Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Denizli ihracatta ilk beşe oynuyor

11 Nisan 2018
Denizli ihracatta ilk beşe oynuyor
Pamuklu ev tekstilinde lider olan Denizli, sanayi ve turizmde yaptığı atakla adından söz ettiriyor. Son 10 yılda ihracatı yüzde 41 artış gösteren ve 2017'de 3 milyar dolarlık ihracata imza atan Denizli, bu alanda beş büyük kentten biri olmayı hedefliyor.

ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr

Tekstil, turizm ve mermer alanında Türkiye'nin önde gelen kentlerinden biri olan Denizli, son yıllarda ekonomide kaydettiği mesafeyle dikkat çekiyor. Özellikle hazır giyim ve tekstilde 170 ülkeye ihracat yapan bir merkez konumunda olan Denizli'nin yalnızca yıllık hazır giyim ve ev tekstili ihracatı 1 milyar doları geçiyor.

Havlu ve bornoz üretiminde önemli bir merkez olan Denizli, bu alanda ülkenin yıllık ihracatının yaklaşık üçte birini yaparken, pamuklu tekstil alanında ise dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Bunu bakır kablo, elektrik-elektronik, çelik ve madencilik ürünleri takip ediyor.

2017 sonu itibariyle kentin toplam ihracatı ise 3 milyar dolar sınırını aşmış durumda. Denizli'nin ihracatı son 10 yılda yüzde 41 arttı. Bu durum kentteki üretimin çeşitlenmesinin ve daha nitelikli hale gelmesinin de önünün açtı.

HEDEF İLK BEŞE GİRMEK
2018'e umutlu bir giriş yapan Denizli iş dünyasının hedefinde Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sekizinci kenti konumundaki Denizli'yi ilk beşe taşımak var. Bunun için oluşturulan yol haritasında ise bu yıl Çardak OSB'de şirketlere tahsis edilen 2 milyon metrekarelik alanda başlanacak üretim ve Denizli-İzmir tren yolunun faaliyete geçmesi bulunuyor.

Denizli iş dünyası, ayrıca, özellikle lider konumda oldukları pamuklu ev tekstilinde dünya markası çıkarmak için de kolları sıvamış durumda. Kadın istihdamının yüksek olduğu kent, tarımsal üretimde de iddialı. Tropikal meyveler dışındaki tüm ürünlerin yetişebileceği bir iklime sahip olan Denizli, üzüm, nar ve kekikte Türkiye'nin üretim üssü konumunda bulunuyor.



İHRACATTA REKORA KOŞUYOR
Denizli'nin kendini yetiştirmiş ve zenginleştirmiş bir kent olduğunu vurgulayan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, il ekonomisinin tekstil ağırlıklı olsa da makine, bakır kablo, mermer ve turizmde de her geçen yıl artan bir ivmeyle geliştiğini söylüyor.

İhracatta yakalanan başarının teknolojik standartları yüksek ürünlerle sağlandığını ve Denizli'nin ABD ile Avrupa Birliği ülkeleri odaklı bir ihracat portföyüne sahip olduğunu kaydeden Keçeci, Denizli'nin her yıl "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" içerisinde en az 10 şirketle yer aldığına dikkat çekiyor.

Keçeci, "Çoğu zaman kamuoyunda Denizli'yi Kayseri, Konya gibi kentlerle karşılaştırıyorlar. Oysa bu yanlıştır. Biz ekonomi ve ihracat büyüklüğü olarak İzmir ve Kocaeli ile aynı kulvarda yer alıyoruz" diyor.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert de kentin 17 aydır ihracatta kesintisiz büyüdüğüne işaret ediyor. Bu yıl DENİB olarak 25'inci yıllarını kutladıklarını ifade eden Kocasert, "Beklenmedik jeopolitik gelişmeler olmazsa, bu yılı Denizli için rekor olacak bir ihracatla bitirmeyi hedefliyoruz. 2017'de 3 milyar doları geçtik, 2018'de bunun üzerine en az yüzde 10-15 koyacağız" diye konuşuyor.



OSB SAYISI ALTIYA ÇIKACAK
Kentte üç adet organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bunlar Türkiye'nin ikinci büyük mermer havzasına sahip Denizli'de 182 firmanın bulunduğu Denizli Organize Sanayi Bölgesi, son dönemde hızla gelişen Çardak Özdemir Sabancı OSB ve Deri İhtisas OSB.

Kent sınırları içerisindeki OSB sayısının altıya çıkarılması planlanırken, 2018 başında Çardak OSB'de yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alanın üretime açılması özel sektör için sevindirici haber oldu.

Aynı zamanda Çardak Özdemir Sabancı OSB Yönetim Kurulu Başkanı da olan Müjdat Keçeci, "Mart ayında kent olarak 320 milyon TL ihracata imza attık. Çardak OSB'de yıl sonuna kadar faaliyete geçecek yeni şirketlerimizle birlikte istihdam ve ihracatta büyük başarı yakalayacağız" diye konuşuyor.

Keçeci, daha şimdiden OSB içinde üretime açılan arazide 17 yeni şirketin arsa talebinin onaylandığını ve burada yapılacak yatırımlarla 10 bin yeni istihdam sağlanacağını kaydediyor. Bundan sonra kurulacak ilk OSB'nin ise Makine İhtisas OSB olması için kent iş dünyası anlaşmaya varmış durumda.

ENERJİ VE SAĞLIKTA İDDİALI
Denizli, öte yandan Ege'nin enerji merkezi olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Yedi adet jeotermal sahası bulunan Denizli, Ege Bölgesi illeri içerisinde yaklaşık yüzde 16 paya sahip.

Halihazırda devam eden hidroelektrik, jeotermal ve doğalgaz enerji çevrim santralleri yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte Denizli bin 500 megavatlık elektrik enerjisi üreten bir kent olacak.

Bununla birlikte Denizli'nin termal sağlık alanında da uluslararası bir kimliğe kavuşmaya başladığını vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Yakında kent olarak 'Sağlık Merkezi' statüsünü kazanacağız.

Bu alanda yatırımlar devam ediyor" diyor. Çardak OSB'deki arsa sorununun çözülmesiyle birlikte sanayicilerin kapasite artırımı için harekete geçtiğini dile getiren Zolan, "Üretim ve ihracatta istikrarlı bir artışı sürdüreceğiz. Bugünden bakılınca, önümüzdeki altı ay için tüm ihracat anlaşmaları yapılmış durumda" şeklinde konuşuyor.

2 MİLYON TURİST AĞIRLIYOR
İç ve dış turizme 12 ay hizmet sunabilen bir kent olan Denizli, Türkiye'de en fazla turist çeken ilk beş şehirden biri. Adını Pamukkale travertenleri ile tüm dünyaya duyuran Denizli, antik Bergama Krallığı'nın iki büyük metropol kenti Hiyeropolis ve Laodikya kalıntıları ile her yıl yüzbinlerce yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Denizli'ye her yıl ortalama 2 milyon yerli ve yabancı turist geliyor.

Özellikle son yıllarda hayata geçirilen Teleferik ve Bağbaşı Yaylası ile Tavas ilçesinde 2 bin 420 metre rakımda faaliyete geçen Denizli Kayak Merkezi, turizm hareketliliğini artırmış durumda. Toplamda yaklaşık 100 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen yayla ve kış turizmi projeleri, günübirlik Pamukkale'ye gelen ziyaretçilerin kentte gece konaklamasını sağlamaya yönelik önemli bir adım. Şehirde şu an 300'e yakın turizm tesisi ve yaklaşık 25 bin yatak kapasitesi bulunuyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL