Bist 100
10082,77
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3974
-0,3352%
Dolar/TL
Euro/TL
34,672
-0,7627%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0702
-0,1828%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2418,5
-0,95%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İran'dan İsrail'e hava saldırıları: "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır"

İran, dün gece İsrail'e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenledi. CNN'in iki ABD'li yetkiliye dayandığı haberine göre saldırılar yaklaşık 5 saat sürdü. İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkının uygulandığı belirtildi. Açıklamada, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır." denildi.

14 Nisan 2024 | 06:20
Son Güncellenme: 14 Nisan 2024 | 12:08
İran'dan İsrail'e hava saldırıları: "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır"

06.50: Çin'den yapılan açıklamada mevcut tırmanıştan derin endişe duyulduğu belirtildi. Çin, "tarafları gerginliğin daha da tırmanmasını önlemek için sakin ve itidalli olmaya" çağırdı.

06.32: ABD'li yetkili, Biden'ın Netanyahu'ya 'ABD'nin İran'a yönelik saldırı operasyonlarına katılmayacağını' söylediğini aktardı. CNN'nin haberine göre üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya ABD'nin İran'a yönelik herhangi bir saldırı operasyonuna katılmayacağını açıkça ifade ettiğini söyledi.

06.20 Üst düzey bir ABD'li yönetim yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, telefon görüşmesinde İsrail'in bu geceyi bir zafer olarak görmesi gerektiğini çünkü ABD'nin mevcut değerlendirmesinin İran'ın saldırılarının büyük ölçüde başarısız olduğu ve İsrail'in üstün askeri kapasitesini gösterdiği yönünde olduğunu söyledi.

06.00 İki ABD'li yetkili, İran'dan İsrail'e yönelik saldırı dalgasının azaldığını söyledi. Saldırılar yaklaşık beş saat sürdü.

05.56 BBC'nin haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin, İsrail'in İran'dan gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesine yardımcı olduğunu söyledi. Biden, yaptığı açıklamada, ABD askeri uçaklarını ve balistik füze savunma destroyerlerini "geçtiğimiz hafta boyunca" bölgeye yönlendirdiğini söyledi.

05.50 CNN'nin İsrail'in acil servisine dayandırdığı haberine göre doğrudan İran'ın saldırıları nedeniyle herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Habere göre (MDA) acil servisi, sığınaklara giderken hafif yaralanan ya da panik atak geçiren toplam 31 kişi olduğunu duyurdu.

'MESELE SONUÇLANMIŞ SAYILABİLİR'

İran İsrail'e yönelik İHA ve füze saldırısı için BM Tüzüğünün 51. Maddesini gerekçe gösterdi. BBC'nin haberine göre açıklamada, "meselenin sonuçlanmış sayılabileceği" belirtilerek daha fazla saldırı düzenlemeyeceğini ima edildi. Bununla birlikte, herhangi bir misillemeye ya da ABD'nin herhangi bir müdahalesine karşı uyarıda bulunuldu. Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Twitter/X üzerinden yaptığı açıklamada "İran'ın askeri eyleminin Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalara yönelik saldırısına bir cevap olduğunu" belirtti. Açıklamada "İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtının çok daha sert olacağı vurgulandı ve "Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!" denildi.

ÜSTE HAFİF HASAR OLUŞTU

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hagari, şu ana kadar İran'dan İsrail'e 200'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve balistik füze atıldığını bildirdi. Sözcü, bu İHA ve füzelerin büyük bir kısmının İsrail'e ait savunma sistemleri ve Tel Aviv'in müttefikleri tarafından İsrail hava sahasına girmeden imha edildiğini kaydetti. İran'dan atılan İHA ve füzelerin büyük kısmının imha edildiğini dile getiren Hagari, saldırılarda İsrail'in güneyindeki askeri bir üstün alt yapısında "hafif" hasar oluştuğunu ancak can kaybı yaşanmadığını aktardı.

00:10: CNN: "İsrailli bir askeri yetkiliye göre İsrail, İran'ın 100'den fazla insansız hava aracı fırlattığını tahmin ediyor"

İRAN İSRAİL'E SALDIRI BAŞLATTI

CNN'nin haberine göre İsrail ordusu sözcüsü, İran'ın, İsrail'e doğru saldırı için çok sayıda insansız hava aracı fırlattığını duyurdu. IDF sözcüsü Daniel Hagari, hava sahalarındaki tehdidi takip ettiklerini; tehdidin İsrail'e ulaşmasının birkaç saat süreceğini söyledi. 

  • İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.
  • Hagari, ülkedeki saldırı alarmlarının İHA'ların hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA'ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını söyledi.
  • Yine CNN'e göre ABD'li bir yetkili de İran'ın İsrail'e karşı insansız hava araçları gönderdiğini doğruladı. 

'İsrail’e onlarca füze ve insansız hava aracıyla operasyon başlattık'

  • AA'nın aktardığı habere göre ise İran devlet televizyonu, İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını duyurdu. İran devlet televizyonunun haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı." denildi.
  • AA: İran Devrim Muhafızları Ordusu da İsrail’e onlarca füze ve insansız hava aracıyla operasyon başlattıklarını duyurdu.

Irak hava sahası tüm uçuşlara kapatıldı

Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan insansız hava aracı saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

BIDEN TATİLİNİ KESİP BAŞKENTE DÖNÜYOR

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Delaware'deki hafta sonu tatilini yarıda keserek ABD yerel saatiyle bugün öğleden sonra başkente dönecek. Açıklamada, "Başkan bugün öğleden sonra Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili olarak ulusal güvenlik ekibiyle istişareler için Beyaz Saray'a dönüyor." ifadesine yer verildi. Biden, önceki günkü açıklamasında, olası bir İran saldırısına karşı her anlamda İsrail'in destekçisi olacaklarını ifade etmişti. ABD medyasına yansıyan haberlerde ise İran'ın 48 saat içinde bir saldırı düzenleyebileceği ileri sürülmüş, Biden son açıklamasında ise İran'ın "her an" İsrail'e karşılık verebileceğini iddia etmişti.

NE OLMUŞTU?

AA'nın derlemesine göre İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız." açıklamasını yapmıştı. Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.

İRAN, İSRAİL BAĞLANTILI OLDUĞU İDDİA EDİLEN GEMİYE EL KOYMUŞTU

Öte yandan bugün İran medyası, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun İsrail'le bağlantılı olduğunu öne sürdüğü Portekiz bandıralı yük gemisine el koyduğunu duyurmuştu.
 

0

  • ALTIN GRAM - TL 2418,5 -0,95%
  • ALTIN ONS 2321,94 -0,58%
  • BIST 100 10082,77 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 156,835 0,316%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3696 0,25143%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,1 -0,2464%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3974 -0,3352%
  • EURO/DOLAR 1,0702 -0,1828%
  • EURO/TURK LIRASI 34,672 -0,7627%
  • STERLIN/DOLAR 1,25317 -0,24279%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL