DOLAR
34,88
0,04%
DOLAR
EURO
36,75
0,34%
EURO
GRAM ALTIN
3041,70
-0,14%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yılın İş İnsanları Zirvedeki İsimler

27 Ekim 2022 | 14:39
Yılın İş İnsanları Zirvedeki İsimler
Ekonomist’in bu yıl 29’uncu kez düzenlediği ‘Yılın İş İnsanları’ anketi sonuçlandı. 750’nin üzerinde oyun kullanıldığı ankette dokuz kategoride en çok oyu olan isimler belli oldu. Bu yıl ‘Yılın İş İnsanı’ olarak Fiba Grubu’nun patronu Hüsnü Özyeğin seçildi.

Ekonomist Dergisi tarafından bu yıl 29’uncu kez düzenlenen ‘Yılın İş İnsanları’ anketi sonuçlandı. 750’nin üzerinde iş insanının yanıtladığı anket sonucunda, dokuz kategoride en çok oyu alan isimler belli oldu. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak, Türkiye’de görev yapan yabancı yöneticilere yönelik ‘Yılın Expatı’ kategorisi de ankete eklendi.

Ankete katılan 533 iş insanın yaptığı tercihler sonucunda, ‘Yılın İş İnsanı’ kategorisinde ilk sırayı Fiba Grubu’nun patronu Hüsnü Özyeğin oldu. Hüsnü Özyeğin, bu kategoride 1999 ve 2006 yıllarında da en çok oyu alan isim olmuştu. ‘Yılın Profesyoneli’ kategorisinde son dört yıldır kazanan değişmiyor: Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali. ‘Yılın Global Türk Yöneticisi’ kategorisinde de birincilik kürsüsü değişmedi.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da BBVA CEO’su Onur Genç yine en çok oyu aldı. ‘Yılın Bürokratı’ kategorisinde savunma sanayiinin yükselişinde önemli rol üstlenen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir en çok oyu alan isim oldu. ‘Yılın Global Türk Girişimcisi’ kategorisinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Do&Co’nun patronu Atilla Doğudan en çok oyu aldı.

Bu yıl ilk kez eklediğimiz ‘Yılın Expatı’ kategorisinde en çok oyu Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young aldı. ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ iki yıl önce de bu kategorinin lideri olan Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim oldu. Getir kurucusu Nazım Salur üç yıl aradan sonra tekrar ‘Yılın Erkek Girişimcisi’ kategorisinde zirveye çıktı. ‘Yılın Sivil Toplum Önderi’ olarak ise son dönemin en çok konuşulan isimlerinden, Ahbap Derneği’nin kurucusu Haluk Levent seçildi.

Ekonomist, ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları’ anketini yayın yaşamına başladığı 1991 yılından beri aralıksız düzenliyor. Bu çalışmada öncelikle ilgili yılda yaptıkları işlerle dikkat çeken iş insanları, profesyonel yöneticiler ve girişimciler, aldıkları kararlarla ekonomiye yön veren bürokratlar ve faaliyetleriyle gündeme gelen sivil toplum önderleri bir jüri tarafından belirleniyor.

Daha sonra bu adayların yer aldığı anket formları, içlerinde patronlar, CEO’lar ve üst düzey yöneticilerin bulunduğu iki bin 700 iş insanına gönderiliyor. Elektronik ortamda yanıtlanan ankette katılımcılar her kategoride en fazla üç adaya oy verebiliyor. Bu oylama sonucunda da ‘Yılın İş İnsanları’ seçiliyor.

YILIN İŞ İNSANI HÜSNÜ ÖZYEĞİN FİBA HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI


Finans başta olmak üzere bugüne dek yaptığı başarılı girişimlerle adından söz ettiren duayen iş insanı Hüsnü Özyeğin, 1999 ve 2006 yıllarının ardından bu yıl da ‘Yılın İş İnsanı’ seçildi. Özyeğin, geçen yıl önemli bir karara imza atarak Fiba Holding’in başkanlık koltuğunu oğlu Murat Özyeğin’e bıraktı.


32 yıl önce Finansbank’ı kurarak Fiba Holding’in temellerini atan Hüsnü Özyeğin, kaptanı olduğu süreçte holdingi 67 şirketle 12 ülkede faaliyet gösteren ve 15,3 milyarlık aktif büyüklüğe sahip bir konuma taşıdı. İş yaşamının 50’nci yılında Yılın İş İnsanı seçilmesinde de şüphesiz iş hayatında yaptığı önemli katkılar etkili oldu.



Hüsnü Özyeğin, 34 yaşında Yapı Kredi Bankası’nın genel müdürlük koltuğuna oturan ve 13 yılın ardından ayrılıp kendi bankasını kuran ilk profesyonel yönetici oldu. O dönem 8 milyon dolarla banka kuran Özyeğin, bugün Hazine’nin asgari 300 milyon dolar istediğine gönderme yaparak, “Ben bu fırsatı yakaladım. Hayatta şansa inanırım” diyor. Kişisel servetini 4 milyar dolara taşımayı başaran Özyeğin, tam bir girişimci.

Fakat girişimciliğinin yanında en çok bilinen bir diğer özelliği ise çalıştığı yöneticiler konusunda hep iyi seçimler yapması. Başarılı yöneticilere müdahale etmediğini, iyi giden bir işi bozmak istemediğini söyleyen Özyeğin, üst düzey yöneticilerine şirketlerde hisse vermesiyle de biliniyor. Yaptığı başarılı girişimlerle hep göz önünde olan ve Yılın İş İnsanı seçilen Özyeğin, bundan sonra ise yaptığı sosyal girişimlerle adından söz ettirmeye devam edecek.

YILIN PROFESYONELİ ADNAN BALİ İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ


Yaklaşık dokuz yıldır Türkiye İş Bankası’nın genel müdürlüğünü yürüten Adnan Bali, dördüncü kez üst üste ‘Yılın Profesyoneli’ seçildi. Adnan Bali, Türkiye ekonomisinin zor döneminde aldığı stratejik kararlar ve yönetim anlayışıyla öne çıkmayı başardı. Bu dönemde bankanın performansını iyi yönetmesiyle dikkat çeken Bali, son olarak 2019 yılı İş Bankası sonuçlarını açıklamıştı.

İş Bankası Genel Müdürü Bali, “2019 yıl sonu itibarıyla nakdi kredi hacmimiz 289,2 milyar TL’ye ulaşırken, kredilerimizin toplam aktifler içindeki payı yüzde 61,8 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

Türkiye İş Bankası, 2019 yılında toplam 6,1 milyar TL net kâr elde etti. Bankanın aktif büyüklüğü, 2018 yıl sonuna göre yüzde 12,4 artarak 2019 yıl sonunda 468,1 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle İş Bankası, ‘Türkiye’nin en büyük özel bankası’ unvanını korudu.



Koronavirüs önlemleri için de Bali şu mesajı verdi: “Ülkemizin yaşadığı bu olağanüstü süreci aşmak için ‘Türkiye’nin bankası’ olarak her zamanki gibi yapıcı ve çözümcü anlayışımızı bugüne kadar olduğu gibi sürdüreceğiz. Bu kapsamda da ihtiyaç duyulması halinde gerekli her türlü tedbiri alacağız.”

YILIN GLOBAL TÜRK YÖNETİCİSİ ONUR GENÇ BBVA GROUP CEO’SU


Aralık 2018’den bu yana BAVA Group’un CEO’luğu görevini yürüten Onur Genç, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Yılın Global Türk Yöneticisi’ kategorisinde en yüksek oyu aldı. Onur Genç’e bağlı olan coğrafi bölge, 30’dan fazla ülkeyi ve sekiz ülkenin önde gelen perakende bankacılık operasyonlarını içeriyor.

30 Eylül 2019 itibariyle toplam 708 milyar Euro değerinde varlığa sahip olan grup, varlık hacmi açısından İspanya’nın en büyük ikinci finans kurumu. Grup, aynı tarihte 7 bin 798 şube, 126 bin 332 çalışan ve 77,3 milyon müşteriye sahipti.

Şirketin 2018 geliri 22,3 milyar Euro olarak gerçekleşti. Onur Genç, yaptığı bir değerlendirmede küresel bir kariyer yapmak isteyenlere şu tavsiyede bulunuyor: “Uluslararası deneyim, açık fikirli olmak ve yabancı dillerde ustalaşmak. İster uluslararası bir staj, isterse de uzun vadeli bir görev olsun, yurtdışında tecrübe kazanmak size değerli bir rekabet avantajı sunacaktır.



Uluslararası bir deneyim, farklı bir ortamda yaşayıp çalışarak başka kültür, fikir ve değerlere yaklaşmanızı sağlayacaktır. Bu da büyüme ve gelişme için fırsatlar sağlar. Küresel bir kariyer yapmak isteyenler için, bu tavsiyelere ek olarak, küresel liderlerin şu özelliklerini de vurgulamak isterim: Ekip çalışması ve güven.”

YILIN KADIN GİRİŞİMCİSİ BAŞAK TAŞPINAR DEĞİM ARMUT.COM KURUCUSU


Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen ‘Yılın İş İnsanları’ ödüllerinde ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ kategorisinin birincisi, kullanılan oyların yüzde 35,9’unu alan Armut.com Kurucu Ortağı Başak Taşpınar Değim oldu. Dokuz kategori arasında, Nazım Salur’dan sonra en yüksek oyu alan Değim, iki yıl önce de aynı kategorinin lider ismiydi.

2019 yılında 2,4 milyon talebe ve 473 bin hizmet veren sayısına ulaşan Armut, tadilat, temizlik, nakliye gibi büyük servislerin yanı sıra özel ders ve kişisel hizmetlerde de Türkiye’nin en çok tercih edilen hizmet platformu konumuna ulaştı. Yurtdışındaki markası HomeRun ile Romanya’da pazar lideri olan Armut, Avrupa’da liderliğe yerleşmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda 2020 yılında Polonya başta olmak üzere üç yeni ülkede daha hizmet vermeye başlayacak.



Armut’un bu başarısında en büyük etken, hizmet verenler için ciddi bir gelir kapısı olması. Platform, KOBİ, esnaf ve serbest çalışanlar için online kariyer yaratma imkanı sağlıyor. Hizmet verenlerin hiçbir ekstra reklam harcaması yapmadan alanlarındaki potansiyel müşterilere kolayca ulaşmalarını, müşteri memnuniyeti ve aldıkları yorumlar sayesinde kendilerine kalıcı online bir portföy oluşturmalarını sağlıyor.

YILIN ERKEK GİRİŞİMCİSİ NAZIM SALUR GETİR KURUCUSU


Getir, yıllardan beri yerleşmiş ve kalıplaşmış alışveriş alışkanlıklarını tamamen yıkacak, dönüştürecek bir çözüm sunmak amacıyla yola çıktı. Bu modelin ilk uygulayıcısı olan Getir’in kurucusu Nazım Salur, bu başarısıyla bu yıl Ekonomist Dergisi’nin düzenlediği ‘Yılın İş İnsanları’ ödüllerinde, oyların yüzde 36,9’unu alarak açık arayla ‘Yılın Erkek Girişimcisi’ seçildi. Salur, üç yıl önce de aynı kategorinin lideri olmuştu.

Platformun en büyük özelliği, bin 200’ün üzerinde ürünü, haftanın yedi günü, gece gündüz, dakikalar içinde kullanıcılara ulaştırması. Şu anda 120’si İstanbul’da olmak üzere beş şehirde 157 deposu bulunuyor. Siparişler ortalama 10 dakikada teslim ediliyor. Getir uygulaması şu ana kadar 5,7 milyon defa indirildi. Kullanıcıların kapısı yaklaşık 19 milyon defa çalındı.



Genel merkez ve saha olarak şu anda 4 bin 500’ün üzerinde kişiye istihdam sağlanıyor. 2019’un son çeyreğinde farklı şehirlere açılan Getir, gelecek dönemde hem ülkemizde hem de yurtdışı arenada faaliyet göstermeyi planlıyor. Bu doğrultuda yurtdışında öncelikli olarak Londra olmak üzere Paris, Sao Paulo ve Mexico City’e açılacak. Getir, koronavirüs günlerinde de adından en çok söz ettiren firmalardan biri oldu.

YILIN BÜROKRATI PROF. DR. İSMAİL DEMİR SAVUNMA SANAYİİ BŞK.


Yerlilik ve millilik hareketi Savunma Sanayii Başkanlığı’nın öncülüğünde başlatıldı ve özellikle 2000’li yıllardan itibaren büyük gelişim gösterdi. Bu çerçevede, 2002 yılında 1 milyar dolar olan savunma ve havacılık cirosu 2019’da 9 milyar dolara yaklaştı. 2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı 2019 yılında 2,7 milyar doları geçti.

Aynı dönemde şirket sayısı ise 56’dan bin 500’e yaklaştı. Son beş yılda 350’ye yakın yeni proje başlatıldı. Öte yandan 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık artışla 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı.



İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında 75 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşılacağı öngörülüyor. Bu süre zarfında AR-GE’ye ayrılan kaynak da katlanarak arttı. Öyle ki neredeyse yok düzeyinde olan AR-GE harcaması bugün 1,5 milyar dolar civarında. Sektörün bu başarılı performansında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in payı büyük. Son yıllarda yıldızı parlayan savunma sanayi sektörüne olan katkıları dolayısıyla Demir, CEO’lardan yüzde 19,5 oranla en çok oyu alarak ‘Yılın Bürokratı’ kategorisinde birinci seçildi.

YILIN EXPATI STEVEN YOUNG BOSCH TÜRKİYE VE ORTADOĞU BŞK.


Bu yıl ‘Yılın İş İnsanları’ ödüllerine yeni eklenen ‘Yılın Expatı’ kategorisinin birincisi, kullanılan oyların yüzde 19,9’unu alan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young oldu. Young, 1995 yılından bu yana Türkiye’de yöneticilik yapıyor. Uzun yıllar ailesiyle Türkiye’de yaşayan Young, iyi derecede Türkçe konuşuyor.

Steven Young, kariyerine 1988 yılında Avustralya Mannesmann Rexroth’ta özel proje mühendisi olarak başladı. 1995 yılında aynı şirket bünyesinde Türkiye’ye genel müdür olarak transfer oldu. 2001 yılında Bosch ve Rexroth birleşmesinin ardından Bosch Rexroth Sanayi Otomasyon AŞ Genel Müdürü olarak yeni yapılanmada görevine devam etti.



1 Temmuz 2011’den 31 Aralık 2014’e kadar Bosch Grubu Türkiye Temsilciliği ve Bosch Sanayi ve Ticaret Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 1 Ocak 2015 itibarıyla Bosch Grubu Türkiye ve Ortadoğu Başkanı olarak atandı. Steven Young, birçok sivil toplum kuruluşunda da aktif olarak çalışıyor. Bosch, Türkiye’deki cirosunu 2018 yılında yüzde 25’lik artışla 19,2 milyar TL’ye yükseltti. Şirket, Türkiye genel ihracat hacmine yaptığı yüzde 1,5’lik katkıyla lider ihracatçılar arasında.

YILIN GLOBAL TÜRK GİRİŞİMCİSİ ATİLLA DOĞUDAN DO&CO YÖNETİM KRL. BŞK.


Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Yılın Global Türk Girişimcisi’ kategorisinin birincisi, oyların yüzde 29,6’sını alan Avusturya merkezli DO&CO Restaurants & Catering AG’nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Atilla Doğudan oldu.

DO&CO’nun hikayesi, Atilla Doğudan’ın babası Halil Doğudan tarafından işletilen Viyana’daki Kervansaray isimli restorana Avusturyalı yarışçı ve uçak şirketi sahibi Niki Lauda’nın ziyareti ve yemekleri beğenip iş teklif etmesiyle başladı. DO&CO, yarattığı başarı hikayesiyle bugün havayolu ve uluslararası organizasyon ikram hizmetlerine ek olarak restoranlar, yolcu salonları ve otel hizmetleriyle de dünya çapında adından söz ettiriyor.



Şirket, 11 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’de THY ve Pegasus DO&CO’nun müşteri portföyü içinde yer alıyor. Bunun yanında, British Airways, Austrian Airlines, Air China, Asiana Airlines, South African Airways, Korean Air, Oman Air, Eva Air, Iberia, Qatar Airways, Singapore Airlines gibi havayolu şirketlerine de hizmet veriyor. DO&CO Grubu’nun cirosu, 2019-2020 mali yılının 1 Nisan-31 Aralık 2019 dönemini içine alan ilk üç çeyreğinde 5,1 milyar TL oldu.

YILIN SİVİL TOPLUM ÖNDERİ HALUK LEVENT AHBAP DERNEĞİ KURUCUSU


Ahbap, son zamanlarda adını çok duyduğumuz bir dernek. İhtiyaç sahibi kişilere ayni ve nakdi olmak üzere her türlü yardımda bulunan dernek, toplumda yardımlaşma bilincinin güçlenmesini sağlamayı, iyi insan ve iyi toplum inşasına hizmet etmeyi hedefliyor. Derneğin faaliyetleri iş dünyasının da takdirini kazanmış görünüyor.

Bu kategoride oyların yüzde 24’ünü alan Ahbap Derneği’nin kurucusu Haluk Levent ‘Yılın Sivil Toplum Önderi’ seçildi. Dernek, kurucusu Haluk Levent’in girişimleriyle her geçen gün daha fazla ses getiren işlere imza atıyor.

Son olarak, tüm dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle Ahbap Derneği’nin öncülük ettiği ‘dayanışma günleri’ yardım kampanyasına katılım katlanarak büyüyor. Haluk Levent ve dernek üyelerinin 2 binin üzerinde aileye yardımda bulunması sonrası bu kampanya sanat, ticaret ve spor dünyasından birçok tanınmış ismin de ilgisini çekti.



‘Evde kalın’ çağrısından sonra insanların işlerinden olabileceğini, sıkıntılar yaşayabileceklerini düşünerek yardım yapmaya başlayan Ahbap, birkaç firmayla da anlaşarak ihtiyaç sahibi ailelere koliler gönderiyor. Kampanyaya olan ilgi her geçen gün katlanarak artıyor ve destekçilerin katkılarıyla yardım alan aile sayısı artıyor.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3041,7 -0,14%
  • ALTIN ONS 2712,36 -0,18%
  • BIST 100 10058,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,213 -0,251%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41469 -0,11403%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8802 0,0418%
  • EURO/DOLAR 1,0508 0,1453%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7462 0,3428%
  • STERLIN/DOLAR 1,27667 0,1573%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL