Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İş dünyasından kültür sanata hayat öpücüğü

15 Haziran 2022
İş dünyasından kültür sanata hayat öpücüğü
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Pandemi nedeniyle durma noktasına gelen kültür-sanat etkinlikleri yeniden hız kazandı. Birçok kurum müzeden konsere, sergiden tiyatroya kadar sanatin farklı alanlarında, üstlendikleri sponsorluklarla kültür-sanata hayat öpücüğü veriyor.

12 – 25 Haziran 2022 tarihli sayıdan

Tüketiciler artık markalardan sadece kendi ürün veya hizmetlerini pazarlamalarını beklemiyor, aynı zamanda toplumsal konularda bir ya da birden çok meseleyi sahiplenmelerini ve çözüm sürecinde kritik rol almalarını talep ediyorlar.

Şirketlerin marka amacını bu doğrultuda şekillendirmesi ve paydaş ekosisteminde etki odaklı liderlik üstlenmesi bugün hiç olmadığı kadar kıymetli.

Özellikle pandemi, toplumların sanata duyduğu ihtiyacı bir kez daha kuvvetle ortaya koydu. Zira bu dönemde, en büyük sıkıntı çeken sektörlerden biri de kültür-sanat oldu. Araştırmalar da kültür-sanat alanındaki istihdam düşüşünü ortaya koydu.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Dolayısıyla, özellikle böyle bir dönemden sonra şirketlerin kültür-sanat etkinliklerine destek olmalarının, hem sanatçıyı teşvik hem de sanatseverleri sanatla buluşturma konusunda, önemli bir misyon üstlendiğini söyleyebiliriz.

Türkiye'de kültür-sanat alanında uzun soluklu ve başarıyla hayata geçirilen sponsorluklar bulunuyor. Müzeden konsere, sergiden tiyatroya kadar artık birçok kurum sanatın farklı disiplinlerini destekliyor. Haberimizde 17 kurumun kültür-sanata verdikleri destekleri araştırdık.

ÜÇÜNCÜ MÜZEYİ KURACAK


Banka sektöründen destek veren Türkiye İş Bankası, kültür-sanat faaliyetlerini İş Sanat olarak yürütüyor. İş Sanat, sahne sanatları, plastik sanatlar, müzecilik ve tarih çalışmaları ile arkeoloji alanında katkı faaliyetleri başta olmak üzere geniş bir yelpazede faaliyetlerini yürütüyor.

İstanbul ve Ankara'daki iki müzenin ardından üçüncü müzenin hazırlıklarının da İstanbul'da devam ettiğini söyleyen İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Beyoğlu şubesinin tarihi binasında bankanın resim koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturmak üzere kapsamlı bir tadilat çalışması sürdüklerini ifade ediyor.

"Ülkemizin en kapsamlı koleksiyonları arasında yer alan Türk resim sanatının temelinin atıldığı yıllarda üretilen ilk örneklerden başlayan koleksiyonumuzda 950'den fazla sanatçının, 2 bin 500'den fazla adet eseri yer alıyor.

Prof. Dr. Gül İrepoğlu küratörlüğünde sergi hazırlıkları devam eden yeni müzemizin gelecek yılın başlarında ziyaretçisiyle buluşmasını hedefliyoruz" diyen Üreten, bu yıl da İKSV Müzik Festivali'ni gösteri sponsoru olarak destekleyeceklerini belirtiyor.

AKM'NİN ANA DESTEKÇİSİ


Türk Telekom, geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptığı imza töreniyle Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yedi yıl boyunca ana destekçisi oldu. AKM'nin 'kalbi' olan kırmızı kürenin bulunduğu büyük opera salonuna ismini verirken; AKM'nin tüm iletişim ve teknoloji altyapısını da sağlıyor.

Görme ve işitme engelliler için hayatı kolaylaştıran uygulama 'Sesli Adımlar'da yakın bir zamanda AKM kapsamında da kullanılmaya başlanacak. Böylece görme ve işitme engelli sanatseverler, AKM'nin kapalı ve açık alanlarını, mobil telefonlarına yükledikleri bu özel uygulama eşliğinde ziyaret edebilecekler.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin de destekçileri arasında yer aldıklarını söyleyen Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Funda Öge, "Bu kapsamda, AKM'nin dış alanını ilk defa bir açık hava sahnesine dönüştürdük.

Düzenlediğimiz konserler ve etkinliklerle 26 müzisyen ve müzik grubunu halka açık ve ücretsiz olarak Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde sahnesinde dinleyicilerle buluşturuyoruz" diyor.

ALTERNATİF TİYATRO SAHNESİ


Anadolu Efes ise 35 yıldır sinemadan tiyatroya, görsel sanatlardan, müzik ve tasarıma kadar pek çok değişik alanda sanatçıları ve kültürsanat topluluklarını destekliyor.

Genç tiyatrocuların, tiyatro topluluklarının sahne bulmakta zorlandığını, üniversite öğrencilerinin, gençlerin ise kaliteli yapımlara ulaşmakta sıkıntılar yaşadığını gören Anadolu Efes, 2018 yılında Mavi Sahne’yi kurdu. Mavi Sahne’nin hikayesi DasDas’ta başladı.

Farklı alternatif tiyatroların sahnelediği oyunlarla ilk iki sezonunda 4 bini üniversite öğrencisi binlerce tiyatro severi ağırladı. Bu yıl da öğrenciler, platform çatısı altındaki oyunları 30 TL'ye izleyebiliyor.

Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, bu yıl hem daha fazla sanatsevere ulaşmak hem de onlara farklı bir deneyim yaşatmak için 'Mavi Sahne Pub-Up' projesini yeme-içme ve eğlence mekanlarında hayata geçireceklerini söylüyor.

Oyuncu Berkay Ateş ve konukları, Yazarlar Ormanı kon-septiyle, sanatın farklı dinamiklerini izleyicilerle paylaşıyor. İzleyiciler, bu etkinlikleri ücretsiz olarak takip edebiliyor.

GENÇ SANATÇILARA DESTEK


Allianz Türkiye de genç sanatçıları ve sanatsever gençleri destekliyor. Allianz Grubu'nun Allianz Gençler Müzik Kampı'na ülkemizden katılmaya hak kazanan ilk ve tek isim olan, marka elçisi genç piyanist Kaan Baysal'ın müzik eğitimini 2015 yılından bu yana destekliyor.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'ne ve Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası'na katkılarını sürdürüyor. İlk kurumsal YouTuber olarak hayata geçirdiği müzik, eğlence ve kültür-sanat platformu Allianz Motto Müzik'i 2015 yılından bu yana sanata dair özgün içeriklerle beslemeye devam ediyor.

İstanbul Bienali'nin destekçileri arasında yer aldıklarını ifade eden Allianz Türkiye Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Berna Özdemir, "İKSV, Arkas Sanat Merkezi, Zorlu Performans Sanatları Merkezi ve DasDas, ile iş birlikleri yapıyoruz.

Allianz Türkiye Koleksiyonu kapsamında Allianz Tower ve Allianz Kampüs'te Türkiye'nin yeni nesil sanatçılarına yer veriyor, koleksiyona yeni eserler eklemeye devam ediyoruz" diyor.

AÇIKHAVA KONSERLERİ GELİYOR


DenizBank'ın senfonik müzik, opera, bale, belgesel ve senaryo gibi sanatın farklı dallarına destekleri bulunuyor. Bunda bankanın genel müdürü Hakan Ateş'in TRT Çocuk Korosu geçmişi ve opera tutkusu büyük rol oynuyor.

Bu yıl içinde DenizBank Çocuk Operası ile Papagenolar, iki kez sahnelendi. TÜRSAK ile hayata geçirilen DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması'nın ödül töreni haziran ayı sonunda gerçekleşecek.

İDSO DenizBank konserleri, mayıs sonu itibarıyla sezonu kapattı. 2022 yaz sezonunda yine Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde DenizBank Açık-hava Konserleri'ni hayata geçirilecek.

DenizBank Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Kaya, "Biz henüz ilk yılımızdan kültür sanat için Afife Jale Sahnesi'ne sahip çıkarak kolları sıvamış, sekiz yaşında aynı heyecanla DenizKültür'ü kurmuş bir kurumuz.

Kültür-sanat projelerine verdiğimiz desteği, hayata bıraktığımız iz olarak görüyor ve ancak bu izi arkasında bırakan kurumların yaşayabileceğine, gelecek nesiller tarafından sahiplenileceğine inanıyoruz" diye konuşuyor.

DESTEK FONU KURDU


TSKB, 2018 yılında İstanbul Müzik Festivali kapsamında başlattığı 'Yarının Kadın Yıldızları' eğitim destek fonuyla üstün yetenekli genç kadın müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek oluyor.

Burs fonundan son bir yılda 70'e yakın müzik öğrencisine eğitim desteği sağlandı. Kültürel alandaki diğer önemli proje ise Türkiye İş Bankası ve Şişe Cam ile birlikte

yürütülen Patara Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları. Ayrıca banka bünyesinde 50 yıllık bir ihtisas kütüphanesi bulunduğuna dikkat çeken TSKB Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan, "Kütüphanemizde yaklaşık 15 bin kitaptan oluşan değerli bir koleksiyonumuz var.

Geçtiğimiz yıl ise 'Dünden Bugüne TSKB, 70 Yıllık Bir Öykü' isimli kitabımızı yayınladık" diye konuşuyor.

İSLAM SANATLARINI TANITIYOR


Albaraka Türk'ün ilkini 2005 yılında gerçekleştirdiği Uluslararası Albaraka Türk Hat Yarışması'nda ise bugüne kadar 20'den fazla ülkeden binden fazla sanatçı eserleriyle başvuruda bulundu. Bu eserler Albaraka Türk Hat koleksiyonu'na dahil edildikten sonra sanatseverlerle buluşturuluyor.

Hat Koleksiyonu bugüne kadar Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde Kalemin Bereketi isimli sergilerle sanatseverlerle buluştu. Diğer yandan İstanbul Üsküdar'da bulunan Albaraka Sanat Galerisi'nde de çeşitli sergiler düzenleniyor.

Bu yıl altıncı eğitim dönemi devam eden Albaraka Sanat Akademisi'nde sanatçı hocaların önderliğinde hat, tezhip, ebru, minyatür ve çini derslerini ücretsiz olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Albaraka Türk Genel Müdür Vekili Malek Khodr Temsah, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Albaraka Türk İslam Sanatları Kütüphanesi'ne de sponsor olduklarını vurguluyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SANATA DESTEK


Tosyalı Holding, geçen yıl 16'ncısı düzenlenen Contemporary İstanbul'da, 100'üncü yaşını kutlayan heykeltıraş İlhan Koman sergisinin sponsorluğunu üstlenerek sürdürebilir sanat ve sanatta ileri dönüşüm farkındalığının yükselmesine destek verdi.

Bu yıl 'Artist in Residence' (Sanatçı Misafir Programı) kapsamında aralarında Songül Girgin, Emrullah Orunklu, Koray Tokdemir, Nermin Ülker, Chiara de Roc-chi'nin bulunduğu dünyadan ve Türkiye'den alanında öncü sanatçıları, Contemporary İstanbul'da ağırlayacaklarını söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şöyle devam ediyor: "Sanatçılarımız, Tosyalı Holding'in Osmaniye'deki tesislerini ziyaret ederek eserlerini yapacakları malzemelerini seçtikten sonra İstanbul'da kendileri için özel olarak hazırlanan alanda eserleri üzerinde upcycling, yani kullanılmış ve hurdaya ayrılacak ürünlerden yeni şeyler üretme yöntemini kullanarak çalışmaya başlayacak.

Sanatçılarımızın kullanılmış ve hurdaya ayrılacak demir-çelik ürünlerinden üreteceği heyecan verici eserler, eylül ayında gerçekleşecek olan 17'inci Contemporary İstanbul'da sanat severlerle buluşacak."

55 KONSER SPONSORLUĞU


BTC Türk, Zorlu PSM ile iş birliğine imza atarak, Zorlu PSM'nin kurumsal sponsorluğunu üstlendi. Diğer yandan #BtcTurkPROileSahnede konseptiyle müzikseverlerle buluşuyor. Bu yıl da 1 Temmuz itibarıyla Bodrum ve Çeşme'de, 1 Ağustos'ta ise İstanbul'da başlayacak 55 konserin sponsoru olacak.

BtcTurk Pazarlama Direktörü Eda Elif Özbek, "Bu yıl yazlık Zorlu PSM sponsorluğumuz devam edecek. 12 yıldır düzenlenen ve Türkiye'nin en uzun soluklu film festivallerinden biri olan Sinepark Film Festivali'ne sponsor olduk. Galatasaray Üniversitesi İletişim Kulübü ile birlikte katılımcılarla bir kısa film yarışması düzenledik" diyor.

IŞIL AKDEMİR EVLİOĞLU GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI “SANATIN DAHA ERİŞİLEBİLİR OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ”


"Herkese açık, ücretsiz programları ve dijital altyapısıyla bilgi, kültür ve sanata ayrıcalıksız erişim sağlayan SALT'a desteğimiz 11 yıldır aralıksız devam ediyor.

Bu kapsamda SALT'ın 2015 yılından beri gerçekleştirdiği, iklim kriziyle mücadele odaklı ‘Bu son şansımız mı?' film gösterim programını da geçen seneden itibaren büyük motivasyonla destekliyoruz.

Müzik alanında da festival sponsoru olduğumuz ve 25 Haziran-7 Temmuz arasında gerçekleşecek İstanbul Caz Festivali'ni yine heyecanla bekliyoruz. Pandemi nedeniyle fiziki ortamda yapılmasına ara verdiğimiz Garanti BBVA Konserleri'ne 19 Mart itibarıyla tekrar başladık.

Yıl içerisinde farklı mekânlarda gerçekleştireceğimiz konserlerle müzikseverleri sevdikleri sanatçılarla buluşturmaya ve sanatın daha erişilebilir olmasına katkı sunmaya devam edeceğiz."

BERİL ALAKOÇ AKBANK MARKA VE İLETİŞİM BAŞKANI “KÜLTÜR-SANAT ODAK ALANLARIMIZDAN BIRI”


“70 yılı aşkın süredir Türkiye’nin gelişimine ve kalkınmasına yönelik çalışmalar yürüten Akbank’ın kurum kültüründe toplumsal fayda odaklı çalışmalar çok derine kök salmış durumda.

Eğitim, girişimcilik ve gönüllülük gibi kültür sanat da odak alanlarımızdan biri. Akbank’ın iş birliğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde 20 ve 21’inci yüzyılın en ilham verici sanatçılarından David Hockney’nin Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisine ev sahipliği yapıyoruz.

Bu yıl 10 Haziran’da başlayan ve üç gün sürecek bir gençlik festivalinin de ana sponsoru olduk. Müze Gazhane’de teknolojiden finansa, girişimcilikten sanata kadar çok geniş bir içerik yelpazesi ile gerçekleştirdiğimiz FestZ’de deneyim, eğitim, ilham ve eğlenceyi bir araya getirdik.

Bu yıl ayrıca Akbank Caz Festivali’nin 32’ncisini, Akbank Kısa Film Festivali’nin ve Contemporaray İstanbul’un 17’ncisini yapacağız.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL