Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,3364
0,085%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1298
0,0145%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0864
-0,0791%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2242,89
-0,05%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kuluçkalar pandemide de girişimcileri destekliyor

25 Eylül 2020 | 12:23
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 16:59
Kuluçkalar pandemide de girişimcileri destekliyor
Kuluçka merkezleri pandemiye rağmen start up'ları desteklemeyi sürdürüyor. Çekirdek sermaye desteğinden start up zirvesine kadar birçok alanda girişimcileri desteklemeyi hedefleyen kuluçka merkezlerinin yeni dönem etkinlik programlarını araştırdık.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Teknolojik iş fikri olan girişimcilerin yanında olan ve teknolojiye dayalı şirketlerin kuruluşunu hızlandıran kuluçka merkezleri, girişimcilik ekosisteminin gelişmesine ve büyümesine önemli destek sağlıyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Bu merkezlerde erken aşama girişimler, aldıkları hızlandırıcı programlarla projelerini hızla hayata geçiriyor ve bir şirket kurabiliyor.

Kuluçka merkezleri pandemi nedeniyle birçok etkinliğini online platformlara taşıdı. Bu yıl ve önümüzdeki yıl da eğitimlerin online platformlar üzerinden yürütülmesi planlanıyor.

Çekirdek sermaye desteğinden start up zirvesine kadar birçok alanda girişimcileri desteklemeyi hedefleyen kuluçka merkezlerinin yeni dönem etkinlik programlarını araştırdık.

AÇIK İNOVASYON PLATFORMU


Sabancı Üniversitesi Inovent A.Ş., Türkiye'nin ilk teknoloji ticarileştirme ve çekirdek fon şirketi. Ağırlıklı olarak akademi temelli girişimciliğe odaklanmak üzere, henüz erken aşamada olan teknolojilerin ticarileştirilmesini yöneten Inovent; girişimlere, müşteri, fon ve yatırım bulma hizmetleri veren yapısıyla, stratejik danışmanlık ve iş geliştirme şirketi konumunda.

Sabancı Üniversitesi Inovent Genel Müdürü Bülent Bankacı, AR-GE şirketleri ile üniversite araştırmacıları ve start up'ları bir araya getirdikleri, yeni iş birliklerinin oluşmasının desteklendiği açık inovasyon platformu Connect-4tech ile şirketlerin ihtiyacına yönelik teknoloji transferini sağladıklarını söylüyor.

Bankacı, "Bu yöndeki çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. Buna ek olarak Avrupa'da sürdürülebilir enerji fikirlerini destekleyen ElT-InnoEnergy girişimiyle Türkiye'de bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz PowerUp Girişim Yarışması çalışmalarımızı devam ettirmek de planlarımız arasında" diyor.

ÇEKİRDEK FON VERİYOR


Erciyes Teknopark çatısı altında faaliyet gösteren Sera Kuluçka Merkezi'nde girişimci adayları, kendilerine tahsis edilen her türlü donanıma sahip ofis alanlarında çalışabiliyor ve süreç boyunca eğitim, mentörlük gibi hizmetlerin tamamından ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç, "Orta Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliği ile üç yıldan beri düzenlenen Benim İşim Girişim İş Fikri Yarışması ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu ortaklığında bu yıl ilki gerçekleştirilen Fikir Fabrikası programları ile ekiplere 10 biner TL çekirdek fon veriliyor. Tüm bunlarla birlikte eğitimler, mentor seansları ile girişimcilerin başarılı olmalarına katkı sağlanıyor" diye konuşuyor.

ULUSLARARASI PROGRAMLAR


Özyeğin Üniversitesi'nin kuluçka merkezi olan Girişim Fabrikası, ön kuluçka, kuluçka ve hızlandırıcı programlarıyla girişimcilere destek oluyor. 2020 yılının ikinci yarısında tüm eko-sisteme açık programların yanı sıra Özyeğin Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyenlerine yönelik sağlanan birebir destekler ile girişimci sayısının daha yukarılara taşınması hedefleniyor.

İş birlikleri kapsamında girişimcilerin uluslararası platformlarda görünürlüklerini ve ayrıca uluslararası programlara katılımlarını desteklemeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. İsmail Arı, "Düzenleyeceğimiz yeni programlara katılacak girişimcilerimizin yanı sıra önceki dönem programlarımızdan mezun olan girişimcilerimize yönelik çalışmalar ile de gelişimlerine, yatırıma erişim ve müşteri edinim süreçlerine katkı sağlamak önceliklerimiz arasında" diyor.

YATIRIMCIYA SUNUM HAZIRLANACAK


GOSB Teknopark Kuluçka Merkezi'nde oluşturulan ortak alanla birlikte girişimciler, iş ağlarını ve birlikte iş yapabilme yeteneklerini geliştirebiliyor. Merkezde pazar analizi, satış stratejileri ve müzakere becerilerini geliştirmeye yönelik periyodik eğitimleri devam edecek.

Aynı zamanda start up'ların olası bir yatırımcı görüşmesi öncesinde, yatırımcı sunumlarının iyileştirilmesi amacıyla pitching eğitimleri sürecek. Yeni açılan hibe ve destek programları, proje yazma eğitimleri verilecek.

GOSB Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Direktörü Tolga Bildirici, "Fikri Sınai Mülkiyet Hakları konusunda farkındalık yaratılması amacıyla çeşitli eğitimler düzenleme hazırlıklarımıza da devam ediyoruz'' diyor. Bildirici, start up'ları sanayi şirketleri ile bir araya getirmek adına düzenledikleri demoday etkinliklerinin de devam edeceğini belirtiyor.

BIG BANG'E PANDEMİ DÜZENLEMESİ


Üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezleri arasında dünyada ilk beşte yer alan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi, fikirlerini ticarileşebilir ürün ya da hizmete dönüştürmek isteyen girişimciler için çalışıyor.

Girişimcilerin yatırımcılarla ve kamuoyuyla buluştuğu etkinlik olan Big Bang Startup Challenge'ı, 2019'da 52 milyon TL (9 milyon dolar) kaynağın girişimcilere ulaşmasını sağladıklarını söyleyen İTÜ ARI Teknokent Direktörü ve İTÜ Çekirdek Kurucusu Arzu Eryılmaz, "Etkinlik bir kez daha kendi rekorunu kırdı ve dünyanın en önemli girişimci etkinliklerinden birisi haline geldi.

Türkiye'den gelen binlerce başvurunun dışında, geçtiğimiz yıl 30'dan fazla ülkeden 80'den fazla girişimci ekipten başvuru aldık. Big Bang 2020 için planlamalarımız devam ediyor. Yarı online-yarı offline düzende yapabileceğimiz bir kurgu üzerinde çalışıyoruz" diyor.
Etiketler
start up
0

  • ALTIN GRAM - TL 2242,89 -0,05%
  • ALTIN ONS 2157,37 -0,15%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 150,329 0,788%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35634 0,23019%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,9075 0,0533%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3364 0,085%
  • EURO/DOLAR 1,0864 -0,0791%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1298 0,0145%
  • STERLIN/DOLAR 1,27085 -0,17713%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL