayan fintech girişimlerinin önümüzdeki dönemde de hızla büyümesi ve yatırım alması bekleniyor. Haberimizde son iki yılda yatırım alan 21 girişimin büyüme planlarını ve hedeflerini araştırdık.

KRİPTO MARKET ZEKASI

Yeni nesil kripto market zekası ve araştırma hizmetleri sunan Biyond, yapay zeka (AI) destekli platformu ile gerçek zamanlı içgörü ve derin analiz hizmeti veriyor. 2 binin üzerinde kullanıcıya ulaşan Biyond, başta ABD ve İngiltere olmak üzere batı Avrupa, Afrika ülkelerini ve Hindistan pazarını hedefliyor. Biyond, 2023 yılında Finberg, Re-Pie ve Colendi’den 10 milyon dolar değerleme üzerinden 250 bin dolar ikinci kısım yatırımı turunu tamamladı. Biyond Kurucu Ortağı Burkan Beyli, 2024 sonunda 1-2 milyon dolarlık bir yatırım turu daha planladıklarını söylüyor.

BERK ÇAĞLAYAN
HAYHAY GENEL MÜDÜRÜ

GLOBAL İŞ BİRLİĞİ YAPACAK

Bir dijital cüzdan olarak doğan Hayhay, bugün kullanıcılarına katma değerli finansal servisler sunan ürünlerle kapsamlı bir fintech çözümü olarak yoluna devam ediyor. 800 binin üzerinde kullanıcı sayısına ulaşan Hayhay’ın, değerlemesi bu yıl Finberg’ten aldığı ikinci tur yatırım turunda 18 milyon dolara yükseldi. Yakın zamanda uluslararası para transferinin global çapta lider oyuncularından biriyle iş birlikleri duyuracaklarını ifade eden Hayhay Genel Müdürü Berk Çağlayan, perakende, gayrimenkul, enerji verimliliği finansmanı gibi sektörlerde yaratıcı çözümler sunan ürünlerle büyüyeceklerini belirtiyor.

NATO’YA ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Dijital dönüşüm, teknolojik çözümler, ürün geliştirme ve iyileştirme ile yazılım geliştirme faaliyetlerini yürüten SmartICT, NATO’nun kripto faaliyetlerini yönetimini geliştirmeye ve karar vericilere durum farkındalığı sağlamaya yönelik teknolojiler geliştiriyor. SmartICT’de yüzde 5 ortaklık yapısına sahip olan Cerebrum Teknoloji’den 1 milyon TL yatırım alan şirket, yeni bir yatırım turuna hazırlanıyor. SmartICT Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Erdoğan Bıkmaz, yurt dışı pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini vurguluyor.

AVRUPA’YA AÇILACAK

İTÜ Magnet girişimi Smart Advice finansal teknolojiler, finans, yatırım, sigorta, emeklilik, aracı kurum ve varlık yönetimi sektörlerine yönelik finansal çözümler sunuyor. Şirket, 350 bin bireysel müşteriye, 15 bin profesyonel müşteriye ulaştı. Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Fabrikası ve İş Portföy Dijital Girişim Sermayesi Fonu’ndan ilk tohum yatırımlarını aldıklarını belirten Smart Advice Kurucusu Onur Yurtsever, “Azerbaycan ve İsviçre’de faaliyet gösteriyoruz ve finansal kurumlarla çalışıyoruz. İsviçre, İspanya ve Almanya hedeflediğimiz ülkelerin başında geliyor” diyor.

EMRAH ORAL
VALUFY KURUCUSU

ONLINE MÜZAKERE KÖPRÜSÜ

İTÜ Çekirdek girişimi Valufy ise, gerek girişimcilere gerekse yatırımcılara yönelik şirket değerleme hizmetlerini tamamen otonom bir şekilde sağlayan bir online platform. Girişimlerin niteliksel özelliklerini de ölçen, skorlayan ve emsal girişimler ile karşılaştıran metotlar kullanıyor. Valufy geçtiğimiz yıl fikir aşamasındayken kitle fonlama üzerinden 500 bin dolar değerleme ile yatırımcı karşısına çıktı. Girişimciler ile yatırımcılar arasında online bir müzakere köprüsü kurduklarını ifade eden Valufy Kurucusu Emrah Oral, global açılımlarına 2025’te İngiltere pazarıyla başlayacaklarını belirtiyor.

BÜLENT TEKMEN
COLENDI KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU

1 MİLYAR KULLANICI HEDEFİ

Yapay zeka teknolojisi üzerine kurulu uçtan uca gömülü finansal çözümler sunan Colendi de 17 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla finansal hizmetlerin teknolojik altyapılarını geliştiriyor, regülasyonlara uygun hale getiriyor. Colendi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde tamamladığı seri B yatırım turuyla 700 milyon dolar değerlemeye ulaştı. Hedeflerinin 1 milyar kullanıcıya ulaşmak olduğunu belirten Colendi Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen, “Yeni bir yatırım turunu 2025’te tekrar planlıyoruz. Körfez ülkeleri, Orta Asya ve Güney Asya, MENA ve CEE bölgelerinde yeni pazar fırsatlarını araştırıyoruz” diyor.

HİZMETLERİ TEK PLATFORMDA TOPLADI

Wamo, küçük ve orta ölçekli işletmelere dijital bankacılık hizmetleri sunan yenilikçi bir teknoloji platformu. Geçtiğimiz yıl, 2,5 milyar Euro’nun üzerinde işlem hacmine ulaşan şirket, Seri A öncesi gerçekleştirdiği yatırım turunda EdenBase, Logo Ventures, Finberg ve Re-Pie’ın katılımıyla 5 milyon dolar yatırım aldı. Wamo Kurucusu Yankı Önen, “İngiltere, Malta ve İtalya öncelikli pazarlarımız arasında yer alıyor. Haziran ayında Finlandiya Finansal Denetleme Kurumu ve AB Elektronik Para Kurumu’ndan lisansımızı aldık” diye konuşuyor.

ERHAN ZENGİN
FINEKRA KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU

20 MİLYON DOLAR DEĞERLEME

İşletmelerin finansal süreçlerini daha verimli yönetmelerine yardımcı olan Finekra’nın sunduğu ürün ve hizmetleri arasında online tahsilat, ERP entegrasyonu, POS raporlama gibi çözümleri bulunuyor. Son yatırımını 2023 yılında 5 milyon dolar değerleme üzerinden alan şirketin değerlemesinin 20 milyon doları aştığına dikkat çeken Finekra Kurucu Ortağı ve CEO’su Erhan Zengin, “2025 yılında yurt dışına yönelik planlarımızı faaliyete geçireceğiz” diyor.

DÜNYAYA AÇILDI

Octopus, dijital dünyanın yeteneklerini fiziki dünyaya taşıyan yeni nesil bir perakende teknoloji şirketi 15 milyon dolar değerlemeye ulaşan Octopus, bu yılın başında 500 bin dolar köprü yatırım aldı. Suudi Arabistan’da sistem entegratörleri ve pazarlama şirketleriyle yakın iş birliği içerisinde olduklarını kaydeden Octopus Kurucusu Emre Yıldız, şöyle devam ediyor: “Siemens Hindistan ile teknolojilerimizi Hindistan pazarına getirmek için bir anlaşma imzaladık. Hollanda ve İngiltere’de D2C online kanalımızı tamamlamak üzereyiz.”

UNICORN OLMA PLANI

Dijital cüzdan, mobil ve online uygulamalar, uzaktan yapay zeka ve ile kimlik tespiti, çok faktörlü müşteri doğrulama ve kurumlara ait bir güvenli yazılı ya da görüntülü chat uygulaması hizmetleri sunan Enqura, bu yılı 6,8 milyon dolar ciroyla tamamlamayı hedefliyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2030 yılında unicorn olması beklenen ilk 15 teknoloji arasında yer alarak Turcorn100 programına seçilen Enquara, 2023 yılında 1,6 milyon dolar tohum yatırımı aldı. 10 milyon dolarlık bir yatırım turu planladıklarını söyleyen Enquara Kurucusu ve CEO’su Metin Karabiber, 2026 yılında yurt dışı cirosunun toplam cirolarının yüzde 50’sine ulaştırmayı hedeflediklerini bildiriyor.

YENİ YATIRIM TURUNA ÇIKACAK

F-Ray FinTech, şirketlerin finansal performanslarını anında ve algoritmik olarak analiz eden ve değerlendiren ileri düzey makine öğrenmesi yazılımları geliştiriyor. MENA bölgesi ve Asya pazarında büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen şirketin kurucu ortağı Mehmet Eray, “Şu anda, global büyümemizi hızlandırmak amacıyla yeni bir yatırım turuna çıkmayı planlıyoruz. Önümüzdeki iki yıl içinde 4,5 milyon dolar yıllık gelire ulaşmayı planlıyoruz” diyor.

ESRA ULAŞAN
MAGNUS KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ

FON YÖNETİMİNDE LİDERLİK HEDEFLİYOR

Finansal teknoloji ve yatırım yönetimi alanında yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak finansal karar alma süreçlerini daha verimli ve etkili hale getiren bir platform olan Magnus da dört farklı portföy yönetim şirketi ile çalışıyor ve altı farklı yatırım fonunun yönetimine destek veriyor. Magnus Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Esra Ulaşan, büyüme hedefleri arasında, yönetilen varlık miktarını 1 milyar dolara çıkarmak ve yatırım fonu yönetiminde küresel düzeyde lider konuma ulaşmak olduğunu ifade ediyor.

EMRAH ADSAN
GOWIT KURUCU ORTAĞI

ASYA PASİFİK’TE BÜYÜYECEK

GoWit Technology, platformuyla perakendecilere reklam alanları sunarak güçlü bir gelir kaynağı elde etmelerini sağlarken, markalara da çeşitli formatlarda reklamlar ve etkili müşteri hedeflemeleri ile marka bilinirliğini ve satışları artırma olanağı sunuyor. Formus Capital, APY Ventures, Mindvest ve DCP’den 1,3 milyon dolar yatırım aldıklarını belirten GoWit Kurucu Ortağı Emrah Adsan, “Asya-Pasifik bölgesindeki perakende medya fırsatlarını değerlendirmek amacıyla, Japonya ve Tayvan merkezli bir iş ortağımızla stratejik bir ortaklık gerçekleştirdik” diyor.

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

Dinamik CRM, tek platformda kolay, hızlı ve verimli müşteri ilişkileri yönetimi imkanı sağlayan yerli bir SaaS girişim. MŞirket, geçtiğimiz yıl Fongogo Kitlesel Fonlama platformu üzerinden 2,7 milyon TL fonlama aldı. Şu anda 3 binin üzerinde kullanıcıya sahip olduklarını söyleyen Dinamik CRM Kurucusu Yahya Ekinci, bu rakamı 10 bine ulaştırmayı hedeflediklerini vurguluyor. Özbekistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Hollanda, İngiltere ve Kuzey Irak ülkelerine de satışlar yaptıklarını anlatan Ekinci, bu yıl Azerbaycan’ı da hedeflediklerini belirtiyor.

RİSK SKORLAMA MODELİ

Hasfin / HST Tarım, çiftçilerin üretim süreci boyunca ihtiyacı olan tüm tarım girdileri için bir yıla varan vade imkanı sağlayarak tarım ihtiyaçlarını satın almalarını sağlayan, çiftçilere seçtiği vade tarihinde ödeme imkanı sunuyor. Findeks’in altyapısından faydalanarak çalışan ve şirket tarafından geliştirilen risk skorlama modelini işlemlerinde kullanarak, kendi algoritması doğrultusunda çiftçilerin ödeme performanslarına göre limitler belirleniyor. Letven Capital ve Re-Pie’dan 15 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldıklarını söyleyen şirketin kurucu ortağı Hakan Ek, Romanya ve Gürcistan’da da büyümeyi hedeflediklerini kaydediyor.

YENİ ÜLKELER HEDEFLİYOR

Linktera LABS, modern ödeme sistemleri, bankacılık yasal raporlama hazine ön ofis ve fiyatlama, finansal dolandırıcılığı önleme gibi alanlara çözüm üretiyor. Şirket, Letven Capital’den bu yıl 10 milyon TL yatırım aldı. Önümüzdeki yıl içerisinde yeni bir yatırım turuna çıkmayı planladıklarını belirten Linktera Labs Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy, önümüzdeki dönemde Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Orta Avrupa bölgelerinde büyümeyi hedeflediklerini sözlerine ekliyor. Yine Linktera’nın yapay zeka odaklı otomasyon firması Linktere Robotics ise işletmelerin tekrarlayan ve zaman alıcı görevlerini otomatikleştirmelerine yardımcı oluyor. 11 ülkede 100’den fazla müşteriye hizmet veren şirket, Letven Capital’den 350 bin dolar yatırım aldı. Şirketin CEO’su Onur Kardeş, önümüzdeki dönemde Amerika, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgelerinde büyümeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

140 BİN ÜYEYE ULAŞTI

Mükellef ise, girişimci adaylarına ve hali hazırda faaliyetlerine devam eden işletmelere Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İngiltere ve AB’de şirket kuruluşundan vergi süreçlerine kadar tüm ihtiyaçlarını online olarak tek noktadan yönetebilecekleri bir uygulama sunuyor. 140’tan fazla ülkede 140 bin üyeye ulaştıklarını ifade eden Mükellef Kurucu Ortağı ve CEO’su Kenan Açıkelli, haziran ayında 20 milyon dolar değerleme üzerinden aldıkları ikinci yatırımlarını ürün, teknoloji geliştirme ve global genişlemede kullanmayı hedeflediklerini vurguluyor.

ÖDEME HACMİ ARTIYOR

Ödeme orkestrasyonu Craftgate ile üye işyerleri, diledikleri sanal POS, ödeme kuruluşu, alternatif ödeme yöntemleri veya yurt dışı ödeme yöntemlerine, ayrıca bir entegrasyon işlemine gerek duymadan tek noktadan ulaşabiliyor. Şirket, 2023 yılında Hepsiburada ve D4 Ventures’dan 1 milyon dolar yatırım aldı. 2023 yıl sonu itibarıyla Craftgate teknolojisi ile geçirilen ödeme hacmi 32,5 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamın yıl sonu ile 120 milyar TL’yi bulacağını söyleyen Craftgate Kurucu Ortağı ve CEO’su Hakan Erdoğan, ürün başarısını yurt dışına taşımayı da planladıklarını belirtiyor.

AMİRAL OYUNCU OLMA PLANI

Dgpays, bankaların yanı sıra telekom operatörleri, elektronik para kuruluşları, toplu taşıma operatörleri, belediyeler, süper market zincirleri ve sigorta şirketlerinin de aralarında olduğu 80’i aşkın kuruma teknoloji sağlıyor. Bugün Türkiye’de 55 milyonu aşkın kart, 25 binden fazla ATM ve 160 bine yakın üye işyerinde Dgpays altyapısı kullanılıyor. Bu yıl Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Truffle Capital’ın katıldığı turda 600 milyon dolar değerleme ile yatırım aldıklarını söyleyen Dgpays Kurucusu ve CEO’su Serkan Ömerbeyoğlu, aldıkları yatırımlarla global arenada güçlü amiral bir oyuncu olmayı planladıklarını kaydediyor.

PROF. DR. ATTİLA DİKBAŞ 
İTÜ ARI TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ

“Bölgesel ekonominin büyümesine katkı sunacağız”
“İTÜ ARI Teknokent Fintek Kümelenmesi’ni bölgesel ekonomimizin büyümesine önemli katkılar sağlamayı hedefleyerek, yeni teknolojik çözümlerin ortaya çıkarılmasına ortam hazırlamak adına kurguladık. Fintek Kümelenmesi ile bölge firmalarımız, diğer teknoloji şirketleri ve çeşitli kamu kuruluşlarının fintek dikeyinde iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmasını sağlayacak bir yapı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yapı, sektördeki en iyi uygulamaları paylaşmayı, birlikte projeler üretmeyi, ortak problemlere yönelik çözüm geliştirmeyi ve güç birliği oluşturmayı hedefliyor.”

NEZİH SİPAHİOĞLU 
SİPAY KURUCUSU

“Gelirimizi 3,5 kat artıracağız”
“2023 yılında 10 kat büyüdük ve 2024 yılının ilk çeyreğinde yine bir önceki yıla oranla 10 kat büyümeye devam ettik. Bugün 15 bin üye iş yeri ve 4 milyonun üzerinde bireysel kullanıcı için altyapı sağlıyoruz. Bu yıl sonu için hedefimiz 200 milyar TL ödemeye aracılık etmek ve gelirimizi yaklaşık 3,5 katına çıkartmak. İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da çalışmalarımıza başladık. Gelecek yıl için en büyük gündemlerimizden biri, İngiltere başta olmak üzere Avrupa pazarındaki çalışmalarımızın genişletilmesi olacak.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 3016,24 0,03%
  • ALTIN ONS 2690,75 -0,04%
  • BIST 100 10088,29 -0,11%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,246 0,203%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41849 0,08326%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 102,81 0,2757%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8657 0,0728%
  • EURO/DOLAR 1,05 -0,2546%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6464 -0,1857%
  • STERLIN/DOLAR 1,27437 -0,22978%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL