Bist 100
9149,46
0,77%
Bist 100
Dolar/TL
32,3743
0,1166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9612
-0,3932%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0775
-0,1511%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,27
0,11%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dünya ülkelerinde ‘akıllı şehir’ler kuruyor

30 Temmuz 2020
Dünya ülkelerinde ‘akıllı şehir’ler kuruyor
Ekin Teknoloji, 20 yılda aralarında Almanya, Bosna Hersek, Azerbaycan ve BAE'nin de olduğu 10'dan fazla ülkede güvenli şehir altyapıları kurdu. 150 milyon TL cirolu şirket, beş yıl içinde 30 ülkede faaliyet göstermeyi ve 1 milyar TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Dünyada güvenli ve akıllı şehirler piyasası bugün 40 milyar dolarlık dev bir pazara dönüştü. Hızlı nüfus artışı, hızlı kentleşme, politik gelişmeler, artan terör olayları ve güvenlik kaygıları pazarı büyüten nedenler arasında yer alıyor.

Bu alanda faaliyet gösteren birçok şirket var. Temeli 1998 yılında Akif ve Suzan Ekin tarafından atılan İstanbul merkezli Ekin Teknoloji de bu alanda faaliyet gösteren uluslararası bir şirket.

Güvenli ve akıllı şehir teknolojilerine yön vermek amacıyla kurulan şirketin geliştirdiği yazılım ve donanım çözümleri bugün 10'dan fazla ülkede kullanılıyor. Şirket, kamu güvenliği, havaalanları, alışveriş merkezleri ve şehir planlama gibi birçok alanda güvenli ve akıllı yönetim için çözümler sunuyor.

Ekin Teknoloji, bugüne dek Ortadoğu'da birçok başkentin şehir trafik yönetim sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirdi. 2019 sonunda ise Güney Amerika'da bir başkente akıllı şehir mobilyası "Ekin SPOTTER" ile giriş yaptı. Ekin Smart City Solutions Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, "Geçtiğimiz yıl hedefimiz olan tüm pazarlara 2019 ve 2020'de girişimizi tamamladık" diyor.

Şirket, merkezi yönetimle şehirlerin trafik yönetimi ve kamu güvenliği alanında verilerinin toplanıp yönetilmesine katkı sağlayarak geçen yıl 150 milyon TL ciroya ulaştı. Bu yıl ciroyu yüzde 50 artırmayı hedefliyor.


YAPAY ZEKA ÜRÜNLERİ


Kuruluşundan bu yana geçen 20 yılı aşan sürede aralarında Almanya, Bosna Hersek, Azerbaycan ve BAE'nin de olduğu 10'dan fazla ülkede akıllı şehir yönetim sistemi kuran Ekin Smart City Solutions, Türkiye'de ve dünyada güvenli şehir teknolojileri alanında adını duyurdu.

İstanbul merkez olmak üzere, Stuttgart, Miami, Zürih, Bakü ve Ankara'da ofisleri bulunan şirket, gelirlerinin yüzde 98'ini yurtdışı işlerden elde ediyor.

2007-2017 yılları arasında yüzde 2 bin 783'lük büyüme kaydettiklerini vurgulayan Akif Ekin şunları söylüyor: "Önümüzdeki beş yılda 1 milyar TL ciroya ulaşmayı ve bu alanda dünyada lider firmalar arasında olmayı hedefliyoruz.

Halihazırda trafik yönetiminden kamu güvenliğine kadar bir şehrin bütün veri ihtiyaçlarını tek bir çatı altında toplayıp kendi geliştirdiğimiz yazılımımızla şehir yönetimini merkezileştirdiğimiz için rakipsiziz. Bireysel çözümlerde rakiplerimiz elbette var ancak tamamına yakınını yapay zeka ile geliştirdiğimiz ürünlerimizle var olduğumuz her alanda lider olacağız."

ÖNE ÇIKAN TEKNOLOJİLER


Ekin Teknoloji'nin öne çıkan pek çok teknolojisi var. Örneğin, hareket halindeyken plaka tanıma, yüz tanıma, park ve hız ihlal tespiti yapabilen Patrol G2, bu yeteneği sayesinde bir polis aracını akıllı devriye aracına dönüştürüyor. Sabit sistemlerin bulunmadığı yerlerde 360 derecelik gözetim yapabilen tak ve çalıştır tasarımlı ürün, tepe lambası konseptindeki tasarımı ile her türlü araçta kullanılabiliyor.

Ekin Patrol, inovasyon, teknoloji ve tasarım alanında 10'un üzerinde ödüle sahip. Bike Patrol, güvenlik güçlerinin sabit sistemlerin bulunmadığı noktaları da denetleyebilmesini ve kent trafiğinin daha güvenli hale gelmesini sağlıyor.

Akif Ekin, ürün geliştirmeye yönelik çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini dile getiriyor. Ekin, "Bünyemizde 50'ye yakın mühendis çalışıyor. İstanbul'daki ÜR-GE merkezimizde donanım ve tasarım, Ankara Bilkent Cyber-park'ta bulunan AR-GE merkezimizde ise yazılım geliştirme yapıyoruz" diyor. Bir teknoloji şirketi olarak her yıl cironun yüzde 5'ini AR-GE'ye ayırdıklarını da sözlerine ekliyor.

SMART CİTY TRENDLERİ


Ekin Teknoloji'nin Türkiye'nin teknoloji ihracatında önemli bir yeri olduğunu söyleyen Akif Ekin, dünyada 'smart city' konusundaki gelişmeleri, öne çıkan teknolojileri ve bu alandaki trendleri de değerlendirdi. Akif Ekin'in verdiği bilgiye göre, özellikle pandemi sürecinde dijitalleşme lüksten çok bir ihtiyaç haline geldi.

Dijitalleşme ve birbiriyle haberleşerek çalışan şehir yönetim sistemleri, akıllı şehirlerin altyapısını oluşturuyor. Uzaktan yönetilebilen şehir, trafik ve kamu güvenliği yönetim sistemleri, bu süreçte sahada çalışan personelin hayat kalitesine katkıda bulunuyor.

Akif Ekin, "Hız tespitinden park yönetimine, yüz tanımadan sosyal mesafe ölçümlemesine birçok çözümü tek bir çatı altında toplayarak trafik yönetimi ve kamu güvenliği konularında günümüzün ve geleceğin akıllı şehirlerinin inşasının bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz" diye konuşuyor.

HEDEF PAZARLAR


Ekin Teknoloji, bugün 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki beş yılda bu sayıyı 30'a çıkarmayı planlıyor. Ekin Teknoloji, çözümleriyle dünyada dört kıtaya ulaşmış durumda. Avustralya'da da görüşmeler sürüyor. Geçen yıl Güney ve Kuzey Amerika'ya giriş yapmayı hedefleyen ve bunu başaran şirket, iş ortakları kanalıyla bu coğrafyada yeni bir ağ kurmayı planlıyor. Akif Ekin, "Tüm çözümlerimizi tüm dünya şehirlerine ulaştırmayı hem çevresel sürdürülebilirlik hem de toplumların refahı açısından misyonumuz olarak benimsiyoruz" diyor.

EKİN'İN YENİ PROJELERİ


Ekin Teknoloji'nin gündeminde yeni projeler var. 2020 yılı başında şirket mottolarını 'Gelecek Nesil Akıllı Şehir Teknolojileri' olarak değiştirdiklerini belirten Akif Ekin, şunları anlatıyor: "Bunun nedeni yapay zeka ile şehir yönetimi konusundaki uzmanlığımızı yalnızca güvenli şehir yönetimi alanıyla kısıtlamayıp daha geniş kapsamda bir hizmet sunmayı hedeflememiz ve aslında bu konuya çok hakim olmamızdı. Halihazırda akıllı şehirlere birçok alanda hizmet sunuyoruz. Yakın zamandaki projelerimiz ise akıllı şehirlerin sektör bazlı alt başlıklarına odaklanıp, her başlık altında uzmanlığımızı sergilemeye yönelik olacak."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2324,27 0,11%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9149,46 0,77%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,351 -0,017%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35499 0,0709%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3025 -0,4602%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3743 0,1166%
  • EURO/DOLAR 1,0775 -0,1511%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9612 -0,3932%
  • STERLIN/DOLAR 1,26236 0,00158%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL