Bist 100
9645,02
-0,5%
Bist 100
Dolar/TL
32,5666
0,1547%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6933
0,1574%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,064
-0,1431%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2413,07
-0,82%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ali Kibar: 2021’de yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz

30 Aralık 2020
Ali Kibar: 2021’de yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz
Zorlu geçen 2020 yılını, her şeye rağmen 2019'da elde ettikleri 7 milyar dolarlık ciroya yakın bir sonuç ile kapatacaklarını ifade eden Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “2021 ajandamızda yurtdışında yeni üretim merkezleri oluşturmak var. Hedefimiz yüzde 5 büyümek" diyor.

ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr

Temelleri bundan 48 yıl önce, Karaköy'deki Aslan Han'da atılan Kibar Holding, kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kibar öncülüğünde, aradan geçen yaklaşık yarım asırlık süreçte Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden biri olma başarısını gösterdi.

Bayrağı 2014 yılında babasından devralan Ali Kibar ise son altı yılda gerçekleştirdiği küresel yatırım ve iş birlikleri ile holdingi dünya ligine taşıdı. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile zorlu geçen 2020 yılını ve 2021 beklentilerini konuştuk.

Sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Pek çok sıkıntının yaşandığı 2020 yılı, Kibar Holding açısından nasıl geçti?

2019 yılını hedeflerimize uygun bir şekilde kapatırken, bir yandan Çin'deki salgın sürecini titizlikle ve yakından takip ediyorduk. Artık ülkeler arasındaki sınırların haritadaki işaretlerden ibaret olduğu günümüzde, dünya tedarik zincirinde çok kritik öneme sahip Çin'de hızla yayılan salgının etkilerinin küresel ekonomiyi etkileyeceğini tahmin etmek çok da zor değildi.

2020 yılının başından itibaren hızla Avrupa ve Amerika'ya, mart ayında da ülkemize ulaşan pandemi nedeniyle tüm dünya zorlu bir süreçten geçti. Alınan hızlı ve isabetli kararlar ile süreç başarıyla yönetilse de etkileri halen sürüyor ve sürmeye devam edecek.

Salgın Türkiye'ye ulaşmadan önce tüm kriz aksiyon planlarımızı hazırlamış, risk yönetimimizi en etkin şekilde uygulamak üzere hazır vaziyete gelmiştik. Türkiye'de ilk vakanın görülmesini takiben de hızla bu planları devreye aldık.

Çalışan ve toplum sağlığını odak noktası olarak belirleyip, otomotiv sektöründeki planlı duruşlar hariç hem ülke ekonomisine sunduğumuz katkıyı devam ettirmek hem de üretim ve istihdamda sürdürülebilirliği sağlamak adına faaliyetlerimizi sürdürdük. Ülke çapında virüse karşı verilen mücadeleye destek olarak üretime devam ettik.

Kibar Holding olarak, sizin için 2020 yılı cirosal bazda 2019'a göre nasıl şekillenecek?

Dünya üzerindeki birçok ülkeye göre ciddi avantajlarımız var. Biz de bu ülkede doğup global bir marka olan Kibar Holding olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye gayret ediyoruz. Ülkemize, 7 bin 500 kişiye ulaşan çalışma arkadaşlarımıza karşı büyük sorumluluklarımız var.

Üretim ve istihdamda sürdürülebilirliği sağlamak, ihracat pazarlarımızı koruyarak ülkemizin cari açığına maksimum katkı sağlamak ve tüm bunları doğal kaynakları koruyarak çevreyle uyumlu bir şekilde yapmak en önemli gündem maddelerimiz. Lojistik kaynaklı yavaşlamalar iş süreçlerimizde hızın azalmasına neden olsa da yaz aylarındaki hızlı toparlanma ve yeni normal olarak adlandırılan süreçteki telafilerle birlikte 2020 yılını mümkün olan en iyi seviyede kapatıyoruz. 2019 yılını 7 milyar dolar ciro ile kapatmıştık, 2020 yılını bu seviyeye yakın bir şekilde tamamlayacağımızı öngörüyoruz.

2020'nin önemli gündem maddelerden biri de ihracat pazarlarındaki sıkıntılardı. Sizin bu dönemde ihracat performansınız nasıl seyretti?

Toplam satışlarımızın yüzde 60'ının ihracata yönelik olduğunu söylemek mümkün, bu oran bazı sektörlerde yüzde 80-85 seviyelerine dek ulaşabiliyor. Şirketlerimizin toplam ihracatı, üçüncü ülke işlerimiz hariç 2,5 milyar dolar seviyesinde.

Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve tecrübemiz sayesinde de erken öngörülerde bulunuyoruz. Bazı sektörlerde hızlı bir şekilde pazar değiştirme kabiliyetine sahibiz. Bu rakamı mümkün olduğunca muhafaza etmeye çalışacağız. Kibar Grubu olarak kendimize has risk yönetimi yapımızla tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde de üretmeye ve ülkemiz için katma değer yaratmaya devam ediyoruz. Bu yılı da 2,3 milyar dolar seviyelerinde bir ihracat kapasitesiyle sonlandıracağız.

2021'de ekonomide nasıl bir tablo bekliyorsunuz?

Pandeminin etkilerini daha doğru bir şekilde analiz edebileceğimiz 2021 yılının ilk çeyreğinde aşı çalışmalarının da netice kazanması ve dünya genelinde pandemi ile mücadelenin çok daha başarılı bir şekilde yürütüleceği göz önünde bulundurulduğunda 2021'den ümitliyiz. Hızlı bir dengelenme ve toparlama sürecinin ardından özellikle ikinci yarının ekonomik açıdan olumlu gelişmelere ev sahipliği yapacağını düşünüyorum.

Holding olarak 2021'e nasıl hazırlanıyorsunuz? Yeni yatırım planlarınız nelerdir?

Bazı sektörlerde konsolidasyon, bazı sektörlerde ise stratejik opsiyonları değerlendirme süreçlerimiz var. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin bazılarında mevcut varlığımızı daha da globalleştirecek ciddi adımlar atmayı planlıyoruz. Bu çerçevede, alüminyum sektöründe yurtdışında inorganik büyüme fırsatları üzerinde değerlendirmelerimiz devam ediyor. Bir yandan, yüksek katma değerli folyo ürünlerine yönelik yeni entegre tesisleri devreye alacağız. Alüminyum geri dönüşüm kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz.

Yapı sektöründe, rekabetçi pozisyonumuzu güçlendirmek üzere, hammaddede dikey entegrasyon ve yapı malzemelerinde daha geniş bir ürün yelpazesine yönelik yatırımlarımıza devam ederken, yurtdışında yeni üretim merkezleri oluşturma planlarımız var.

Sürdürülebilirlik ve düşük karbonlu döngüsel ekonomiyi esas alan ve özellikle önemi artan fonksiyonel yüzeyli ambalaj çözümleri konusunda yeni projeler gündemimizde. Gıda sektöründe, akıllı tarım uygulamaları ve verimlilik artırıcı teknolojik yatırımlarımız devam ediyor, kapasite artırımını değerlendiriyoruz.

İş dünyasındaki dijitalleşme sürecine yaklaşımınız nedir?

Amacımız yeni iş modelleri yaratarak, geleceğin profesyonellerine ulaşmak, Z Kuşağı'nın beklentilerine yanıt vermek, girişimcilik ruhunu desteklemek. Start up'lara da yatırım yapmak ajandamızda yer alıyor. 2021 yılında, global piyasalardaki toparlanmaya bağlı olarak yüzde 5 seviyelerinde büyüme hedefleyeceğiz.

"İŞ DÜNYASININ EN UZUN SOLUKLU DERGİSİ"
"Ekonomist dergisi ülkemizin en uzun soluklu yayın hayatına sahip, iş dünyası için her zaman iyi bir kaynak olan ve bugüne dek pek çok arşivlenecek düzeyde sayılar çıkaran bir dergi. Bilhassa son dönemdeki başarılı çalışmalarını yakından takip ediyor, dijitalleşen dünyaya ayak uyduran ve sektöre öncülük eden uygulamalarını beğeniyle izliyorum. Kıymetli yayın ekibine tebriklerimi sunuyor, 30'uncu yılınızı kutluyorum."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2413,07 -0,82%
  • ALTIN ONS 2304,57 -0,98%
  • BIST 100 9645,02 -0,5%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,76 -0,052%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3705 0,03175%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,3975 -0,3058%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5666 0,1547%
  • EURO/DOLAR 1,064 -0,1431%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6933 0,1574%
  • STERLIN/DOLAR 1,23339 -0,10448%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL