Türkiye'de ürettiği depolama, ambar ve raf sistemlerini 52 ülkeye ihraç eden kadın girişimci Saniye Kurt, Afrika'ya odaklandı. 2020 yılında Gana'da bir raf tesisi açmayı planlayan Kurt, burada yapılacak üretimle Kenya, Etiyopya ve Senegal pazarlarına ulaşmayı hedefliyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]
Günümüzde 'erkek işi' tabusunu yıkan pek çok kadın var. Saniye Kurt da onlardan biri. 2007 yılında depolama, ambar ve raf sistemlerine çözüm sunan Akdenizrack şirketini kuran Saniye Kurt, İstanbul İkitelli'deki 17 bin metrekarelik tesisinde, yıllık 22 bin tonluk üretim gerçekleştiriyor.
Üretiminin yüzde 40'ını da 52 ülkeye ihraç ediyor. Afrika pazarına odaklanan Akdenizrack, geçen yıl 116 milyon TL olarak gerçekleşen cirosunu 2019 sonunda 150 milyon TL'ye çıkarmayı hedefliyor.
Şirket ihracatın cirodaki payını yüzde 65'e çıkarmayı planlıyor. Bunun için gözünü Afrika'ya dikmiş durumda. Saniye Kurt, "Güçlü olduğumuz pazar Afrika. Bu nedenle Gana'da bir fabrika açmayı planlıyoruz" diyor.
KENYA VE GANA'DA OFİS
Türkiye'nin en büyük bin firmasına hizmet veren şirket, ilk ihracatını ise 2014 yılında Nijerya'ya yaptı. Ardından talep artışı nedeniyle Kenya ve Gana'da ofisler açtı. Bugün Afrika'da bölgenin en büyük gıda üreticileri Akdenizrack'ın müşterisi konumunda.
Afrika pazarına odaklandıklarını ifade eden Saniye Kurt, "Geçen yıl Afrika'da 5 milyon dolar ciro elde ettik. Amacımız her Afrika ülkesinde en az 5 milyon dolar ciro yapmak" diye konuşuyor. Akdenizrack, bunun için Afrika'da yapılanmaya çalışıyor.
Bu pazardaki etkinliğini daha da artırmak için de 2020 yılında Gana'da bir raf fabrikası açmayı hedefliyor. Şirket, hammaddeyi Türkiye'den götürmeyi planlıyor.
Yatırımın toplam bütçesi ise 30 milyon TL olarak hesaplanıyor. Gana'daki üretimle Kenya, Etiyopya ve Senegal pazarlarına ulaşılması hedefleniyor. Öte yandan bu yatırımın şirketin cirosunda yüzde 30'luk artış getirmesi de bekleniyor.
AR-GE'YE YÜZDE 5 AYIRIYOR
Girişimci Saniye Kurt'un hikayesi 1999 yılında merkezi İkitelli'de bulunan Temesist'te işe girmesiyle başladı. Türkiye'de ve dünyada üretim yapan birçok farklı sektörden markanın depolama, ambar, raf sistemlerine çözüm sunan bu şirkette 10 yıl kadar çalıştı.
Üretimden satışa kadar şirketteki tüm departmanlarda görev yaptı. Bunları yaparken aynı zamanda kendisini de geliştirdi. Saniye Kurt, "Çalışmalarım boyunca depolama ve raf sistemlerinin Türkiye'nin hemen hemen her noktasında bir ihtiyaç olduğunu gözlemledim. Sonrasında da kendi şirketimi kurdum" diye konuşuyor. Ürün geliştirmeye büyük önem veren Akdenizrack, cirosunun yüzde 5'ini AR-GE'ye ayırıyor.