Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4892
-0,1716%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8671
0,1574%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0732
0,308%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2432,06
0,38%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sonbahar festival bereketiyle geliyor

09 Ekim 2021
Sonbahar festival bereketiyle geliyor
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Pandeminin etkisiyle iptal edilen ya da birçoğu çevrim içi düzenlenen festivaller, sonbaharda yeniden fiziksel etkinliklere dönüşüyor. On milyonlarca TL'lik ekonomi yaratacak olan festivallere ilgi yoğun. Hobiden tiyatroya, cazdan sinemaya kadar gerçekleştirilecek festivalleri araştırdık.

03 – 16 Ekim 2021 tarihli sayıdan

Pandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır adeta sessizliğe gömülen festivaller, yeniden hayat bulmaya başladı. Açık havanın yanı sıra çeşitli sahnelerde ve salonlarda gerçekleşecek olan festivaller için geniş güvenlik önlemleri de alındı. Tüm etkinlikler, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve işletmeler Genel Müdürlüğü'nün 'Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi' kapsamında alınacaktedbirlere uygun gerçekleştirilecek.

Etkinliğe giriş yapacak tüm misafirlerin etkinlik alanına gelirken aşı kartı ya da en geç 48 saat öncesinden yapılmış negatif PCR test sonucunu yanında bulundurması gerekecek.

Bu kontroller de HES uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek. Etkinlik alanına girişte ateş ölçümü kontrolü olacak. Açık hava dahil tüm festivaller sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilecek.

Sonbaharda düzenlenecek festivallere ilginin yoğun olduğu ifade edilirken, bazı festivaller için satışa sunulan biletlerin şimdiden tükendiği ifade ediliyor. Hobiden tiyatroya, cazdan sinemaya kadar Türkiye genelinde sonbahar aylarında gerçekleştirilecek festivalleri araştırdık.

FİLM VE TİYATROYA DOYACAĞIZ


İKSV tarafından düzenlenen Filmekimi, uluslararası festivallerde gösterilmiş, ödüllü ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla 8-17 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 11-15 Ekim'de Ankara'da, 18-22 Ekim'de İzmir'de sinemaseverlerle salonlarda buluşacak.

Ardından 22 Ekim - 20 Kasım tarihleri arasında 25. İstanbul Tiyatro Festivali hem fiziki hem de çevrimiçi olmak üzere karma bir programla gerçekleştirilecek. Festivale bir ay boyunca konuk olacak 25 yerli ve uluslararası yapım çevrimiçi ve fiziki gösterimlerle izleyiciyle buluşacak.

Haziran-eylül ayları arasında tamamı açık havada gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali, İstanbul Müzik Festivali ve İstanbul Caz Festivali'nin büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, tüm festivallerde sanatseverlerin etkinliklere katılmayı çok özlediğini gördüklerini ve sonbaharda da yüksek katılım beklediklerini söylüyor.

ŞEHRE CAZ GELİYOR


Bugüne kadar 5 bininin üzerinde uluslararası ve Türk caz sanatçısını ağırlayan ve caz müziğinin yeni nesillere aktarılması için 30 yılda 773 konser, bin atölye ve 100'ün üzerinde söyleşi ile 500 binin üzerinde izleyiciye ulaşan Akbank Caz Festivali, 1-10 Ekim tarihleri arasında izleyicisiyle yeniden buluşuyor.

10 farklı mekanda, 100'den fazla sanatçının ağırlanacağı 31. Akbank Caz Festivali'ne bu yıl sadece Türkiye'den gruplar davet edildi. Ayrıca, bu yıl içlerinde açık hava sahnesi de bulunan 10 farklı mekanda yapılacak konserlerde birçok genç müzisyen ve sanatçı yer alacak. Akbank Caz Festivali, JAmZZ Genç Yetenek Yarışması'nın 2020 kazananlarını da ağırlayacak.

Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, bu yılı planlarken tüm olasılıkları göz önünde bulundurduklarını söylüyor ve şu bilgileri veriyor: "Festivali hem fiziksel hem de çevrim içi içeriklerle hazırladık. Birçok konserimiz
için biletler kısa sürede tükendi. Müze Gazhane'de ücretsiz olarak gerçekleşecek konserlerimizin özellikle genç dinleyicilerimiz için çok uygun olacağını düşünüyorum."

KISA FİLME YOĞUN İLGİ


18 - 19 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Golden Film Festivali'nde, dünyanın birçok ülkesinden seçilen kısa filmlerin gösterimleri olacak. 20 Kasım tarihinde ödül töreni, 21 Kasım'da ise yönetmen söyleşileri gerçekleştirilecek. Tüm bu etkinlikler belirtilen tarihlerde 18.00 ve 21.00 saatleri arasında Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Pandemi koşulları hâlâ geçerli olduğu için salon kapasitesinin bir seferde 70 katılımcıyı ağırlayabildiğini söyleyen İstanbul Golden Film Festivali Direktörü

Eren Çakmak, "Ancak şu an ilgi fazla olduğu için dört gün boyunca 350 ve 400 arası bir katılımcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. '1 bilet, 3 kısa film' sloganımız ile herkesin kısa filmlere ilgi göstermesini bekliyoruz. Seyircilerimize bir bilet ile üç ya da dört filmi art arda izleme fırsatı sunuyoruz" diyor.

HOBİLERİ OLANLAR TOPLANACAK


Big Boyz Festival, dünya genelinde bilinen, mottosu 'Büyüklere oyuncaklar' (toyz for big boyz) olan bir hobi ve aktivite festivali. Kadın ya da erkek cinsiyet ayırımı olmaksızın hobi tutkunu olan ve motosiklet, otomobil, karavan, sportif uçak gibi araçlara meraklı olan bir kitle ağırlanıyor. Big Boyz Festival'i bu yıl 9-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kalamış Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilecek.

Festivale 60 civarı şirket, yaklaşık 100 marka ile katılacak. Yaklaşık 10 bin ziyaretçi beklediklerini ifade eden Alice Organizasyon Kurucusu Tolga Alişoğlu, festival ile fuarcılığı birleştirdiklerini belirtiyor.

Festival ile 20 milyon TL'lik bir ekosistem yaratmayı hedeflediklerini vurgulayan Alişoğlu, "Alanda firmalar, tıpkı bir fuarda oldukları gibi stantlarda sergileme yapabiliyorlar. Hem nihai tüketicileri ile hem de bayi satış kanalları, ticari iş ortakları ile de B2B ilişki imkanı oluyor" diye konuşuyor.

ÇOK SESLİ FESTİVAL


MIX Festival presented by %100 Music ise 5-6 Kasım tarihlerinde beşinci kez Zorlu PSM çatısı altında gerçekleşecek. İki gün boyunca, elektronik, indie ve dans müziklerinden pek çok performansın yanı sıra yan etkinlikleri ile katılımcılara her yönüyle festival coşkusu sunacak MIX Festival presented by %100 Music sesler arası bir deneyim olacak.

Simon Buret ve Olivier Coursier'den oluşan Fransız pop rock müzik ikilisi AaRON, alternatif müzik sahnesinin son yıllarda öne çıkan isimlerinden biri olan Ah Kosmos!, elektronika sanatçısı Cihangir Aslan, elektronik ve bas ağırlıklı olmasına rağmen oldukça rahatlatıcı şarkılara sahip Belçikalı Claire Laffut festivalde yer alacak bazı isimler arasında.

DÜNYADAKİ SONBAHAR FESTİVALLERİ



  • Ünlü geleneksel festival Oktoberfest, 21 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında Münih'te düzenlenecek. Festival için özel olarak mayalanan Oktoberfest birası, özel yemekler ve müzik ile kutlamalar yapılıyor.

  • Yi Peng Fener Festivali, bu yıl 11-12 Kasım tarihleri arasında Taylan'da düzenlenecek. Her yıl düzenlenen festivalde, nilüfer yaprakları üzerine koyulan çiçek ve tütsüler nehir üzerinde yüzdürülüyor.

  • 5 Ekim'de Paris'te 'Beyaz Gece Festivali' düzenlenecek. Etkinliğe katılımın en önemli şartı beyaz giyinerek gelmek. Şehrin açık hava müzesine dönüştüğü etkinlikte geceden sabahın ilk ışıklarına kadar kültür sanat etkinlikleri düzenleniyor.

  • 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Meksika'da 'Ölüler Günü' festivali düzenlenecek. Latin Amerikalıların, kaybettikleri sevdiklerini anmak için düzenlediği geleneksel festivalde, her yıl rengarenk görüntüler kaydediliyor.

0


  • ALTIN GRAM - TL 2432,06 0,38%
  • ALTIN ONS 2328,23 0,52%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,534 0,12%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36795 -0,17514%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4892 -0,1716%
  • EURO/DOLAR 1,0732 0,308%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8671 0,1574%
  • STERLIN/DOLAR 1,25145 0,40436%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL