Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

TL’de pozitif ayrışma sürer mi?

20 Kasım 2020
TL’de pozitif ayrışma sürer mi?
TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki değişimler ve aşı haberleriyle dolar ve altın sert geriledi, borsada zirve görüldü. 19 Kasım'da TCMB'nin en az 300 baz puan faiz artırması gerektiği, bunun TL varlıklarda pozitif ayrışmayı sürdüreceği kaydediliyor.

CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar, hareketli bir dönemden geçiyor. Uzun zamandır piyasaların radarındaki ana konulardan biri olan ABD seçimleri sonuçlandı ve zafer Joe Biden'ın oldu. Yurtiçi cephede ise önemli ve beklemedik değişiklikler meydana geldi.

Öncelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) başkanlık bayrağı Murat Uysal'dan Naci Ağbal'a geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise görevinden istifa etti. Albayrak'ın yerine de Lütfi Elvan atandı.

PİYASALARDA BAYRAM HAVASI


Ekonomi yönetimindeki değişim sonrası doğru politikaların uygulanacağı beklentisinin piyasaları desteklediği görülürken, Covid-19 aşısının bulunduğu haberinin de etkisiyle Türkiye varlıkları dünyadan pozitif ayrıştı.

6 Kasım'da 8,52'ye kadar yükselen dolar/TL, 9 Kasım'da 8,07'ye, 11 Kasım'da 7,80'e, 12 Kasım'da ise gün içi hareketlerde 7,69'a kadar geriledi. TL, yüzde 10'a yakın değer artışıyla en güçlü para birimi oldu.

21 Ocak'ta 1.235 ile zirvesini gören BİST-100, 12 Kasım'da gün içi hareketlerde 1.304 ile yeni rekorunu kırdı. 535 TL'lere kadar yükselen gram altın da 461 TL'ye kadar geri çekildi.

Piyasaların bayram yerine döndüğünü söyleyen İş Yatırım ekonomistleri, bu olumlu tabloyu; Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kökenli Lütfi Elvan'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, maliye kökenli Naci Ağbal'ın TCMB Başkanlığı'na atanmasını ekonomi politikalarının normalleşeceğinin işareti olarak okuyan yatırımcılar "Türkiye varlıklarına yöneliyor" şeklinde yorumluyor. Kurum, fiyatlamalarda "Aşı bulundu", "Hayat normalleşiyor", "TL güçleniyor" temalarının işlediğini kaydediyor.

REEL GETİRİ ŞART


Öncelikle TCMB'nin yeni yönetiminin nasıl bir politika izleyeceği piyasaların takibinde yer alıyor. Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serhan Yenigün, Naci Ağbal'ın ilk yazılı mesajından hareketle, ekstra bir gelişme olmadıkça takvim dışı toplantı olasılığının zayıfladığını düşünüyor.

19 Kasım'daki PPK'ya kadar likidite/swap işlemleri, zorunlu karşılıklar, aktif rasyosu gibi yan araçlara yönelik düzenlemeler görülebileceğini söyleyen Yenigün, PPK'da ise faiz artışı bekliyor.

Serhan Yenigün; enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması, portföy çıkışlarının, dolarizasyonun ve TL varlıklarda sert oynaklık riskinin önüne geçilmesi açısından en azından 1-2 puan reel getiri sunacak şekilde ayarlama yapılmasının kritik olduğunu belirtiyor.

Serhan Yenigün, "PPK'dan yüksek faiz artışı gelmesi ve reel getirilerin tatminkâr seviyelere yükseltilmesi TL'ye destek olacak, enflasyon üzerindeki kur geçişkenliği riskini azaltarak genel risk iştahını olumlu etkileyecek" diyor. Yenigün, yeni ekonomi yönetiminden yönlendirici paylaşımlar geldikçe piyasaların daha da rahatlamasını bekliyor.

REZERV ARTIRAN BİR TCMB!


TCMB'deki değişimin para politikası kredibilitesini artırma olasılığı getirdiğini belirten Fitch, 19 Kasım'da alınacak kararın ön işaret olacağı değerlendirmesinde bulundu. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, "Piyasanın önüne geçen, piyasayı cezalandırma araçlarını kullanarak zorla bir tarafa yönlendiren değil kontrolü elinde tutan ve rezerv artıran bir TCMB gündeme gelirse Türkiye'nin gidişatının olumluya dönmesi zor olmayacak" diyor.

Kaya, 19 Kasım'daki toplantıdan 300 baz puan altında politika faiz artışı çıkmasının piyasalarda memnuniyetsizliğe yol açabileceği görüşünde.

300 baz puanın üstünde artış halinde iyimserliğin bir süre daha devam edebileceğini öngören Yunus Kaya'ya göre, yabancı sermayenin dönmeye başlamasıyla TL'nin değer kazandığı ortamda enflasyonun aşağı gelmesi ve borsanın yeni rekorlara yelken açması mümkün görüyor.

Dolarda 8,50'lerin kısa vadede zirve olduğunu belirten Kaya, "2021'in başlarında vadesi dolan dış borç ödemelerinin de göreceli az olduğunu dikkate alırsak, TCMB'nin pozitif aksiyon alması halinde dolarda yeni zirve görülmesi altı ayı bulabilir" diye konuşuyor. Kaya, gram altının da bir süre kazandıran enstrüman konumundan çıkabileceğini kaydediyor.

PORTFÖY ÇEŞİTLENDİRİLMELİ


Naci Ağbal'ın yazılı mesajının ardından yeni Hazine ve Maliye Bakanı olan Lütfi Elvan da büyüme ve istihdam odaklı, uluslararası normlara uygun, istişareye dayalı anlayışla hareket edileceğini belirtti. GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz, bu açıklamaların piyasalara güven verdiğini, bunun da ilk

göstergesinin TL'de görüldüğünü kaydediyor. Altındaki kısa vadeli düşüşlere karşın orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin sürdüğünü aktaran Nergiz, BİST'te 1.245 seviyesinin izleneceğini söylüyor. Alper Nergiz, olası kâr realizasyonun ise düzeltme olacağı uyarısında da bulunuyor.

ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Müdürü Murat Akyol, TL'nin lehte hareket etme eğiliminin ne derece güç kazanacağında, ekonomi ve para politikası adımlarının piyasa beklentisiyle ne ölçüde uyuşacağının belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Akyol; gram altındaki düşüşte TL'deki değer kazanımının etkili olduğu, aşı beklentileri güç kazandıkça da gram altının anlamlı destek bulmasının kolay olmayacağı analizini yapıyor.

Faizlerde ise küresel risk iştahının yanında TCMB'nin politikası belirleyici olacak. Murat Akyol, yatırımcılara, "Volatilitenin yüksek seyrettiği dönemlerde kısa vadeli pozisyon alıp fiyatlardaki değişimden hızlı fayda sağlamayı amaçlamak negatif sonuçlar doğurabilir. Portföyü konjonktüre göre yapılandırmak ve çeşitlendirmek önemli" mesajını veriyor.

UĞUR BOĞDAY / ZİRAAT YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ
"TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİNDE İYİLEŞME GÖRÜLEBİLİR"

GOÜ'LERE SERMAYE AKIMI
Joe Biden'ın seçilmesiyle uluslararası ilişkilerin yumuşayabileceği beklentileri küresel piyasalarda risk iştahını olumlu etkileyebilecek önemli bir katalizör. Aşı haberleriyle gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarına sermaye akımı olabilecekken, aşırı ucuz TL varlıklar bu rüzgârdan yararlanabilir.

Politika faizinde olası artışla Türkiye'nin risk priminde belirgin iyileşme görülebilir. Görece ucuz duran TL varlıklar yılı pozitif ayrışarak kapatabilir. Fonlamanın farklı kanallardan yapılmaya devam edilmesi ise sınırlı olumsuz etki yapabilir.

TAKİP EDİLECEK BAŞLIKLAR
Piyasalarda; aşı haberleri, vaka sayıları, ABD'de teşvik paketi gelişmeleri, Joe Biden'ın politikaları takip edilecek. Yurtiçinde ise yeni ekonomi bakanının yaklaşımı ve faiz kararı önemli gelişmeler olacak. Avrupa'daki kapanmaların ardından imalat tarafındaki veriler de önem arz ediyor. Olay riskinin yüksek olduğu ortamda yatırımcılara portföyü çeşitlendirmelerini ve pozisyonların
0


  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL