Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,4906
0,4762%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1652
0,1879%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0787
-0,0417%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2332,62
0,47%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

3 oldu: ABD bir tanımlanamayan cisim daha vurdu

ABD'nin Alaska, Kanada Yukon üzerinde iki 'tanımlanamayan cisim' vurmasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Bir ABD F16'sı Huron Gölü üzerinde üçüncü bir yüksek irtifa cismini vurdu. CNN'e göre bir yetkili ABD savaş uçağı tarafından düşürülen cismin 20.000 fit yükseklikte uçtuğunu söyledi. Yetkiliye göre cisim üzerinde ipler sarkan bir sekizgen şeklindeydi ve görünür bir yük taşımıyordu.

13 Şubat 2023 | 00:23
Son Güncellenme: 13 Şubat 2023 | 02:58
 3 oldu:  ABD bir tanımlanamayan cisim daha vurdu

ABD'nin 4 Şubat'ta Atlantik üzerinde bir Çin balonunun vurmasının ardından ilginç gelişmeler yaşanıyor. ABD ilk olarak cuma günü Alaska üzerinde tanımlanamayan bir cisim vurduğunu duyurdu. Bir gün sonra ise bu kez Kanada hava sahasında Yukon üzerinde bir tanımlanamayan cisim daha vuruldu.

İlk tanımlanamayan cismin bir araba büyüklüğünde olduğu belirtilmişti. Bir yetkili ABC News'e, nesnenin "silindirik ve gümüşi gri" olduğunu ve "herhangi bir itme gücü" olmaksızın "balon benzeri" yüzen bir görünüm verdiğini söylemişti.

Savunma Bakanlığı'ndan başka bir yetkili, New York Times'a nesnenin donmuş denize çarptığında parçalara ayrıldığını söyledi. 


CNN'e göre ise kaynak, pilotların gözlemlediklerine dair farklı raporlar verdiklerini aktardı. Bazı pilotlar, nesnenin uçaklardaki "sensörlerine müdahale ettiğini" söyledi, ancak tüm pilotlar bunu yaşadığını bildirmedi. 

Bazı pilotlar ayrıca nesne üzerinde tanımlanabilir bir itme kuvveti görmediklerini iddia ettiler ve nesnenin 40.000 fit yükseklikte seyretmesine rağmen nasıl havada kaldığını açıklayamadılar. Konu hakkında bilgilendirilen bir kaynak, Pentagon'un nesnenin ne olduğunu tam olarak açıklayamamasının kısmen çelişkili görgü tanıklarının ifadelerinden kaynaklandığını söyledi.

Cisimler ABD savaş uçağı F-22 tarafından AIM-9X Sidewinder ile vuruldu.

BALON MU?

BBC'nin haberine göre ABD'li senatör Chuck Schumer, vurulan cisimlerin muhtemelen balon olduğunu düşünüyor. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü ise son iki nesnenin orijinal balona "pek benzemediğini" ve çok daha küçük olduğunu söyledi.

3. CİSİM VURULDU

Bugün ise yeni bir gelişme yaşandı. CNN, ABD'li bir yetkili ve konuyla ilgili bir kongre kaynağına göre, ABD ordusunun Pazar günü öğleden sonra Huron Gölü üzerinde başka bir yüksek irtifa nesnesini düşürdüğünü duyurdu. 

Bu durum Kuzey Amerika hava sahası üzerinde tanımlanamayan bir nesnenin vurulduğu üst üste üçüncü günü işaret ediyor. Kongre Üyesi Elissa Slotkin paylaştığı mesajda, "Hepimiz bu nesnenin tam olarak ne olduğu ve amacı ile ilgileniyoruz." dedi.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Pentagon Pazar günü, bir F-16 savaş uçağının günün erken saatlerinde Huron Gölü üzerinde havadaki bir cismi düşürdüğünü doğruladı. 

Pentagon basın sekreteri General Pat Ryder, nesnenin askeri bir tehdit olarak değerlendirilmediğini, ancak bir uçuş tehlikesi olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Yerdeki herhangi bir şeye yönelik kinetik bir askeri tehdit olarak değerlendirmedik, ancak uçuşlar için tehlikeli ve potansiyel gözetleme yetenekleri nedeniyle bir tehdit olduğunu değerlendirdik. Ekibimiz şimdi daha fazla bilgi edinmek amacıyla nesneyi kurtarmak için çalışacak" 

Ryder ayrıca cismin Cumartesi günü Montana üzerinde radar tarafından tespit edilen ve Cumartesi akşamı hava sahasının kısa bir süre kapanmasına neden olan nesneyle aynı olduğunu söyledi.

Öte yandan CNN'e göre bir yetkili Pazar günü ABD savaş uçakları tarafından düşürülen nesnenin 20.000 fit yükseklikte uçtuğunu söyledi.

Yetkiliye ve konu hakkında bilgi verilen başka bir kaynağa göre nesne, üzerinde ipler sarkan bir sekizgen şeklindeydi ve görünür bir yük taşımıyordu.

VURULAN İLK CİSİMLE İLGİLİ BİLENENLER ŞÖYLEYDİ:

-ABD Kuzey Komutanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, komutanın nesnenin "yetenekleri, amacı veya kökeni" hakkında paylaşacak yeni bir bilgisi olmadığını söyledi, ancak kurtarma çabalarının "soğuk rüzgar, kar ve sınırlı gün ışığı dahil olmak üzere" Kuzey Kutbu hava koşullarından etkilendiğini kaydetti. ”

-Nesnenin kalıntılarına yönelik kurtarma çalışmalarının Cumartesi günü FBI ve yerel kolluk kuvvetleriyle koordineli olarak devam ettiği belirtildi.

Çin balonuyla görünür bir bağlantı yok

-Yetkililer şimdiye kadar, cismin geçen hafta düşürülen ve Atlantik Okyanusu tabanında hâlâ enkazı bulunan Çin gözetleme balonuyla ilgili olduğuna dair bir bilgi paylaşmadı.

-ABD'li bir yetkiliye göre, nesnenin herhangi bir gözetleme ekipmanı yok gibi görünüyordu

ÇİN BALONUNDAN DAHA KÜÇÜK

Kirby, cismin Cumartesi günü Carolinas kıyılarında düşürüldüğünden şüphelenilen Çin casus balonundan "çok, çok daha küçük" olduğunu söylemiş ve "kabaca küçük bir araba büyüklüğünde" olarak nitelendirmişti. Geçen Cumartesi düşürülen balon, ABD'li yetkililer tarafından yaklaşık üç otobüs büyüklüğünde olarak tanımlanmıştı.

KİME AİT OLDUĞU BİLİNMİYOR

ABD ilk açıklamalarda Alaska yakınlarında düşürülen yüksek irtifa nesnesinden bir balon olarak bahsetmedi ve onu Çin'e veya başka bir varlığa atfetmedi.

Açıklamada, "Buna bir nesne diyoruz çünkü şu anda sahip olduğumuz en iyi tanım bu. Kime ait olduğunu bilmiyoruz. Bir devlete mi yoksa şirketlere mi yoksa özel sektöre mi ait olduğunu bilmiyoruz" denilmişti.

 

Etiketler
deprem
0

  • ALTIN GRAM - TL 2332,62 0,47%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,381 0,003%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35383 -0,01514%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4906 0,4762%
  • EURO/DOLAR 1,0787 -0,0417%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1652 0,1879%
  • STERLIN/DOLAR 1,26206 -0,02218%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL