Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Güçlü bilançosuyla öne çıkan 41 şirket: İlk sıradaki sektörler...

18 Eylül 2021
Güçlü bilançosuyla öne çıkan 41 şirket: İlk sıradaki sektörler...
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

İkinci çeyrek bilançoları, baz etkisinin de yansımasıyla kârlılık ve ciro açısından güçlü geldi. Demir-çelik, beyaz eşya, petrokimya, çimento, tekstil, oto ve oto yan sanayi öne çıktı. Üçüncü çeyrek bilançolarında; kur ile faizlerin seyri, makro veriler ile para politikası kararları belirleyici olacak.

05-18 Eylül 2021 tarihli sayıdan

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Borsa İstanbul'da (BİST), 2021 ikinci çeyrek bilanço dönemi tamamlandı. Covid-19'un, dövizdeki yükselişin ve yüksek enflasyonun etkilerinin finansalları etkilediği ikinci çeyrek, özellikle tüketime dayalı sektörler için olumlu geçti. Otomotiv ve beyaz eşya satışları yurt içinde artarken, yurtdışı pazarlarda iyileşmeler gözlemlendi. İçecek şirketlerinin satışları da oldukça güçlü bir seyir izledi. Bu çeyrekte, geçen yılın düşük baz etkisi de birçok sektör açısından ortak tema oldu.

Yıllık bazda karşılaştırmalarda geçen yılın havacılık ve petrol şirketleri gibi bazı sektörler açısından düşük baz; gıda perakende şirketleri gibi bazı sektörler için de yüksek
baz etkisi sunduğunun gözden kaçmaması gerektiği üzerinde duruluyor. Covid-19 önlemleri kapsamında mayıs ayındaki kapamaların, ikinci çeyrek bilançolarının takip eden çeyrekler için gösterge olabilme niteliğine olumsuz etkide bulunduğu da not ediliyor.

NET KÂRDA ÖNEMLİ ARTIŞ


Finansalları etkileyen temel faktörler böyleyken, 2021'in ilk altı aylık bilanço sonuçlarını ayrıntılarıyla analiz ettik. Finans şirketlerini, holdingleri, yatırım ortaklıklarını, GYO'ları çalışmamıza almadık. Satış geliri 150 milyon TL'nin altındaki şirketler ile esas faaliyet zararı ve net zarar açıklayan ve bu iki rasyosu 5 milyon TL'nin altındaki şirketleri de dâhil etmedik.

Şirketleri bu üç kriterde yıllık değişimlerine göre sıraladık ve en iyi sonuçları elde eden 41 şirkete ulaştık. Say Yenilenebilir Enerji, Yükselen Çelik, Petkim, Döktaş Dökümcülük ve Casa Emtia Petrol üç rasyoda da sıralamaya girdi.

Ziraat Yatırım Araştırma Uzmanı Gaye Aksongur Yavuz; bilanço döneminin sona erdiği 23 Ağustos'a kadarki süreçte BİST-TÜM'de ikinci çeyrek finansallarını açıklayan 359 şirket olduğu bilgisini veriyor.

Bu şirketlerin 2021 ikinci çeyrek toplam ana ortaklık net dönem kârının 2020 ikinci çeyreğe göre yüzde 130,7 artarak 47 milyar 686 milyon TL'ye ulaştığını kaydeden Aksongur Yavuz; BİST-TÜM'de ikinci çeyrekte sektörel bazda en yüksek yıllık kâr artışının demir-çelik şirketleri ile holdinglerden geldiğini söylüyor.

Petrokimya, havayolu ve büyük bankaların da en yüksek kâr artışı gözlenen sektörler olduğunu belirten Gaye Aksongur Yavuz; gıda ve sigorta şirketleri ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının ise grup olarak kâr artışına negatif etki eden sektörler olduğunu aktarıyor.

HANGİ ŞİRKETLER?


Kısıtlamaların devam ettiği ikinci çeyrekte, vaka sayıları nisan ayında zirve yapmıştı. Tera Yatırım Stratejisti Mehmet Bilal Bircan, buna rağmen baz etkisiyle BİST Sınai Endeksi'ndeki şirketlerde ikinci çeyrek toplam satışların yıllık yüzde 111, toplam kârlılığın yüzde 269 arttığı analizini yapıyor.

Kârını en çok artıran sektörler arasında demir-çelik, metal eşya, çimento ve otomotiv yan sanayinin öne çıktığını söyleyen Bircan; tekstil, gıda ve kâğıt sektörlerinin de yıllık bazda kârlılık, FVAÖK ve satışlar açısından pozitif ayrıştığını gözlemliyor.

Emtia fiyatlarında ikinci çeyrekte önemli yükselişler yaşandı. Mehmet Bilal Bircan; bu yükselişin, petrol ve enerji sektörlerinde artan stok gelirlerine ve satış fiyatlarına bağlı olarak kârlılığa pozitif yansıdığı notunu düşüyor.

Bircan, "Kârlılık ve satışlarda ivmelenme görülse de petrol ve otomotiv, beklentilerimiz bir miktar gerisinde kaldı. Ulaştırma ve havacılıkta nisan-mayıs dönemindeki kısıtlamaların etkisiyle kârlılık sınırlandı" diye konuşuyor. Bu kapsamda Bircan; Aksa, Bilici Yatırım, Çuhadaroğlu Metal, Ditaş Doğan, Petkim, Sarkuysan, Say Yenilenebilir Enerji, Tüpraş ve Yükselen Çelik'i, kârlılık, FVAÖK, satış büyümesi açısından öne çıkan şirketler olarak sıralıyor.

BEKLENTİ VE ÖNERİLER


Bilanço sonuçları, yatırımcıların kararlarında da oldukça önemli bir etken. İkinci çeyrekte özellikle demir-çelik, otomotiv, beyaz eşya ve bankacılıkta güçlü bilançolar geldiğini söyleyen İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda
Yalçınkaya Özer, "Bu kapsamda portföyde seçilecek hisse; satış gelirlerini sürekli artıran, büyüme odaklı, sektöründe öncü, temettü ödemeyi ilke haline getirmiş olmalı" diyor.

Ancak riskli ve kısa vadeli pozisyonların uzun süre sürdürülmesinin ve risk oranının artırılmasının genelde yatırımcının aleyhine sonuç verdiğine dikkat çeken Yalçınkaya Özer;

uzun süre taşınan riskli pozisyonların azaltılarak pozisyon değişikliğine gidilmesinde fayda olabileceğini de belirtiyor. Enflasyonun arttığı bir ortamda reel faizlerin sıfıra yakınsaması piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Tera Yatırım'dan Mehmet Bilal Bircan; para politikası belirsizliğinin ortadan kalkması ve cari açıkta yaşanacak iyileşmenin makroekonomik istikrar açısından önem arz ettiğinin altını çiziyor.

Bunun üçüncü çeyrek finansallarına ve şirketlerin mali yapısına olumlu katkı sağlayacağını öngören Bircan'a göre; böyle bir durumda gayrimenkul, konut, demir-çelik, dayanıklı tüketim, metal eşya gibi sektörler öne çıkabilir. Çip krizinin çözülmesiyle otomotiv, seyahat kısıtlamalarının tamamen kaldırılmasıyla havacılık, petrol fiyatlarındaki olası yükselişlerin etkisiyle petrol ve enerji sektörleri üçüncü çeyrekte ön planda olabilir.

Mehmet Bilal Bircan; Tüpraş, Petkim, Kardemir (D), Oyak Çimento, Kordsa, Aksa, Brisa, Parsan, Çimsa, Afyon Çimento, Tüpraş, Borusan Mannesmann ve Erbosan'ın üçüncü çeyrekte finansal performans açısından görece ön plana çıkmasını bekliyor.

UĞUR BOĞDAY ZİRAAT YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ "GÜÇLÜ GELEN BİLANÇOLARLA BİST'İN ISKONTOSU DA ARTTI"


"Yurtdışında küresel yavaşlama işaretleri gözlense de bu yıl Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme kaydetmesi bekleniyor.

İkinci çeyrek finansalları güçlü gelen şirketlerle birlikte çarpan bazında BİST-100 Endeksi'nin iskontosu da artıyor. Örneğin, bilançolar açıklanmadan önce 8,70x'lerde seyreden fiyat/kazanç (F/K) oranı, bilançolar açıklandıktan sonra yaklaşık 1 puan düştü ve bu süreçte BİST- 100 de yüzde 5 prim yaptı. Bu kapsamda; BİST-100'de düşüş potansiyelinin sınırlı olduğunu düşünüyoruz.

Ancak başta Asya olmak üzere ABD'den son gelen bazı verilerin küresel büyüme endişelerini beraberinde getirmesiyle dolarda güçlenme gözleniyor. Dolardaki güçlenme de negatif bir geri beslenme döngüsü yaratarak risk iştahını baskılıyor.

Bu riskler kapsamında borsada yukarı yönlü kalıcılı bir yükseliş şu aşamada beklemiyoruz. İşlem hacimleri de halen mart ayı öncesinin altında. BİST-100 için 'nötr' önerimizi ve 1.400¬1.500 arasında dengelenebileceği görüşümüzü koruyoruz. "

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL