Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bankalar start up yatırımlarına hız verdi

08 Temmuz 2021
Bankalar start up yatırımlarına hız verdi
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Kurumsal girişim sermayesi fonları kurarak start up'ların yatırımcısı olan bankalar, bu yıl da farklı alanlardaki girişimleri desteklemeye devam edecek. Önümüzdeki dönemde, gelecek vaat eden girişimlerle stratejik ortak haline gelmeyi hedefleyen dört bankanın yeni planlarını araştırdık.

27 Haziran 2021 tarihli sayıdan

Son yıllarda Türkiye'de birçok holding, girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) kurmaya başladı. Türkiye'de faaliyet gösteren GSYF sayısı 38'e ulaştı. Bu yıl yeni kurulacak fonlarla birlikte bu sayının 50'yi geçmesi bekleniyor. Kurumsal girişim sermayeleri hem stratejik hem de finansal hedefli ilerliyor.

Kendi varlıkları ve deneyimleriyle yatırım yaptıkları girişimleri destekleyen bu fonlar, bugüne kadar birçok start up'ı da globale açtı. Bankalar ise bu fonlar içerisinde önemli bir yer kaplıyor. Yatırım yapılan girişimler, aynı zamanda bankaların stratejik partnerleri de oluyor.

Bankaların çeşitli coğrafyalarda faaliyet gösteren yapıları sayesinde bu girişimlere farklı pazarlara açılım olanağı da sağlanıyor. Bankaların girişimlerden temin edilecek hisse yüzdesi start up'ların değerleme ve yatırım aşamasına göre farklılık gösteriyor.

Önümüzdeki dönemde, gelecek vaat eden girişimlerle stratejik ortak haline gelerek, önde gelen girişim sermayesi yatırım fonu olmayı hedefleyen dört bankanın yatırım ajandalarını araştırdık.

FARKLI SEKTÖRLERİ FONLUYOR


QNB Finansbank'ın yatırım şirketi QNBEYOND Ventures, bugüne kadar Kassa, KolayBi', ikas ve Pisa-no'ya yatırım yaptı. 2021 yılında da en az iki yatırım daha yapmayı hedeflediklerini söyleyen QNB Finansbank QNBEYOND Genel Müdür Yardımcısı Derya Düner, 15 milyon dolar büyüklüğünde bütçelerinin olduğunu vurguluyor.

Erken aşamada olan ve Fintech, SaaS, siber güvenlik, yapay zekâ, büyük veri, perakende teknolojileri, yasal düzenleme teknolojileri, sigorta teknolojileri, tarım teknolojileri ve gayrimenkul teknolojileri gibi dikeylerdeki start up'lara odaklanılıyor.

Hedeflerinin karşılıklı kazanım sağlayabilecekleri start up'larla ortaklıklar yapmak olduğunu belirten Düner, şöyle devam ediyor: "Böylece bankacılığın geleceğine daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Fonumuzla finansal getiri sağlamanın yanında stratejik getiri elde etmek de bizim için çok önemli.''

Derya Düner, bankacılığın geleceğine uyum sağlayabilmek, gelişen teknoloji ve işmodellerini yakından takip etmek, AR-GE çalışmalarını güçlendirip müşterilerine yeni değer önerileri sunabilmek gibi çeşitli stratejik kazanımlar sağladıklarını kaydediyor.

30'DAN FAZLA YATIRIM YAPACAK


DenizBank bünyesinde bu yıl kurulan Deniz Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ise Avrupa ve MENA bölgelerinde global büyüme potansiyeli olan yenilikçi teknoloji girişimlerine yatırım yapacak.

Deniz Akvaryum Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi'nden mezun girişimleri değerlendirecek olan Deniz Ventures, finansal teknolojiler dışında blockchain, yapay zeka, tarım teknolojileri, ticaret, turizm, sağlık ve biyoteknoloji sektörlerindeki start up'lara da odaklanacak.

DenizBank Dijital Kuşak Bankacılığı ve Deniz Akvaryum İnovasyon & Girişimcilik Merkezi Grup Müdürü Gürhan Çam, "Deniz Ventures'ın fon büyüklüğü 25 milyon dolar ve fon önümüzdeki yedi yıl boyunca aktif kalacak. Fon ile girişimlere 100 bin dolar ile 2,5 milyon dolar arasında yatırım yapmayı planlıyoruz" diyor.

Fon süresince 30'un üzerinde girişime yatırım yapmayı öngördüklerini belirten Gürhan Çam, ilk aşamada tohum ve Seri A aşamalarında yatırım yapmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

50 MİLYON TL AKTARACAK


Albaraka Türk'ün portföy yönetimi girişim sermayesi şirketi APY Ventures da 2021 yılı içerisinde minimum 20 şirkete yatırım yapmayı hedefliyor. Toplamda 130 milyon TL büyüklüğünde hazır durumdaki fonla yatırım yapabileceklerine dikkat çeken Albaraka Portföy Yönetimi Girişim Sermayesi Yönetimi Müdürlüğü Fon Yöneticisi Mustafa Keçeli, yıl sonunda kadar bu rakamı 200 milyon TL'nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.

Yeni yatırımlar ve devam yatırımlarıyla en azından 50 milyon TL'lik bir kaynağın girişim eko-sistemine aktarılması planlanıyor. Fintech, donanım odaklı akıllı tarım, mobilite, temiz enerji, kolay ölçeklenebilir kurumsal yazılım, SaaS, akıllı şehir teknolojileri, sağlık teknolojileri üzerine odaklanıyor.

Girişim ekosisteminin tam ortasında hem diğer yatırımcılar hem de girişimciler ile ortak bir pastayı büyütme vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Keçeli, şöyle devam ediyor: "Sektöre verdiğimiz katkıyı artırmayı hedefliyoruz. Fon toplam büyüklüğünde son iki yıldır gerçekleştirdiğimiz hızlı büyümeyi koruyarak ilerlemeyi planlıyoruz."

Keçeli, bu doğrultuda da önümüzdeki üç yıl en az 60 şirkete yatırım yapan, portföy şirketlerinin büyüdüğü ve global pazarlarda da adından söz ettirdiği bir yatırım şirketi olmayı hedeflediklerini söylüyor.

HIZLI ÖLÇEKLENEN İŞ MODELİ


İş Bankası çatısı altında yatırım yapan Maxis Girişim Sermayesi, bu yılı üç yatırımla tamamlamayı hedefliyor. 2021 yılı içinde yaklaşık 2 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Selami Düz, yenilikçi teknoloji, hızlı ölçeklenebilen iş modeli ve yetkin ekibe sahip olan ve her alanda faaliyet gösteren girişimler ile ilgilendiklerini belirtiyor.

 

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL