Bist 100
10082,77
1,69%
Bist 100
Dolar/TL
32,5047
0,0865%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8506
0,3537%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0722
0,2421%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,48
0,01%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yeşil enerjiye 2 milyar dolar yatırım yapacak

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 3 bin MW yeni kurulu güç devreye alınırken; bunun neredeyse tamamını yeşil enerji yatırımları oluşturdu.

04 Nisan 2024
Yeşil enerjiye 2 milyar dolar yatırım yapacak

Rönesans Holding ve TotalEnergies ortaklığında yeniden yapılanan Rönesans Enerji, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor. Şirket, beş yılda 2 milyar dolar yatırımla 2 bin MW'lık yeşil enerji kurulu gücüne ulaşmayı planlıyor.

31 Mart - 13 Nisan 2024 tarihli sayıdan

Dünya kömür, petrol ve gazla vedalaşmaya hazırlanıyor. Bu veda hem sürdürülebilir geleceğimiz için önemli hem de arzın karşılanabilmesi için enerji kaynaklarının acilen çeşitlendirilmesi açısından kritik. 

2030 yılına kadar yenilenebilir ve yeşil enerjinin öne çıkması için tüm aksiyon planları ise neredeyse hazır. Öyle ki 2022 yılında yüzde 30 olan yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretimindeki payının 2030 yılında yüzde 49'a çıkması hedefleniyor.

Türkiye ise bu konudaki reformlara çoktan başladı bile. Bugün toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Türkiye'de, yenilenebilir enerjinin payının Ulusal Enerji Planı'na göre 2030'da yüzde 47'ye, 2035 de ise yüzde 55'e ulaşması bekleniyor. Bunun için yatırımlar da ardı ardına geliyor. 

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yaklaşık 3 bin MW yeni kurulu güç devreye alınırken; bunun neredeyse tamamını yeşil enerji yatırımları oluşturdu. Öte yandan Türkiye'nin 2053 yılı 'net sıfır' emisyon hedefine ulaşması için de önümüzdeki 30 yıl boyunca yıllık 15 milyar dolar yatırıma ihtiyacı var. Tam da bu noktada yatırımlar kadar öne çıkan bir diğer konu ise bu yatırımlar için gerekli olan çevreci finansmanlar... Rönesans Holding, işte bu konuda harekete geçen grupların başında geliyor.

HEDEFİ 'OYUN KURUCU' OLMAK

Rönesans Enerji, 2009 yılından bu yana Rönesans Holding çatısı altında sadece yenilenebilir enerji yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor. Bu yıl Rönesans Holding ve dünya enerji devi TotalEnergies ortaklığıyla yeniden yapılanan şirket, Türkiye'nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olmak için düğmeye bastı. 

Türkiye'nin yeşil enerjide başlattığı dönüşümde aktif bir 'oyun kurucu' olma hedeflerini paylaşan Rönesans Holding Enerji Grup Başkanı Emre Hatem, "Ortaklıkla birlikte beş yılda 2 bin MW'lık yeşil enerji yatırımı yapmayı hedefliyoruz" diyor. Bu da
Türkiye için 2 milyar dolarlık bir yatırıma denk geliyor.

KURULU GÜCÜNÜ 3,5 KAT ARTIRACAK

Rönesans Enerji bugün itibarıyla altı hidroelektrik santrali (HES) projesiyle 166 MW'lık kurulu güce sahip. Yaklaşık 550 MW'lık da yatırım stoku mevcut. Önümüzdeki dönem yatırım ajandasında ise rüzgar ve güneş enerjisi santralleri var. 

Bu doğrultuda, 2024 yılında devreye alınmasını hedefledikleri 189 MW'lık rüzgar enerji santrali yatırımı için Nordex Grup ile türbin tedariki üzerine anlaşmaya vardıklarını söyleyen Hatem, şöyle devam ediyor: "EPC müteahhidi olarak Rönesans'ın Almanya'daki şirketi Heitkamp Industrial Solutions yer alacak. 

Malatya, Çorum ve Sivas'ta hayata geçirilecek projelerde, Türkiye'de ticari anlamda satışta olan ve yüzde 55'in üzerinde yerli üretime sahip en yüksek kapasiteli, 7 MW'lik rüzgâr türbinlerini devreye almayı hedefliyoruz. TotalEner-gies ortaklığıyla birlikte ilk iki yılda 500 milyon dolar yatırı m yaparak kurulu gücümüzü 2025 yılı sonunda yaklaşık 3,5 kat artışla 557 MW'a çıkaracağız."


YATIRIMLARIN YÜZDE 8'İNİ ÜSTLENECEK

Şirketin planları, bununla da sınırlı değil. Beş yıl içinde Türkiye'nin planlanan yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 8'ini Rönesans Enerji olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerinin de altını çizen Hatem, bu yatırımların sonuçlarını ise şu şekilde anlatıyor: "Bu yatırımlar sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olacağımız gibi, 3,5 milyon ton sera gazı emisyonuna engel olacağız. 

Enerji çözümlerimiz kapsamında, gayrimenkul şirketimiz altında bulunan 12 alışveriş merkezimize 50 adet elektrikli araç şarj ünitesi kurduk. Bundan sonraki aşamada bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca alışveriş merkezlerimizin yeşil elektrik ihtiyacını sağlamak üzere 35 MW'lık lisanssız rüzgar enerjisi yatırımı yapacağız."

ULUSLARARASI FİNANSMAN AVANTAJI

TotalEnergies, Rönesans'ın uluslararası ortaklıklarda ilk örneği değil. Bugün altı farklı iş kolunda, Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere 30 farklı ülkede doğrudan faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Hatem, "Avrupa'da, dünyanın en büyük şirketleri ile aynı pazarda yer alıyoruz. 

Bu rekabette bizi öne çıkartan en önemli yetkinliğimiz ise uluslararası finansman yaratma kabiliyetimiz. Şu anda enerji sektöründe yaşanan en büyük sorun finansmana erişimde yaşanıyor. Ancak biz yenilenebilir enerji yatırımlarımızda da uluslararası finansmana ulaşma yetkinliğimizin avantajlarını yaşayacağız"  diye ekliyor.

Rönesans'ın dünyanın en prestijli listelerinden ENR'da 2023 Uluslararası Müteahhitler Top 250 listesinde Avrupa'nın dokuzuncu en büyük, dünyanın ise 38'inci en büyük müteahhidi olduğunu hatırlatan Hatem, "Bu rekabet gücünün sağlanmasında, EBRD, IFC, GIC, Meridiam, Sojitzgibi uluslararası finans kuruluşlarının ve iş ortaklarımızın büyük desteği var. Bu iş birliklerini doğru yönetmenin formülü ise şeffafve sürdürülebilirliği odağına alan iş modellerinden geçiyor" diyor.

30 ÜLKEDE ŞİRKETİ VAR

Global iş birliklerinin grup için çok önemli olduğuna değinen Hatem, bu örnekleri şu şekilde sıralıyor: "Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) da hissedarı olduğu Rönesans Hol-ding'in, Singapur Devlet Yatırım Fonu (GIC), Paris merkezli altyapı fonu Meridiam ve Japonya merkezli ticaret devi Sojitz Corporation, Güney Koreli Samsung C&T gibi ortaklarla hayata geçirdiği başarılı iş birlikleri var. 30 ülkedeki şirketlerimiz ile ciromuzun yüzde 70'ine yakınını yurtdışındaki faaliyetlerimizden elde ediyoruz. Öte yandan yatırımlarımızı ise büyük oranda Türkiye'de gerçekleştiriyoruz."

“RGY halka arza hazırlanıyor”

"Bu yıl grup için bazı yeni gelişmeler söz konusu. Bunun başında grubun gayrimenkul şirketi olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın (RGY) halka arz süreci var. SPK ve Borsa İstanbul başvurularımızı yaptık, inceleme sürecimiz devam ediyor. Yedi şehirdeki 12 AVM'si ile yaklaşık 750 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım, bu portföyü ile Türkiye'nin önde gelen ticari gayrimenkul oyuncularından biri olmanın yanı sıra ‘en büyük AVM platformu' unvanını koruyor. 

RGY, 2023 yıl sonu itibarıyla AVM'lerinde yüzde 97'nin üzerinde doluluk ve istikralı artan kira gelirleri ile faaliyetlerini sürdürüyor. Hilltown, Piazza, Optimum gibi zincir alışveriş merkezlerinin hem geliştiricisi hem yatırımcısı olan rGy portföyündeki AVM'lerimiz yılda toplam 100 milyona yakın kişi tarafından ziyaret ediyor.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,48 0,01%
  • ALTIN ONS 2336,23 -0,08%
  • BIST 100 10082,77 1,69%
  • DOLAR/JAPON YENI 156,132 -1,12%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36589 -0,07754%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,425 1,2013%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5047 0,0865%
  • EURO/DOLAR 1,0722 0,2421%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8506 0,3537%
  • STERLIN/DOLAR 1,25624 0,61108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL