Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ankaralı COOK, üç kategoride büyüyor

03 Aralık 2020
Ankaralı COOK, üç kategoride büyüyor
36 yıllık bir geçmişe sahip olan Ankaralı Sedat Tahir AŞ, COOK markasıyla mutfak yardımcıları, çöp torbaları ve tek kullanımlık ürünlerde sektörün öncülerinden. Yeni yatırımlarla büyümeyi sürdürmeyi planlayan şirket, ihracat pazarlarını da genişletecek.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

İş dünyasında, üniversiteden mezun olduktan sonra profesyonel hayatı tercih etmeyip girişimciliği seçen pek çok isim var. ODTÜ İşletme Bölümü'nden 1979'da mezun olduktan sonra kendi işinin patronu olmak isteyen Kürşad Tiritoğlu da o isimlerden biri. İlk olarak bir arkadaşı ile birlikte hediyelik eşya dükkânı açıyor.

Ancak bu işte aradığını bulamıyor. Ardından kayınpederi Sedat Tahir ile beraber çeşitli ürünlerin ithalatını gerçekleştirip, satışını yapmaya başlıyor. Çok az bir sermaye ile yola çıkan Tiritoğlu, Ankara Kavaklıdere'de açtıkları ofiste altı kişilik bir ekiple yola çıkıyor. Sedat Tahir AŞ'nin temelleri de böylece atılıyor.

TÜRKİYE'DE ÜRETİM


O dönem üretim tesisleri ve depoları olmadığını belirten Sedat Tahir AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tiritoğlu, "Şimdi üretimini yaptığımız ürünlerin öncüsü olan fırın torbasını da İngiltere'den ithal ediyorduk.

O zamanlar bitmiş ürün gümrük vergileri çok yüksek olduğu için ürünün tamamen Türkiye'de üretimine başladık. COOK'u, fırın torbası ürünü markası yapma fikri de tam bu aşamada ortaya çıktı" diyor.

İlerleyen süre zarfında kategoriyi tamamlayıcı ürünler olan streç film, alüminyum folyo, pişirme kâğıdı, çöp torbası ve buzdolabı poşeti üretimine başladıklarını ifade eden Kürşad Tiritoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada alanımızda Türkiye'nin en büyük iki oyuncusundan biriyiz.

Yüzde 100 yerli sermayeli bir şirket olarak mutfak yardımcıları, çöp torbaları ve tek kullanımlık ürünler olmak üzere üç ana kategorideyiz. Geçen yıl 120 milyon TL olan ciromuzu bu yıl 180 milyon TL'ye çıkarmayı planlıyoruz" diyor.

30 BİN TONLUK KAPASİTE


COOK'un üretim serüveni ise 1985 yılında Ankara OSTİM'de ufak bir atölyede başlıyor. Zaman içerisinde iş büyüdükçe ve kazanılanların şirkete yatırılması sonucunda da fabrika boyutlarına ulaşıyor.

2009 yılına gelindiğinde Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 10 bin metrekare kapalı alana sahip bir tesise geçtiklerini söyleyen Kürşad Tiritoğlu, "Aynı süre içerisinde yine Sincan OSB'de bulunan kendimize ait olan arsamızda fabrika yatırımımıza başlayıp 2014 yılında inşaatını tamamladık.

Şu anda 20 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda üretimimize devam ediyoruz. Bugün Ankara'daki tesisimizin yıllık 30 bin tonluk üretim kapasitesi var" diye anlatıyor.

ÖZEL MARKALAR


COOK çatısı altında mutfak yardımcıları, çöp torbaları ve tek kullanımlık ürünler olmak üzere üç ana kategori bulunuyor. Mutfak yardımcıları grubunda streç film, alüminyum folyo, pişirme kâğıdı, buzdolabı poşeti, fırın torbası, buz torbası gibi mutfakta işleri kolaylaştıran ürünler bulunuyor.

Çöp torbaları grubu ise normal, büzgülü ve kokulu çöp torbalarından oluşuyor. Tek kullanımlık ürünler ise bardak, çatal, bıçak, tabak gibi kullan-at ürünlerden oluşuyor. Kendi tescilli markaları dışında da farklı şirketler için üretim yaptıklarını dile getiren Kürşad Tiritoğlu, üretimlerinin yüzde 15'ini özel markalı (private label) ürünlerin oluşturduğunu söylüyor.

Tiritoğlu, "Metro, Migros, Carrefour, A101, Özdilek, Hakmar, Nestle, Unilever gibi 40'tan fazla yerel ve uluslararası şirketin özel markalarının üretimi yine bizim fabrikamızda gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor.

Bu anlamda sektördeki özel üretimlerin büyük çoğunluğunu biz gerçekleştiriyoruz. Bunların haricinde de endüstriyel ürünlerden olan streç ve shrink filmlerin ağırlıklı olarak beyaz et ve yumurta sektörlerine satışını gerçekleştiriyoruz" diye ekliyor.

BÜYÜK OYUNCULARDAN


Sektörde merdiven altı tesislerden çıkan 50'den fazla marka bulunuyor. Bu markalar, özellikle ev dışı tüketim kanalında kayıtdışı satılıyor. Sedat Tahir AŞ ve COOK markası ise Niel-sen verilerine göre, sektörün en büyük iki oyuncusundan biri. Bugün 300'den fazla kişiye iş olanağı sunan şirket,

2021 yılında beyaz yaka kadrosunda yüzde 10'luk bir istihdam artışı planlıyor. Hızla büyüyen bir organizasyon oldukları için düzenli olarak ilave kadroya ihtiyaç duyduklarından bahseden Kürşad Tiritoğlu, şunları anlatıyor: "İşe alımlarımızı da yönetim kadromuzu geliştirmek ve genişletmek için yapıyoruz.

Yedi farklı ürün kategorisinde üretim yaptığımız için her kategorinin farklı kapasiteleri mevcut. Ancak toplam değerlendirme yapacak olursak, yıllık 30 bin tonluk bir üretim kapasitesine sahibiz. Son beş yılda 15 milyon dolarlık fabrika ve makine parkuru yatırımı gerçekleştirdik."

30 ÜLKEYE İHRACAT


1995 yılından bu yana ihracat da yapan Sedat Tahir AŞ, üretiminin yüzde 15'ini ihraç ediyor. Hem COOK hem de özel markalı ürettiği ürünlerle Yunanistan'dan Katar'a, Fransa'dan Mozambik'e kadar 30'u aşkın ülkeye ihracat yapıyor.

Önümüzdeki yıllarda ağırlıklı olarak COOK markası ile ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini ifade eden Kürşad Tiritoğlu, "Güney Afrika ülkelerinde ve Azerbaycan pazarında COOK ve ASTRA markamız ile pazar hakimiyeti konusunda oldukça güçlü durumdayız.

Hedef ülkelerimizde distribütörlüğümüzü yapabilecek şirketleri araştırmaya devam ediyoruz. Beş yıl içerisinde üretimimizin yüzde 30'unu yurtdışına COOK markası ile ihraç edeceğiz" diyor.

Makedonya, Arnavutluk, Kosova gibi Balkan ülkeleri, Tanzanya, Senegal, Kenya, Nijerya gibi Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerini radarına alan şirket, bu ülkelerde distribütör arayışına devam ediyor.

'5 MİLYON DOLAR YATIRIM PLANLIYORUZ''


Yüzde 100 yerli sermayeli bir aile şirketi olan Sedat Tahir AŞ, yaratıcı ürünler geliştirmeyi ve yenilikçi ürünleri tüketicilerle buluşturmayı hedefliyor.

2018 yılından itibaren yalın üretim danışmanlığı alarak hem fabrikalarını hem de organizasyonlarını geliştirdiklerinin altını çizen Kürşad Tiritoğlu, "Üretim kapasitemizi artıracak ilave kapalı alan ve makine yatırımlarımız devam ediyor.

Beş yıl içerisinde yanımızda bulunan ve mülkiyeti bize ait olan arsamızda ilave fabrika inşaatına ve makine parkuruna yaklaşık 5 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz" diye ekliyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL