LGS 2020 soruları nasıldı? Öğrenciler nasıl sorularla karşılaştı? Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt LGS sorularını yorumladı; “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda yer alan sorular, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak sorulmuştur. MEB’in yıl boyunca yayımlamış olduğu örnek sorularla genel anlamda uyumlu sorular sorulduğu gözlemlenmiştir.” açıklamasında bulundu.
LGS 2020 SONUÇLARI AÇIKLANDI
Kurt ve Uğur Okulları Ortaokul Akademik Kurulu, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ilişkin Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
MEB uyguladığı, 8. sınıf öğrencilerinin girmiş olduğu Liselere Geçiş Sınavı’na Türkiye genelinde yaklaşık 1,6 milyon öğrencinin katıldığını belirten Kurt, sınavın iki oturumda yapıldığını kaydetti.
Birinci oturumun 09.30’da, ikinci oturumun ise 11.30’da başladığını aktaran Kurt, sınavın birinci bölümünde öğrencilere 50 soruluk sözel alan için 75 dakika süre verildiğini, ikinci bölümde ise 40 soruluk sayısal alan testi için öğrencilere 80 dakika süre tanındığını belirtti.
Sınavda A, B, C ve D olmak üzere öğrencilere 4 farklı kitapçık verildiğini aktaran Kurt, şunları kaydetti:
“LGS bu yıl, okullarımızda Kovid-19 nedeniyle son derece üst düzey önlemler alınarak gerçekleştirildi. LGS’deki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak sorulmuştur. MEB’in yıl boyunca yayımlamış olduğu örnek sorularla genel anlamda uyumlu sorular sorulduğu gözlemlenmiştir. MEB’in belirlediği birinci dönem konularından sorular yer almıştır.
Konu eksiği bulunmayacak şekilde düzenli çalışan, sorgulayarak öğrenme biçimini benimseyen, yorum yapabilme gücü ve dikkati yüksek öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği bir sınav olmuştur. Günlük hayatla ilişkilendirme ve temel bilgileri yorumlama ağırlıklı bir sınav uygulanmıştır.”
LGS SORULARI NASILDI?
Kurt, LGS’nin geneline bakıldığında sorularda anlatımın uzun ve yoruma dayalı olduğunu, görsel tablo ve grafik yorumlama bilgisinin ölçüldüğü kaydetti.
MATEMATİK VE TÜRKÇE SORULARI
Matematik ve Türkçe derslerinde çeldiricileri güçlü sorular olduğu için diğer derslere göre seçiciliğin arttığını ifade eden Kurt, matematik sorularındaki performansın öğrencinin sıralamasını belirleyeceğini savundu.
Matematik ve Türkçe sınavlarındaki soruların analiz ve sentez gücü yüksek olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği yapıda sorulduğunu aktaran Kurt, şöyle devam etti:
FEN BİLİMLERİ SORULARI
“Fen Bilimleri dersinde ise soruların geçen seneye göre daha uzun anlatımlar içerdiği, deney ve gözlemlerin kullanıldığı ve orta zorluk derecesinde olduğu bilgisi paylaşıldı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ise A kitapçığı 7. soruda 5. sınıf kazanımlarına ait bir sorunun yer aldığı görülmektedir.
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ise genel olarak paragrafı yorumlamaya dayalı sorular sorulurken dikkat ve bilgi gerektiren bir iki soruya da yer verildiği iletilmiştir.
Sorular genel anlamda öğrencilerin bazı soruları birkaç defa okuduğu bilgisini de aldı. Düzenli kitap okuyan öğrencilerin okuma, anlama ve zamanı iyi değerlendirme konusunda daha başarılı olacaklarını bu sınavda da gözlemlemiş olduk.”
ÖĞRENCİLER SINAVI YETİŞTİREMEME SORUNU YAŞAMIŞ
Uğur Okulları Türkçe Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Handan Büke ise, “20 sorudan oluşan Türkçe dersi soruları, pandemi sürecinden dolayı öğrencilerin yüz yüze eğitim aldığı birinci dönem konularından oluşmaktadır. Sorular, her ay MEB tarafından yayımlanan örnek sorularla benzerlik göstermektedir. MEB konu ve kazanımlarına genel anlamda uyulmuştur. Sözel mantık yorumlama soruları örnek sorularda yer verildiği gibidir. Sınavın genelinde öğrencinin sadece bilgisini değil okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücünü de sorgulayan, öğrenciye çıkarım yaptıran tarzda sorulara yer verilmiştir. Özellikle 4-5 soru seçici olmuştur. Düzenli çalışan, dikkatli okuyan öğrencilerin zorlanmadan yapabilecekleri bir sınav olmuştur.” değerlendirmesini yaptı.
Uğur Okulları Matematik Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Zuhal Namlısoy da, soruların çok güzel hazırlandığına işaret ederek, dikkatli okumayı, anlamlandırmayı ve odaklanmayı gerektiren sorular sorulduğunu kaydetti.
Namlısoy şöyle devam etti:
“Problemler gerçek hayata uygun modellerle zenginleştirilmiştir. Öğrencilerin doğru çözüme ulaşabilmesi, muhakeme gücünün iyi derecede olmasına bağlıdır, sentez ve analiz yapabilen öğrenciler çok rahatlıkla soruları çözebilirler. 7. sınıf kazanımlarına hakim olan öğrencilerin daha başarılı olabileceği anlaşılmıştır. Soruların bazıları uzun çözümler gerektirdiği için öğrenciler sınavı yetiştirememe sorunu yaşamışlar.
Kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin okuma, anlama ve zamanı iyi yönetme konusunda daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir.
Tanımları ve işlemlerdeki özellikleri bilen öğrencilerin zorlanmadan çözebilecekleri türden sorular da sorulmuştur. Düzenli ders tekrarı yapan, anlamadan hiçbir konuyu geçmeyen, pekiştirmek için de sürekli soru çözen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur. Bu sınavda matematik özellikle zaman yönetimi açısından eleyici olmuştur.
FEN OKURYAZARLIĞI ÖN PLANDA
Uğur Okulları Fen Bilimleri Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Filiz Polat da, “Sorularda 2. üniteye ağırlık verilmiştir. Öğrencilere sorumlu oldukları her üniteden soru sorulmuştur. LGS fen bilimleri soruları yıl içerisinde yayınlanan örnek sorular ile il bazlı sorulara benzerlik göstermektedir. Sınav bu yıl renkli olarak hazırlanmıştır. Sınavda fen okuryazarlığının ön planda olduğunu söyleyebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.
Bir veli olarak çok üzgünüm.Benim psikolojim bozuldu nerdeyse bırakın çocuğumun psikolojisini o altüst oldu zaten.Matematik soruları aşırı zorladı ve süre yetmedi.Pandemi döneminde yapılan bir sınav zaten zor bir süreçten geçerek hazırlandılar ve bununda üzerine daha da çocuklar demoralize oldu malesef..Sayısal alanda süre uzatılabilirdi.Çünkü o kadar sürede çözülecek sorular aslaa değil ve detay çok,çok işlem gerektiren sorular.Üstelik bu yıl yeni nesil soru tarzıyla karşılaştılar.Alışık olmadıkları soru tarzı ve üstüne üstelikte çok zor sorular.Ne gerek vardı bukadar çocukları yıpratmaya
Uğur Okulları başarılı msıınız değil misiniz her şey ortaya çıkacak. Niye çocukların yanında olmuyorsunuz? Beylik laflarla göz boyamayın. Siz de tepki vermek zorundasınız…
Yazık bu çocuklara çocuğu artık toparlayamıyorum.Gecesini gündüzüne katarak çalışmanın karşılığı bu sorular olmamalıydı.Resmen bağcıyı döğmüş bu sorularla amaç üzüm yemek değil….Türkçe ögretmenlerinin zorlandığı soruları on üç yaşındaki çocuğa soruyorsuniz.Matematik ögretmeni soruları 45 50 dakikada ancak cevaplıyor.Amaç neydi acaba…Uğur okullarının başarısıni 16 temmuzda gorelim.Bu ülkede herşeyden mahrum kırsal alandaki çocukları hiç mi düşünmediniz ….yazık…..
E tabii milli eğitimşe aranız sıcak kalmalı anlıuorum 3/4 ay eğitim verip 3öğrenci başı 30/40 bin lira gibi bir parayı kazanmak pandemi döneminde en kazançlı sizler çıktınız .sadece bir veli olarak soruyorum ne öğrettinizde ne sordunuz bu çocuklara merakla uğur kolejleri kaç birinci çıkaracak bekliyorum .sınav zordu birçok eğitimci bunu söylerken okul yöneticisi gözüyle size bu soruyu yöneltenler de hata zaten
Bu yıl LGS sınavına 2005 -2006 ve 2007 yılının Mart ayına kadar doğan çocuklar girdi. her çocuğun olayları algılaması ve analiz etmesi farklıdır. 3 ayrı yaş grubunu aynı sınava girmesini sağlayıp ta bu kadar karmaşık soruları analiz edebilmelerini bir eğitimci olarak nasıl bekliyorsunuz anlam veremedim. Zaten çocuklar yaklaşık 2 ay hiç sokağa çıkamadılar çıktıkları kısıtlı süre içindede ne yapacaklarını bilemediler. çoğu uzaktan eğitime bile giremedi. gerçekten yazık oldu çocuklara
Geçen sene LGS’ye girmiş birisi olarak bu seneki sorulara bakınca çok üzüldüm bu kadar kolay soru olur mu ya. Zaten sadece 1. dönem soruları sorulmuş. Açıkçası çok üzüldüm geçen sene daha zordu.
Bu bir sınıf geçme sınavı ya da baraj aşma sınavı değil. Bu bir yarışma sınavı. Sınav ne kadar zor olursa o kadar ayırt edici ve hakkaniyetli olur. Çok kolay olup 5000 tane full çeken olsa daha mı adil olacaktı? Daha mı mutlu olacaktınız.
Uğur Okulları sınava soktuğunuz çocukların başarısı veya başarısızlığı çocuklardan çok sizin başarınızdır unutmayın. Eğer yetiştirdiğiniz çocuklar başarılı olduysa söylediklerinizde %100 haklısınız. Yok eğer başarı oranınız düşük çıkarsa ki ben öyle olacağını düşünüyorum, o zaman bu söylediklerinizi yutmak zorundasınız. Herkes sizin öğretmen ve eğitim kalitenizi biliyor merak etmeyin. Öyle bol keseden atarak para toplamaya benzemiyor bu işler. Başarısız olan her öğrenciniz sizin başarısızlığınızın tescilidir. Bunu da herkes bilsin ve çocuğunu ona göre size teslim etsin ???
Geçen seneki okulların taban puanlarına bakarsan canım Lgs zor mu kolaymı açık bir şekilde çıkarım yapabiliyorsun ama herhalde sen 2018 lgs’ye bakmışsın geçen sene lgs kolaydı
Uğur okulları şöyle değerlendirmiş: Türkçe ve Matematik soruları öğrencilerin rahatlıkla yapacağı zorlanmayacağı sorulardır. Sonuçlar açıklanınca bu kadar kolay soruları Uğur okulullarının öğrencilerin neden yapamamış onu da biz sorguları.
3 farklı yaş grubunun olduğu bir sınav nasıl adil olabilir. Ay farkının bile önemli olduğu bu yaşlarda aralarında 2 yaş fark olan öğrenciler aynı sınava sokuldu. Çocukları eğitim hayatından soğuttular, demoralize ettiler.
Allah aşkına dürüst olup zordu deyin. Bunu dediğinizde en başta kendinize yalan söylememiş olursunuz. Ya bunlar çocukkkkk. Lise hocasıyım oğlumun sorularını çözmekte zorlanıyorum. Bu çocuklar kaç ay sıraya oturmadı lar. İnsaf diyorum.
Geçen sene 565 öğrenci full yaparken bu yıl 181 öğrenci full yapabilmiş ve öğrenci sayısı çok daha fazlayken.Sorular da yayınlanan örnek sorulara çok da uygun değildi.Bu sene zor seneye kolay sorulursa ki öyle olacak nerede bu adalet bu kadar zor bir dönemde çocukları bu kadar zorlamak ne kadar doğru yorumu size bırakıyorum çok çalıştılar oğlumdan biliyorum emeklerinin karşılığını alamadılar gerçekte çok daha iyi yapan bütün örnek soruları çözen çocuklarımız zorlandıysa gerçek başarılarını yakalayamadıysa varın siz düşünün…
6-7-8 . sınıflarda takdir alan ortalaması 89-92 arası olan okul deneme sınavlarında 400 410 alan bir çocuk 275 puan alıyorsa Türkiye milli eğitim sistemi çökmüş demektir Lanet olsun sisteminize şayet bir öğretmen milli eğitimin lgs sorularında kararsızlık başınızı elinizin arasına bir koyun Allahın zülmü ve çocukların vebali Ziya SELÇUK un boynuna yıllarca takılı bir bağ olsun